icon

Prečo vďačnosť patrí Bohu a nie lekárom?

lila246
23. jan 2025

Mozno kontroverzne, no vzdy ma to dokaze vytocit. Narocne operacie precizne vykonane spickovym chirurgom - vdaka Bohu! Uspesne IVF po niekolorocnom neuspesnom prirodzenom snazeni sa - dakujeme Bohu! Niekolkohodinovy tazky , nakoniec uspesny, porod - vdaka Bohu! Vy, ktore ste sa v tychto vetach nasli, nenapadlo Vam niekedy ze je to kvoli ludom? Ktori obetovali kopec rokov svojho zivota aby vas mohli vyliecit? Ktori stravili nespocetne mnozstvo dni a noci studiom aby sa mohli stat lekarom, a vy dakujete za to Bohu? Keby bol ten Boh, ktoremu tolko dakujete, taky skvely, naco by Vam bolo IVF a preco ste nepocali prirodzene? Preco vam nefunguje chlopna spravne ale chce to zasah doktora? Preco vam Boh lusknutim prsta neodstrani zlcnikove kamene? Hej rozhorcila som sa, a to preto,lebo v rodine mame chirurga, a je to neskutocne psychicky, aj fyzicky, narocna praca. A dnes som bohuzial zasa v autobuse pocula konverzaciu dvoch babiek, ako “Boh vyslysal jej motlitby a Miskova operacia dopadla uspesne”. A veci podobne slachavam casto, a je to neskutocna urazka pripisovat pracu realnych hrdinov imaginarnemu vyplodu.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 ak je všemohúci prečo dopustí rakovinu u malých detičiek. Naša slobodná vôľa s tým nič neurobí, no on môže...

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed čítala si ten príbeh?

liv1
24. jan 2025

Strasne ti chyba pokora a mas ego ako melon autorka.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 ja by som radšej tvoj osobný názor, ako to vnímaš

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed prečítaj si ten príbeh, to je k tým zázrakom.

martinmmartin
24. jan 2025

@liv1 novidis a ona si presne to iste mysli o veriacich ktory nepocuvaju absolutne ziadne argumenty ktore s vierou moc nesuladia. Ty si tiez v tomto smere arogantna? Comyslis?

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 na mňa tie príbehy pôsobia ako účelová manipulácia. Mám radšej fakty, životné situácie ktoré sa naozaj stali, boli zažité, alebo dôkladne zdokumentované z viacerých zdrojov. Z toho ja vychádzam, pretože takéto neoveriteľné príbehy majú všetky náboženstvá a na konci toho je niekoho prospech. Z toho pramení moja nedôvera a skepticizmus.

darinkal
24. jan 2025

@vikimed veď o to ide. Farmaceutické priemysli zarábajúce miliardy. Ste si odpovedala.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed stalo sa to. Píšem je to brat môjho spolužiaka. Môžem skúsiť porosit lekársku správu ? Není tam síce napisane to co videl. Ale stratil 70% objemu krvi už nie je zlučiteľne so životom. Prežije 40% stratu

Co ma z tej manipulácie? Je človek ako ja a ty. Len napísal čo zažil.

vikimed
24. jan 2025

@darinkal ale vďaka nemu je priemerný vek dožitia trepnem 80 rokov a nie 20. Špičkových vedcov musíš zaplatiť. Tušíš koľko stojí vývoj nejakej vakcíny, či lieku. Vieš koľko krát výskum nevide, alebo sa ukážu vedľajšie účinky a nedostane registráciu. Najľahšie je kritizovať pri nulových znalostiach.

damira90
24. jan 2025

@lila246 Verit v imaginarneho kamarata je skor do 6 /8 veku normálne vsetko ostatné je potom seba klam. Boh krestania samy pokrytci. A nezdravé dodržiavanie akoby to nazvať podmienok ospravedlnenie zla.

Človek podla mna nachádza ulavu a výživu v spravodlivosti, vyriešenia konfliktu trebars vrátením, žalovaním no to k bohu nespadá, ten má odpuštat aj pedofila matku tyrana vraj bol chorý chudacik? Sestru brata co vás spraví o byt? Oklame ohovára len čo vykde z kostola. Boh sa prizerá - to vedia tí čo v neho veria prizerá sa ako sa ludom : žije: chore ako jehovisti ,žiadny nieje. K niečo je tak je energia z ludí a vačšinou je silná býva aj zlá, i príjemná.
Mne zachranil život stary lekár a sestricka / plucnar/ a chce sa mi z toho plakat. A dr ktora chodí do kostola sa namma zdaleka.. inak ktomu kostolu diabol ak je vobec tak neni vobec najhorsí a nekonal zle konal aby nieco naucil a aspon sa nehralo na ziadne dobro a nema.ziadne prikazy zakazy. Uz len nerozmnozovanie sa knazov mnisok je uzas kedze telo je zive a otom clovek ochorieva lebo si neuspokojuje zaklad.zivot.potreby a odraza sa to na psychike zdravotnom telesnom stave. Ked je niekto dobry a vnasa pokoj ludom nemusi stat v kostole ako knaz biskup staci byt ludsky clovek a nemusi zato dakovag bohu. Modlidby su AUTOsugescie akurat ze sa spoliehate na vymysli k bohu. Kto vie ten vie co je to. Dava sa to ludom u psychologu pomaha to mat prijemny pocit k uzdraveniu. Staci ist psychologum ;)

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 to sú subjektívne tvrdenia, ak prežil, bolo to zlucitelne so životom, logicky, inak by neprežil. Veda a pokrok idú dopredu. V Amerike sa podarilo zachrániť 21 týždňový plod, schválne ešte nepíšem dieťa. Tiež donedávna nezlučiteľné so životom.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed vieš, ty sa ma to nepytas ,lebo ra to zaujíma. Lebo si sama kladies otázky a hľadám odpovede. Ty sa to pýtaš len preto aby si si rypla a odpoveď v hlave máš uz svoju, resp ju ani nehľadáš. Kresťanstvo je tu už vyše 2000 rokov . Všetko bolo povedané alebo je napísané. Skoro každý človek na planéte mal/má k týmto informáciám prístup. Zaxrakov bolo zdokumentovanych a vedou nevysvetlenych tiez veľa. (Napr vedec ktory chcel popriet pravost obrazu Panny Marie z Guadeloupe sa vlastne pbratil a stal sa veriaci)Teda ja nepotrebujem teba ani nikoho o existencii Boha presvedčiť... Kto chce, cestu si nájde

damira90
24. jan 2025

S krestsnom zarytym sa nedohadate. Naco. dieta nestratit neodobrat (chuda) ale z ulici ti nepomozu budu poukazovat ;)

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed lenze je stále uvádzané ze s takou stratou krvi neprežiješ. Je to ďaleko pod hranicu .

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 asi to bolo na hrane. A nerypem, pýtam sa, možno kvôli emócií občas tvrdšie slovo ujde, ale úprimne ma to zaujíma. A netajím sa, že hlavne voči cirkvi mám skôr negatívny postoj. Fascinuje ma však, keď tomu inteligentný človek verí a chcem prísť na to, ako je to možné, keď svet funguje tak, ako funguje.

marca12
24. jan 2025

@lila246 Veriaci by ti asi odpovedal,ze ich vykon viedol Boh,preto dakuju Bohu

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed preto som ti tu knihu ponúkla. A nie preto aby som ta išla presvedčiť na vieru. Ale preto , lebo tam je odpoveď prečo kresťanstvo, ale pravé kresťanstvo ma teórie aké má. Je tam vlastne príbeh Ježiša. Cirkev spravila veľa chýb, boli to chyby jednotlivcov, ale nikdy sa nezmenili prikázania a stále hlása, už posledných 2000 rokov to iste.

A s tým novorodencom. Áno, tie týždne sa postupne posúvajú ako sa vylepšuje technika, prístroje. V tomto prípade to ale bolo iné. On bol doslova na kašu.

danieladeley
24. jan 2025

Necitam vsetky komentare, ale mila autorka, spomenula som si na vyrok Jezisa, ked sa ho Pilat pred odsudenim pytal, ci on nevie, aku ma nad nim moc...a Jezis mu na to odvetil, ze by nemal ziadnu, keby mu nebola dana zhora...to len na margo toho, ake je podla teba nespravodlive nepodakovat doktorom, ale Bohu. A inak by som to az tak neprezivala, podla SSJ je vdakabohu vyraz, ktory vyjadruje spokojnost a radost nad niecim, vobec nemusi nijak suvisiet s vierou 🙂

darinkal
24. jan 2025

@vikimed Lenze vy sa bavíte o ľuďoch s modliacou knižkou v ruke každú nedeľu v kostole ľudia čo majú vymyte hlavy … a pritom 80% sú farizeji. Preto tam nechodim. Je mi z toho na grc. Berte do úvahy veriacich a veriacich. A nie všetko hádzať do jedného vreca.

cecilia29
24. jan 2025

@marca12 a prečo inteligentní ľudia veria? Lebo majú skúsenosť. Ale to je presne to , čo neveriaci nemusí uveriť. Ze je to o ich pocitoch. Ako dokáže Matej z článku ze videl Ježiša? Ako dokážem ja , že som zažila jeho lásku? Ako dokáže lekar , že cítil nadprirodzené silu pri komplikovajne operácii? Ako to dokáže vedec, keď vidí aký je malý a nevzdelany keď sa snazi odpovedať na všetky otázky a nedokáže ich obsiahnuť? Toto mi nemáme ako dokázať.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed https://slovenskydohovorzarodinu.sk/clanky/scho...
Tento zázrak mi je veľmi sympatický. Ale ....človek si vždy nájde dôvod na popretie
Vieš o co je život ľahší ak vieš, že niekto rak hore existuje.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 čiže môže to súvisieť s tým, že k viere majú skôr tendencie senzitivnejsi ľudia? Alebo to je tým, že boli vychovaný vo viere? Ja neverím ani na veštenie, či horoskop, možno je to povahou, alebo nastavením mysle. Ťažko povedať

mandzula
24. jan 2025

@cecilia29 ja si zas myslim, ze zivot je lahsi bez Boha - bez niekoho, kto na mna neustale dozera, ci robim vsetko tak, aby som neskoncila v pekle. Staci mat v sebe tu spravnu moralnu brzdu a riadit sa zakladnym zakonom fyziky - zakonom akcie a reakcie.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 pekný príbeh, ja by som skôr taký príbeh m, že ak nejaký kňaz robil zázraky, nech ide do detskej nemocnice a pomohol tým deťom, to by bol dôkaz. Ale viem, že treba uveriť aj bez toho aby človek videl, zažil, len to sme zase trošku pri manipulácii.

cafelatte
24. jan 2025

Môj názor, lebo Boh stvoril toho človeka toho lekara a sam mu dal všetky danosti, schopnosti a talenty aby mohol nadobudnut take poznatky ktore vedu k uzdravovaniu ľudí.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 nikto nedokáže odpovedať na všetky otázky, no to hádam nepotvrdzuje, že Boh existuje. Svet sa vyvíja, ide dopredu. Tisíce rokov dozadu bola búrka boží hnev, teraz sa z toho smejeme. Ktovie, čo bude o tisíce rokov, možno sa budú smiať ľudia z toho, čomu sme verili my.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed neskatulkovala by som ľudí. Sú to ľudia rôznych povach, charakterov, národnosti, rôzneho vzdelania. A tie zázraky sa v nemocniciach dejú. Je ich neúrekom. Ale nikto ti dôkaz na to nedá. Teda len také ze napr ten nádor tam je a o mesiac na mri už nie je. Zázraky nekoná kňaz ale Boh
A nie sú také tetralne ako by si možno očakávala.

mandzula
24. jan 2025

@cecilia29 ked pripustime existenciu zazrakov, aky dokaz je na to, ze za nimi stoji prave Boh?

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 toto beriem, je to aj zdokumentované, že sa nádor stratí, alebo zmenší napriek tomu, že to lekári nepredpokladali. Nepovažujem to však za zázrak. Lekári často tvrdia, že každé telo reaguje inak a vývoj choroby sa na 100% predpovedať nedá. Vychádzajú len zo štatistík, ako sa choroba prejavovala u väčšiny pacientov.