icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkat1
17. mar 2013

@jaron tam ma byt boh odpusta-preklep.

zuzkalenka
17. mar 2013

5. pôstna nedeľa F
Iz 43, 16-21
Ž 126, 1-2b. 2c-3. 4-5. 6
Refrén: Veľké veci urobil s nami Pán a máme z toho radosť.
Flp 3, 8-14
Jn 8, 1-11
Sláva ti, Kriste, ty Božie Slovo.
Obráťte sa ku mne celým svojim srdcom, hovorí Pán; veď som dobrotivý a milosrdný.

elana
17. mar 2013

@zuzkat1 "Ak sa napr.spominany priklad-obete t.bundyho a ich rodiny dostanu do neba,kde k tomu pridu ze tam stretnu jeho. Ok boj odpusta atd.ale aj matky zavrazdenych tak lahko odpustia? ci za to ze nedokazu odpustit pojdu do pekla?"...víš, tohle nemůžeme my příliš logicky vysvětlit a pobrat. Já si to vysvětluju tak, že lidi po smrti už mají jaksi "jinou dimezi bytí", chápou věci a souvislosti úplně jinak než my tady na zemi, se svým "omezeným" vnímáním...a proto prostě nelze teď z tohoto místa říct, jak uvažují oběti a vrazi, když se setkají na věčnosti tváří v tvář...Možná Ti to přijde jako alibismus-ale pro mne je to takto jediné logické vysvětlení, které mne může uspokojit.

zuzkat1
17. mar 2013

@elana ja to neberiem ako alibizmus... Len si neviem predstavit ze mi dakto zabije blizkeho a ja mam byt vecnost s jeho vrahom. Alebo ma niekto znasilni a ja mam byt potom naveky s nim.

elana
17. mar 2013

@zuzkat1 já to úplně chápu, ani já si to neumím představit...prostě podle lidské zkušenosti, morálky a chápání je to neuchopitelné.

werumka
17. mar 2013

@katja78 Asi jsem to moc nepochopila... Ale ve své podstatě je to moje představa "posledního soudu" - osobně mám pocit, že když bych spatřila v tu chvíli Boha živého a dokonalého, tak bych s ním chtěla být stůj co stůj a udělala bych proto cokoli. Ale třeba je možné, že v tu chvíli někdo při pohledu na něj s ním ani tak nebude chtít být, protože bude natolik naplněný pýchou ze sebe sama, že chtít nebude. Protože do zatracení se dostáváme také ze svého rozhodnutí. Nevěřím, že by Bůh při posledním soudu nebyl ochotný dát šanci úplně každému, kdo o to stojí. Ale včetně toho si myslím, že mnoho z nás v tu chvíli se dost zastydí, protože tváří v tvář dokonalosti si uvědomíme mnohem intenzivněji svou nedokonalost. A bude jen na nás, jestli tu svou nedokonalost dokážeme proměnit, abychom mohli být v jeho náruči.

werumka
17. mar 2013

@zuzkat1 Myslím, že to je jedno z tajemství, které třeba jednou člověk pochopí - ale představ si, že to, co jsem teď psala výše, zažije při pohledu na Boha každý. A ten, který zabil bude plakat lítostí, protože si uvědomí hloubku toho, co ho dělilo od dokonalosti Boha. A po tomhle všem už nikdo nebude stejný, protože už nebudeme trpět záští nebo zlobou nebo vinou. Takhle na úrovni života na zemi se tomu blbě věří a ještě hůř chápe. Ale řekla bych, že Bůh přece musí mít mnohem vyšší logiku, než jakou máme ve své hlavě my. Pak by to nebyl Bůh 🙂

zuzkat1
17. mar 2013

@werumka vidis toto su tie veci pre ktore to nazyvam slepou vierou.nechcem tym nikoho urazit ale ja proste potrebujem logicke odpovede a tie nemam. Mam len ze on je dobry a taky a hentaky a ze to ma zmysel a ze vsetko raz pochopim. Ale ja to chcem chapat teraz. A taky postreh. Vyssie niekto pridal text neviem ako to volate a tam je:Ved som dobrotivy a milosrdny.... Boh asi nemusi byt skromny 😉 😅

werumka
17. mar 2013

@zuzkat1 Kdyby ale neexistovala tajemství, tak by se to nemohlo nazývat vírou 🙂 Ale jestli chceš třeba typ na logické odpovědi, tak doporučuju knížku Tančící skály. Napsal ji kněz, který je zároveň biologem. Všechny jeho knihy jsou hezky provázané s fakty.
Možná znáš Letopisy Narnie, už je několik dílů i zfilmovaných. Spisovatel, který je napsal byl věřící člověk a napsal i mnoho zajímavých teologických knih. Ale v poslední knížce té řady Letopisů je velmi hezké srovnání - ve zkratce se tam popisuje konec světa a on tam píše, že najednou se rozbilo zdrcadlo a všichni najednou zjistili, že žili celou dobu jen v tom odrazu zrcadla a ve chvíli, kdy viděli, jak ten pravý svět má ostré kontury, barvy, je jasnější, plastičtější, tak pochopili, co je Bůh. Myslím, že v našem lidském myšlení Boha taky vidíme jako takový odraz v zdrcadle, který je místy zastřený a špinavý. A pak se jednou třeba to zrcadlo rozbije a my neuvidíme jen odraz, ale živého Boha - najednou zjistíme, že ten flek na tváři nebyla jeho chyba ve tváři, ale pouze šmouha na našem zrcadle. Že je najednou barevnější, plastičtější, ostřejší.

jaron
17. mar 2013

@zuzkat1 Dávid z Biblie dal úkladne zavraždiť Uriáša, aby si mohol zobrať jeho manželku Batšebu. Dávid je Boží miláčik, Uriáš bol čestný človek. Pravdepodobne sa Dávid, Uriáš i Batšeba stretnu v nebi. A budú spolu žiť večne. Určite to bude zaujímavé stretnutie.

Apoštol Pavel sa zúčastnil, podporoval prenasledovanie kresťanov, keď ukameňovali apoštola Štefana, Pavol (Saul) strážil jeho vrahom šaty, bol v prenasledovaní veľmi nábožensky horlivý. Keď spoznal Ježiša, pochopil, že vlastne bojoval proti nemu. Verím, že Pavel sa stretne v nebi šo Štefanom a ešte inými, na ktorých smrti sa priamo, či nepriamo podieľal.

V nebi je všetko nové, hlavne naše srdce, zmýšľanie, každý človek si uvedomí, že nie je v nebi pre svoje zásluhy, ale pre obeť Ježiša na kríži. Uvedomí si, že sám so svojou "dobrotou" by sa tam nedostal. Preto nebude toho "vraha" pokladať za väčšieho hriešnika, ako seba. I keď navonok ten vrah urobil viac zla, ako on sám, ale v srdci boli obaja beznádejne pre nebo stratený. Nebyť Ježiša a Božej milosti.

Jedným princípom neba je zmierenie, samozrejme hlavný princíp je sebaobetavá láska.
Vyššie spomínané zmeny v srdci sú pre človeka nemožné, čo je však nemožné pre človeka, nie je nemožné pre Boha. Táto zmena myslenia sa deje už teraz, pokiaľ s Bohom spolupracujeme a mu to dovoľujeme. Ako som už raz písal, v nebi bude bezpečnejšie žiť s bývalým vrahom, ktorý dovolil Bohu zmeniť jeho srdce, ako so samospravodlivým zlodejom (keby tam bol).

katja78
17. mar 2013

@werumka predstav si neveriaceho Tomáša...kým bol Ježiš so svojimi apoštolmi, oni s Ním boli najdlhšie, poznali Ho najviac v tej dobe, keď verejne účinkoval medzi ľuďmi a zjavil svoju slávu, ktorú mal od Otca. Im dal najviac nahliadnuť a chápať, že je Syn Boží. Čiže ich rastúca a silnejúca viera by sa už v tej dobe mala stať istotou, veď boli hneď pri Ňom.
A predsa...všetci, okrem sv.Jána, odpadli, keď prišla jeho hodina 😔 Akoby sa jeho smrťou ich istota zborila a oni pár dní nevládali ani veriť, ani dúfať... práve preto, lebo sme ľudia, poznáme svoju 4-rozmernú dimenziu a naše prirodzené zákony nám nedovolia chápať ďalej, do nadprirodzena, ktoré je pre nás zahalené rúškom tajomstva .
Až keď Ho mohli opäť vzhliadnuť, až POTOM ich srdcia opäť zahoreli, opäť sa im vrátila istota. Ale ich priame svedectvo Tomášovi nestačilo. Ani apoštol, ktorý 3 roky stál pri svojom Majstrovi, nemohol pochopiť, ako by mohol vstať z mŕtvych.
Akoby sa stal neveriacim....

Podľa mňa to po smrti je a bude tak, že drvivá väčšina ľudí sa pri stretnutí so svojim Otcom zahanbí...či pred tým verili, alebo nie. A hanba bude tým väčšia, čím sme si o sebe mysleli, že veríme, čím viac nám bolo umožnené veriť 😔 Lebo pochopíme, koľko-krát sme Ho zranili, zapreli, predali, napľuli mu do tváre, a ešte stále je medzi nami a Ním priepasť. Ale verím a dúfam, že tak aj drvivá väčšina ľudí bude mať srdce natoľko otvorené (akoby predpripravené, lebo len Boh vie, kedy si nás povolá k sebe), a nie zatvrdené pýchou, že napriek tejto hanbe a ponížení bude túžiť ostať pri Bohu a nie sa od Neho naveky vzdialiť 😵 A presne ako píšeš, dúfam a verím, že "svou nedokonalost dokážeme proměnit, abychom mohli být v jeho náruči."...a tom bude očistec.

fra
17. mar 2013

@zuzkat1 , ty sa stale pozeraš na Boha ako na človeka- ale on je všemohuci Boh, tvorca vesmíru, nekonečná láska, niečo čo nas nekonečne presahuje a preto ho nemožeš vtesnať do takych škatuliek do akych sa davajú ľudia ani ho celkom pochopiť... to akoby si chcela, aby tvoje zmyšlanie, všetky tvoje city a myšlienky pochopil napríklad nejaký mravec čo lezie po stole ... a medzi človekom a Bohom je ten rozdiel ešte vačší ... a to si ako predstavuješ že by mal byť Boh Otec "skromný"? A predsa je, skromný bol jeho milovaný syn- narodil sa v maštali a cely život žil bez toho aby tužil po majetku, po moci či sláve... myslim že bol tou najskromnejšou osobou ktorá kedy na zemi žila- veď on bol Boh a žil skromne ako človek
.
ad vrahovia a pod- ja by som bola uplne šťastná keby som sa v nebi stretla s vrahmi a pod- znamenalo by to, že uplne olutovali všetko zlo čo urobili a že sa uplne oddali Bohu a že Boh im odpustil... a čo som akože ja, aby som im neodpustila ked im odpustí nekonečny Boh? Iste, mam par ludí ktorí mi urobili zle, nejako ma sklamali, oklamali, ublížili mi a pod- ale ja pevne dufam že v nebi sa s nimi stretnem- tam už nebude žiadne zlo, klamstvo, ubližovanie, tam budú všetci v uplnom svetle ... hoci aj takeho Fica, o ktorom si myslim že robí fakt zlu politiku, že klame a kradne budem rada vidieť v nebi- znamena to, že všetky tieto zlé vlastnosti ostanú niekde za ním, niekde preč a on uzná Boží majestát...

werumka
17. mar 2013

@katja78 S tím souhlasím. Možná jsem se jen blbě pochopily, ač jsme to myslely stejně. Však Ježíš se mohl taky na ty apoštoly vykašlat, když utekli, že jo 😀 Ale on je právě tím, kdo nebude tím posledním, který by řekl ne. A udělá všechno proto, aby se po něj člověk rozhodl. Proto nechá Tomáše sáhnout do svých ran. A Tomáš uvěří. Nevím, co by se stalo, kdyby neuvěřil ani tak. Ale osobně si myslím, že ty rány byly už tak nevyvratitelným důkazem, že už nebylo dál o čem špekulovat.

katja78
17. mar 2013

@zuzkat1 v podstate každá viera je slepá, ak to takto chápeš...ale vzhľadom na to, že sme ľudia obmedzení, čo do poznania a chápania...tak schopnosť veriť v niečo, alebo v Niekoho, sa stáva pre človeka potrebnou, alebo aspoň sčasti pomáhajúcou. Ide o to, nakoľko si vlastným životom overíme, či je naša viera budujúca, alebo deštruktívna.

jaron
17. mar 2013

@zuzkat1
Čo sa týka matky, ktorá nedokáže odpustiť, je to určite ťažká otázka, ale Boh sa len tak ľahko nevzdáva svojich detí, čiže aj matky, ktorá (zatiaľ) „nedokáže“ odpustiť. Veľmi rozumie bolesti, ktorú človek prežíva, chápe i hnevu, zlosti, všetkým pocitom. Vždy berie do úvahy všetko, čo človek prežil.

Na druhej strane, ak by bola takáto matka, alebo celkovo človek, ktorý je trvalo zatrpknutý, zlostný, túžiaci po pomste... v nebi, bol by tam šťastný? Asi nie. Bol by som však veľmi opatrný vo vyhlasovaní takých súdov, ako že keď niekto, komu ublížili ma pri spomienke na to zlosť, bolesť, hnev... že ten pôjde do „pekla“. To by sme šli do „pekla“ už asi všetci 🙂. Skôr je zrejme dôležité nasmerovanie, ktorou cestou človek trvale pôjde, trvale odmietanie Božej lásky, neustále utvrdzovanie sa v zlosti, neochote odpustiť, neustále prehlbovanie zatrpknutosti... robí človeka nešťastným už teraz, aj keby nebolo nebo...

Ale opakujem, nie je dobre vyhlasovať nejaké súdy voči iným a ani voči sebe, Boh je milujúci a chápavý, dáva čas, príležitosti, neustále trpezlivo šepká a prehovára do srdca, má oveľa väčšiu túžbu po spasení človeka, ako má človek sám...

werumka
17. mar 2013

Chudák @zuzkat1, ta tu má zase román... 😀

jaron
17. mar 2013

@zuzkat1
niečo navyše (a možno nielen pre teba)

Už som raz spomínal Žalmy - že sú aj plné bolesti, trpkosti, depresie, zúfalých výkrikov k Bohu. Dokonca aj zvolania po pomste. Vyplýva z nich však jedna obrovsky múdra rada:

Hnevajte sa na Boha Bohu.

fra
17. mar 2013

hm,pozerám že ten moj druhy odstavec neznie nejako skromne 😅 ...ale verím, že budeme zachránení číro Božou milosťou, nie pre to čo sme urobili alebo neurobili

katja78
17. mar 2013

@zuzkat1 - trolinku z toho závoja tajomnosti, ako to bude vyzerať v nebi, je odhalené napr. v Izaiášovom proroctve (Iz 65, 17 a Iz 65, 25):
" Lebo hľa, ja stvorím nové nebo a novú zem a na predošlé sa nebude spomínať, ani na myseľ neprídu,"
...
" Vlk a baránok budú sa pásť ako jeden a lev sťa vôl bude žrať slamu; a had? - prach mu bude pokrmom... Nebudú škodiť a nebudú ničiť na celom mojom svätom pahorku," hovorí Pán."

A ako sa Boh postará, aby sme vedeli zabudnúť na krivdy? Kniha zjavenia 7, 16-17:
" Už nebudú hladovať ani žízniť; nebude na nich dorážať ani slnko ani iná horúčosť,
lebo Baránok, čo je v strede pred trónom, bude ich pásť a privedie ich k prameňom vôd života. A Boh im zotrie z očí každú slzu."

Takže nemusíš všetko pasívne prijímať...treba sa pýtať, hľadať, čítať (Bibliu 😉) a stále dokola, ako to aj robíš, lebo vidíš, že na Tvoje otázky sú napísané odpovede.. a uvažovať nad tým, nie to všetko zmiesť argumentom, že je to logicky nezdôvodniteľné, preto je to haluz 🤐

elana
17. mar 2013

@zuzkat1 přidám Ti další Zmínku, abys jich neměla málo 😀 ...ne, jen mě to napadlo v souvislosti s Tomášem, kterého tu zmínila Werumka (myslím že to byla ona). Nevím zda ten příběh znáš, tak ve zkratce: když se Ježíš zjevil po svém Zmrtvýchvstání učedníkům, nebyl Tomáš s nimi. Oni mu o tom vyprávěli, ale on jim nevěřil a řekl, že uvěří, až teprve sám uvidí, až vloží svůj prst do Kristových ran a svou ruku do díry v jeho boku. Za týden opět seděli spolu (i s Tomášem) a situace se opakovala. Kristus rovnou přišel k Tomášovi a vyzval ho, aby se přesvědčil vlastníma očima a rukama, že je to on. Tomáš vložil své ruce do ran, pak se zastyděl a vyznal víru známými slovy "Pán můj a Bůh můj". A Ježíš mu na to řekl, a to je vlastně to, o čem se tu celou dobu bavíme..." protože jsi mne uviděl, uvěřil jsi. Ale blahoslavení ti, co neviděli a přesto uvěřili". Proto je víra vírou a jistota jistotou. Kdo něco ví, ten nemusí věřit.

zuzkat1
17. mar 2013

Teda!vidim ze ste sa mi postarali o program🙂 odpisem a precitam ale asi az vecer,prisli mi rodicia a pojdeme do mesta tak potom sa ozvem.zatial peknu nedelu

@katja78
@jaron
@werumka
@fra

jaron
17. mar 2013

@zuzkat1 páči sa mi a vážim si tvoj milý, inteligentný a bezkonfliktný prístup k tak kontroverznej, náročnej a často rozdelujúcej téme diskusie, akou je viera v Boha

maja22
17. mar 2013

@zuzkat1 presne tak, má rád každého rovnako, preto aj túži po tom, aby sme aj my chceli s ním tú lásku zdieľať 🙂 Tie šance dostávame nespočetne veľa krát tu na zemi. Aj tebe ju dáva, snaží sa ťa osloviť, je to len a len na tebe, aký postoj k tomu zaujmeš. Oslovuje ťa možno cez veľa dobrých vecí, ktoré v živote prežívaš, cez viacerých ľudí, možno aj cez túto tému, dáva ti množstvo podnetov, ktoré môžeš zachytiť, ak budeš aj sama chcieť 😉 Sú ľudia, ktorí si Boha nevšímajú, keď im je dobre, ale zrazu sa dostanú do úzkych - choroba, smrť niekoho blízkeho či nejaká tragédia a to ich prinúti si uvedomiť, že potrebujú čerpať z nejakého silného Zdroja, aby to vládali niesť. Sú ľudia, ktorých tragédia poznačí presne opačne - nahnevajú sa na Boha, zanevrú na neho a už s ním nechcú mať nič spoločné, lebo sa im stalo niečo, čo podľa nich nemal dopustiť... Boh sa k nám prihovára cez ľudí aj vtedy, keď sa nám zdá, že idú proti nám. Mňa raz za niečo vyhrešila jedna stará tetka, úplne na mňa vyletela v jednom meste, nechcem konkretizovať začo, lebo mám z toho menšiu traumu, ale tým, že ma vyhrešila, zabránila veľkej tragédii, zachovala som sa vtedy veľmi nezodpovedne a tým, že ma zahanbila na verejnosti, rýchlo som vykonala nápravu. Až dodatočne som ďakovala Bohu, že na mňa tak vyletela, inak som tu už nemusela sedieť... Takže áno, šancí na život s Bohom máme veľa a všetci, len musíme byť vnímaví - tu a teraz, po smrti už príde ozaj len ten súd, nakoľko sme dali Bohu šancu...

chymenitta33
17. mar 2013

Ak ľudia príjmu Boha do vlastného srdca, stávajú sa jeho spolupracovníkmi.
Ak ho nepríjmu, aj to je odpoveď Boha....

igiana
17. mar 2013

@elana citujem Ta "Biológiu som ti odporučila preto, lebo sa v nej popisuje vznik života, je to vedecky dokázané, že vznikol tak, ako vznikol, že nevznikol za 7 dní lusknutím prstov nejakého boha..." Tak tento zpátečnický názor už moderní církev nehlásá, buď si jistá emoticon To, co je popsáno v knize Genesis, je nutno brát obrazně, nikoli doslova a jako učebnici "biologie", tam by to kulhalo, viz. např. spolknutí proroka Jonáše velrybou. Jak každý ví, musel by mít Jonáš rozměry planktonu, aby přes velrybí kostice prošel, ale pak by toho zas moc nenaprorokoval a takových nesouladů, z nnichž plyne, že moudrý člověk dnešní doby nestuduje biologii podle Starého zákona je tam víc, např. podle Genesis by první byli stvořeni ptáci a až poté plazi, samozřejmě že evoluce toto dávno opravila, první byli na Zemi plazi, až poté se z nich vyvinuli ptáci...atd. atd

Dovolim si s Tebou nesuhlasit. Pride mi to ako spochybnenie vsemohucnosti Boha. Bohu staci slovo na to, aby nieco stvoril, nepotrebuje na to nejaky zdlhavy proces. Jezis premenil vodu na vino v jednom okamihu, nepotreboval na to ziadny cas, okamzite rozmnozil chlieb a ryby, vzkriesil z mrtvych, uzdravil choroby.... ateisti sa chytili Darwinovej teorie, lebo im prisla vhod na to, aby "dokazali" ze Boh neexistuje. Mylis sa, nic nie je dokazane, skus si viac precitat o dokazoch kreacionizmu + inteligentny dizajn.
Co sa tyka Jonasa, tak v Biblii nikde nie je napisany presny druh velryby, ktora prehltla Jonasa. http://christiananswers.net/q-eden/edn-t004.html A Ty neveris, ze Boh dokaze urobit zazrak, aby sa tak stalo, ked je to Jeho vola?
Evolucia nie je vedecky dokazana, su to predpoklady.
Odporucam stranku kreacionismus.cz (dnes bola ale zial nedostupna) alebo rozumnavira.cz alebo pre zaciatok aspon toto video: http://www.christiananswers.net/slovak/creation...
@maja22
@katja78

maja22
17. mar 2013

@igiana vďaka, vidíš, toto, čo píšeš, som si vôbec neuvedomila, počula som to, čo písala elana, keď išlo o to, že veda a viera sa nevylučujú, skôr vzájomne dopĺňajú.

elana
17. mar 2013

@igiana jasný....každý na tohle může mít jiný názor, já ten svůj asi nezměním...ale to neznamená, že neuznávám ten Tvůj. Podstatou mého příspěvku bylo to, co shrnula teď @maja22 . Že věda a víra se nevylučují, spíš doplňují a prolínají a často jedna druhou potvrzuje. Ostatně i "poznání" (ve smyslu vědeckých experimentů a jejich vývodů) jsou (podle mě) nepochybně dílem Prozřetelnosti.

igiana
17. mar 2013

@elana Ano, skutocna veda nespochybnuje vieru. Ale veda castokrat vyhlasuje za fakty veci, ktore faktami nie su. Mnohe uvahy povazuje za nieco, co bolo dokazane. Skutocna veda je, ked mas naozajstne dokazy, evolucia takou vedou nie je.

dazdovka
17. mar 2013

Iluzie padaju, bohužiaľ je to iba obyčajný sexista. O argentínskej prezidentskej kandidátke sa v r. 2007 vyjadril, že "ženy od prírody nie sú schopné politickej činnosti. Nie sú nič viac než podporou mysliaceho a konajúceho muža!"
http://www.examiner.com/article/pope-francis-mi...

pia22
autor
17. mar 2013

NaTV Luxe práve beží Marcelino, chlieb a víno....táto verzia ma vždy dostane 😵