Prváčik od septembra 2012
Rada tu privítam maminky budúcich prváčikov 🙂
@miskakyska ahoj, u nás zaberá len trpezlivosť a opakovanie ... pri hláskovaní... ale mne sa zdá, že dcérka s hláskovaním začínala a potom prešli na slabiky... pri čítaní ...teraz čítajú celé slovo, ale štýlom, že naťahujú slabiky a už sa späť nevracajú ani slovo nezopakujú (a nesmú to čítať ani potichu...)... takže ťažšie slovíčka, ktoré si ešte nepamätá, alebo aj celú vetu čítame napr. Ema a Eva májúú nóvúú kámárátkú... t.j. predlžujeme slabiky, ale v konečnom dôsledku prečíta aj dlhšie slovíčko ako "celok" a hlavne rozumie čítanému textu...😉
dievčatá a ako vám ide čítanie trojpísmenkových slabík? t.j. napríklad s maslom a salámou??? 😀 😀
inak ja nechápem kto zostavoval ten šlabikár ale bárskde im fuknú slovo s písmenkami, ktoré ešte neprebrali...
a ešte by ma zaujímalo, kedy nechávate už detičky doma, že sú choré?? dcérke sa teraz pustil soplík a ja neviem, či ju dať do školy, ale nie... Netečie jej nejako tragicky, nekašle ani nič podobné... len fakt neviem, kedy je už tá hranica
@barunka ešte dva dni vydrží 😅 😅 a od pondelka sú doma...aspoň teda u nás 😠 😠
......a oooooozaj toho 21.12.nechávate svoje deti kvoli tej tme doma? 😅
Ahojte
@barunka nasmu sa vcera spustila nadcha a dnes mali korculko na stadione, tak som ho nedala, ostal doma, ale zajtra ide do skoly. Pokial neteplotuje, nejako extra nekasle tak ho do skoly davam, lebo to dohananie aj 2 dni je potom strasne 🙄 Nasi by mali byt tiez od pondelka do stredy doma tak snad dovtedy preliecime
My sme dnes mali rodicko, ucitelka bola celkom spokojna s detvakmi ale nevravela menovite. Akurat nam vravela ze ako maju spravne citat, spajat slova ....
Co mna stve, ze malemu pred 2t niekto ukradol botasky na telesnu. Mali si brat ubor na opratie, nechal si ho v satni a ked sme isli domov uz tam nebol, na druhy den uz bol v satni ale botasky uz neboli 😠 , takze ak sa nenajdu tak budeme riesit cez poistku, ale to mi prd pomoze kedze z 11€ asi vela nevratia 😒 🙄
@miskakyska akej tme? myslis koniec sveta? 😀 Nasi budu mat vtedy ukazku vyucovacich hodin (Sj, Mat ...) doobeda + vianocnu besiedku 🙂
@barunka U nás tie trojpísmenkové slova idú ako kedy,niekedy to prečíta bez problémov,niekedy ak to je dlhšie slovo,tak má aj problém to prečítať.
Oni sa už v podstate hneď na začiatku učili všetky písmenka,tak preto sa v tých textoch objavujú aj písmenka,ktoré ešte nebrali.
Ja tiež dávam do školy so soplíkmi,pokiaľ nemá teplotu,nedusí ho,tak prečo by mal byť doma?Ja mám ale alergika,takže soplíky máme skoro celú jeseň,zimu aj jar.
@michalag Aj my sme mali dnes rodičko,tiež všetci v kope,tiež hovorila,ako máme s nimi písať,čítať počítať atď.U nás aj hovorila konkrétne o žiakoch,lebo sme s tým súhlasili,aby to povedala verejne,ale tak v podstate je spokojná s triedou,skoro všetci sú šikovný,nemá tam nikoho komu by to nešlo,ale sú tam aj deti,ktorým to trvá dlhšie napríklad čítanie,písanie alebo počítanie.Aj so správaním je zatiaľ tiež spokojná.
Spomínala aj ten štrajk,že až to chápeme a ták,ale ja osobne mám na to nervy.
@michalag 😀 😀 ja viem,viem..dospelý človek si urobí svoj úsudok o tom,,,ale deti?..moj je strašne citlivý a strašne sa toho bojí...kokos ja neviem či mu v škole niekto tlačí kaleráby do hlavy,či čo...ale už začínam mať obavy oňho,čo sa tak trápi skrz toho...v spravach zas čosi včera začul a ostal úplne rozrušený,pri tom sa doma o takých veciach nebavíme,ani katastrofické filmy nikdy nepozeral...
Tak rodičko dopadlo celkom dobre,je so žiakmi spokojná aj čo sa týka školy,aj správania. 🙂
u nás na škole sa neštrajkuje, zatiaľ nemáme ani oznam, tak hádam dnes nepríde... ale oni sa nezapájali ani do prvého štrajku...
a ako treba správne čítať s deťmi??? viete opísať? nám také nevraveli 😀 😀 tak že či sa snažíme správne
Veru, toto aj mňa zaujíma, že ako sa má vlastne správne čítať. Malá číta tak, že si prečíta po písmenkách potom celé slovo, vôbec neslabikuje - tak sa naučila sama ešte cca. pred pol rokom...teraz už často si tie písmenká len v mysli prečíta a nahlas až slovo...učiteľka zatiaľ nekomentovala, že číta dobre, ale keď vás tu čítam, že slabikujete, tak teraz neviem... Ale teda je pravda, že malá sa nemýli ani v diktátoch, či doma, alebo v škole, aj slová aj vety píše viacmenej bezchybne, takže to poradie písmenok musí počuť správne, hoci o krasopise by sa dalo polemizovať 😅
A naši idú do neobmedzeného štrajku, tak máme pár dní prázdnin 😝
@cairka ak už číta, tak je to ok...po slabikách čítajú, lebo zatiaľ nemajú automatickú pamäť na písmenká ... po polroku by už väčšinu písmen mali ovládať automaticky ... a potom už prečítajú celé slovo bez slabikovania😉 ... inak, ľudia, ktorí veľa čítajú a hlavne rýchlo, majú podobný štýl...t.j. prečítajú si len prvú slabiku - očami a ostatné písmenká doplní už "pamäť" resp. mozog ... ale na to majú tí naši prváci ešte čas🙂
a ak si pozrieš môj príspevok vyššie, tak tento štýl čítania (predlžované slabiky, ktoré znejú ako jedno slovo s dlhými samohláskami) nám vysvetľovala pani učiteľka... teda, už nemajú čítať "sa-lá-ma" ... ale... "sálámáá" ...spájajú🙂
našu dcérku to už "otravuje" (zdá sa jej, že je to príliš ťahavé) a začala čítať "rýchlejšie" - už tak nepredlžuje a neopakuje slová ... a hlavne, čo nám pani učiteľka prízvukovala, vie o čom číta ... niektorí síce čítajú aj celé slová, vety, ale nechápu význam... a to nie je správne, preto musíme robiť spätnú kontrolu-tzv. aktívne čítanie ("a teraz mi povedz o čom si čítala...")
@ivett1 , no ja som práve myslela, či to slabikovanie nemá nejaký význam do budúcna...ako napríklad štvornožkovanie batoliat - že keď dieťa preskočí tú fázu, tak potom môžu byť nejaké iné problémy...lebo Vaneska týmto štýlom čítala od začiatku. Ona už asi rok vedela písať (veľkými tlačenými písmenami) tak, že bola schopná počuté slovo rozdeliť na písmenká a napísať samozrejme s občasnými chybami pri spodobovaní a tak a čítať začla vlastne len opačným procesom , spájanie písmenok do slova. Ale keď v škôlke vytlieskavali slabiky, tak sa mýlila. Ale čítanému rozumie už teraz dobre, zo začiatku bolo vidno, že chvíľu trvalo, kým jej došlo, čo číta 😅
@cairka no, to štvornožkovanie by som ako príklad nedávala, lebo už sú zasa nejaké štúdie, že to nemá vplyv na budúci vývoj ...😉 ... a myslím, že ak už dcérka číta a vie o čom číta, tak je to v poriadku...aj keď, rozdelenie slabík je dôležité v gramatike napr. keď budú rozdeľovať slová na konci riadka ...zdá sa mi, že to je samostatná téma v učive s.j vo vyššom ročníku....takže, ak si bude vedieť slovo rozdeliť po slabikách, tak si to v budúcnosti len uľahčí ... ale podľa mňa s tým určite nebudete mať problém, keď sa sama naučila čítať😵
Spravny nacvik citania je po slabikach,ziadne hlaskovanie,ze potichu a potom cele slovo.Ak je to nutne, tak najprv citat predlzovanim slabik a potom postupne skracovat.Da sa este pomôct postupnym odkryvanim slabik, ukazeme iba prvu slabiku,dalsia je skryta atd.
@daducha presne takto nám to učka hovorila na rodičovskom 🙂
Baby dostali ste na ten štrajk úlohy,nám toho dala veru neurekom,budeme mať čo písať,počítať aj čítať.
Ešteže mám voľno,lebo by sme to ani nestihli.
@cairka @slivka3 u nás z matematiky nemali na úlohu nič, v šlabikári len dve strany (jedna je len pospájať slabiky, čo rovnako znejú ... taká zábavka) a písanie len jednu stranu... ale Viki si to urobila všetko ešte v sobotu ráno 😅 ... tak som jej k babke a dedkovi (sú tam počas týchto troch dní "štrajkového voľna") zbalila aj päťminutovky z matematiky a písanie hravou formou ... 🙂 a včera už dve strany z každého pracovného zošita vyriešila😀 ... ževraj sa nudila, keď Števko poobede spinkal (jej mladší 4ročný braček) 😀 ...
@ivett1 , a vy máte štrajk len 3 dni? U nás je neobmedzený...takže ak budú týždeň a viac doma, tak už by im to chýbalo dosť asi....Ináč moja tiež už má úlohy do stredy hotové a chcela by robiť aj viac, ale som ju zabrzdila, lebo náhodou skončí štrajk a sa bude v škole nudiť 😝 Ale robí si tiež v rôznych pracovných zošitoch. Som zvedavá, do kedy ju budú úlohy tak baviť 😝 😀
@cairka ...zatiaľ... len tri dni... ale, čo ma najviac zaskočilo, že v škôlke mali ten trojdňový štrajk potvdený hneď, kým v škole ešte stále váhajú, či dva dni, alebo tri dni, ale aj tak by sa nemali ten tretí deň učiť ... len nejaké hry, takže by som dcérku nechala ešte aj so synčekom u babky a dedka...veď uvidíme...máme sledovať správy, stránku školy - aj škôlky a e-maily...
@ivett1
@cairka U nás majú neobmedzený.
My ešte úlohy nemáme,lebo cez víkend som bola v robote a dnes sme do obeda upratovali decku,až teraz večer sme urobili polku a zajtra urobíme druhú.
Naši mali dve strany prefoteného písania,matika 6 strán prefoteních príkladov,z čítania jednú stranu prefoteného textu,všetko veľké kancelárske papiere, plus ešte v písanke 4 riadky,z matiky zo zošitoch nemali nič a v šlabikáry jedno písmenko čítať.
U nás je štrajk neobmedzený, máme sledovať školu - ukončenie bude vypísané na bráne a MOŽNO aj na internetovej stránke školy - čo teda nie je isté, lebo je už dlhodobo neaktualizovaná. Úlohy sme mali len také ako zvyčajne, čiže 4 riadky písania v pracovnom zošite. Nič viac. Keďže malý to napísal už v piatok poobede, trvalo mu to asi 5 minút, tak mu budem musieť vymyslieť niečo ja. Lebo ak bude štrajk trvať dlhšie, tak zabudne všetko.
Kupovali ste aj nejaké iné pracovné zošity, než to, čo majú v škole? Lebo nechcem preberať dopredu, aby sa potom v škole nenudil. Ale niečo robiť by sme mali, tak hľadám inšpiráciu.
@lenja123 My nemáme kúpene,nič navyše.Ale nám učiteľka prefocuje učivo mimo kníh vo veľkom,aj na písanie,aj čítanie,aj počítanie,takže máme čo robiť,aby sme to postihali.
Ja občas malému,ak máme čas vymýšľam vety na písanie alebo skúšame čítavať ten časopis,čo máme objednaný:Zvonček.
baby prave hlasia v radiu, ze strajk je preruseny deti sa zajtra vracaju do skôl
@betkavlcekova u nás na škole sa ani neštrajkovalo, normálne sa učili... dohodli sa??? myslím, že mali mať stretnutie s premiérom???

@miskakyska V tomto Ty neviem poradiť,nám to celkom ide,aj keď sa stane,že sa pomýli,ale zväčša sa spamätá a opraví sa a naša učiteľa je celkom v pohode,vôbec nie je na nich zatiaľ prísna.
Nám,čo robí ešte problém,je prečítať také slova ako štebotavý,veľký atď,kde je aspoň jedna slabika zložená z troch písmen,tak to ešte nie vždy vie prečítať.