Prijali by ste kratšie prázdniny?
Sú pre vás prázdniny stresujúce obdobie, pretože neviete čo s deťmi? Viete si predstaviť, že by trvali kratšie, napr. 6 týždňov? Príp., že by boli otvorené školské kluby?
Prosim ťa načo si robýš deti keď potom nevieš čo s nimi?
@ivanaks moji rodičia s nami cez prázdniny neboli, chodili do práce a o mladších súrodencov sme sa starali my starší... s prvým dieťaťom bola mama doma, lebo ešte nechodila do práce a potom sa staral brat o mňa, v prechodnej dobe dohliadla suseda a následne som sa starala ja o dve mladšie sestry, susedovie deti na tom boli podobne, s nami rodičia nikdy vonku nechodili, proste nás "vypustili" a prišli sme až na večeru
@benit Ja míňam dovolenku aj v čase chorôb dieťaťa, deň,dva. Nebežím hneď k lekárke a nemusím si brať OČR a pokaziť si plat. Alebo keď rodičia potrebovali pomoc kvôli zdravotným ťažkostiam. Pre chod vyučovania je to lepšie, ako keby som bola doma na OČR týždeň a viac. Každý rok si vravím, že už nebudem hlúpa a budem si doma s dieťaťom, keď ochorie a lekárov si vybavím, keď potrebujem. Ale som príliš zodpovedná,čo sa práce týka, tak teraz cez svoju dovolenku si riešim všetkých Dr.
@zuzanockamt ona píše o matkach na MD keď si pozrieš čo všetko píše.
Ak má problém s jedným rodičom nech to rieši vedenie. Ale riešiť to nechce. To ju však neopravnuje riešiť kde sú rodičia cez deň.
@benit asi budem zhejtovana, ale mne je hrozne ľuto takto keď niekto zabudne na dieťa, lebo inak by si všimla že už je čas po neho íst... Ja to občas vidavam keď dcéru odprevadzam na flautu čo má v čase keď už školu zatvárajú, večne tam učiteľky stoja s nejakým dieťaťom po záverečnej... Ja chápem že ľudia sú v aj práci dlho, ale aby sa takéto niečo stávalo pravidelne mi príde jednoducho smutné...
Školské kluby ....a robil by tam kto? Ja už koncom júna nedávam v tej budove, toho roku sme tam mali 36 stupňov, deti nervózne, vonku to lepšie nebolo a úprimne - prvý júlový sme mali tábor a moja energia bola už v mínuse. Tie deti už mali školy a okolia plné zuby, psychohygiena nula bodov v tom prostredí, kde sú celý rok.Do toho v tých triedach musíme urobiť aj prebierku hračiek, materiálu, prať vankúše, plyšáky, opraviť, čo sa pokazilo, dokúpiť materiál. Existujú denné tábory mimo školy, mám kopu pracujúcich známych s deťmi, na leto sa tešia a chystajú celý rok. Veď tie prázdniny sa opakujú.
@michaela329 chudiatka ucitelky... V tolkych stupnoch robit. A ludia vo fabrikach maju co povedat? Moj muz aj mamina maju 35 stupnov v robote a pracuju fyzicky. A 2 tyzdne dovolenky v lete
@zuzanockamt prečo vseci tak riešia že si pokazia plat? To naozaj na Slovensku ľudia žijú od výplaty k výplate že im tých pár eur tak chýba? Nikdy som neriešila PN alebo OCR keď som chorý treba sa preliečiť.. ..a nie hrať sa na hrdinu a nakaziť všetkých kolegov... A teda ešte sa dá zobrať paragraf čo ja ale nerobím lebo si musím šetriť každú hodinku keďže mám 4 akčné deti 🤭😂..Tým nemyslím že to tak máš len to jazdenie výplaty sa mi zdá zvláštne...poznám kopec ľudí čo to tak má a potom druhý kopec čo PNky radi zneužívajú ...aspoň tak o Tom hovoria že ako vykrývali so systémom...a taká zlatá stredná cesta je asi top..... ale tak mne sa toto sa riešiť ľahko keďže manžel je živnostník a robí sám pre seba tak ostane vždy z deťmi doma keď treba a nechcem ísť s nimi k dr.. nie každý má takú možnosť a musí teda ..s tým že nakoľko mám dosť vážne ochorenie a po doktoroch tiež musím chodiť často tak možno preto sa na to pozerám inak
@michaela329 ani doma nemajú chladnejšie, nemá každá domácnosť klímu a bazén
Ja osobne by som kľudne bola za skrátenie letných prázdnin na 5-6 týždňov a prípadne dať tie zvyšné týždne inde. Pamätám si ze aj keď som bola dieťa síce som prázdniny milovala a mám super spomienky, ale tie posledne augustové týždne sa mi už vliekli a tešila som sa do školy, na spolužiakov, na svoj režim. Rovnako aj teraz mam rada leto, dovolenky a voľno, ale teším sa aj potom do práce a dcérka je taká istá, ona sa tiež tesi na škôlku vždy keď je dlhšie doma. Je jedináčik a je rada medzi deťmi. U nás nie sú financie problém takže vieme leto vykryť aj dennými tabormi, opatrovateľkou atď., ale viem si predstaviť že mnoho rodín problém zažíva.
@oskvarka Ja tu píšem o OČR, nie o PN a o nakazení kolegov. Keďže deti majú dvoch rodičov, prestriedame sa a nie vždy je OČR nutná (načo teda vedome prísť o peniaze,keď nemusím). A ďalšia vec - mne týždeň v práci chýba, musím potom veci dobiehať, atď. Každý máme inú situáciu a riešime si ju tak, ako je pre nás najlepšie.
@11bodka11 takže všetci teraz musia trpieť v takých podmienkach? Tebe to príde normálne? Vieš kto tam s tými učiteľkami v tých 35 stupňoch ešte musel byť? Tie deti!
@11bodka11 Práca vo výrobe/fabrike bola pre mňa relax.
@zuzanockamt ze relax 😂😂 ja zasnem. Toto poviem muzovi. Pobavi sa
@11bodka11 Viem to porovnať, takže tak 🙂 Čistá hlava, bez zodpovednosti. Odrobíš a padla.
stále sa tam môžeš vrátiť
@lucka_ke ja mám v domácnosti bez klimatizácie 26. Môžem sa ísť osprchovať, môžem si pospať, dať do nanuk. To sa v triede s 25 deťmi tým deťom neda.
@11bodka11 pravdepodobne pracovala vo fabrike kedysi v zahranici, tam je pohoda oproti nasim muklovniam.
@zuzanockamt hej a v 35 stupnoch s jednou prestavkou. A do toho nadcasy a buzeracia. Nadhera uplna 😀 A este bonus 3 zmeny k tomu
@michaela329 No neviem,moji boli v tabore v juli a cely ten tabor sa odohraval v beznej ZS - vychytili akurat tyzden,ked bolo vonku 40 stupnov,ani listok sa nepohol a mali rozne sportove aktivity doobeda vonku,poobede vovnutri. Bola som pre nich a bolo tam v pohode,nikto sa nestazoval,animatorom tiez nelial pot z tvare. A nie je to klimatizovana budova. Ved v lete v triedach nesedia, vo vestibule sa da normalne fungovat. Si myslim,ze taki skolkari v malych budovach skolok to maju daleko horsie a funguju cele leto. Apropos,kto by tam ucil? Ved tam sa ucit nebude,kludne studenti brigadne,tak ako animatori. Ale tak na take sa vyclenit peniaze uz nedaju,lebo panovi premierovi sa na rentu treba skladat🤦♀️
@lucka_ke Doba bola ina vtedy a teraz. Teraz je vacsina deti rozcestovanych a zvysne cucia doma na mobiloch. Takze dieta,co chce ist von sa moze trajdat akurat same. Alebo sa stretnu max.2 a to ani ziadnu loptovu hru si nemozu zahrat,zas len sa tulat kade tade. Vidim to. Syn by bol nonstop vonku a neni toho,kto by sa pridal. Mladsia dcera detto, sedi sama na hojdacke a sa hojda. Spolu su,ale je to desna otrava,ked su stale sami. Kedysi sa necestovalo po svete max.k babke na dedinu,kde boli zas ine deti. Vonku bolo plno deti,to sa fakt neda porovnavat.
@iwesska taký tábor sme mali aj my, poobede v budove, kde celý deň pečie, dooobeda aktivity vonku. A tieklo z nas zo všetkých, ku koncu deti už len polihovali. Animované tábory by už boli platené inak.
Baby, ja neviem prečo sa zbytočne hádate. Predpokladám, že všetci sme tu dospelí a svojprávni. Svoju prácu, a podmienky v akých pracujeme, sme si vybrali sami, nikto nám ich nenanútil. Tak isto nám nikto nenanútil počet detí, ktoré máme. Podmienky v akých žijeme si tvoríme sami. Ak to tak nie je, tak to treba zmeniť a nie kvôli tomu rýpať do cudzích ľudí na internete.
@vevesh no take jednoduche to s tymi druzinami nie je, ako ty pises. Mozno ste mali stastie. Velmi zalezi od toho, kto je Träger. Nie kazda druzina patri skole. Nase deti nechodili do Hort. Starsi chalani vobec, treti chodil do Ganztagsschule, takze tam nebolo co riesit, starsia dcera nechodila vobec, chodi normalne na obed domov a mladsia ide teraz v septembri do prvej a do Hort nepojde. Len 2 dni do Mittagsbetreuung do 14:00 a jeden den do 13:00. Ostatne dva dni bude chodit normalne po vyucku domov. A najneskor od 3. rocnika uz tiez nepojde ani do Mitti. Träger je Zweclverband a kazdy Träger si urobi svoje podmienky. Tiez nie je pravda, ze kazde a cele prazdniny, cize 14 tyzdnov, su vykryte druzinou. Tiez musia ludia platat ako sa da. My problem nemame, ale naozaj su rodiny, kde ten problem je. Vykryt 14 tyzdnov, ked nemaju Hort, nemaju starkych, nemaju prachy na drahe tabory (a vies ake su v DE drahe), je naozaj o drzku.

@zuzanockamt na co by si ju setrila ked cez rok sa uci a vybrat ju nemozes?
Mne to vyhovuje, ze som cez tie nsjvacsie horucavy doma.
Raz sa nam stalo, ze cez prazdninovu škd nam zostalo 1 dieta, neprisli si preň. Volame mamicke a ta na 3. krat zdvihla a prekvapena, ze uz je tolko hodin, ze ona je na kupalislu vo vedlajsom meste, tak nech 30-40minut pockame este. 😂