icon

Prieskum - áno, povoliť zákonom potraty, nie zakázať

jozef11111111
15. sep 2022

Robil som už tento prieskum v práci aby som vedel ako je spoločnosť nastavena k životu detí. Väčšina za...Tak spravím ho aj tu.Potom to zhodnotíme...

lilope
15. sep 2022

@jozef11111111 som názoru, že žijeme v demokracii a tiež si myslím, že čím viac sa človeku zakazuje, tým je to horšie. Potom si hľadá cestičky ako zákaz obísť a dosiahnuť svoj cieľ tak či onak. Žena, ktorá to chce urobiť, to urobí a určite je lepšie, keď potrat vykoná odborník ako nejaký felčiar. Áno, som za zachovanie tejto možnosti rozhodnúť sa tak ako som za zachovanie všetkých ostatných ľudských práv, obzvlášť týkajúcich sa dobrovoľnosti vykonávania zdravotníckych úkonov na našom tele.

klarissa25
15. sep 2022

@janinah ešte raz lebo som to omylom zmazala... nerozumiem prečo majú ľudia kresťania potrebu starať sa do ľudí ktorí to neriešia...je to stále len na konkrétnej žene....ona si o tom rozhodne..vôbec nemáte právo jej do toho niečo hovorit...inak toto sú tí kresťania ktorí majú milovať blížneho svojho...ale tu od kresťanov nevidno nič iné len ako vtlacanie svojich názorov

klarissa25
15. sep 2022

@janinah pokiaľ nie je veriaca...tak sudena isto nebude...pre každého existuje len to v co verí...

janinah
15. sep 2022

@klarissa25 samozrejme,najviac milujeme tie nevinné deti....
vtláčanie názorov? ty ani vôbec nevtláčaš ten svoj,či?

petamich
15. sep 2022

som za pravo zeny rozhodnut sa, nerozumiem tomu, preco sa kazdy tvari, akoby UPT bolo ako ist na manikuru alebo na nakup do Auparku, v 99% pripadov si to ta zena velmi dobre zvazi a nasledky tohto rozhodnutia so sebou nesie cely zivot, tak sa prosim netvarme, akoby tam kazda tretia chodila ako na klavir

nikto z nas si nevie predstavit ake to je zit s matkou, ktora nechcela svoje dieta, pripadne si skutocne nemoze dovolit ho mat (ci uz z financnych dovodov, inych zavaznych dovodov) - nikto z nas ho neprichyli, ani nebude zivit, ani nebude vychovavat, ani nebude lubit za nu

v skratke - nech sa kazdy stara o svoje reprodukcne organy, jediny kto ma pravo do toho kecat je partner danej zeny, ak nejakeho ma

klarissa25
15. sep 2022

@janinah som toho názoru že nech si každý resp každá robí čo uzna za vhodne...keď chce ísť na potrat nech ide...je to jej rozhodnutie ...keď nechce samozrejme nech nejde..

nikasmile
15. sep 2022

@jozef11111111 ja som za to, aby sa každá žena rozhodla sama za seba.

nelca84
15. sep 2022

@janinah nie, nevtlaca, my hovorime o tom, ze kazdy sa ma rozhodnut podla svojich moznosti, vedomia a svedomia. Pravo volby. Chapes?
To pre vas existuje len jedina spravna moznost a trvate na tom, aby sa tym riadili vsetci.

anaj_janka
15. sep 2022

Boh povedal nezabiješ. Odsudzujeme komunistov,kto.prenasledovali a hádzali ľudí a hlavne krestanov do väzenia,mučili i zabijali,odsudzujeme fašistov za životy nevinných i židov...ktorí život má väčšiu cenu?
Rozdiel medzi dospelými a deťmi je ten,že dospelý má ZODPOVEDNOSŤ za seba i tých, ktorý mu boli zverený do ochrany a bezpečia.
Rob druhému tak,ako chces,aby tebe robili.
Samozrejme,že je to ťažké aj pre ženy,kto.su v ťažkých okolnostiach ...tam treba pomôcť a je tam toho veľa a nedá sa s týmto vysporiadať krátku správu,aby to bolo vysvetlené.

viestta
15. sep 2022

@janinah každý, teda každá, nech rozhodne tak ako jej svedomie dovolí. Každá s tým bude žiť a po zvyšok života sa vyrovnávať a trápiť. Ci už to bude s nechceným dieťaťom alebo bez neho, je to len jej voľba a zodpovednosť.
A zákazy nič nevyriešia. Sexuálna výchova a výchova k rodicovstvu na školách by vyriešia viac. Ale ta cez bigotnu katolícku lobby ešte stále neprešla.

acrobaleno
15. sep 2022

@jozef11111111 mas maternicu? Nie? staraj sa o seba. Ano? Staraj sa o svoju, do mojej ti nic nie je.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
osky
15. sep 2022

@klarissa25 nie je chxzka bez krizka!
Bez kriza len tak do neba neprideme.
Ver ci never .tak to je.
Ak Sa to stalo,treba Sa s tym popasovat.
To dieta za to ozaj nemoze.
Samozrejme,znasilnenie neschvalujem-aby sme Sa nerozumeli zle!

klarissa25
15. sep 2022

@osky jooojjj ale nie každý chce do neba...neveriaci vie ako skončí...nepotrejuje o tom nikoho presviedčať...

osky
15. sep 2022

@nelca84 vidno ze nevies ako funguje umele oplodnenie!
Uz od rozdelenia bunky na dve je to zarodok cloveka!
Ci po 12 tich tyzdnoch je to niekto iny,ako na zaciatku?
To by ti vedci v labaku rychlo vyvratili moja zlata zaspala si dobu.
Neotieraj Sa o krestansku nauku.
Tu sem nemusime chvalabohu tahat.
Mame na to pre vas-relevantnejsie dokazy.
Nieco si nastuduj a potom mudruj.

osky
15. sep 2022

@klarissa25 fajn.
Ako bolo spomenute vyssie-vyberas z kontextu co chces.
Kludne si zabijaj svojich "neludi" do 12 tyzdna a zi v Tom,ze to ok.
A potom vysvetli svojim detom,preco su ludia n seba taki nervli.
Ved zivot uz nema ziadnu cenu...

ninusa221
15. sep 2022

Urcite zena nejde len tak na potrat vela krat je to mladši ci starši vek, alebo je v rodine uz viac detí, znásilnenie, zla finančná situacia, zdravotne problemy atď..
Ja som toho názoru že ak ma dieťa trpieť tak radšej nak matka podstúpi potrat.
Alebo ak ho nechce a na potrat je neskoro nak ho da na adopciu ako by mala mat depresi….

elizabet173
16. sep 2022

@jozef11111111 treba dať možnosť použiť potratovú tabletku, tak, ako je to vo vyspelých krajinách a rozhodnutie nechať na ženu, nie na zákon, Zákaz nič nevyrieši, žena, ktorá je zodpovedná, chráni sa, na potrat tak či tak nepôjde a tá, ktorá sa preň z akýchkoľvek dôvodov rozhodla, za ním vycestuje. Trvale počet interupcií na Slovensku klesá, potrebujeme kvalitnejšiu sexuálnu výchovu v školách, antikoncepciu finančne dostupnejšiu pre všetky ženy a nie zákazy

domka222
16. sep 2022

@janinah takže tých 5249 by malo byť potom radšej zahodených niekde indie po pôrode?

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
nelca84
16. sep 2022

@osky spravne, je to zarodok, plod, nech to pomenujeme akokolvek, nic to nemeni na tom, ze je mi srdecne jedno co si o potrate mysli boh, cirkev, prezidentka, suseda... jednoducho nikto iny nema pravo o tom rozhodovat.
A ze do neba 🤣 tak to ma naozaj pobavilo. Vies, ze my neverime na nebo?

jaskolka
16. sep 2022

@nelca84 teraz to vôbec nepíšem ako kresťansku múdrosť, ale ako holý fakt.
UPT je cca povolené do. 12 týždna.
Videla si 12 týždňový plod? Ja áno. Je to normálne dieťa, síce veľmi maličké, ale úplne komplet vytvorené, má všetko.Od tej doby sa len zväčšuje a rastie, ale prakticky všetky základy orgánov už má, vnútri aj vonku.
A áno, cíti už aj bolesť. Takže rozhodne sa nedá povedať, že to nie je "dieťa"
Co to je? Plod? Ok, ale "se vším vsudy"
Nevravím, nech sa každá žena rozhoduje sama. Ale nedá sa im klamať v tom, že to nie je žiadne dieťa. A nie je to ani citové vydieranie, skrátka to tak je.

nelca84
16. sep 2022

@jaskolka predstav si ze videla, myslim si, ze v dnesnej dobe to uz kazda videla. Ja sa k tomu staviam pragmaticky a nic to na mojom nazore nezmeni.

liloastitch
16. sep 2022

Myslím, že táto voľba by tu mala zostaťniekedy je to najvhodnejšie riešenie, zároveň by sa spoločnosť mala zodpovednejšie postaviť k vzdelávaniu detí a mládeže v oblasti partnerstva a plánovaného rodičovstva. Potom možno aj počet interupcii začne klesať. Ešte by som možno zaviedla nejaké opatrenia aby si na utp nebehali nezodpovedné ženy ako na klavír . Napríklad žena, ktorá bola na interupcii a do roka znova otehotnie nech si náklady na zdravotnú starostlivosť v tom tehotenstve platí sama. A interupcia raz za rok, nie raz za 6 mesiacov. aby to tu nebolo tak , že v "júni som išla na interupciu a v auguste som znova tehotná "

lenkakravcova
16. sep 2022

@klarissa25 Ja si myslím, že i muž za sa právo vyjadriť. Ale iba otec daného budúceho dieťaťa.
Ale ak je proti inzerupcii, tak by mal byť zodpovedným otcom - a minimálne platiť dostatočne štedré alimenty pokrývajúce náklady na dieťa, nie nejakých smiešnych 30-70€ čo vidím u žien na ktorých sa muži vykašlali po tom čo zistili, že sú tehotné.

0martina0
16. sep 2022
0martina0
16. sep 2022

@janinah

jaskolka
16. sep 2022

@nelca84 naživo každá videla? Tak neviem, či hromadne sa chodí na exkurzie do pôrodnice ku potratom. Možno...
Lebo obrázok a živá skutočnost je trosku iná.
Máj svoj názor, ja ta nenútim ho meniť.
Len vravím, že mnoho ženám sa klame v tomto.

0martina0
16. sep 2022

@hazelgracegus si veriaca,ale nemáš názor veriacej,tak potom nech maju právo aj pedofili,aj vrahovia,načo ich zatvárať,ved tiež to môže byť ,len ich uchylka ktorú treba v spoločnosti rešpektovať,potrat je vražda

nelca84
16. sep 2022

@jaskolka tak nazivo asi nie, ale ani si nic nepisala o tom, ze nazivo. Ja som videla napr. v pohari v nejakej tekutine. Je to vystavene na chodbach fakulty. A ktokolvek koho to zaujima si moze najst videa, to je myslim dost realisticke. Zas sa tu netvarme, ze v dnesnej dobe si je problem cokolvek vyhladat.