icon

Pýtajú sa vás ľudia, prečo vaše dieťa nemá náušnice?

annm81
17. mar 2023

Ahojte,
idem trocha rozvíriť diskusiu možno mierne kontroverznou kultúrnou témou. Tie, ktoré máte malé dievčatká a nedali ste im náušnice, stretávate sa často s komentármi cudzích ľudí (najmä na ihriskách), že čo je to za dievča, keď nemá náušnice? Mne sa to na slovenských ihriskách stáva často a keby išlo len o staršie panie, asi by som to príliš neriešila. Strašne ma ale udivuje, že taký názor mávajú aj mladé kočky medzi 20-40 rokmi. Mám len ja šťastie na také typy? Trávim len menšinu času na Slovensku, tak možno je to ozaj len náhoda a pri dennom pobyte na ihriskách by som taký dojem nemala. Je to regionálne? Alebo medzi východom, severom, juhom a západom Slovenska nie je rozdiel? A ak ste tu niektorá, čo žije v zahraničí a malému dievčatku dala náušnice, riešia ľudia v zahraničí vaše dieťa?

Aby som hneď na začiatok pridala svoj pohľad: osobne mi dievčatko s náušnicami vždy udrie do očí a pomyslím si, aká škoda, že bez náušníc by to bolo také rozkošné dieťatko. Samozrejme, nikdy som nič také ani nenaznačila cudziemu ani kamoškám. Na druhej strane viem, že mužova rodina by asi neprežila, keby sme dcéru podľa nich zohavili a hoci u nich na verejnosti by to nik nahlas neriešil, mnohí by si mysleli svoje (smiešne, že obriezka je tam široko akceptovaná).

P.S. často sa tu stretávam s príspevkami, že načo taká a onaká téma, ale nie je to nutné písať aj tu. Je tu preto, že mňa tieto rozličné kultúrne a etické pohľady na rôzne veci vždy zaujímali, ak vás nie, nevadí.

mimolimit
17. mar 2023

@annm81 Dcere sme nedali prepichnut usi. S manzelom sme sa dohodli, ze to nechame na nej a zacala to riesit po 6.tych narodeninach.
Detto s krstom - nechavame na detoch, aku vieru si vyberu.
Snazim sa drzat hesla “nerob druhym to, co nechces aby robili tebe”.

bluka2
17. mar 2023

Moja 8 ročná nema a v živote sa na to nikto nikdy nepýtal

scila
17. mar 2023

@annm81 nikto neriešil, že dcéra nemá náušnice. Ani sa ma nikto nepýtal, prečo nemá.

gabika20
17. mar 2023

Nikto sa ešte nepýtal a to ma už 13 rokov

eeffka
17. mar 2023

@annm81 som z kosic a nepoznam ziadnu zenu co by nemala nausnice. Netreba z toho robit zbytocne dramu. Je tu proste zvyk, dievca = dlhe vlasy nausnice , farby do ruzova, chlapec vlasy kratke.
Ovela viac ako to ci niekto dal/nedal planuje alebo nie je za mna cudny chlapec s dlhymi vlasmi, s dievcenskou tvarickou nebodaj v ruzovom a teraz aby clovek tipoval co to je a neurazil matku.

ukulela
17. mar 2023

@annm81 tak ja som laznicka zo stredu slovenska, nausnice som si dala nastrelit v 30ke a ani netusim,ktore spoluziacky a kamosky mojich deti ich maju a ktore nie.

misinka0611
17. mar 2023

Mám skoro 2 ročnú dcéru a nikdy sa mi nestalo, že by niekto mi túto otázku položil. Asi preto, že stále je ešte malá a vlastne aj vlasy jej uši zakrývajú 🙂 Ak bude po nich túžiť niekedy vysvetlím jej čo ju čaká a nech sa sama rozhodne. Ak by sa niekto pýtal nemám problém si to obhájiť 🙂

annm81
autor
17. mar 2023

@eeffka Ja som prežila celé detstvo a pubertu v Košiciach a zopár žien a dievčat z Košíc, čo náušnice nemajú poznám, vrátane seba. Kým som bola dieťa, bolo to nezvyčajné, ale teraz mám pocit, že je to pomerne bežné - asi nie väčšinovo, ale bežné.

danica2711
17. mar 2023

@annm81 mám presne ten istý postoj ako ty. Našťastie ho mali aj moji rodičia, nikdy som nenosila náušnice a ani sa mi to nepáči. Nemala ich nikdy ani moja dcéra, nechala som to na ňu a ona (už dospelá) mi to nikdy nevyčítala, náušnice nenosí doteraz. A nikto v mojom okolí to nikdy neriešil

evaachesa
17. mar 2023

Fíha, ani som nevedela že je teraz trend nedávať dievčatám náušnice. Od zajtra si to začnem všímať či u nás v okolí majú. 😄 Inak kvôli čomu nedávate? Nikdy som sa nad tým nezamýšľala nakoľko máme syna, ale teraz ma to celkom zaujalo. 🙂👍

annm81
autor
17. mar 2023

@danica2711 Musím povedať, že moji rodičia mne aj sestre náušnice dali, ale nikdy neriešili, že som sa pri dcére rozhodla inak. Lebo, keď tu občas čítam, čoho všetkého sú starí rodičia schopní a ako dokážu neustále nútiť svoje predstavy o výchove...

@evaachesa Ja som už vyššie písala, že sa mi to osobne nepáči. Pri dievčatách tesne pred pubertou by som to už nejako prehltla, ale na bábàtkách mi to príde vyslovene škaredé - mám pocit, že tá dokonale rozkošná nevinná detská tvárička tým oškaredie. Ak by som aj uvažovala nad náušnicami, tak muž by na to sotva pristál. V jeho kultúre (hoci nejde o žiadnu exotiku) to nie je tak zauživané a ani sa mu to nepáči.

motylikova
17. mar 2023

Ahoj, moje 3 dcérky nemajú náušnice, vyrastali na východe a v strede SK a absolútne som sa nestretla s niečím takým, čo popisuješ🙂 Ak sa niekto čudoval, bola to rodina a to len prvé dni (prečo som nedala náušnice v pôrodnici?) Keď dostali odpoveď, už sa tá téma neotvárala.
Najstaršia (12) si dala nastreliť náušnice na základe jej vlastného rozhodnutia.
Ja osobne si napríklad na cudzích deťoch tiež nevšímam, čím sú okrášlené🙂
Inak mne sa náušnice páčia, ale na slečnách a ženách, nie na bábätkách. A najmä som za to, nech si túto vec zvolí človek sám, žena či muž.

nice202
17. mar 2023

Najprv komentovali, ale teraz už nie.

misinka0611
17. mar 2023

@evaachesa Nevidím dôvod dať. Nevidím na tom žiadne plusy k čomu je to dobré. Aby si dcéru nepomýlili s chlapcom? Paradoxne ju si nikdy nikto nepomýlil, ale môjho syna ( celého v modrom ) s modrým kočíkom nazvali aj bez náušníc dievčatkom 😀 Pre mňa to nieje niečo čo dieťa musí mať, niečo čo dieťa robi krásnym. Pre každú mamu je dieťa krásne aj bez náušníc a mňa aj odradili tie patálie ktoré som aj tu na MK veľakrát videla ako hnisajúce uši. každá dierka inak.. Ja dcérke nebudem zakazovať ich ak jej na tom bude záležať v budúcnosti a bude túžiť, ale ako píšem ja som nikdy nad tým nerozmyslala jednoducho som bola nastavená že pre mňa je to nepodstatné keď sa narodila a vlastne stále je aj led bude mať 2 roky. 🙂

tianna
17. mar 2023

Ja teda dcérku nemám, no ak by som náhodou ešte predsa raz mala isto by som jej náušničky nedávala. Za mňa je to absolútna zbytočnosť a z môjho pohľadu ešte aj nebezpečná zbytočnosť.. byť stále v strehu či sa jej neodopne a náhodou ju nedá do pusinky to ozaj nie je nič po čom by som túžila 😄 ja som mala náušnice od bábätka, aktuálne mám dierky už roky zarastené. Zavadzali mi akékoľvek, bola som rada keď som sa ich zbavila.. 😆 mám ich odložené v sekretari, tam im je fajn 😁

aurora33
17. mar 2023

@annm81 kým som si neprecitala túto diskusiu ani som netušila, že dať dievčaťu náušnice je niečo zastaralé :D dcérke som dala prepichnutými uši v nemocnici, ani neplakala ani sa jej to nezapalilo a vlastne keď tak premýšľam tak nik v mojom okoli náušnice nerieši. A to chodíme často do zahraničia kvôli manželovej práci a ani tam na ihriskách som sa nestretla s týmto že by niekto riešil nosenie/ nenosenie náušníc u dievčat. Takže odpovedať neviem. Ja sa asi nepozerám na detské uši 😀😅

nataliik
17. mar 2023

Sever stredného Slovenska, prvá dcérka má, prepichli hneď v porodnici. Druhá nemá, lebo to sestrickam nevychadzalo a už má 7 m, tak dáme prepichnut, keď bude sama chcieť. Ale otázky prečo nemá náušnice počúvam často.

dominikamacakova
17. mar 2023

Moje baby nemajú náušnice aj keď ich majú kúpené. Nikto nerieši okrem mojej mamy a mňa. Lenže ja sa neviem odhodlať ísť ich prepichnúť

dominikamacakova
17. mar 2023

@evaachesa ja som nedala lebo som im nechcela blížiť. Jednoduché 😀

kubobubo
17. mar 2023

@annm81 Som z BA a nikdy nepadla táto otázka. Dcéra bude mať 12 a sama si ich pýta teraz. Muž nechcel, keď bola malá, že nech sa sama rozhodne .

fineta
Autor odpoveď zmazal
annm81
autor
17. mar 2023

@slniecko66 Prečo som založila diskusiu som vysvetlila v úvodnom príspevku, stačí čítať . Kde presne kritizujem ktoré konkrétne matky? Povedala som niekomu, že spravil chybu ak dal bábätku náušnice? Niekoľko ľudí sa priamo pýtalo, prečo som sa rozhodla ako som sa rozhodla a ja som priamo odpovedala, že sa mi to zdá nevkusné - to nie je urážka, to je skonštatovanie môjho vkusu. Nevošla som do galérie niekoho, kto tam má fotky svojho dieťaťa a nezačala tam písať, ako si oškaredila dieťa, že? Že nedokážeš o niečom diskutovať vecne a všade vidíš rozprúdenie vášne ozaj nie je môj problém. Pisali tu rôzne ženy a nemám pocit, že by to ktorákoľvek nejako strašne vášnivo preživala - proste pridali svoje skúsenosti, žiadna tu na nikoho nekričala, nikoho neurážala ani nič podobné. Podľa mňa tu je slušná vecná diskusia.

ivec16
18. mar 2023

ja zijem tiez v zahranici, dcerka nema nausnice parkrat sa ma spytali (rodina) na sk ci planujem dat, no mala chodi na magneticku som povedala ze nedam… ziadnu chybicku krasy nevidim ked ich nema, nechybaju mi… v zahranici to nikto neriesi… mala je pardnica, ma nakupene take zacvakavacie, tak obcas si doma dava tie

slniecko66
Autor odpoveď zmazal
sandra432
18. mar 2023

@annm81 ahoj ,
moja mala ma 9m , som z východu, no nenapadlo mi dat jej náušničky. Jeden čas mi mama posielala všelijaké linky s nausnickami, no povedala som jej, že malej náušnice nedáme , že na to bude čas až bude väčšia. Rodina to berie ok úplne.
Raz bol u nas starý plynár, ktorý nám bol skontrolovať plyn a pýtal sa ci je to chlapec alebo dievčatko. keď som mu odpovedala , hneď padla ďalšia otázka , ako to ze nemá náušnice. Ale to bol zatiaľ jediný prípad, kedy sa tomu niekto čudoval.

makulienka1
18. mar 2023

Stretla som sa s tým aj ja, dokonca nie len v súvislosti s deťmi. Nerieš to, niektorí ľudia sú len zadubení a nevidia si ďalej od nosa. Budú sa oháňať tradičnou európskou kultúrou a pri tom si neuvedomujú, že v iných európskych krajinách to nie je také bežné ako u nás.
A je asi pravda, že sa rozčuľujem nad hlúposťou ale toto je jedna z tém, ktorá ma vie nahnevať, keď sa ľudia starajú do života iným.
A pre info, som zo západného Slovenska.

aceris
18. mar 2023

@annm81 nikto nikdy nic nepovedal z cudzich ludi. Raz sa len svokra opytala kedy dame. Povedala som, ze neviem asi az bude vacsia a bude tomu rozumiet. Odvtedy sa ma to uz neopytala.

nellye9
18. mar 2023

Staršej dcére som dala ešte v pôrodnici, úprimne ani som nerozmyslala nad tým, že nedať. Potom sme sa presťahovali a do škôlky chodila už v Nemecku az celej školky mala náušnice ona a ešte jeden chlapec z Indie. V princípe s nimi nemali problém, len sa zaujímali, že či som ich dala z nejakých náboženských dôvodov. Potom začala škola a ako už bolo spomenuté, telesná alebo plávanie nemohli byť, takže sme ich vyberali. Občas sme ich vrátili naspäť v ten deň, niekedy o tri dni a niekedy o týždeň. Teraz má dcéra skoro desať rokov a nosí ich iba keď si sama spomenie, že má chuť na 'krášlenie sa'. Mladšej som už nedala, keď bude chcieť bude sa to riešiť potom.

miskamicha
2. jún 2023

@annm81 ahoj.mam dcerku a tiez nema nausbice. ma rok apol a jedine moji svokrovci riesia vzdy to co netreba 🙂 a na ihriskach sa stretavam s tym ze ju oslovia ON 🤣🤣🤣nechapem preco...minule mala na sebe kvietkovane ruzove sandalky a kvietkovanu ruzovozelenu mikinua predsa to Bo ON

evaachesa
2. jún 2023

@miskamicha z toho si nič nerob. Môj syn mal raz na sebe červenú bundu, v ruke 2 auta, modré nohavice, modré boty a jedna pani ho oslovila ako dievčatko. 🤭😁