icon

Prečo ženy bez kariéry čelia kritike?

13. jan 2024

V poslednej dobe si vsimam tu na konovi, ze su tu zeny, ktore doslova odsudzuju zeny zato, ked ziju niekde trebars na dedine, robia na skrateny uvazok a neprinasaju do rozpoctu tolko, kolko manzel, lebo chcu travit cas s detmi a nevedia si to zariadit inak. Preco niekto nevie pochopit, ze su ludia, aj medzi zenami aj medzi muzmi, ktorym staci bezna praca a nepotrebujú robit karieru? Su ludia, ktori su dravi, chcu nieco dokazat, potom su taki, ktori su mozno dravi, ale casom chcu svoi zivot rozdeliť aj medzi rodinu alebo su tu potom taki, ktorym staci odrobit si 8 hodin, ist domov a doma riesit uz len svoje veci a nie pracu. Teraz nehovorim o zenach, ktore nic nerobia a nechaju sa zivit muzom. Ale trebars nejaka zena, ktora pracuje od pondelka do piatka , robi niekde v office, nezaraba nadpriemernu mzdu, ale tu maju potrebu zeny do nej kopnut, ze je nieco menej, lebo neprinasa do rozpoctu rovnako. Preco ste niektore take zle? Nie je podstatne to, ze ta zena sa snazi a pracuje? Preco sa vysokoškolsky vzdelane zeny maju potrebu porovnavat so zenami, ktore tu skolu nemaju a staci im robit aj za menej, ale mat klud? Alebo porovnávanie zien z casti Slovenska, kde nie je problem zohnat si pracu so zenami z dedin :D mne to niekedy pride vtipne citatt, ako sa tu niektore natahujete a snazite sa predbiehat medzi sebou, ktora ma.lepsi zivot

tululu
14. jan 2024

No lebo ked je zena doma s detmi, tak si podla spolocnosti (MK) vala sunky, ale zaroven ine pary casto o detoch ani neuvazuju,pretoze vedia,ze ich kariera, pohoda a sloboda by tym padom jednoducho padli do hlbokej priepasti, z ktorej sa peknych par rokov nevyhrabu a ked,tak v stave ako veteran po 2 svetovych vojnach.
Obcas mam pocit,ze my zeny sme ako pasova vyroba.Mame dobre tempo, robime co treba, sme spokojne...az kym nepride ta "jedna" kolegyna, ktora prekona normu a spolocnost ( best boss ever) zisti, ze ajhla, da sa toho stihnut viac! A rychlejsie! Tak a mame novu normu, jupiiii! Az kym nepride dalsia kuzelna kolegyna.....
Nadnesene povedane. Ale pointa, spolocnost, praca a ani rodina neurcuje nasu hodnotu, tu si potrebujeme uvedomit a strazit sami, lebo kym to nemame, bezime slepo tam, kde je najvacsi potlesk.A ten je obcas aj na kope hnoja.

belle_vie
14. jan 2024

@elia112 ja mam 2 znamych, jeden je sudca, jeden justicny cakatel ( ma skusky a caka na pridelenie sudu).
Nikto z nich nema protekciu. Ale vydreli si to obaja, jednemu zacalo pocas ucenia na justicne skusky par chronickych ochoreni ( a sme opat pri tej "cene" za pozicie a platy). Hovorim ale o BA, mozno niekde v regionoch to skor funguje ako spominas ty 🙂

belle_vie
14. jan 2024

@lonely66 ja neosocujem zeny, co zarabaju menej ako 2000, len som odpovedala na otazku diskutujucej.

Nuz, platy v statnej sfere su taky stat v state, nedostatocne konkurencne prostredie si vybera dan. Ako vacsina matiek, obdivujem ucitelky, co pracu robia s laskou, vedomostami, vedia prejavit srdce, zaujat pozornost i vydobit respekt. V sukromnej sfere by takeho cloveka firmy preplacali, takto moze len riaditelka dufat, ze dana ucitelka nestrati nadsenie. A podobne je to samozrejme aj so sestrickami. Ked to robi clovek na spravnom mieste, neda sa vyvazit zlatom. Ale niektorym ucitelkam/ sestram su aj tie aktualne platy vela.

muchacici
15. jan 2024

Ja mám zase opačný problém, chcela by som niečo viac v kariére, ale veľa žien v mojom okolí nevie pochopiť, že ma nebaví len sedieť doma s deťmi, robiť aktivity s nimi, pratať, variť a piecť koláče 🤦‍♀️ akoby som bola nejaká mimozemsťanka
Normálne je len to, že žena si ma najviac užívať rolu matky a prácu riešiť iba pre prežitie, nie osobnostný rozvoj alebo akúsi formu naplnenia

amel
15. jan 2024

Ja by som strašne rada bola bez práce a neprinasala nič do fin.rozpoctu a ešte radšej by som nič neodvadzala na daniach,len zatiaľ nemám na to "gule"....
Netreba takéto veci riešiť na sociálnych sieťach.

btus
15. jan 2024

nič si z toho nerob. My tiež nie sme karierne zameraní, stačí nám to čo máme. More nemáme radi, takže naše dovolenky sú Slovensko, príp. raz za dva roky idem s dcérou na víkend do Prahy. Milujeme stanovačky, veľa sme v prírode. Naše dovolenky sú turistika, lezenie, Bývame na lazoch. A sme spokojní. Nemenila by som. Ak niečo potrebujem nakúpiť, zbehnem do mesta do nákupných centier. Aj do kina. Takže nič si z toho nerob, to sa len niektoré potrebujú prezentovať. ( asi sú podľa mňa nešťastné, tak si myslia, že keď budú osočovať iných, tak sa im uľaví). Užívajte si život tak, aby ste vy boli šťastní a nie niekto iní. 🙂

btus
15. jan 2024

@muchacici keď chceš robiť karieru, tak ju rob. Nestaraj sa o to čo iné mamičky. Ja tiež nie som typ ženy, ktorá sa krúti len okolo dieťaťa, domácnosti. Ale zase karierne nechcem rásť. Mám rada vólny čas a svoje koníčky, ktoré máme našťastie všetci v rodine, takže my sme stále spolu. A nemám veľakrát naverené na víkend, lebo sme preč, a periem priebežne cez týždeň, keď prší a nedá sa ísť von. Každý má žiť život podľa svojích predstáv. Takže ak chceš karierne rásť, tak si za tým choď. Držím palce. 🙂

katuskapd
15. jan 2024

Som zo staršej generácie, nepracujem už pekných pár rokov,manžel nas živí. A tak nám to vyhovuje,starám sa o deti, varím pre dcéru celiaticku, vozím deti do školy, na krúžky, starám sa o domácnosť a psíka. Áno sú dni keď túžim po zmene,ale v konečnom dôsledku nám to takto vyhovuje obom. A kto ma odsudzuje ma nezaujíma..... a nie nebojím sa ze ma nechá,lebo sú páry, ktoré žijú inak ,nie každý sa rozvádza a podvádza....

lenkakravcova
15. jan 2024

Také reči - jedným uchom dnu, druhým von.
Pre mňa za mňa nech si kto chce myslí čo chce 😀
Aj tak si to nakoniec urobí každý tak, ako mu najviac vyhovuje.
Keď niekto túži pracovať 4 hodiny, nech pracuje 4 hodiny, ak 8 tak 8, ak 12 tak 12.
Mne najviac vyhovuje byť doma "a sedieť na zadku" 🤣, tak som doma. 😀 A riešiť to môže len môj muž (ktorému to tiež vyhovuje), ostatným to môže byť jedno. Ale jasne, že xy žien sa k tomu potrebuje vždy vyjadriť 😅

blackcat8885
15. jan 2024

Ja som si nevšimla žeby tu niekto také ženy odsudzoval. Ja tiež nerobím kariéru aj ked mam vš ale mam prácu kde mam dosť voľna a zarobím priemernú mzdu ale som dosť s deťmi. Mne to vyhovuje ze sviatky víkendy mam voľno a dokonca aj cez týždeň niekedy. A hoci mam vš a mala som raz ponuku ist do Prima banky za 900€ nešla som. Je to stres, zodpovednosť

blackcat8885
15. jan 2024

Oprava minimálnu mzdu 😄 nie priemernú

veronicka88
15. jan 2024

Spokojny človek sa nemusí obhajovať,spokojny človek by nezalozil takúto tému a spokojny clovek by nad takýmito rečami dvihol obočie,nadýchol sa,vydýchol a išiel ďalej🤷takže neverím že si spokojna.lebo sa obhajuje s,lebo si musela nutné o Tom založiť samostatnú tému a ešte ťa to aj trápi

doda3103
15. jan 2024

Tak ja napíšem presne čo si napísala hore. Hlásim sa som žena ktorá býva na dedine a robí na 4h úväzok v meste. Áno robím to kvôli deťom a manželovi. Platovo som nestratila oproti pôvodnej práci . Ale stíham viac doma s deťmi. Teraz má môže celý koník odsúdiť, nie manželovi to nevadi. Nesedime iba doma aj na výlet,dovolenku pri more. Áno keď už má tak deti nebudú potrebovať nemám problém robiť na 8h ale teraz určite aspoň 5rokov nie

tilly
15. jan 2024

Viem, o čom píšeš, tiež som si to tu už všimla vo viacerých diskusiách.
Priznáš sa, že si doma, alebo robíš na skrátený úväzok a hneď si lenivá ženská a vyciciavaš manžela a zle dopadneš, lebo muž ťa určite vymení a potom sa už nepozbieraš a zostaneš chudera navždy 🤷‍♀️

maruska2269
15. jan 2024

Bohužiaľ žijeme v takej dobe. Máš v niečom pravdu. Funguje to teda v bežnom živote nielen na diskusiách na modrom koníku. Očakáva sa že každý bude mať perfektnú školu. A nasledne super karieru. Ja som nikdy nebola ten kariérny Tip. Spravila som si VŠ a chcela si najsť nejaku normalnu robotu v našom okrese, keďže strednu a vysoku som bola na zapadnom slovensku. Chcela som proste zakotvit niekde doma. Prve dva roky som len brigadovala ako casnicka a rozvozarka. Az sa mi podarilo zamestnat v office ako zastup. Po roku a pol sa mi naskytla priležitosť prejst na veducu poziciu a dostat trvale miesto. Bez akykolvek znamosti. Bola som v spravny čas na spravnom mieste. Prišlo to ako blesk. To načo som sa ani nezameriavala sa mi ponúklo samo. Všetky kolegyne sa na mňa divali ako na karieristku a ja som popri tom len bola rada ze dostanem dobry flek, s dobrym platom a nasledne aj s veľmi slušnou materskou keď si založime rodinu. Keď som po roku na tejto pozicii oznamila že som tehotná tak sa našlo mnoho Ľudi ktorý nechapali prečo preboha idem teraz na matersku keď sa mi tak karierne dari 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ normalne som aj ja chvilu zacala rozmyslať že čo sme to s mužom vymysleli že si teraz zakladame rodinu, tak ma tie reči zneistili. Nechapala som že je v mojom okoli tolko kolegov a známych, ktory by tuto pracovnu poziciu uprednostnili pred rodinou.

siska53
15. jan 2024

Tiez tomu nechapem.. ved to je kazdeho vec!

janamoto78
15. jan 2024

Ak by to boli tak dobre zarábajúce karierisky, myslíš že by mali čas zapájať sa do diskusií na koníkovi?
Tu si radi anonymne kopnú niektoré.

katica06
15. jan 2024

@jana_eyre_2 občas mi preblysne hlavou myšlienka či by nemohol admin zasiahnuť, upozorniť a po pár upozorneniach tekéto osoby ,, vypnúť,,
Mažú sa tu príspevky na iné maličkosti

jana_eyre_2
15. jan 2024

@veronicka88 aj spokojného človeka predsa môže nakrknut ak niekto kritizuje jeho život, pretože je to jeho život a kritika nie je namieste pokiaľ to kritizujuceho nijamo sa nedotýka..

ale jasné na MK je toľko žien čo všetko berú s nadhladom, ak nie, tak automaticky - človek vlastne nie je spokojný, len to tvrdí..

jana_eyre_2
15. jan 2024

@katica06 áno, to by bolo riešenie, len by to bolo asi veľmi veľa práce vyhodnocovať prispevky.. a zase sme pri demokracii, každý pokiaľ nepoužíva nadávky sa môže schovať, že ide len názor..

veronicka88
15. jan 2024

@jana_eyre_2 bohužiaľ je to tak ako som napísala...ak je človek spokojný so svojím životom nepotrebuje ho prepierat na diskusných fórach ani sa v kritike vŕtať.(len diskutujeme)

mamutka
15. jan 2024

Necitala som diskusiu, priznávam, len mi neda a napíšem, že ma vždy pobaví ako sa píše o kariére. Za kariéru povazujem, ked človeku každý rok zdvihnú plat nie len o inflačné, keď postupne rokmi stúpa na pozíciách vyššie a vyššie, ma stále väčšiu zodpovednosť, ľudí pod sebou a pod. To že niekto robí 8 hodín neznamená automaticky že robí karieru. Som presvedčená že drvivá väčšina žien čo sa k téme vyjadruje žiadnu karieru nerobí, sú proste zamestnané na osem hodín aby bolo na hypotéku a stravu. Keď niekto robí kariéru, nemárni čas na diskusných fórach. Drvivá väčšina tých čo kritizujú iný spôsob života by okamžite šla na skrátený úväzok, len taku prácu nemôžu nájsť, alebo by im nevyšli financie potom. Neverím že ženy baví hnať sa po ôsmych hodinách prace po deti aby ich stihli vybrať kým sa zamkne škola, proste každej by skrátený úväzok vyhovoval. Áno, ťažko sa robí kariéra so skráteným úväzkom, je to proste práca za menej peňazí ale človek môže aj žiť. Karieristiek je stále veľmi malo si myslím, takže ak niekoho popudi že niekto robí inak, menej, alebo voľnejšie ako ostatni, nebude to z dôvodu že je to karieristka. Takej je úplne jedno ako žijú ostatni, ma plnú hlavu seba

amel
15. jan 2024

@mamutka máš pravdu,ale u nás na SK sa da robiť kariéra i v nechtovom salóne s MK v telefóne zajazdy....mnohokrát stačia známosti,stačí sa pozrieť okolo seba.
To,čo píšeš,je síce pekne,no mnohokrat len vo filmoch.

mamutka
15. jan 2024

@amel pravda, robiť na seba, byť sama sebe panou, to je tiež kariéra pravdaže, ja som opisovala bežne zamestnané ženy. Len akosi mám dojem, že ak chce žena byt úspešná, mať kariéru napr ten salón, proste aby sa jej naozaj darilo, tak nemá čas vysedávať a kritizovať okolie, ale robí aj v čase, kedy ini už majú oddych. Minimálne kým sa jej to rozbehne. Ale robí to pre seba a neviem či také ženy majú potrebu navazat sa do toho ako iné ženy pracujú. Aspon vo všeobecnosti, no každý sme iný samozrejme.

amel
15. jan 2024

@mamutka nemala som na mysli vlastniť salón,ale sedieť v ňom a nechať si robiť nechty😎
Keď sa pozriem okolo seba,čím menej robis,tým vyššie postavenie,keď máš kontakty:D
No a potom sú tie,ktoré musia pracovať a tak robiť karieru,ale podla mna v nasej krajine ich je menej:D

strelicia
15. jan 2024

ja som bola na MD 3 roky a uzila som si to, ale je pravda ze som nechcela zatazit vsetkymi vydavkami iba muza a jeho plat, tak som si uz pred tehotenstvom odkladala na tento ucel MD peniaze, aby sme v pohode vyzili. Nikdy to odo mna muz nevyzadoval. Ale ja vzdy tak robim, ze nechcem sa nechat zivit, vzdy som sa s muzom hecovala kto zaraba viac, ale uz ho davno nedobehnem. Zarabam nadpriemerne (sudiac podla komentov), a som tak spokojna, dalej sa nehrniem, dosla som do tohto bodu kde mam zdrave vyvazenie svojich priorit - cas na dieta (a kto ma dieta ADD ten ma pochopi), na rodinu a spolocne zazitky, a zaroven aj zarobit co najviac, aby sme si mohli aj co najviac uzivat. Prave dosplacavame hypoteku a uz sme rozbehli dalsi projekt, aby sme sa ako rodinka niekam posuvali, cim davame aj priklad synovi aby nestagnoval ale zaroven aby si vedel urcite svoje priority a neist za ich hranicu. Chcem tym povedat, ze pokym som nedosla sem, nebola spokojna platovo, tak som studovala, menila pracu az kym som nebola spokojna. Nech kazdy robi tak, aby bol spokojny.

scila
15. jan 2024

@autor tých dôvodov je určite viac. Možno aj tie ženy čo tu na MK kritizujú, boli niekým odsúdené, že sa venujú kariére na úkor rodiny a tak si potrebujú "kopnúť" do tých čo to nerobia.
Dlhodobým pozorovaním vo svojom okolí som dospela k názoru, že mnohé ohovárania a odsúdenia druhých za to čo robia/nerobia je dôsledok toho, že ľudia si neuvedomujú rozdiel medzi ľudskými povahami. Máloktorý extrovert pochopí introverta a naopak. A sú to poväčšine ženy extrovertky, čo sa ženú do práce, lebo im chýba spoločnosť a zas ženy introvertky sú skôr tie, čo sú vďačné za pokoj čo majú doma. Aj keď jasné, nikto nieje na 100% extrovert ani introvert, takže tie pohľady na kariéru sú rôzne.
Ja ako skôr introvert žijem vyše 15 rokov vo vzťahu s extrovertom. A za tie roky som si plne uvedomila ten obrovský rozdiel v prioritách a prístupe k čomukoľvek nielen u nás dvoch, ale celkovo u introvertov a extrovertov okolo mňa. A mnoho vecí ma to naučilo akceptovať. Ale keď žena strčí maličké dieťa do jaslí a tvári sa, že to spravila kvôli nemu, aby sa mohlo "socializovať", ale v skutočnosti sa nevie prekonať a obetovať pár mesiacov svojej kariéry pre svoje dieťa, tak to mi príde strašne sebecké.

drahomirrra
16. jan 2024

Nikde som nezaznamenala súdenie. Prečo aj? To, že niekto napíše svoj názor na fórum predsa nemá moc ovplyvniť druhého život a správanie. Ak tu nejaká napíše, že druhá je lenivá vyciciavačka svojho muža, tak tá druhá predsa kvôli tomu do roboty nenastúpi.
Hrozne to tu hrotíte a dávate fóru a internetu pomaly nadprirodzenú moc.

A najmä autorka, pletieš piate cez deviate. Je rozdiel debaty o ženách, čo nerobia absolútne nič a nechávajú sa zdravé s odrastenými deťmi živiť, a o ženách, ktoré normálne pracujú, možno nezarobia majland, ale sú sebestačné, ako má zdravý človek byť. Také nikto nikdy nesúdil, nie každý je zrodený pre kariéru. Apropos, kariéra..No...v slovenských reáliách je diskutabilné, čo je dobrá kariéra. Asi toľko k téme.

lelelienka
16. jan 2024

Ja si myslim, ze sa skor kritizuju take, co chcu sediet doma a starat sa o deti (chvalyhodne) ale nevedia to urobit inak ako tak, ze chcu len vybabrat so systemom. A tych je tu veru plny konik…A nech sa na mna nikto nehneva, vtedy je kritika zasluzena, pretoze nemoze taka zena cakat, ze ju budu zivit vsetky tie, co chodia do prace, aj ked by sa tiez mozno radsej starali o deti (alebo aj nie, ale to je teraz jedno). A druha skupina, ktora pinda, ze manzel malo zarobi, pricom ony sedia doma a ani prstom nepohnu. Tak taketo si vela pochopenia veru nezasluzia…

amel
16. jan 2024

@lelelienka ako vybabru so systémom tie,ktoré chcú zostať doma?