Problémy s rodičmi - držia ma príliš nakrátko
Ahojte chcela by som sa s vami podeliť o môj dlhodobý problém s rodičmi, totižto mám 18 rokov a môžem byť max do 20:00 vonku a dlhšie mi nedovolia. Moji rodičia sa o mna prehnane boja a mám dojem že ma berú ako malé dieťa a moc ma to hnevá, chcela by som viac slobody a pochopenia z mojéj strany pretože ma nebaví neustále sedieť len doma. A k tomu vôbec nepijem ani nefajčím, keď im poviem že mám 18 a že chcem trocha priestoru tak sa moja mamka automaticky nahnevá a
povie že to už nechce viac počuť a že sa nemám tým ohradzať. Fakt už neviem čo mám robiť preto píšem sem s nádejou že mi niekto z vás nejak poradí čo by mi aspon trocha nejak pomohlo. Vopred vám ďakujem za každu radu. 🙂
@lucy1801 A veris, ze to robia z lasky k tebe? 🙂 Lubia ta a si ich poklad, navzdy budes "ich mala", aj keby mas dva metre, 100 kil a 100 rokov. Ano, musite sa vzajomne naucit slobode, raz z hniezda vyletis. So slobodou aj zodpovednost. Ja to tak obratim a prezeniem: Nakolko si zodpovedna a vsimava a dospela aj doma? Pomahas sama od seba, ides sama od seba nakupit, upraces...? Brigada - vravis, ze je koniec prazdnin, to znamena, ze mas asi iba vreckove od vasich...? Mozno preto ta este stale vnimaju ako svoje dieta, o ktore sa velmi radi a s laskou, ale aj patricnym strachom staraju.
@perlicka666 Ja netvrdim,ze su dobre extrémy z oboch stran. Ale pokiaľ bude dieťa žiť pod mojou strechou tak bude dodržiavat dohodnute podmienky nech ma aj 30. A prepac,ale dnešny 18rocni naozaj su dospeli len na papieri-cest vynimkam,bohuzial. Ak chcu svoje tak su dospele ak maju dodržiavat dohodnute tak to uz nie-o tom je aj dospelosť v urcitom zmysle.😉 Keby mne niekto 5x napísal,ze pride inokedy ako sme sa dohodli tak ma moze vies co, ci ty by si cakala?!
@evittam Prepač ale teraz som tvoj prispevok vobec nepochopila. Ved ja som napisala, pokial je na strednej a byva unich tak musi dodrziavat ich pravidla. Ak nie, tak nech sa odstahuje a robi si co chce. Ale počas letných prázdnin, bývať ako 18 ročná do 8 vonku? Naozaj nepoznám takých, ktorý by do tolkej bývali vonku. Skôr sa po 8 eštelen von chodí 🙂
A neviem aké majú pravidla s posúvaním času. Ja som nikdy nemusela oznamovať, ani sa spovedať. od 16tich som bývala sama doma a orbila si v podstate čo som chcela. Ae to neznamená že som robila párty a triezva zostala až v pondelok ráno- ani omylom. Upratala som celý byt, navarila poprala, a večer šla do baru či na párty. Do kedy som bola vonku, bola moja vec. Práve preto, že som bola zodpovedná a nikto ma nemusel hliadkovat so stopkami na ruke.
@lucy1801 uvazujes teraz na konci prazdnin o brigade? Ved si mohla brigadovat cele leto..
Ja mam syna takmer 17-rocneho a cast prazdnin si veru odbrigadoval...a ten kamarat co ti slubil u neho byvat - on ta bude akoze zivit? Mas este naivne ruzove okuliare, neviem ci ta rodicia drzia takto nadaleko od reality ich prisnou vychovou, ale svet funguje trocha inak ako si predstavujes.
Aha, vysvetlila si brigadu, sorry, beriem spat
Moja kamarátka to vyriešila tak, že išla študovať do zahraničia. Síce jej tiež telefonuje mama každú chvíľu, ale aspoň má pokoj. Išlo ju z toho poraziť. Niekde v nejakej múdrej knihe som čítala ze "skúste sa dohodnúť, sľubit, že prídem domov o deviatej a dodržať to, potom sľúbiť že o pol desiatej, povedať, kam ideš, s kým ideš..." ale podľa mňa niektorí rodičia sú jednoducho takí. Druhá kamarátka ma otca policajta. Keď sa zotmie, nesmela vystrčit nohu na ulicu a vôbec nie odcestovať na pár dní. Hanbila sa za to, tak si vždy vymýšľala výhovorky, prečo niekam nemôže ísť. Takýto prístup plodí len deti, čo sa odtrhnú z reťaze
Ja inak ked pocujem to slovne spojenie: "kym si pod mojou strechou" mne je z toho smutno. Ved to je aj domov daneho dietata, tento domov bol vytvoreny pre celu rodinu, pre rodicov aj pre deti, preco sa v urcitom casovom useku vyhrazat stratou domova ak dieta nebude striktne dodrziavat pravidla? Dakujem mojim rodicom, ze som s tymto vyrazom nebola nikdy konfrontovana a taktiez ho nikdy nevypustim z ust smerom k mojim detom...
No viete to sme len tak s kamarátom zvažovali ako to vyriešiť ale každopadne vám ďakujem za každe pozitívne komentáre k moju problému, aj keď sa našli aj ľudia čo somnou nesúhlasili uplne ale viem že sú tu samozréjme aj rodičia čo sa tak isto o nás boja.
@0silvia0 bohuzial to tak velmi casto je, pretoze rodicia si myslia, ze drzia deti ako svojich rukojemnikov a otrokov 🙂 lenze sa zbadaju az vtedy, ked detom rupnu nervy, odstahuju sa idealne velmi daleko a o navstevy a drezuru rodicov uz nejavia ziadny zaujem. Zariadia si jednoducho svoj zivot- presne o svojom.
Takyto rodicia potom tyranizuju deti neustalym telefonovanim, alebo po najnovsom vypisovanim sprav na facebooku a podobne. Cim si samozrejme natlakom svoje deti oddialuju od seba dalej a dalej....
@0silvia0 a este doplnim- vacsinou su to tie typicke frazy- kym ti nie je 15, kym ti nie je 18, kym si pod mojou strechou, kym si nezarabas sama, kym kym kym..... 🙂 rodicia jednoducho chcu aby ich deti skakali tak ako oni piskaju. A nedochadza im, ze jednoducho aj to dieta je v urcitom bode dospely clovek, ktory ma sny, chce si plnit svoje tuzby, planovat si svoj zivot, osamostatnit sa a tvorit si domacnost po svojom.
@lucy1801 najprv napíšeš že uvažujes nad nejakou brigádou ale nevieš či sa ti na konci prázdnin oplatí a potom zrazu samozrejme brigádu máš 😀 ako.. A že kamarát zoženie byt a môžeš ísť bývať k nemu? On ťa bude živiť? A rozmýšľaš nad tým či by tá vôbec pustili bývať preč ? Keď ti nedovolia skoro ani von chodiť? Možno pri tvojom zmýšľaní sa im ani nečudujem prečo sa k tebe chovajú ako k malému decku a prečo sú na teba rodičia takí.
@sweetlife001 Zle si to pochopila nechcem sem vypisovať úplne všetko. Áno mám brigádu ale chcem inú čiže prácu kde si privyrobím viacej chápeš?🙂 nemusíš hneď do mňa skákať.
@perlicka666 mne tento striktny typ vychovy jednoducho nesedi, ja som schopna zmenit nazor ak mi dieta vhodne vysvetli, argumentuje, som schopna komunikovat, brat do uvahy aj iny nazor, mne syn casto vysvetluje pohlad mladej generacie na niektore veci. A ja sa pytam, zaujimam, on mi ochotne vysvetli, tak isto on pocuva, ked mu davam pohlad starsej generacie a vzdy najdeme vhodny kompromis. Ja mam rada priatelsku a prijemnu atmosferu v rodine, nejake vykrikovanie zakazov a prikazov nepraktizujeme, vieme sa normalne dohodnut a tiez sa nespravam k 17 rocnemu akoby mal 8 rokov...
@0silvia0 tak to je super, ale bohužial z vlastnej skúsenosti viem, že si fakt jedna z mála normálnych rodičov :/ rodičia si často riešia na dieťoch svoje nedostatky, komplexy atd...
A súhlasim, nedorozumenia často vznikaju jednoducho tým, ž je tam generačný rozdiel 20, 30 rokov..je jasné že niečo rodičia pochopia inak, a je fakt skvelé, že sa viete so synom dohodnúť.🙂
a určite je to pre 17 ročného chlapca aj dôležité, veriť mu, úkázať mu že beriše jeho názor. Aspoň sa raz nebude k svojej partnerke správať ako hulvát a despota a ponižovať ju..teda aspoň má zdravý základ ;)
Podobný príbeh ako včera večer, ktorý potom autorka zmazala, keďže jej viac ľudí napísalo, že je nevieryhodný, vymyslený (osemnástka, ktorá dostávala vraj invalidný dôchodok 350 € a k tomu jej mama dávala 2000 éčiek, aby si mohla kupovať handričky.)
@perlicka666 dakujem💝 ale mna to realne zaujima. Zaujima ma, aku hudbu pocuva, ake ma vzory, aj mi pusta jeho oblubenych interpretov, zaujima ma nazor na tetovania, lebo dnes ma kazdy tetovanie a mne to akosi hlava neberie. Ja sama vidim tie generacne rozdiely a uvedomujem si ich.
@perlicka666 má pravdu, si fakt z mála z rodičov čo sa dokaže takto zhodnúť so svojím dieťatom, zato čo s mojou maminou sa prakticky nikdy na ničom nezhodneme a vždy sa zato pohádame :/
@0silvia0 Uplne s tebou suhlasim a tiez sa snažím správat k detom ako pises aj ked su este nie v tom veku ako zakladatelka. Snazim sa ich pochopit, byt aj ich kamarátkou,doverovat im ale taktiež musia vediet,ze som rodic a maju mat aj respekt. A nie ako tu vcera bol prispevok,ze 15rocna posiela rodicov do p..., odide v utorok a príde v sobotu a podobne....
ahojko, viem ake je to strachovat sa o dieta v tvojom veku ked v noci neprichadza domov... kym to nezazijes nepochopis strach rodica... pred par dnami sme boli so synom v banskej bystrici na akcii teda on bol my ako doprovod a den predtym tam par desiatok metrov od mesta ubytovania prepadli nejaky mladici zopar deciek na ihrisku zo zbranou... a potom sa nestrachuj o svoje dieta ktore ti v noci ide z akcie domov... tak isto sa boja tvoji rodicia o teba takze im to nevycitaj. ale k veci. pises ze nechodis neskoro domov ale nacas, ale vzapati pises ze obcas prides neskor a pises im sms ze prides neskor, takze si ujasni je naozaj mas vecierku o 20.00 alebo ju pravidelne porusujes a preto sa rodicia o teba strachuju a su taky prisny. chcelo by to jasnejsie pravidla a prisnejsie, a hlavne aby ste ich dodrziavali obe strany. z mojej strany ako rodica ak by si ich porusila nastalo by zaracha aby si si uvedomila ze sa naozaj o teba bojim ale toto malo nastat skor nie v 18stich teraz uz je to skor o komunikacii mami idem von pridem o 10tej ale ani o 10min. neskor!!!! a je to o dovere!!!!!!! ak ju porusis necuduj sa ze ti rodicia neveria a nechcu ta pustat dlhsie von otazka je co este za tym dalej vazi, nepises tu vsetko o sebe napises len to co chces, tazko sa potom sudia rodicia preco su taky aky su! najprv pises ze mas brigadu, potom ze nie, potom ze hladas indu.... sama si musis ujasnit co a ako ahlavne komunikovat s rodicmi nie s nami tu na konovi virtualne rodicov mas doma a kym si s nimi nevyjasnis vztah a hranice kedze si asi dospela nebudu ta ako dospelu respektovat ale budu ta stale brat ako dieta, hoci pre nich dieta budes STALE aj ked budes mat 40dsat!
drzim ti palceky nech sa ti podari ujasnit si to s nimi
@lucy1801 Niektori rodicia tyki bohuzial su :/ Musiš to brať aj tak, že nikdy nevieš, čo si oni ako deti prežili, vyrastali za úplne iných podmienok a režimu, jednoducho "nepoznajú" dnešný svet. Blbé je, že sa asi nesnažia ťa v niektorých veciach pochopiť, ale s tým nič nenarobíš. každý má nejakú povahu.
Jediné čo môžeš- zober si z toho príklad, príklad ako sa ty budeš a nebudeš správať k svojim deťom.
Ale zase viem, že ani z tvojho rozprávania nemusí byť veštko čiernobiele, a to čo ty "v puberte" berieš ako veľký problém, je len nejaká maličkosť. Samozrejme to nemyslím v zlom! Skôr tak, že viem ako som aj ja v puberte vyvádzala nezmysly a hádky :D a všetko mi pripadalo strašne zlé, vyhrotené, že ma nikto nemá rád a všetci su proti mne a podobne 🙂
@lucy1801 Myslím si, že je to úplne v poriadku, že sa rodičia starajú a ešte určujú režim 18 ročnému dievčaťu, hlavne keď sa dá s nimi dohodnúť napr. o neskoršom príchode.
Je lepšie byť opatrná, lepšie sa rozhliadnúť - doštudovať, brigádovať, ako sa dostať do nejakého problému, ktorý rodičia už dávno poznajú. A odísť bývať k priateľovi? To tiež musí byť lepšie premyslené, či je to zodpovedná osoba, pracuje, či to má perspektívu. Je pravda, že je ľahké stretnúť hlavne po večeroch osoby so sklonom k alkoholu, drogám a pod. Treba rodičom ukázať, že si už zodpovedná.
@evittam samozrejme, rodic je ten, ktory ma vlastne zodpovednost za deti na svojich pleciach, takze musi vydat niekedy aj rozhodnutie, ktore sa detom nepaci, ale musia akceptovat. Ak je vychova a vztah rodicia a deti v poriadku, nikdy nedopadne tak ako v diskusii, ktoru spominas. Tam musela byt vychova hrubo zanedbana, neexistuje aby dieta poslalo rodica do p... mozno sa tam rodicia navzajom posielali a dievca to malo ako normal...
Nuz nic. Ked mas 18 ratam ze ides do stvrteho rocnika na strednej. Terba rok zatat zuby a podat si ziadost na vysku mimo mesto aby si sa musela odstahovat na privat ci intrak. 😉
@lucy1801 kazda minca ma dve strany a verim, ze keby mohla reagovat tvoja mama, mozno by to reprodukovala trochu inak. S mojou mamou sme mali zvlastny vztah, malokedy sme nasli spolocnu rec, nikdy som sa jej nevedela nejak otvorit, z coho pramenilo vela nedorozumeni. Samozrejme, vzdy som obvinovala len ju, nikdy som nepripustila, ze by chyba mohla byt aj vo mne. Na vela veci som prisla az ked nahle zomrela a este stale prichadzam, ked sa snazim vychovavat svoje deti. A mozem ti povedat, ze nie vzdy je to jednoduche. Skus jej povedat a hlavne ukazat, ze je na teba spolah, ze zle sa ti moze stat aj za bieleho dna, v skole, na ceste, skus jej navrhnut, nech to aspon skusi alebo ak pozna niektorych kamaratov z partie, tak sa dohodnite, ze pojde s tebou domov niektory, pripadne ze by prisli po teba oni. Treba skusit hladat riesenie. Si jedinacik?
@senta_sofia Skúsim, nie mám sestru a brata ktorí už bývaju sami

@evittam To ja neviem v akej je situácii. Ak študuje strednú školu, tak holt musí plniť to, čo stanovili rodičia pod ich strechou. Ale stále si myslím že je vyhrotené aby dospelá žena musela byť do 8mej doma. Ak si dobre pamatám, tak o 10 večer sme len do baru vyrážali my.... A ak už nei je na strednej tak nič ju nedrží nájsť si prácu a vlastný byt. Sloboda niečo stojí.
A ako hovorí príspevok nadomnou, mám rovnaku skusenosť. Baby ktoré nikdy na diskotéke č v bare neboli, urobili hned niekoľko hlúposti hneď po tom, čo utiekli rodičom z pazúrov doslova...