icon

Prečo zrazu na Slovensku zalohujeme fľaše?

27. aug 2022

Ľudia len tak zo zvedavosti. Prečo zrazu na Slovensku zalohujeme? Pokiaľ viem, Česko to nerobí, Maďarsko detto… 🤔 čo je za tým? Kto sa na tom opäť nabalil?

scila
27. aug 2022

@pribinak mám s každou fľašou vyhadzovať do koša aj 0,15€, ktoré som za ne zaplatila ako zálohu, a ktoré v obchode dostanem späť? Prepáč, nepatrím k horným 10 000, aby som si mohla dovoliť hádzať "peniaze" do koša.

viestta
27. aug 2022

@liljana a do osád vozia kseftari vodu z Maďarska, z Poľska. Osadníci nakúpia, však cena lepšia a zas sme v pierdeli ako pred tým, lebo tie fľaše skončia v skarpe za domom.

drimonna
27. aug 2022

Podľa mňa je to super, lebo ľudia tie fľaše nevyhadzujú a tak je menej odpadu. Ja si ich zbieram všade od každého a potom mám aspoň nejaké peniaze. 😃

pribinak
27. aug 2022

@scila tak potom máš druhu voľbu a zanes prázdne fľaše spat

Toto je pre mna kategória: nemám problém, vyrobím si problém.

pribinak
27. aug 2022

@viestta keď o tom vies, tak upozorní napr komunitných alebo terénnych a oni im vysvetlia ako sa veci majú

scila
27. aug 2022

@pribinak keď myslíš. Vo štvrtok som bola v Jednote, tak že vrátim fľaše. Automat ani ťuk, bola dnu zálohovaná fľaša, niekto to evidentne vzdal, aj deti predo mnou to chvíľu skúšali, vzdali to, fľaše dali späť do ruksaku a odišli. Ja som išla za pokladníčkou, tá zavrela pokladňu, päť minút tam štuchala do tých pásov, ktoré chvíľu išli, potom nešli. Potom teda, že hádam to pôjde. Každú fľašu mi tam 5 krát vyplulo až potom mi to vzalo... Možno pre teba vyrobený problém, ale pre mňa 15 minút zabitých úplne zbytočne, kvôli tomu, že ľudia sú leniví triediť odpad.
Ale samozrejme, máš pravdu. Evidentne nepripustíš, že by ju mohol mať niekto iný...

julish
27. aug 2022

@canis_lupus ved to je práve super, že si na tom nájdu zdroj príjmu ti najchudobnejší.

pribinak
27. aug 2022

@scila problém je 1 automat na cely obchod pripadne celu dedinu
To s myšlienkou zálohovania fliaš nemá nič spoločne
To je postoj obchodných reťazcov

A áno, mam pravdu. Stále je viac benefitov ako dôvodov pindat
Našťastie väčšina ľudí to pochopila

scila
27. aug 2022

@pribinak Roky kupujem minerálku Budiš v skle a ak pivo tak tiež jedine v skle a nemám problém tie fľaše vrátiť do obchodu. A tam myšlienka vrátenie fliaš, aby sa nerozbili a dali znovu naplniť, je logická. Ale nie plastových fliaš a hliníka, ktoré nám predtým recyklačná firma odviezla z dediny priamo spred domu a odviezla k sebe na spracovanie. A keby všetci ľudia triedili tak ako mali, tak to tak mohlo byť naďalej. A nebol by problém jeden automat na dedinu, lebo na sklo by stačil.

pribinak
27. aug 2022

@scila ale to aby ľudia triedili nepis mne, ja triedim, to musíš písať tým ktorí neriešia a kašlú na separovanie

Ja som príliš maly pán na to, aby som to zmenila. Ale ak máš dobrý nápad ako to urobiť, tak sa pusti do toho
Držím palce

anita1978
Odpoveď bola odstránená
anita1978
Odpoveď bola odstránená
scila
27. aug 2022

@pribinak píšem to tebe, keďže ty si tu pohŕdala človekom, ktorý na to, aby triedil odpad, nepotreboval zálohovanie!

zuzitko74
27. aug 2022

@scila Každá rozumná ľudská spoločnosť hľadá riešenia problémov. Riešenie s triedením nebolo dostatočne efektívne, momentálne skúšame zálohovanie a dúfame, že to bude mať lepšie výsledky. Viem, že ty si na to doplatila a štve ťa to. Taký je však život v ľudskej spoločnosti. Buďme realisti, nie všetci majú mentálnu kapacitu na uvedomelé správanie.

simca06022011
27. aug 2022

Ono bohužiaľ aj negatovny ekologicky dopad to zvazanie plastov mat bude, efektívnejsie by bolo podporiť triedenie odpadu riadne v domácnostiach. A cielene. Ziadne ze pri paneláku bordel a hádže kto chce kam chce. Bud vrecia alebo niečo ine vymyslieť, konkretne kazdej domacnosti. Alebo nech to triedia potom priamo smetiari. Kolko zbytocnych strojov sa muselo vyrobit, kolko km sa najazdi s tymi smetami... A aj tak sa vsetky plastové obaly nezalohuju, takže stale sa daju plasty najst kade tade.
Ja osobne sa tesim ked u nas doma skonci stavebný chaos a prestaneme to kupovat uplne, problém bude pre mna vyrieseny.
@canis_lupus aj ja chodim s obrovským vrecom, aj dvoma, nebudem predsa nosiť flase po kusoch. Vyuzivam napr dovoz potravín domov, donesú mi to ale zálohované musim niest do obchodu 😂 mne je luto tycj predavaciek, kt. Sa s tym nervuju lebo teda tie mensie stroje v kuse treba vyprazdnovat (preto ja napr mam najradsej billu u nas😂 tam je ten obor vonku na parkovisku) alebo niektorí ludia na to nemajú nervy a zaseknu to 😂

pribinak
27. aug 2022

@scila šibe ti?

basska_b
27. aug 2022

Vymyslel to pan minister Budaj a je to tym, ze sa po lesoch, v riekach a pod. povaluju flase, ktore maju polcas rozpadu 100 rokov a slusny clovek ich tam nenechava... ale urcite skupiny obyvatelstva zrejme ano, cize na nich je to cielene. A celkovo mi to pride, ze to mozno cieli na tie skupiny s nizkym prijmom, ktore dokonca po novom vyberaju plechovky z kosov (uz aj to som stihla vidiet). Asi by to nebolo treba, keby podaktori nehadzali odpad kade tade.

canis_lupus
27. aug 2022

@julish akože je super, že to aspoň skončí v triedenom. Ale už nie je super, keď pri tom automate stoja dve hodiny v tom jednom obchode, ktorý tu máme, alebo keď to tu prevážajú električkou, kde je stále milión turistov (Tatry) a vďaka im desiatim vreciam s fľašami si nie je kam sadnúť 🙄

anita1978
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
27. aug 2022

@anita1978 presne, vela ludi to vyvlaca takto, pridu mi ako retardovani, kedze zberne dvory fungujú. Vyhodiť to do lesa, aby nebodaj ak sa nezmestia do limitu zaplatia par eur z odpad? Uplne chore. My si vzdy davame napr pristavit kontajner, susedia sa cudovali ako keby neviem co 😂🤦🏻‍♀️ a pritom stavebny odpad v ich dvoroch a na ceste a kadetade caka roky na to, ze to odvezu....

ajsha123
27. aug 2022

@stanulienkat no, nie je to úplne tak, ako píšeš. My nemáme kvalitnú pitnú vodu. Žijem na Zitnom ostrove, co by mala byť zásobáreň pitnej vody pre strednu Európu... Ale stačí si vygooglit, co sa v tej vode nachádza... Napr. Vrakunska skladka... V tej vode je všeličo. Hnojene polia, samá chémia... Najhoršie je, u nás nie vsetky dediny su odkanalizivane... Cena za vývoz žumpy stupla za posledný rok na takú sumu, cca 100 eur za 10 m2 odpadu, ze mnohí načierno vypúšťajú žumpu len tak, do záhrad... A potom to ide do spodných vôd... A potom to pijeme... Ano, daju sa dat ku kazdej studni (kedze nemame verejný vodovod, tisice domov ma studne) filtrácia, lenže nie každá domácnosť investuje 1000 eur do filtrácie a atd.... Preto sa kupujú vody..
Druhy prípad mame u mojich rodičov. Stredne Slovensko. Voda v meste má tak zlé parametre co sa tyka minerálov a plus neviem co sa v nej našlo, ze je mestská voda tak silne chlorovana, ze ked si na pustíš do pohára, máš pocit, ze si na plavárni... Jednoducho, tu uz nik aj vďaka zdravotným problémom z toho čerstvú vodu nepije.... Stalo sa, ze sme sli do tesca a čerstvu stolovú vodu sme nekúpili. Vypredana. Chápem, ze v plastových fľašiach su mikro čiastočky plastov, ale pri pití to aspoň necítiš 🤦‍♀️ Kdezto, ked si nalejej vodu do pohára z vodovodu, máš pocit, ze piješ vodu z bazéna...
To je jeden z uhlov pohľadu, prečo ľudia kupujú vodu na pitie... Nehovoriac, ze nie vsade je kvalitná pramenitá voda. Mineralizovana... Vtedy aj lekári odporúčajú kupovať minerálky

sara07
27. aug 2022

@kataina ja som zažila časy bez plastových fliaš , a fungovali sme, bola nám dobrá voda a sirupy, ako malinovky čo boli bola vzácnosť kupovali sa len na oslavy a svadby
a nejak tu sme, teraz mám pocit že neviem čo od radosti by sme pili tak a jedli

slavomira236
27. aug 2022

@sara07 presne niekedy sa vody kupovali len na Vianoce veľku noc zvyšok roka bola čistá voda a sirupy inak komunistické boli výborné v tých sklenených fľaškach..a ešte sme mali sifonku komunistickú na malé bombicky

julish
27. aug 2022

@canis_lupus och, koľkokrát sa ti to stalo a koľko si musela stať? 15 minút? Och boze, to je naozaj veľký problém fakt. Pardon ako 🙂

canis_lupus
27. aug 2022

@julish nie raz a chodila som viac ako hodinu 😉 Stalo sa mi to aj pri ceste z túry s 3r synom, keď sme so sebou mali ešte aj bicykel a spoluobčania rozvalení na dvoch štvorkách plus mieste pre bicykle s fľašami...nie, nepríde mi to normálne. Ale ako to vyzerá v tatranských električkách pochopí asi len človek, ktorý tu cez sezónu cestuje ☺️ Nehovoriac o tom, že hneď pred prácou mám smetný kôš a každý deň ich vidím, ako sa tam špárajú a bordel je okolo celého koša.

sense
27. aug 2022

Možno keby všetcia separovali naozaj ako maju tak by nebolo nutné zálohovať.

adrianap83
27. aug 2022

Pretože, ak ľudí nemotivuješ cez peniaze, nerobia to. Separovalo u nás veľmi nízke percento ľudí. Boli oblasti, kde rieka, dedina - časť z nej bola zahádzaná plastami. Nejako to museli riešiť, pretože sme sa ako štát zaviazali, že budeme viac separovať. To, že to nerobia v Čechách , neznamená , že neseparuju - neviem čísla, no asi sú na Tom oveľa lepšie ako my, aj bez zálohovania - nútenia, keďže sú viac uvedomelí.

judar
27. aug 2022

@stanulienkat tak pre teba si ludia s plnymi vrecami plastovych flias idioti?....ty si zrejme osoba mimo obraz reality kedze dnes nie vsade vsetci maju bud mestsku vodu alebo studnu 🤦...a uz len pit tu uzasne prechlorovanu a dost demiralizovanu mestsku vodu je vyhra, za ktoru sa este ktomu plati...a studne? najde sa dost oblasti kde nemaju bud vobec podzemnu vodu alebo maju a je priliz zase bud premineralizovana, ktora dokaze ludi doslova dostat zubarovi do kresla s vodnym kamenom okolo zubou sposobenym prave vysokym obsahom CA, Mg mineralov z vody alebo istym sposobom znecistena ak nieje v podlozi nejake filtracne suvrstvie hornin ze nieje vobec hodna pitia......takze najde sa dost ludi, ktorych ty nazyvas debilmi co naozaj nemaju bud navyber alebo su aj financne okresany kedze zalezitosti ako odbery ci rozne stabilne upravy vody stoja nemale peniaze

jaroe
27. aug 2022

@pribinak neviem, ktorá väčšina ľudí to podľa teba pochopila, lebo ja vždy pri flasomate natrafím na minimálne jedného nešťastníka, čo nadáva ako kočiš😁. Ja v nadávam v mysli tiež. Mňa to zaťažuje. Dá sa na to samozrejme zvyknúť, ale ten čas ma to skrátka stojí. A ľudia to tam nosia len preto, že v tých fľašiach majú svoje peniaze. Keby nemali, separovali by ako doteraz. Ignoranti by samozrejme ignorovali. Takže áno, tiež to vidím tak, že to zaviedli kvôli tupelám.

julish
27. aug 2022

@canis_lupus poznám to tam veľmi dobre, nuž, čaro hromadnej dopravy, je pre všetkých, ľudí, ktorí musia ísť aj na nákupy, nielen za zabavou