Pribrali ľudia?
Dievčatá nezdá sa vám , že ľudia všeobecne veľmi pribrali? Ja neviem, či len ja vidím okolo seba dosť obéznych mladých žien, hlavne s malými deťmi. Nechcem aby sa to niekoho dotklo, nepíšem o nikom konkrétnom, ale zdá sa mi, že ako sa oteplilo a ľudia zhodili kabáty a bundy, že takmer každý druhý má problémy s nadváhou. Neviem, či je to pozostatok pandémie, alebo čo. Vy to ako vnímate? Nechcem sa nikoho dotknúť, ani nikoho uraziť, poprosím o slušnú diskusiu. dakujem
@panelacikova co si pamatam, vacsinou historicke. ale neviem presne
Neviem, nevšímam si natoľko okolie žeby som vedela zhodnotiť či je viac obéznych ľudí alebo nie
@simca06022011 trošku mimo témy... etika nie je vôbec zbytočný predmet. pokiaľ ho vie učiteľka učiť a dá si záležať. zbytočný predmet je náboženstvo 🙂
@panelacikova Moj syn mal na telesnej na 1. stupni dochodkynu, potom bol covid 2 roky necvicili. Teraz by aj mohli a zase nic. Chodil mi na taku pohybovu pripravu ako kruzok na 1. stupni aspon. My sme mali normalne z telesnej stres, boli tam dake normy, musi sskoncit do dialky aspon 3 metre a pod. Vkuse sme mali dake preteky, teraz ani tuk. Normalne sa to znamkovalo a bolo to tak dobre.
autorka: tak to je potom krava, mali ste to riešiť. lebo ak by s nimi raz za mesiac pozrela ukážky niektorých športov či kolektívnych hier, tak to je OK. niekedy viac ukážeš celej skupine prostredníctvom videa, než 25 deťom na 5x hovoriť, ako to majú urobiť (áno, na 5x, lebo sú niektoré tie deti ako z inej planéty a síce sa na teba dívajú, ale vôbec nepočujú, čo im hovoríš) 😀
@panelacikova no tak vidis, u nas je :DD ucitelka ho uci tym, ze deti vysikuje na namestie :D
@mircalla v tomto súhlasím s tebou. a ako píšem, 98% vinu dávam na prvý stupeň. ja som na druhom a mám veľakrát hlavu v smútku, lebo s niektorými deťmi sa to jednoducho robiť nedá. si jednou nohou v base, ako sa hovorí. bojíš sa, že sa ti strepe z tyče či lana, nemajú ani šajn, čo s tým. a toto sú veci, ktoré si majú deti osvojiť v útlom veku, nie potom, keď už naberajú na váhe, pribúdajú hormonálne zmeny apod... potom sa už len bezradne dívaš a rozmýšľaš, ako urobiť hodinu, aby si ju šikovní užili a nešikovní sa nezabili 🙄
No, pracujem ako učiteľka a mne sa to tiež zdá. Teda, he to realita. Ja nám postavu po 2 deťoch lepšiu ako za slobodna. No jjed vidím 13-15 ročných tiakov, tak mi ich je ľúto. V našich časoch s ne neboli takí roztraseni, s veľkými zadkami,, neschopní pobehnut, či vykonať inú fyzickú aktivitu na telesnej. Vlani sme skoro kriesili 14 ročného chgalana koli vysokému tepu, jed zabehol kolečko pri futbale.... Vraj nevládze....
Odpoveď, ne otázku: áno, pribrali, hlavne naša mládež zlenivela....
Áno, aj ja som si to všimla, predtým ani tak nie ale staršia dcérka začala chodit do školy a teda, keď som ju odprevadzala, veľmi veľa dievčat na 2.stupni základnej vyzerá o dosť staršie, aj maju o dosť kíl viac ako by bolo zdravé! Neter je rovnako stará ako moja dcéra a ta zje 3 hamburgery a ešte sa obzera čoby zjedla, ved to nedám ani ja a o mojej ani nehovorím, ta zobne a je najedena! Ale je to asi aj o tom, ako sa k tomu stavajú rodičia! Švagor je rozvedeny a vždy keď tam prídu deti sú hranolky, nugetky, hamburgery, chipsy a cola! Švagriná robí 12,nema čas variť, tak to len pizza a cola! Ma 7 rokov a 35 kg a starší chlapec má už problémy s cholesterolom, cievami a celkovo s váhou a ma 13! Keď som sa ozvala pred svagrom, že majú úplne zle stravovacie návyky, žiadne ovocie, zelenina, tak ma ešte zdupal, že nech sa starám o seba, sú to jeho deti 🤷♀️
A na tej základnej telesná tiež nula bodov, majú dve hodiny v týždni a z toho jednu hodinu sú v triede, sa hrajú a druhu hodinu sú teda v tej telocvični, ale za celý týždeň 45 minút telesnej 🤷♀️
@bublinka1426 no niekedy sa skratka neda nevsimnut si. Ja chodim dennodenne s detmi do/zo skoly a ked vidim tych "prvostupniarov" aki su tucni...no...fakt neda sa nevsimnut ze toho je nejak moc. Niekedy fakt za mojich cias sne mali v triede jednu !! silnejsiu babu...teraz? No teraz je v triede takych tucnych silnych hadam polovica.
Ja si ludi vobec nevsimam ale co sa mi fakt neda nevsimnut su male deti zo skolky ci skoly . Niektori skolaci vazia urcite viac nez ja 👀
Ano zial studie vykazuju, ze 7 z 10 zien ma nadvahu alebo obezitu. 6 z 10 muzov. Na Slovensku. WHO oznacila obezitu ako globalnu epidemiu ☹ Jeme vela, hybeme sa malo. Vyzive a sportu sa venujem nejaky ten cas a nie nie som rychlokvaseny poradca vyzivy len taky normalny certifikovany. Mna to tiez trapi, ked prides do Kauflandu a obzries sa okolo seba.. traja obezni ludia a jeden stihly . Napriek obrovskemu pokroku v medicine a diagnostike su cisla umrti na civilizacne ochorenia kazdym rokom vyssie. Dokonca sa vyrazne znizuje vek nastupu civilizac.ochoreni. Staci sa nad tym zamysliet. Niekedy ludia umierali na choroby, proti ktorym sa dnes ockujeme alebo na hlad a my dnes umierami z nadbytku jedla 🤮😨
@biibiana a pri tom fakt by mozno polovica zdr.problemov nebola keby ludia jedli striedmejsie a zdravsie a viac sa hybali...zdravotnictvo pretazene civilizacnymi chorobami a pritom kazdy jeden to ma vo svojich rukach. Len trosku pohnut zadkom, menej pri pc/mobile a prehodnotit zmenit jedalnicek. O kolko by bolo menej problemov z obezity a na to nadvazujucich ochoreni. Smutne aka sme teraz generacia. Moze sa Maros Molnar aj rozkrajat 🙄
@biibiana tak to si ma zaskocila, ze az 7 z 10 zien. vidim, ze je to zle, ale ze az takto... to som si nemyslela.
@silvike ved už aj svokra mu dohovarala, ale to keď sa nachysta len nejaký šalát alebo ovocná misa, tak sa toho ani nechytia a keď si ešte minule vypýtali, až im svokra spraví buchty na pare s nutelou, tak ma skoro vyvrátilo z toľkého cukru! Proste ovocie nula bodov a zelenina to je už úplne pasé
@silvike moj manzel sa s Molnarom pozna a hovoril mu, ze u deti tento trend velmi rastie, aj preto robi teraz tie kampane na rozhybanie.
Ja mám skromny pocit že ano, hlavne čo vidím casto mladé dievcata /ženy s nadváhou. A po druhé, mám pocit že sa hrozne nevkusné obliekajú. Hlavne nie primerane postave. Bežné vidím hole pupky a krátke topy čo vyzera dobre na peknej postave, ale nie keď má dievča tak 20 kg navyše. Myslím že aj horšia postava sa.da obliekať pekne
Keďže som nikdy neriešila ako ľudia vyzerali predtým, ani teraz tak som si nič také nevšimla, lebo to nevnímam.. pre mňa sú proste ľudia okolo, vôbec nevnímam či je niekto veľký, malý, tučný, chudý, či má modré vlasy alebo červené.. nevnímam koľko ich je.. tak neviem či ich je viac..
ale jeden fakt som si všimla že sprostá korona úplne zabila telesnú výchovu v našej základnej škole.. netuším teda či tam nejaká telesná vôbec niekedy normálne fungovala, pretože nemajú telocvičňu a bez korony som zažila len prvého syna a to tiež cvičeniu moc nedávali v škole.. ale odkedy bola pandemia, tak sa na to úplne vykašľali, koľko krát mi deti povedia že boli na ihrisku, alebo si dokonca telku pozreli.. vždy som sa snažila aby sa deti veľa hýbali a mali dobrú kondičku, takže tento prístup má šokuje.. ako je vôbec možné že sa u nás tak pohyb podceňuje.. nie kvôli obezite, či je veľa obéznych v okolí alebo nie.. ale preto že pohyb je naša základná potreba a my sa ho dobrovoľne vzdávame a vedieme k tomu deti.. mňa to celkom desí, že taký w-alle ukazoval budúcnosť.. aj elektrické kolobežky čo sú všade mi tu rozprávku pripominaju.. takže sa snažím s deťmi hýbať, čo najviac.. nie len aby mali tréningy, ale aby mali normálny pohyb - chôdzu, beh.. deti boli vždy mojou motiváciou hýbať sa a veľmi sa teším že nemajú problém denne odchodit dlhé trasy keď sa dá a bez reptania..
Ja to vidim asi v tom ze co kupujeme v obchodoch lacny kecup co okolo rajciny ani neobehol plny cukru a majoneza ktora sa dava dobreze este aj do polievky nie A potom ze schudni ...A lepsie je sediet za pc ako ist na polhodinku na prechadzku nemusi ani behat .Tazko je to doba prisla taka .
Hej všímam si to takmer denne. Denne krútim hlavou nad stehniskami a ritiskami. Len ono je to skôr smutné, keďže väčšinou vídavam mladé baby, resp. ešte študentky.
Ale zas sebavedomie majú nenormálne 👍
@sashabb inak, ja som tiež nabrala :( bola som takmer 2 roky doma, z toho cca dokopy rok dištančné a rok PN-ka. ale u mňa šlo hlavne o reálne zdravotné problémy, ktoré ma výrazne obmedzovali v pohybe. tak veľmi som chcela, aj som párkrát aj začala celá šťastná. a potom zas problémy.... ja som nabrala cca 8 kg, momentálne mám 170/72 a cítim sa fakt reálne tučná, hoci iným pripadám štíhla 😀 jednoducho mne osobne to už vadí. začala som opäť s pohybom. veľmi pomaly, striedmo, dúfam, že už konečne aj natrvalo. ale ak by nie, radšej prestanem žrať, než ísť s kilami ešte vyššie (ak ovšem nepôjde o nejaký závažný zdr.problém). preto tiež nerozumiem, ako môžu byť tie mladé dievčatá také vypasené... vo veku 16 rokov som mala už svojich 170 cm a cca 52 kg. teraz mám o 30 rokov viac a o 20 kíl viac. katastrofa 😀
@panelacikova To nechapem ani ja, pretoze v tom veku som mohla jest cokolvek a bola som stihla. Ja ze som teda jedla dost a rada....Takze si neviem predstavit, co musia davat sucasne teenagerky. V triede sme mali z 20 bab mozno 2 pri tele....Dnes je to uz ine, priberam aj zo vzduchu, a musim sa snazit, aby som si udrzala aku taku vahu. Ale mali sme inu stravu a najma viac pohybu, to sa ni nedalo pribrat....
@jana_eyre_2 Ano, telesna vykapala a fakt nechapem preco sa tomu teraz nevenuju, ked mozu

autorka: aké filmy? aký druh?