Prečo zosnulí vyzerajú inak na pohrebe?
Dobry den. Neviem, ci to sem patri, ale skusim.
Vcera sme boli na pohrebe, zomrel stary clovek, za zivota aj dost vrasok, ale nie ze by som sla ocumovat, ale normalne som sla k truhle sa rozlucit, no a ja som toho cloveka nespoznavala. Vyzeral uplne inak, akoby mal natiahnutu kozu, vyrovnane vrasky, nechapala som. To, ze mal prepadnute lica akoby, vystupenu sanku a nos akoby este vacsi, nez za zivota, to chapem, vsak po smrti telo ochabne, napatie svalov, koze, povoli. Ale to v tej pohrebnej sluzbe takto "upravia" cloveka? A este aj vlasy tak divne nagelovane, ulizane. Slo o zenu, co mala stale pekne zvlnene vlasy, take striebristo blond, velmi prirodzene to mala vzdy upravene. Bola po tazkej chorobe, ale ked som ju videla za zivota asi tyzden pred smrtou, vyzerala stale krasne, elegantne. Preco takto "upravia" toho cloveka, ze ho ani nespoznavame? 😑. Sice sme tu smrt uz aj cakali, ale prisla aj tak dost nahle, bolestami pri umierani to nebolo, upadla do komy a bolest podla lekarov uz necitila, lebo mozog vypol funkcie dost skoro. A potom postupne dobilo srdiecko.
Ja sa len pytam, preco to takto je, moja starka, ked umrela, tak vyzerala akoby spala. Len som cakala, ze by kazdu chvilku mohla oci otvorit a povedat "ahoj".
Keď mi zomrel veľmi dobrý kamarát, vyskočil z 8.poschodia, robili aj pitvu, aj mal roztrieštenú lebku...tak ho upravili, že by som povedala ze len spí. Ešte aj vlasy mu dorobili, aj keď bolo vidno, že mal otvorenú hlavu a vypchatú. Ale mal make up, aj "účes" tak, ako ho nosil.
@anonym_autor Uprimnú sústrasť. Je to bežný postup. Telo sa totiž začne rozkladať. Ide o to aby tá rozlúčka bola dôstojná. Takto oddialia to čo sa s telom po smrti deje.
Dobré zamyslenie, tiež som si to všimla, že človek vyzerá často neprirodzene a "umelo" . Ale možno veľa robí aj po koľkých dňoch je pohreb, tu bol po koľkých? Lebo dnes veľa ľudí žije v zahraničí a je tendencia rozlúčku oddialovať aby prišli a teda ak je pohreb napríklad na 5 alebo 6 deň asi tam už nejaké nezvratné zmeny prebehnú a ked nechcú aby sa ľudia toho nebožtíka zľakli chce to veľa úpravy aj za cenu že pôsobí umelo...
Mrtvy clovek vyzera inak. Aj keby ho neupravovali, tak tem vyzor sa dost zmeni po smrti.
Takže mladého človeka bez polky hlavy som videla tak pekne upraveného, že by si nič nepoznala. Jednoducho bol mladý, nič nepokleslo, nemal deštruktívne poranenia tváre, tak vyzeral super. Moja mama bola v chladiacom boxe viac ako týždeň. To znamená, keď ju doniesli na pohreb, mala končeky prstov čierne. Upravovali ako mohli, aj zašívali, aj sa snažili vyplniť líca, ale nebolo to dobré. jednoducho nevyzerala ako za života. Môj otec celé zle. Posledný mesiac schudol cez 15 kg a keď sa po smrti odvodnil, bol len kosť a koža, prepadnutý, zničený, bol to veľmi nepekný pohľad. Napriek tomu chápem, že robili čo mohli v jeho prípade.
moja babka bola na nepoznanie, praveze ziadna natiahnuta tvar, uplne strhana chuda, dovtedy mala peknu baculatu..
telo sa rozklada kazdou sekundou, telo sa dokonca meni uz tesne pred smrtou, zostruju sa ryzy na tvari, predlzuje nos, prehlbuju sa kruhy pod ocami, tmavnu :( videla som to na vlastne oci. ked clovek pomaly umiera :( ked lekari vedia ze pride koniec :((((
na pohrebe ludi upravuju snazia sa upravit no moju babku asi vobec neupravili, neskutocne iny clovek.
na vlastnu rodinu som sa nedokazala ist pozriet, nedokazala :( pretoze by som asi umrela od zialu este viac.
Ja som si napr nevšimla nejak extra tie úpravy. Resp som tak zvyknutá na pohreby, že mi to už príde "prirodzené'.
Dedo, už kým ležal v umelom spánku v nemocnici, už tam bol "omladnutý". Fakt to bolo ako by bol už v pokoji, všetky vrásky zmizli, vyzeral o 10-15 rokov mladšie. Nepotreboval úpravy a mala si pocit, že spí.
Zato brat (9 rokov, rakovina) alebo kamarát (15 rokov, autonehoda), tam si videla, že to nie je len spánok.
Vyzerajú inak lebo sú mŕtvi.
mne na mŕvych vadí ta vosková farba. možno to robí aj tá chladnička kde mŕtvych uskladňujú. starí rodičia ležali doma v obývačke a tá farba tam bola iná.
otcovi ústa zašívali - asi bolo treba, manžel mi vravel že ho ledva spoznal.
Nechodím pozerať na mŕtvych. Uchovávam si na nich spomienku spomienku,keď boli živí.
Nechodím pozerať na mŕtvych. Uchovávam si na nich spomienku spomienku,keď boli živí.
@tetapetra babku som bola pozriet.ale bol to iny clovek
najblizsiu rodinu som nedokazala, presne preto aby som si uchovala ich tvar ako som si pamatala. nedokazala by vobec s aist na nich pozriet, obdivujem ked niekto ide pozriet na otecka ci surodenca, ja by som to nedokazala :(((((( doteraz nemam ani fotky vystavene v ramki nedokazem to.
@anonym_autor Nám už umreko v rodine dosť ľudí, aj známych aj kamarátka ,kamaráti, susedia a ja som si nevšimla iné zmeny, iba tie,že su mŕtvy a automaticky vyzerajú inak. Umelo mŕtvo..Žiaľ po ťažkej rakovine, keď veľmi schudnú zle..aie väčšinou akoby spali, len mŕtvolne biely.
naco vystavovat ludi, ktori su po skoku z panelaku, ci tyzden v chladnicke, ci po dlhej a vaznej chorobe? Nepochopim.
Ona zomierala na rakovinu, 1,5 roka, bola bez chemo, oziarov, nechali ju uz tak, lebo jej telo by tieto zasahy nezvladlo, len urychlilo tento proces. Pravdepodobne uz mala metastazy, islo o melanom, to prave viem, ze ruky mala skarede uz, preto jej davali kabatik s dlhym rukavom. Pytali sa, ci odlakovat nechty, tak povedali, ze nie. Ale ruky mala zakryte. Ze ak treba, skor dolakovat. Vzdy nosila aj po 80-ke lak, mala dlhe nechty, ruz. Mala dost vraskavu tvar celkovo, taky ten typ koze a teraz vyzerala uplne inak, podla mna jej museli nejak natiahnut tu tvar. Kazdopadne, je to asi jedno uz, len som ostala zaskocena a za tie vlasy sa aj dcery hnevali, ze by ju asi lepsie samy upravili, vyfukali, ako to nosievala.
Starkeho mojho si nepamatam, mala som 14 rokov, ale starku ano, ta vyzerala naozaj ako ked spala a prisla som ku nej k posteli. Vlasy neviem, lebo ona nosila satku, len ruky mala nejak zvlastne, akoby jej ani k telu nepatrili.
Tato nasa babi mala na parte fotku spred 3 tyzdnov a nikto by nepovedal, ze odide tak nahle, takze az tak znicenu tu tvar nemala, ani pochudnuta nebola. Nuz kazdopadne mala krasnu dusu a plakali za nou aj menej znami ludia a nechapali, ze taka vitalna elegantna dama takto nahle odisla.
Zomrela v utorok rano a pohreb bol v piatok doobeda. Dokonca aj jej rodina zo zahranicia bola tu na dovolenke. My sme sa vracali tiez z dovolenky, uz sme boli na polceste naspat, ked prisla sprava o jej smrti. Takze necakalo sa.
Ale chapem, tam tie procesy tak ci tak prebiehaju, no akoby som sa pozerala na cudzieho cloveka...😔
Mojmu muzovi som povedala, ze ak by sa mi davo stalo a toto mi spravia s vlasmi, ze ich asi pojde zabit, lebo ja mam tiez prirodzene kucerave vlasy...no tak povedal, ze asi ano, ze to by neprezil.
Manzelov brat ju nebol pozriet ani v nemocnici, aby si ju zachoval v mysli taku, ako bola za zivota, vesela, usmiata. Ja som ju vcera videla aj na foto z nemocnice, svokra sa pytala, ci mi nevadi, za vsade hadicky, vravim, nie. A tam este vyzerala akoby spala, hoci bola uz v kome. Ale ano, srdce este pumpovalo krv, takze koza jasne, ze bola pekna ruzova. Chapem. Len mi nejde do hlavy to natiahnutie tvare. Aj som jej chcela dat krizik na celo, ale nedokazala som sa jej dotknut, mala som dojem, akoby sa jej dvihal hrudnik, akoby jemne dychala. Zachovam si v pamati nase posledne stretnutie, ked ma silno chytila za ruku a objala a ten jej krasny laskavy pohlad. Toto uz bledne, a to bolo vcera...Moju starku som pohladkala, tam mi to nevadilo vobec. Nevadi, chcela som sa porozpravat o tom, lebo ja neviem, nezazila som vela pohrebov a uz vobec som sa nechodila divat. To bolo take, ze este som rozmyslala cestou v aute, ze ci pojdem do nemocnice za nou, no uz sme nestihli. Tak som ju naposledy chcela vidiet. Ale uz to nebola ta znama tvar...😪
Ale ved na pohreboch je vzdy moznost,nechat truhlu zavretu. Ked mi zomrela babka aj dedko,tuto moznost sme vyuzili. Ja osobne celkom nechapem tu "podivanu" na mrtveho cloveka,ved to je tak bolestne. Nie je lepsie ho nechat v zavretej truhle,"nerusit ho" makeupovanim a pripomenut si ho na fotke za zivota?
Ale ved na pohreboch je vzdy moznost,nechat truhlu zavretu. Ked mi zomrela babka aj dedko,tuto moznost sme vyuzili. Ja osobne celkom nechapem tu "podivanu" na mrtveho cloveka,ved to je tak bolestne. Nie je lepsie ho nechat v zavretej truhle,"nerusit ho" makeupovanim a pripomenut si ho na fotke za zivota?
@iwesska suhlasim. Som muzovi povedala, ze ked zomriem ako prva nech sa neopovazi ma nechat vystavenu ocumovat. Ze si to vyslovene nezelam.
@anonym_autor záleží aj od pohrebnej služby. Niektoré firmy na to majú človeka, ktorý má na to cit a dokáže upraviť nebožtíka tak, akoby len pred chvíľkou zadriemkal po dobrom obede. Žial som videla aj pravý opak. Tiež viem, že niektorý ľudia majú svoj pohreb premyslený do detailu ešte za života a riešia si dopredu aj firmu aj ako bude vyzerať hotový hrob. Mávajú aj našetrené na pohostenie na kar, vybrané konkrétnu hudbu, oblečenie....
každého som bola pozrieť v truhle. čo je natom už len zlé. Neviem si predstaviť sedieť pri zatvorenej truhle, s každým som sa rozlúčila pri otvorenej truhle. S každým s rodiny. Nemám s tým vôbec žiadny problém. ani len pápež mi nevadil. práveže som bola sklamaná že Kája Gott mal truhlu zatvorenú.
naco vystavovat ludi, ktori su po skoku z panelaku, ci tyzden v chladnicke, ci po dlhej a vaznej chorobe? Nepochopim.
@mirage to sa nevystavuje vždy a pred všetkými smútiacimi, obvykle je to buď v inej v miestnosti,kde ide len najbližšia rodina,alebo proste skôr pred príchodom iných smútiacich.Trebárs 10 -15minut pred samotným pohrebnym obradom je zosnuly v otvorenej rakve,potom rakvu presunú do samotnej obradnej miestnosti, alebo už rakvu zatvoria,no pri obrade už je obvykle rakva vždy zavretá.
Ak však príbuzní nechcu,tak vôbec nemusí byť zosnulý vystaveny ani takto.Je to na dohode s pohrebnou službou
@mirage to sa nevystavuje vždy a pred všetkými smútiacimi, obvykle je to buď v inej v miestnosti,kde ide len najbližšia rodina,alebo proste skôr pred príchodom iných smútiacich.Trebárs 10 -15minut pred samotným pohrebnym obradom je zosnuly v otvorenej rakve,potom rakvu presunú do samotnej obradnej miestnosti, alebo už rakvu zatvoria,no pri obrade už je obvykle rakva vždy zavretá.
Ak však príbuzní nechcu,tak vôbec nemusí byť zosnulý vystaveny ani takto.Je to na dohode s pohrebnou službou
@jaskolka ano, ale v tychto pripadoch to zrejme blizki museli odsuhlasit, co je pre mna nepochopitelne
Tak asi ako kde, lebo u mužovej babky bola celá omša otvorená truhla, potom na konci omśi sa všetci postavili ( kto nechcel nemusel )a sa šlo spraviť kolečko okolo truhly a pohladkať babku 😏 nič príjemne ale prispôsobila som sa keďže som bola v rodine nová a podľa nich “sa to patrilo”😓
@jaskolka ano, ale v tychto pripadoch to zrejme blizki museli odsuhlasit, co je pre mna nepochopitelne
@mirage tak ktovie,asi sa chceli takto rozlúčiť, ťažko povedať, čo ich k tomu viedlo. Možno to závisí aj od zvykov v rodine, možno sa chcú najbližší ešte pomodliť napríklad pri zosnulom, poslednýkrat ho vidieť ....
Zase keby boli veľmi devastacne zranenia,tak to by zrejme nevystavili.
@anonym_autor jedna vec je úprava nebožtíka, druhá vec choroba, ako človeka zdevastuje a zmení na sklonku života. Ja by som to. vystavovanie mŕtvol zakázala, nechápem čo je to za zvyk. 🙄
Ja sme mali "šťastie" že keď mi zomreli starí rodičia a zomrel aj ocino upravoval a licil ich ich syn teda ocinov brat 🖤 pracuje v pohrebnej službe všetko vybavil. Upravil ich naozaj nadherne. Babka bola zničená rôznymi chorobami dlhé roky no v truhle bola taká krásna 🖤 dedo zomrel na multiorganove zlyhanie po covide ostal mu herpes na perach to sa veľmi zakryť nedalo ale tiež vyzeral na toho silného chlapa akým vždy bol. Ocka som rok pred smrťou nevidela. Žiaľ veľa pil hádali sme sa a musela som pre dobro svojich detí brániť im v styku. Dedka si pamätajú v dobrom 🩷 vraj bol už veľmi agresívny pred smrťou trpel bolesťami ktoré zapijal.. Mama hovorila ze už ani deti za ním nemám nosiť ze z 90kg chlapa schudol ledva na 50kg vyzeral vraj už ako mŕtvola keď ešte žil posledný mesiac. Bála som sa ako zareagujem keď ho uvidím v truhle ale keby som nešla vyčítala by som si to. Bála som ze sa zlaknem toho co uvidím podla popisu mamky. Už dosť ťažko som niesla úmrtie bála som sa pohľadu. Na moje prekvapenie brat ho upravil dokonale. Vyzeral lepšie než kedykoľvek predtým (on sa kvôli depresiám veľmi o seba nestaral preto to píšem takto). Dal si veľmi záležať aby ho dostal do takej podoby.
@anonym_autor jedna vec je úprava nebožtíka, druhá vec choroba, ako človeka zdevastuje a zmení na sklonku života. Ja by som to. vystavovanie mŕtvol zakázala, nechápem čo je to za zvyk. 🙄
@jamimo nie je to zvyk ale je to posledná možnosť rozlúčiť sa a porozprávať sa. My sme boli ako rodina radi ze nám bolo umožnené ísť sa na neboztika nielen pozrieť ale mali sme aj možnosť sa ho dotknúť pomodliť sa nad ním porozprávať sa s ním. Keď ocko zomrel ujo pracoval v pohrebných službách dovolil mi vložiť mu do vrecka na saku list na rozlúčku a kresby od jeho vnúčat. Pre mňa toto bolo úplne najviac čo mi mohlo byt umožnené
Ja sme mali "šťastie" že keď mi zomreli starí rodičia a zomrel aj ocino upravoval a licil ich ich syn teda ocinov brat 🖤 pracuje v pohrebnej službe všetko vybavil. Upravil ich naozaj nadherne. Babka bola zničená rôznymi chorobami dlhé roky no v truhle bola taká krásna 🖤 dedo zomrel na multiorganove zlyhanie po covide ostal mu herpes na perach to sa veľmi zakryť nedalo ale tiež vyzeral na toho silného chlapa akým vždy bol. Ocka som rok pred smrťou nevidela. Žiaľ veľa pil hádali sme sa a musela som pre dobro svojich detí brániť im v styku. Dedka si pamätajú v dobrom 🩷 vraj bol už veľmi agresívny pred smrťou trpel bolesťami ktoré zapijal.. Mama hovorila ze už ani deti za ním nemám nosiť ze z 90kg chlapa schudol ledva na 50kg vyzeral vraj už ako mŕtvola keď ešte žil posledný mesiac. Bála som sa ako zareagujem keď ho uvidím v truhle ale keby som nešla vyčítala by som si to. Bála som ze sa zlaknem toho co uvidím podla popisu mamky. Už dosť ťažko som niesla úmrtie bála som sa pohľadu. Na moje prekvapenie brat ho upravil dokonale. Vyzeral lepšie než kedykoľvek predtým (on sa kvôli depresiám veľmi o seba nestaral preto to píšem takto). Dal si veľmi záležať aby ho dostal do takej podoby.
@anonym_f0e3ec toto by ma aj celkom zaujimalo, kde sa to clovek nauci takto krasne spravit. Asi je to cela veda...
@jamimo nie je to zvyk ale je to posledná možnosť rozlúčiť sa a porozprávať sa. My sme boli ako rodina radi ze nám bolo umožnené ísť sa na neboztika nielen pozrieť ale mali sme aj možnosť sa ho dotknúť pomodliť sa nad ním porozprávať sa s ním. Keď ocko zomrel ujo pracoval v pohrebných službách dovolil mi vložiť mu do vrecka na saku list na rozlúčku a kresby od jeho vnúčat. Pre mňa toto bolo úplne najviac čo mi mohlo byt umožnené
@anonym_f0e3ec ja ked som tam videla svokru a jej sestru, z opacnej strany stali, ako ja, a videla som, ako svokrina sestra mamke dava na celo krizik a ako ju hladi po tvari, na nic som sa nezmohla. A este som mala druhu malu 3 rocnu dceru pri mne, drzala som ju za ruku, nechcela od tej dovolenky sa odo mna pohnut ani na krok, tak mi este svokra ukazala, aby som sla s nou rychlo prec. Hoci vidiet nemohla zo spodu nic. V duchu som sa s nou lucila, ked este zila, na dialku a slubila som jej jednu vec, za ktoru sa velmi modlila a bolo jej luto niecoho, tak som jej slubila, ze v modlitbe za to budem pokracovat ja. A to iste som jej v duchu pri truhle povedala. Ani ma nenapadlo toto, aby babicke nieco deti nakreslili, dcerka je taka, ze ona vsetkym kresli, ale uplne vymaz v hlave. Ale teda najviac spravime, ked za nu obetujeme svate omse a sv.prijimania, aj deti uz mam, ze chodia na prijimanie. Vediem ich k tomu. Len ma to cele nejak viac dostalo, nez som myslela. Mnohe veci pochopime az neskor, preco sa museli stat tak, ako sa stali. Aj moja starka, ked zomrela, nebola som doma, pri nej. Ani neviem, co som jej naposledy povedala. A tato druha babicka, ta bola ako moja vlastna tiez. A ked sa dozvedam dalsie duchovne veci, ako sa diali a deju, verim, ze uz je v nebi. To telo, to uz nebola ona.

Čiže išlo len o to,že ju nevhodne upravili v zmysle účes, možno mejkap? Lebo to fakt závisi od konkrétnej pohrebnej služby,ako upravia zosnulého do rakvy, niekde normálne namaľujú, upravia (hlavne zosnulé ženy,u mužov asi to líčenie je iné)a niekde tomu nevenujú až takú pozornosť.
Moja mama bola napríklad perfektne upravená, učesaná, dokonca keď sme doniesli oblečenie,sa nás pýtali,či si želáme nalakovat jej nechty a naniesť rúž. No a v rakve naozaj vyzerala,akoby len zaspala, pritom ona zomrela na rakovinu a bolo to na nej "vidno"
Takže tá úprava závisí od skúseností a postupu pohrebnej služby