Prečo zosnulí vyzerajú inak na pohrebe?
Dobry den. Neviem, ci to sem patri, ale skusim.
Vcera sme boli na pohrebe, zomrel stary clovek, za zivota aj dost vrasok, ale nie ze by som sla ocumovat, ale normalne som sla k truhle sa rozlucit, no a ja som toho cloveka nespoznavala. Vyzeral uplne inak, akoby mal natiahnutu kozu, vyrovnane vrasky, nechapala som. To, ze mal prepadnute lica akoby, vystupenu sanku a nos akoby este vacsi, nez za zivota, to chapem, vsak po smrti telo ochabne, napatie svalov, koze, povoli. Ale to v tej pohrebnej sluzbe takto "upravia" cloveka? A este aj vlasy tak divne nagelovane, ulizane. Slo o zenu, co mala stale pekne zvlnene vlasy, take striebristo blond, velmi prirodzene to mala vzdy upravene. Bola po tazkej chorobe, ale ked som ju videla za zivota asi tyzden pred smrtou, vyzerala stale krasne, elegantne. Preco takto "upravia" toho cloveka, ze ho ani nespoznavame? 😑. Sice sme tu smrt uz aj cakali, ale prisla aj tak dost nahle, bolestami pri umierani to nebolo, upadla do komy a bolest podla lekarov uz necitila, lebo mozog vypol funkcie dost skoro. A potom postupne dobilo srdiecko.
Ja sa len pytam, preco to takto je, moja starka, ked umrela, tak vyzerala akoby spala. Len som cakala, ze by kazdu chvilku mohla oci otvorit a povedat "ahoj".
@jamimo nie je to zvyk ale je to posledná možnosť rozlúčiť sa a porozprávať sa. My sme boli ako rodina radi ze nám bolo umožnené ísť sa na neboztika nielen pozrieť ale mali sme aj možnosť sa ho dotknúť pomodliť sa nad ním porozprávať sa s ním. Keď ocko zomrel ujo pracoval v pohrebných službách dovolil mi vložiť mu do vrecka na saku list na rozlúčku a kresby od jeho vnúčat. Pre mňa toto bolo úplne najviac čo mi mohlo byt umožnené
@anonym_f0e3ec neboztik je uz len telesna schranka. To uz nie je clovek, ktoreho sme poznali. Nevidim nutnost hladkat a dotykat sa mrtvoly. Staci na zosnuleho mysliet a spominat, staci bezdotykovo.
@0silvia0 presne .toto som aj ja povedala môjmu+ nech ma da nabok, lebo ja neviem spať na chrbáte🙂
@marcellka32 ja viem spat na chrbate, ale chrapem😃. Viem, ze uz budem mrtva, a bude mi to jedno, ale vystavovat mrtvolu si fakt nezelam aby ma tam obkukali. Akoze naco?
@anonym_autor ja som moju mamu nedala vystaviť, rozlúčila som sa s ňou iba ja (som jedináčik a sirota), vložila niečo osobné a dala truhlu zavrieť...som toho názoru, že venovať sa treba za života
@jamimo nie je to zvyk ale je to posledná možnosť rozlúčiť sa a porozprávať sa. My sme boli ako rodina radi ze nám bolo umožnené ísť sa na neboztika nielen pozrieť ale mali sme aj možnosť sa ho dotknúť pomodliť sa nad ním porozprávať sa s ním. Keď ocko zomrel ujo pracoval v pohrebných službách dovolil mi vložiť mu do vrecka na saku list na rozlúčku a kresby od jeho vnúčat. Pre mňa toto bolo úplne najviac čo mi mohlo byt umožnené
@anonym_f0e3ec pre teba posledná možnosť, ok. Pre mňa nie, viem sa rozlúčiť a porozprávať ináč.
Ja som zažila takých nebožtíkov od detstva, že až. Napr. Keď zomrel starý otec, ešte nebol v dedine vybudovaný dom smútku, bola truhla v obývačke na stole, on tam, celá rodina tam kvílivo plakala a nútili nás ako deti sedieť tam, modliť sa👉lebo sa to patrilo 🙄 Mala som 6 rokov, nerozumela som tomu, nechcela som tam byť, nechápala som zmysel sedieť pri mŕtvej telesnej schránke celú noc 🤷♀️ Vtedy v mojej detskej hlavičke, som si povedala, umrel, umrel, už nedýcha, nebije mu srdce. Koniec.
Nemám problém s úmrtím, (niekto o smrti ani počuť) smrť vnímam ináč, ako väčšina... Ale vystavovanie mŕtvych tiel pokladám za nedôstojnosť voči telu nebohého. Ja by som určite vystavená nechcela byť, no a tvrdiť o nebožtíkovi, aký bol krásny a nalíčený.. Neviem😐
Okrem toho, neznášala som to od decka, ak ma pchali ku truhle, strkali ruku do truhly, aby som sa dotkla, rozlúčila. Mužovi keď zomrela starká, svokra nás tlačila hodinu pred rozlúčkou ku truhle, nesúhlasili sme, ani sme nešli. Jednoducho sme to tak nikdy necítili a nerobím veci, ktoré sa očakávajú, alebo patria. Ako dieťa som nemala veľmi na výber, dávno už mám.
@iwesska suhlasim. Som muzovi povedala, ze ked zomriem ako prva nech sa neopovazi ma nechat vystavenu ocumovat. Ze si to vyslovene nezelam.
@0silvia0 môj otec onko pacient toto želanie vyslovil tiež. Moja mama ani počuť 🤦 Ak raz nastane ten deň odchodu, povedala som mame, nech sa neopováži ignorovať otcove rozhodnutie. Pokladám to za vrchol drzosti, egoizmu a arogancie zo strany pozostalosti. Lebo ona urobí ako ONA chce, 🤷♀️.
@anonym_autor ja som moju mamu nedala vystaviť, rozlúčila som sa s ňou iba ja (som jedináčik a sirota), vložila niečo osobné a dala truhlu zavrieť...som toho názoru, že venovať sa treba za života
@anonym_6362b2 presne tak. Svokra ledva zdvihla zadok k vlastnej mame na návštevu, a v truhle s ňou manipulovala, objímala, stískala pomaly ju do pol pása odtiaľ vytiahla. My sme s chlapom len oči prevracali 🙄
@anonym_autor robia to podla svojej profesie, nemali by ale menit povodny vyzor.
pre mna bolo skoro az pekne vidiet pribuzneho, ktoreho som poznala
iba ako stareho - na pohrebe jeho telo, jeho tvar pripominala
fotky z albumov ked mal 20 , 30 rokov, ked som este nebola na svete.
Bolo na tom cosi velmi spravne a ferove, ze zrazu vidim, ze odisiel ten mlady muz, ktoreho ja poznam iba z fotiek.
Mozno to robia pre dobry pocit ostatnych, rodiny, aby si zachovali pocit, ze akoby iba ozaj siel na prijemny odpocinok.
Nie vzdy to pomaha nasim pocitom, ale asi je to lepsie nez keby to nerobili.
Mne zomrela maminka pred pár týždňami a veľmi som sa bála toho okamihu keď ju naposledy uvidím v truhle a dopadlo to presne ako opisuješ - upravili ju v pohrebnej službe tak, že sme ju ani my najbližší nespoznali, úplne iný účes, make-up, celková úprava tváre, tatino skonštatoval že vyzerá ako nejaká talianska herečka ... A vieš čo? Bola som neskutočne, neopísateľne rada že to dopadlo presne tak, veľmi mi to pomohlo, vďaka tomu som to celé zvládla, lebo ten, koho som videla v truhle a koho som videla dávať do zeme bola nejaká veľmi pekná žena, ale moju milovanú maminku mi vôbec nepripomínala, tá zostane navždy v mojich spomienkach živá, usmiata a pri mne 🙂

@anonym_f0e3ec toto by ma aj celkom zaujimalo, kde sa to clovek nauci takto krasne spravit. Asi je to cela veda...
@anonym_autor je to normalny studijny odbor. Neviem ci je ponukany aj na Slovensku (je mozne ze nie lebo nie je dostatocny pocet zaujemcov) alebo sa ludia ucia len za pochodu, praxou