Prijali by ste kratšie prázdniny?
Sú pre vás prázdniny stresujúce obdobie, pretože neviete čo s deťmi? Viete si predstaviť, že by trvali kratšie, napr. 6 týždňov? Príp., že by boli otvorené školské kluby?
@vroni 🤔🤔🤔 u nas (ramersdorf-perlach) normalne doteraz funguje, regulerne miesto= aj cez prazdniny druzina-nechapem, ze nemaju miesto 🤨🤨. Narok cez prazdniny maju iba pracujuci rodicia. Ibaze neprihlasila deti vcas ? (stavalo sa- ale tak to druzinari omlielali ako mlynceky, ze prosim prihlaaasky na prazdniny odvzdat do x.y....).
Tri mesiace 🙂
Ja si viem predstaviť rozdelenie prázdnin. Napríklad august a december. Každé prázdniny 1 mesiac.
U nás bol prvé 2 týždne školský klub vo forme tábora. Čo bolo fajn cena tiež veľmi dobrá, potom sme šli na dovolenku. Následne má dcéra zaplatený tábor. August budeme na chate. Lenže môj muž môže pracovať kdekoľvek kde je internet čiže to je veľmi veľká výhoda.
@mimka1402 ja som na rodicovskej s mladsou a starsieho "neodkladam" do skolky. Ja ho tam vodim kazde rano, pretoze sa tam tesi, pretoze tam ma kamosov, zazitky z kolektivu, pretoze sa tam nauci nove veci, ktore sa doma nenauci.
Toto co je za argument, ze matky na MD odkladaju starsie deti do skolky 😮 presne pre toto som napisala o tej "diagnoze" 😮
Mozno su take matky ako si napisala, ze sa idu kupat a pre dieta dobehnu posledne (ale aj keby, preco to teba trapi? Ja som si tiez neraz musela ist nakupit SAMA bez deti a maly bol v skolke, alebo kludne aj ku kadernikovi keby som sla.... Pytam sa NO A? co tam mam ist s 2 detmi?)
Ale ja osobne mam kamosky skoro vsetky ktore pracuju minimalne do 16.30 co je bezna pracovna doba a s vyplazenym jazykom utekame pre deti cez celu bratislavu, aby sme do 17 boli v skolke.
A ked som nahodou nahodena a mam spravene nechty (co som vzdy nahodena ked som v praci) tak ucitelka tu potom o mne pise, ze som sa bola flakat, alebo na nechtoch 😃👌
Určite nie. Školské kluby by mohli byt otvorené, zrejme by to niektorým rodičom pomohlo. Ale keď sa y nas robí anketa, koľko rodičov by to využilo, je ich veľmi málo.
@joannita Jaaaj už mi to dáva zmysel, že si urazena, bodaj by nie ak niekto tvrdo pomenuje. Jasné všetkym deťom je lepšie v školke než doma. Ak áno, chúďa deti ak im je vlastne lepšie bez teba...
Očividne si si vytrhla veci bez kontextu ale v poriadku. Nie nie je to ok v žiadnom vesmíre, aby deti chodili choré usoplene, s horuckami nadopovane liekmi do škôlky zatiaľ čo je ich matka doma s druhým dieťaťom. Je mi jedno čo si myslíš ty, ale ver mi, že keby si na strane mojej veľmi rýchlo by ťa prebrala realita a takého tvrdenie by si nedávala. Tiež som si na začiatku myslela to čo ty, kým som nevidela viac aspektov.
A prečo ma to trápi? Lebo to dieťa utešujem ja. Ja ho musím ubezpečiť, že hoci všetky deti odišli už hodinu dozadu tak dôjde jeho mama už v čase kedy dávno nemal byť v školke a ešte aj bez nejakého ospravedlnenia štýlom " ale ved to je vaša práca " a vôbec ju nese.ie, že už polhodinu som aj ja mohla byť doma, stačilo povedať "ospravedlňujem sa".
Tak" co tam mam ísť dvoma deťmi?" No ak si si ich spravila tak by si nemala vidieť problém zvládať veci s dvoma deťmi. Tak ak to je pre teba problém, jednoducho si ich mať nemala.😀 Prečo iné to dokážu a ty nie? A ešte to zhadzuj na "zle "učiteľky, ktoré chcú pre deti to naj.
A ano napísala som o tom, že sa flaka, lebo je to človek o ktorom viem pozadie.😀 A viem, že je doma, žienka domáca, druhé dieťa nemajú, malej sa nevenuje iba ju pohadzuje u všetkých, ak niekto niečo tak otec či babka...Vieš, deti povedia kto sa im ako doma venuje.
Deťom je prospešná škôlka, ale nie v momente kedy sú choré, či každé prázdniny, každý sviatok pohodene všade možne hoc rodič je na md, či je doma lebo majú takú dohodu s manželom. A ver, že na tých deťoch toto vidno. Ale zas, ja zbytočne budem vysvetľovať aj tak budú najhoršie učiteľky nech robia čo robia.😀
Ja by som prijala aj tri mesiace prázdnin . Ale ☝🏼, ja nemám problém čo s deťmi cez prázdniny . Majú zaplatené táborx , pre dve deti ma to stojí tento rok 1500€ , mame aj staru mamu , moju najlesuu kamarátku + máme s mužom dovolenku . Ale take múdre reči , že už keď som si robila deti , som vedela , že bude 2 mesiace prázdnin atd …. Neviem či vám vychádza vserko v živote ako si naplánujte 10 rokov dopredu … môže sa pridružiť choroba či vám alebo starým rodičom , pripadne úmrtie ….s tým súvisí veľa veci , strata zamestnania , stary rodičia nebudú môcť pomôcť( chorý alebo už po smeti ) , nižší príjem a mnoho , mnoho ďalšieho . Jaaaj , ale ja som zabudla , tu na MK , každá zarába 5000€+ a všetko ide ako na modrom oblaciku podľa jej predstav
@mimka1402 urazena?? 😃😃 Preco by som mala byt preboha urazena? Skor teba sa dotklo ze ste diagnoza.
Ty si presne ten typ ucitelky, ktora nema tusenia o relite pracujucich rodicov do 16.30 - 17.00.
Ja keby som robila s pristupom akym pracujes ty, nezarobim si ani na chleba.
Preco to ine zvladnu a ja nie? Akoze co presne? Nerozumiem. Ze ja pridem pre dieta 16.55 cize 5 minut pred zaverecnou? Zeby preto ze mam pracovnu dobu do 16.30? 😂 A preto som nemala mat deti? 😂 Akoze po 11 rocnom snazeni o dieta som si mala povedat a kua serem na to, stihnem prist pre dieta posledna, nenozem mat deti? Pomoc 😂
A kto tu preboha pise o chorych detoch? Ved ty pises uplne z cesty, dochadzaju argumenty?
Jedno viem iste. Si vyhoreta a nemala by si pokracovat v praci ucitelky. Lutujem ich uprimne s tymto tvojim pristupom.
@mimka1402 a este doplnim, teba serie, ze ja rozvedena matka s 2 dermi, nepride pre dieta o 16, ale "az" o 16.55 (o 17 sa zatvara skolka) lebo som si dovolila ist ku kadernicke, pretoze inokedy na to nemam cas lebo som s detmi sama, nemam tu babky dedkov, tety, nikoho? Really?? 😂 Lebo ty chces ist skor domov ako ti skonci pracovna doba? Really?? A preto som si nemala robit deti hej? Lebo ty chces ist skor domov?
No amen tma, kde sme utobili chybu ked sme dopustili zamestnat ucitelky s tymto zmyslanim 🤦♀️
Keď sme žili na Slovensku dcéra bola okrem našej dovolenky v škôlke, neviem, či sa niečo zmenilo, ale pred 20. rokmi existovali spádové škôlky, nebol problém tam dieťa dať a bola tam zvyšok prázdnin. Syn chodil do kanadskej škôlky, tie sú otvorené celoročne, okrem sviatkov, takže nebol problém.
Keď boli školáci, tak 2 týždne dovolenka s nami a zvyšok prázdnin, 6 týždňov boli obidvaja v denných táboroch. Žiadne triedy, v ktorých sedia a nudia sa, celodenné aktivity, vyberali sme podľa záujmov dieťaťa. Stalo to ročne tisíce dolárov a som rada, že toto vekové obdobie máme za sebou, žiaľ patrí k to finančným nákladom spojených s deťmi.
Luxus 2 mesačného voľna, či home office som ani ja, ani môj muž nikdy nemali, takže nás rozhodne neprekvapilo, že budeme musieť starostlivosť o deti v lete nejakým spôsobom zabezpečiť.
@joannita Wau, už som aj vyhoreta.😀 Ďakujem. Ešte co si vypocujem? Jediná ktorá tu od začiatku uráža si tu ty, vidíš to len "ja ja ja ja". Ale ty nie si široké spektrum, už som to tu s inou mamičkou riešila a tá to pochopila kam mierim, len ty tu zavadzas a vytrhujes z kontextu aby ti to pasovalo do tvojej schémy. To, že ty nechceš mat dieťa pri sebe je už tvoja vec a využívaš ako byť s nimi najmenej ok. Ale ohanat sa blbými argumentami je druhá vec.
O pracujúcich rodičoch ja nemám prehľad ano? Ak si si nevšimla písala som o tom už inde, že pracujúcich rodičov nesudim a neriešim. Ani keď sa stane omylom, to človek chápe. Ale nie ak to je na pravidelnej báze. Bože môj, kde som písala žeby som riešila každého rodiča ktorý príde raz za čas neskôr? Ale je iné ako sa k tomu postaví či aspoň povie "prepáčte".
Ja za to, že ta muž nechal nemôžem. Ale neviem asi ty by si bola úplne nadšená keby si musela byt o hodinu dlhšie v práci a nikto ti to nezaplatí, lebo niekto si ide z domu z materskej, bez prace o hodku neskôr po dieťa. To by som uuurcite chcela vidieť ako by si bola nadšená. 😀 Ja nemám právo skončiť v pracovnej dobe? To mám chodiť hodinu neskôr bez zaplatnej mzdy a moua rodina nech ma čaká lebo ty potrebuješ ísť na nechty? To určite.
Ja nechcem ísť skôr domov ale v čase kedy mi skončí pracovná doma a nebyť o hodinu dlhšie kvôli materi, ktorá je doma, ci na nechtach a nechá dieťa s učiteľkou čakať nad rámec jej pracovnej doby. Píšem ze častokrát rodičia prídu pol- až hodinu po zatvorení škôlky a pracujúci sa snažia chodiť normálne včas... Či nerozumieš čítaniu s porozumenim?
@mimka1402 PREBOHA ZENSKA!
Ty vobec aj citas co ja pisem? Alebo len kazde 5 slovo? Kde som ja pisala o tom ze si o hodinu dlhsie? Kde ja pisem o prescasoch? Ty pises o citani s porozumenim? A to tvoje porozumenie pisaneho textu je kde? Ved ty pises o uplne niecom inom ako ja 🤦♀️
A mimochodom, muz ma nenechal. Ja som nechala jeho 😂
Predstav si. Aj take sa deje.
@mimka1402 a prečo keď rodič mešká hodinu , nevolate políciu / socialku ? Veď na to máte právo . Urobila by si to raz a viac by tá mater neprisla o hodinu neskôr , zvlášť teda keď vies, že sa jedna o nepracujuceho rodiča .
Aspoň u nás v škôlke nás to upozornili hneď na začiatku roka a veru žiadna učiteľka tam hodinu po pracovnej dobe nikdy nebola .
Áno, mohli by byť kratšie. Stačilo by od 15.7. do 15.8. Je zbytočne veľa voľných dní - napr. jesenné prázdniny, pri Veľkej noci štvrtok a utorok je zbytočne voľný. Som rada, že sa zrušili polročné prázdniny (aj keď len jeden deň). Tiež po Vianociach by sa mohlo do škôl nastupovať už 2.1. ako kedysi. Aspoň by som ušetrila dni dovolenky. Len na leto ich miniem 35.
@lenka.25 Nemôžem ti napísať dôvod bolo by to potom veľmi jasne a dotyčný by sa tu našiel. Ale už sa aj pohrozilo. A ja ako hlúpa nechcem robiť problémy dieťaťu. Jednu chvíľu sa to zlepšilo a to len preto lebo babka sa podujala chodiť ale babka má 80! A chodila po 5 ročne dieťa a sama narovinu mi povedala ako to u nich je, rozplakala sa mi že nevie dohovoriť rodičom aby mali väčší záujem o dievčatko... Dieťa nebolo plánované tak sa aj k nemu chovajú. Človek niekedy nevie ako zaujať postoj. Plus riaditeľ je za dobré s tým rodičom kvôli tomu že prispievajú škole. Ale to, že my učiteľky tam sme dlho, už ho netrápi. To cele je na podnet na rôzne miesta.😀 Bolo by to iné keby bolo iné vedenie...
@mimka1402 ty si nasr. na jeden konkretny pripad a prskas tu jedovate sliny na vsetkych rodicov, co nemaju prac dobu do 15.00 aby sa este stihli premotat zapchou a vziat dieta zo skolky do 16.00?
@babulkomale Nepisem o pracujúcich, keby chceš tak to nájdeš.
@subartic Ja nežijem v nejakej bubline, že každý má možnosť skončiť o 14tej. Ale je to naozaj o spôsobe ako človek príde, keď niekto mešká raz za rok, panebože by ma to nenapadlo ani riešiť. Ale sú typy, ktoré naozaj prvé dieťa je v školke, aj choré aj keby čo bolo doma si ho nenechá, ale posledná pon príde hoc býva oproti škole. A tie typy najviac chceli aby boli deti aj v lete v MŠ. Mamy, otcovia ktorí majú náročné práce a ledva všetko stíhajú s tým sa vedia popasovať lebo chcú. Ale potom sú typy, ktoré deti si urobili ale záujem mimo povinnosti tam nie je.
Je ine prísť do určeného času a iné prísť dávno po a nepovedať ani "ospravedlnujem sa" kde všetci čakáme na ňu, aj upratovačky aj učiteľka.. Skôr vidím pracujúceho rodiča ktorý dieťa príde aj na obed keď môže a snaží sa mat s nim čas lebo ho to mrzí apod. Než niekoho o kom na 100% viem ze je doma a proste nepresnosti dieťa.
@mimka1402 prepáč ale pracuješ v MŠ predpokladám. Je to tvoja práca, máš svoju pracovnú dobu a keď je do 17:00 tak tebe môže byť jedno že akýkoľvek rodič príde pre dieťa o 16:55. Aj to kde ten rodič bol v tom má
@joannita pravdu.
Bavíme sa o časoch v ktorých je škôlka otvorená.
Keby bol rodič aj neviem kde, teba to nemá čo trápiť. Prečo aj.
A to som pracujúci rodič. Ku kadernícke nechodím a moje dieťa ide domov po olovrante. Ale preto že v práci začínam skôr a doma som veľa krát už o 13. Dcéra je v družine do 16:00 pretože krúžky má pri škole takže mne to vyhovuje viac takto.
K soplikom len toľko že sa treba pozrieť aj mimo Slovenska. Tam bežne sú v škôlke deti nie len že sopľave ale niekde aj s kiahnami.
A k ucitelkam len toľko že tiež by sme mohli mnohé písať a písať aké sú. Od tolerovania šikany po posudzovanie detí na základe povolania rodičov. A mnoho, mnoho iného.
Tiež mám s niektorými zlé skúsenosti ale to neznamená že budem tvrdiť že všetky sú také.
@bosorkabb Halo, ale my sa tu bavíme keď rodič nepríde so určeného času ale o polhodinu až hodinu neskôr! Mne je naozaj jedno keď prídu 5min pred zaverecnou. Kde som písala že riešim toto?🤣 Vycuciavas si to asi z prstu.
Ja riešim ak rodič čo môže príde omnoho neskôr. Nevyslovi žiadnu vetu ze sa aspoň ospravedlňuje a ja som o hodinu dlhšie nad rámec môjho pracovného času a nielen ja. Ak v tom stále nevidíš rozdiel tak ma to mrzí. 🙂
@mimka1402 Zbytočne to tu vysvetľuješ. To nedokáže každý pochopiť. A predpokladám, že NV za to nemáš.
@mimka1402 píšeš že poznáš príliš veľa matiek ktoré prídu z kúpaliska, matky ktoré sú na materskej a prechádzajú sa mestom a podobne.
Pochybujem že každá na ktorú utočíš chodí pre svoje dieťa po záverečnej.
Za ďalšie tebe môže byť fakt jedno kde cez deň sú. Nie je to tvoja starosť.
A to som tá ktorá nechodí na kúpaliska ani na kávičku či prechádzky po námestí.
Ak je raz dieťa do MŠ prijaté má právo tam chodiť počas doby kedy je škôlka otvorená.
@zuzanockamt Nemám za to nič, niekedy ani pozdrav, veľa rodičov s učiteľmi jedná ako s nikym, čo potom že nám zveruju deti.😀 Mňa to skôr mrzí z pohľadu dieťaťa.
Žiadne dieťa nechce byť posledné v škôlke a tobôž na každodennej báze, či od jaslí dieťa stále nonstom v nejakej inštitúcii. Neviem, mne by to nedalo proste byť doma a vedieť, že ma dieťa čaká v škôlke. Ale tu sa ozvali matky, ktoré vedia o čom píšem a keby boli škôlky 24/7 s internátom, tak by ich tam šupli hneď. Veď prečo nie...
@bosorkabb Ona píše o čase, keď je už MŠ zavretá. Ktorá iná inštitúcia toto akceptuje? Žiadna.
Centra volneho casu maju denne tabory,tie su lacnejsie. Kazdy si ma robit tolko deti,ktore dokaze uzivit. Ak ma niekto 5 deti,musi pocitat s tym,ze co s nimi cez prazdniny a ze asi ich tie deti aj nieco budu stat.
Dievčence, neviem ako inde, ale nám sa v škole pravidelne stáva, že niektoré detičky nám odídu na prvú dovolenku s rodičmi už počas júna a niektoré ešte dovolenkujú s rodičmi v septembri. Takže nie každý to má také tragické, že nemá kam dať deti cez prázdniny. Inak by si predsa nemíňal svoje drahocenné dni dovolenky počas školského roka.

Inak toto sú presne tí rodičia čo donesú dieťa do škôlky o deviatej keď už tam dávno má byť a potom minútu pred záverecnou prídu poň .... A či je choré alebo sa zle cíti ...im je jedno ... Kokos nič ma nevytaca ako takýto rodič