Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty
Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne
@0silvia0 Jasné, veď ja to beriem z toho hľadiska, že autorka príspevku bude žiť sama s priateľom. Keď sú deti, je o to niečom inom. Veď my máme len 5 mesačnú a tá nás stojí tú cca stovku mesačne a to neriešim žiadnu škôlku, stravu pre ňu a podobne.
@niejetolahke byvas na internate, kde ti nejde tepla voda a garzonka s priatelom ti je mala?
zeny ti tu dali mnozstvo dobrych rad - spolubyvanie, brigada, na zaciatok sa uskromnit... na vsetko mas vyhovorku...co si cakala? ze sa tu najde niekto, kto ti ponukne byt zadarmo? ani na intraku nepoznas toho, kto zije vedla... otvor mysel a poriadne citaj, co ti tu zeny radia a nevyhovaraj sa. kto chce, hlada sposoby, kto nie, hlada dovody
@brona235 ja nerozumiem ako može niekto toto napísať...veď to ako keby mne napísala ja som v rovnakej situácii máme rovnaký príjem síce len jedno dieťa ale za chviľu budeme mať tri a tiež varím buď každý alebo každý druhý deň .. manžel si tiež dakedy brával obedy z domu teraz už má obed v robote ale má aspoň teplú večeru na stole a nemám pocit že jeme nekvalitné potraviny a chodíme my alebo náš syn v starých handrách och 😑
@thoughtfulweirdo To bude tym, ze nemate deti. Je ine zivit 2 dospelych a ine este 2 deti k tomu, vsak? Ja viem sama osobe fungovat aj za menej, jem velmi malo a napriklad maso vobec nemusim
@laska201 no a presne o to ide, nekupovat "polske" velkovykrmovne vo velkych obchodnych retazcoch, ale fokusovat sa na lokalny trh..cerstve maso, ovocie, zelenia, pecivo, mliecne vyrobky..mne sa velmi paci koncept svet bedniciek, yeme a pod..samozrejme vsade treba vyberat a citat zlozenie..v nasom svete uz nic nebude idealne, ale pokial si clovek nevypestuje/nedochova nechemizovane doma, certifikat bio by mal zaistit kontrolovane mnozstvo chemie v danom produkte.. A uzivit rodinu z 200 eur si neviem predstavit a to varim aj domace polievky, privarky, strukovinove jedla.. A dvaja slobodni mladi ludia predsa chcu ist jest aj von, na drink, v kine aspon popcorn a nie nahanat kazdu akciu v obchode, planovat varenie a striedat privarok s cestovinami..
@mircalla Ale autorka príspevku nemá deti. A dieťa máme, ale výdaje naň som do toho nezarátavala.
@hettinka veď OK. My sme tiež kedysi boli na tom horšie. Možno aj preto viem teraz toľko ušetriť. Ja netvrdím, že tiež nekúpim občas BIo, keď je v akcii. Len v dnešnej dobe ani nerozoznáš čo je zdravé a čo nie.
@bodkolienka81 ale žiaľ, sú ľudia, ktorí sú na to odkázaní. Napr. takí dôchodca. Keď je sám a dostane nejakých 320,-eur a má z toho platiť bývanie, lieky, tak ten berie aj to Poľské kura. Peňaženka nepustí.
@kvetinka75 taký dôchodca, chcela som napísať dôchodcovia - pôvodne 😉
@thoughtfulweirdo Ja som najma nereagovala ana autorku prispevku, ale na niekoho ineho, ktor vystravuje rodinu s detmi za menej ako 200 euro a pyta sa ci jeme krevety a kaviar. Mnohopocetna rodina sa za 200 eur vystravovat neda, jedine na ukor kvality
@kvetinka75 práve preto odkladám tých 500 mesačne, aby som potom na dôchodku nemusela žuť suche rožky a premýšľať, či si kúpim lieky, alebo tie rožky.
Odkladám si, odkedy som začala pracovať, kedysi to bolo možno len 30€, s narastajúcim príjmom sa zvyšuje aj suma.
Ale už sme OT 😉
@hettinka ja len podotknem že poistky na auto/byt sa neplatia každý mesiac (myslím ze minimum je štvrťročne) a ked jej pôjdu deti do škôlky tak sa aj ona vráti do prace a bude im zasa lepšie.
Ja som teda na rd a manzel zarobí koľko zarobí, tiez je to obdobie kedy sa vyskakovať nejak nedá, mame hypo, auto (zatiaľ nám stačí jedno keď som doma netreba mi druhe, to bude keď pôjdem aj ja do roboty), kupujem myslím si ze v rámci možností kvalitnú stravu, namiesto blbosti ako cokoladky a keksiky spravím koláč (a to aj tu cokoladu sem tam kúpim), múčne jedla nám moc nejdu mame aj na mäso mlieko mam od suseda domáce, jogurty si robím z neho, zelenina ovocie nie je taka položka na ktorej by sa malo šetriť, a nie som ani naháňačka akcií v obchode.. Mame radi dobre pivo (žiadny corgoň z plastovej 1.5), nefajčíme, na výlety chodíme keď vyjde môjmu kvôli práci čas, nie peniaze.. A to všetko dokonca na vychode kde nič nie je podľa niektorých, teda len cigani kostoly a hladomor. Skrátka aj z momentálne nižšieho príjmu sa dá prestravovať aj žiť na úrovni. A keď sa vrátim do roboty bude to zasa lepšie.
@hettinka my tiež máme podobný príjem a máme aj hypo aj auto aj poistky telefóny a ostatné náklady čo treba platiť... máme jedno dieťa ale o dva mesiace sa nám narodia dvojičky takže budú deti tri a musíme vyžiť z toho čo máme... a určite nežijeme ako žobráci a nechodíme v starých handrách aj keď si nekupujeme každý mesiac nové veci... ty už máš veľké deti a máte určite dva príjmy keď si dokážete toľko dovoliť a ešte aj 500 eur odložiť... ale predstav si situáciu že ostaneš tehotná narodí sa vám ďalšie dieťa a ty po materskej budeš dostávať rodičovský 200 eur tvoj muž zarobí okolo 600-700 eur a čo urobiš? zabiješ sa lebo deťom nezaplatíš výlet zo školy alebo sebe nenakúpiš nové handry aspoň za 50 eur mesačne alebo neodložíš spomínanych 500 eur? A to ešte jedno dieťa ale keby ste mali mať dvojičky? Deti by neboli dve ani tri ale štyri... a museli by ste sa uskromniť a vyžiť z toho čo máte... nikdy nevieš či raz nebudeš v podobnej alebo horšej situácii a budeš sa musieť o svoju rodinu postarať z toho čo máš... moj muž tiež dakedy zarábal 2-3x toľko ako teraz ja som tiež mala normálny príjem a nie len tých smiešnych 200 eur od štátu a chodili sme si po výletoch na welness každý mesiac na nákupy atď... ale rozhodli sme sa pre deti a rodinu... manžel prišiel pracovať domov a musime vyžiť z našich slovenských príjmov... a tiež sme chceli dve deti hej ako vačšina ľudí ale budeme mať tri takže nie vždy si dokážeš naplánovať koľko detí budeš mať
@hettinka a určitú sumu sme schopní aj odložiť, nie síce toľko ako keď sme boli sami. Ale dá sa to.
Ja neviem, čo tu stále riešite. My sme dvaja dospelý, pred pár rokmi, vyžili zo 100 e na mesiac, čo som varila každý deň. Museli sme.
Inak, mám dcéru, ktorá má 17 a keby mi ako 20-ročná povedala, že ide bývať s frajerom, s ktorým je možno pol roka na byt a nechá a ním živiť, tak sa budem snažiť jej to poriadne vyhovoriť.
Bola by totiž v dosť blbej situácii, odkázaná na neho a to nie je dobré. Autorka sa bojí, či by to utiahli finančne ... ja by som skôr mala obavy o to, či to obaja zvládnu po psychickej stránke, či vôbec vydrží taký vzťah.
Určite by som jej ako matka povedala, že OK, veď spolu skúste bývať, ale až v čase, ked bude aj ona mať vlastné peniaze a bude vedieť financovať to bývanie za seba.
Bývanie s frajerom pred svadbou by sme jej my ako rodičia určite neplatili, je to proti nášmu presvedčeniu, toto podporovať. Musela by si na to zarobiť sama ... ak chce byť samostatná, tak so všetkým, čo k tomu patrí.
@radkaaa12 moj manžel nezarobí 600-700€, ale viac, nebudem konkretizovať... Keby som teraz zostala tehotná, mám niečo odložené na čas MD, siahla by som na úspory. Prvý polrok by som mala materské, keďže stále pracujem. Okrem toho, popri každej materskej som pracovala z domu, takže aj môj príjem by nebol 200 RP + prídavky, ale doučovala by som z domu, prekladala, predávala napr. kozmetiku ... ja neviem, hocičo, čo sa dá robiť pri bábätku. Ked to hodí 100, aj to je lepšie, ako nič.
A tiež, PRECHODNE sa viem uskromniť, aj na tie 3 roky na materskej, aj v prípade straty zamestnania, či už môjho, alebo manželovho na prechodné obdobie, aj v prípade zdravotných problémov, ked sme dostávali len PN-ku (všetko sme si už zažili a preskákali) ... ale chcieť takto žiť stále, to nie. O tom bol môj príspevok.
@hettinka toto bude tiež OT ale poslednýkrát.
Každý sa narodí s určitými danosťami, vlastnosťami, IQ. Nie každý môže byť napr. obchodný zástupca - úspešný, príp. nejaký finančník, či pracovať v oblasti, ktorá vyžaduje určitý typ človeka a byť úspešný. Každý chodí nakupovať - takže treba ľudí, ktorí to predajú. Tie výrobky musí aj niekto vyrobiť. A títo ľudia nemajú ani zďaleka také príjmy aby si mohli dovoliť toľko ušetriť. jednoducho nie je možné, aby sa všetci vykašlali na také zamestnania a zarábali toľko aby si mohli odložiť tých 500,-eur. Sú ľudia, no neviem ako sa správne vyjadriť, aj takí jednoduchší, ktorí nech robia čo robia, nejde im učenie, nie sú priebojní, nemajú šancu dostať sa na také miesta. Veľakrát ľudia mudrujú, každý si je strojcom svojho šťastia. Áno to je, ale treba aj také profesie, ktoré dnes nie sú veľmi dobre hodnotené. Keby neboli, tak by si tí čo majú vyššie príjmy mohli grilovať tie ich peniaze, lebo by im nemal kto upiecť chleba, doručiť ho do obchodov a predať. Ja by som tiež mohla zarábať raz toľko ako teraz. Ale momentálne mi je prednejšia rodina - tráviť s ňou čas. Neodložím síce 500 mesačne ale ani neživoríme. Áno, dočasne sa dá uskromniť, ale pootm si človek musí nájsť systém, ako vyžiť z toho , čo je schopný zarobiť. Iné je, keď je človek mladý, zdravý bez záväzkov a iné, ak má človek rodinu a iné ,,problémy,,. Takže chápem aj ľudí, ktorí majú viac detí , nezahŕňajú sa materiálnymi vecami ale snažia sa dať deťom niečo iné. Iné je, ak ich nedokážu vôbec uživiť a sú na suchých rožkoch, ale to myslím, že nie je nikto z tých, čo tu písali.
Ženy autorka asi zduchla 😂😂😂
@niejetolahke precitala som si fakt celu diskusiu a ja len zasnem, ty chces po tvojom drahom aby vsetko platil a ty iba chodila do skoly?? to fakt???? prosim ta to co studujes za odbro, ze ty nemozes chodit na brigady?? toto mi fakt nedalo, kopu mojich znamych co maju decka co im chodia na vysoke skoly chodia popri nej aj na brigady aby si poplatili co to, aj ony, nie len vsetko rodicia, a mame to aj v rodine tak, aj moja sestra tak mala, rano vstala o 4 tej isla na dve hodiny na brigadu potom do skoly a z skoly zas na brigadu po veceroch sa ucila a zvladla to, vies musis prejst zo sveta deti, kde si nic nemusela, kde ti dali vsetko rodicia, do sveta dospelych a zacat cosi robti aj ty a necakat, ze len zas dostanes a nic nemusis, ja viem bude to narocne, ale kde je vola tam je aj cesta
Nevieš chodiť na brigády? Tak tomu úprimne neverím... Keď chceš, vždy sa dá, aj keď len na deň v týždni. Na brigády som chodila už počas strednej školy, cca od 16tich rokov a vedela som si zarobiť dosť na to, aby mi rodičia nemuseli dávať vreckové, platiť učebnice, cestovné do školy a ani oblečenie a kozmetiku. Proste nič, všetko som si od 16tich rokov platila sama. Na výške som si platila sama byt (samozrejme že som nebývala sama, ale ako partia vysokoškolákov), knihy a všetky výdavky a zostalo mi aj na zábavu, oblečenie a všetko čo som potrebovala vrátane paušálu, poistky, atď. A to som nemala úplne najľahšiu vysokú školu, čiže som sa musela aj dosť pripravovať a napriek tomuto všetkému sa mi podarilo spraviť aj malý a veľký doktorát. Takže aké nedá sa?
@niejetolahke študovala som v KE, bývala som na intrákoch a tu som, troška skromnosti by nezaškodilo, nie je to také hrozné..väčšinou si v škole, ako si písala, načo ti je väčší byt ako garzónka? plus, zdravotnícka škola, ok, pokiaľ to nie je medicína a neveľmi ti to páli, uznávam, že od PO do PIA nemáš čas, ale tie víkendy, to naozaj? a milión ďalších vecí...
Na hypotékach si čoskoro kdekto natlčie.... a ľudia si nedajú povedať.

@radkaaa12 tak skúsim ti odpovedať pekne postupne.
Majú príjem 900€, zatiaľ sú štyria, čakajú tretie dieťa, majú hypo + náklady na byt/dom (to nevieme, čo majú), 2 autá a motorku, tipujem aj nejaký ten telefón. Z príjmu im len samotné bývanie ukrojí minimálne 300€ (a to som asi podhodnotila), poistky za autá + motorku ďalšie peniaze, mobil zaplatia a ostane im kolko, čo myslíš ... tak 500€? Z toho treba poplatiť veci deťom, stravu, drogériu, kozmetiku, zdravotnú starostlivosť, údržbu bytu/domu, prípadne zariadenie... Podľa mňa to nejde inak, ako žiť (resp. živoriť) od výplaty do výplaty a z vlastnej skúsenosti, nulová možnosť pre relax, výlety, dovolenky ani nespomínam. Blbý aquapark vyjde 100€ s cestou a vstupným.
V čase, ked sme mali to ťažké obdobie (je to 8 rokov dozadu, vtedajších 700€ je dnes možno porovnateľné s 1000€) sme jedli to, čo bolo v akcii, neriešila som, či je to stále len kuracina alebo klietkové vajcia pôvodom z Polska. Presne to potvrdila aj @brona235
Dodnes som vďačná svojím spôsobom za to obdobie, lebo na to naučilo vykúzliť v kuchyni "z ničoho niečo", teda variť z mála a chutne a tiež si doma vyrábať jogurty (čo robím dodnes, lebo sú lacnejšie a oveľa kvalitnejšie), džemy tiež, pestovať niečo na balkóne (papriky a paradajky aspoň), atď.
Apropó pre @kvetinka75 a @laska201, BIO nekupujem nejako cielene, ak je dobrá cena, alebo vyzerá lepšie ako neBIO, kúpim aj BIO, ale nemusí byť ... ale proste (pre ilustráciu), ak majú deti chuť na banány, kúpim im aj za 1,69 a nečakám, kým budú po 99 centov v akcii, čo som v ťažkom období musela robiť. Toto prosím brať ako príklad a nevytrhávať z kontextu...
Deti mám dve, stredoškoláčku a od septembra syna na 8-ročnom gympli, školy majú štátne, ale aj tak to stojí nehorázne peniaze, ak im rodič chce zabezpečiť dobré vzdelanie. Kto má školáka a stredoškoláka, vie, o čom píšem... Na september mám odložené už teraz, čo všetko bude treba. Hned prvý týžden ide staršia so školou do Talianska na KOŽAZ, idú celá trieda ... náklady 300€ + vreckové jej bude treba, kedže idú aj na poznávačku a bude treba ešte vstupy. Majú polpenziu, takže bude treba aj nejaké jedlo. Nie je to nutné, ale neviem si predstaviť., že by JEDINÁ z triedy nešla. Inak, ten kurz je povinný. A o rok má stužkovú ... zasa bude treba zaplatiť peniaze... A máme ešte mladšieho, aj jemu bude treba...
Písala, že ani nevie, kedy si kúpila oblečenie a teší sa na vianoce, že dostane ponožky ... takže nové oblečenie nemá a nosí tipujem to, čo si stihla kúpiť dávnejšie (tipujem pred deťmi). Bronka, skromnosť je super, ale nebolo by pekné, že jéj, páči sa mi tričko, kúpim si... Aj ja viem vystačiť s 1 teniskami, 1 sandálmi a 2 kabelkami ... o tom potom. Ale pri príjme,. aký máme dnes, si môžem dovoliť kúpiť každý mesiac niečo pre radosť povedzme za 50€, ísť s manželom do wellnessu, do divadla, na večeru, do kina... bez toho, aby som to musela na niečom inom ušetriť, alebo mať zlé svedomie, že niečo iné ukrátim. A viem odložiť 500€ mesačne na horšie časy, čo je u vás asi nemysliteľné.
Myslím, že ste to úplne zle pochopili, každý sa vie uskromniť na prechodný čas, ale treba premýšľať, ako sa z toho dostať a ako zarobiť, namiesto toho, aby sa človek tváril, ako je to super, že vieme prežívať z minima. Lebo takto nebudete mať nikdy nič ...