Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
A ja myslim ze ano...sex, ovulacia aj pravda o potratovom ucinku hak do tejto temy patri...musim to sem dat znova...
😉
,,,,,,,,,,,,
„sex je účinným náboženstvom našej kultúry“....... sex znamená viac než peniaze, moc či povesť. Sex je jedinečný, je svätý, sex symbolizuje Boha, pretože vytvára nové obrazy Boha. Aj preto sú potraty najhlbšou a najšokujúcejšou morálnou porážkou a prehrou našej kultúry. Pre správne rozlišovanie a rozhodovanie je potrebné vedieť pravdu o posvätnom tajomstve sexu. """""""""su to slova Rudolfa Bauera ktorymi komentuje knihu Petera Kreefta
Ako vyhrať kultúrnu vojnu – Kresťanský bojový plán pre spoločnosť v kríze.
Este k hak a pravde o nej si dovolim tu skopirovat...
,,,,,,,,,,,,
Spoľahlivosť antikoncepčnej metódy sa vyjadruje tzv. Pearlovým indexom, ktorý vyjadruje počet gravidít (tehotností) na 100 žien, užívajúcich danú metódu počas jedného roka. Čím je Pearlov index nižší, tým je metóda spoľahlivejšia.
Metóda Pearlov index
Nechránený pohlavný styk 80
Kombinovaná hormonálna antikoncepcia 0,2
Vnútromaternicové teliesko 2
Prezervatív 9
Prerušovaná súlož 15
Spermicídne prípravky 10
Sterilizácia 2,5
Pesar 9
Meranie bazálnej teploty 2
Kalendárová metóda 24
tolko statistika a k teme pravda o hak :
,,,,,,,
Abortívny účinok HA
Každá dnes používaná HA môže mať abortívny účinok. Nijaká žena, ktorá berie HA, nevie, či zaúčinkoval „antikoncepčný“ alebo „abortívny“ účinok HA. Ženy často nevedomky a oklamané nevedia, že užívaním HA ničia nielen svoju plodnosť (narušením funkcie vaječníkov a maternice), ale môžu zničiť aj nový život. Abortívny účinok spočíva v tom, že:
- HA svojím nefyziologickým pôsobením zabraňuje maternici zregenerovať sa, sliznica maternice je príliš tenká na uhniezdenie oplodneného vajíčka;
- HA potláča tvorbu integrínov, látok potrebných na uhniezdenie oplodneného vajíčka.
Nové poznatky a nové objavy vedy dávajú opäť za pravdu Božej stvoriteľskej múdrosti. HA nielenže bráni vzniku nových ľudských životov, ale závažne ovplyvňuje zdravie už žijúcich žien. Obaja rodičia by si mali uvedomiť, že okrem zdravia budúcej matky ide aj o zodpovednosť, do akého biochemického vnútorného prostredia matky prijmú svoje dieťa – či do prostredia, ktoré kedysi riadili syntetické hormóny, alebo do prostredia, ktoré riadili a riadia vlastné pohlavné hormóny. Z hľadiska významu pre vlastnú rodinu a vlastný národ je dôležité dať prednosť genialite vlastnej hormonálnej sústavy.
PharmDr. Jozef Laurinec – klinický farmaceut """""""
A este by som k spolahlivosti urcenia ovulacie dodala mam skusenosti so slinnymi testermi...zatial funguje spolu s meranim teploty ok..a este mi bola odporucena
zatial udajne najucinnejsia pomocka ... spoľahlivosť potvrdená nezávislými štúdiami je 94%a..
@molka pre mňa je pojem vyprodukovaná ovulácia irelevantný, reálnym a dokázaným faktom je, že existujú anovulačné a viacovulačné cykly s dozrievaním viacerých vajíčoka to kedykoľvek v priebehu cyklu, tejto problematika som sa dostatočne venovala nielen v rámci zdravotníckeho vzdelania ale i súkromne, keďže sa ma táto problematika osobne dotýka. Tým sa nevyjadrujem k type ovulácie o ktorej píšeš ty, ale pravdou vždy zostáva, že ženské telo je úžasné Božie stvorenie 😉 A skutočne myslím, že táto diskusia sem nepatrí vzhľadom na to, že tu na MK je dostatok tém zaoberajúcich sa touto problematikou a je veľký priestor to tam riešiť 🙂
@olejka potratový účinok hak sem patrí, nakoľko je v úplnom rozpore s učením RKC a jej ochranou života od počatia, ja som sa vyjadrovala o ovulácii, ktorá sa tu už niekoľko dní rieši 😀
@ewellina ja som tester používala, bohužiaľ nemám s ním dobré skúsenosti, ale ja osobne mám menštruačné a ovulačné problémy, takže bolo ťažké z neho niečo určiť, bol z mojich cyklov rovnako "zblbnutý" ako ja 😀
@olejka v com spociva ten potratovy ucinok? pokial viem potrat je az ked sa vajko uhniezdi a nasledne sa potrati. A nie ze neuhniezdi a vyplavi sa von. K tomu ze sa neuhniezdi dochadza aj bez uzivania hak. A co sa tyka otehotnenia ja som pocula ze po vysadeni otehotnies takmer ihned.
@zuzkat1 ten potratový účinek se udává až na posledním místě, protože je nejméně pravděpodobné, že bude nutné k němu "sáhnout" (myslím v rámci těla)-ale je to psáno i v příbalovém letáku, že HA mj. mění kvalitu a výšku děložní sliznice, takže I pokud by se stalo, že dojde k ovulaci (což by se při HA stát nemělo, ale kdyby) a i kdyby se stalo, že se ve vejcovodu toto vajíčko spojí se spermií (což je opět šance relativně malá, i u nechráněného styku přesně v době ovulace se udává pravděpodobnost početí jen kolem 25%, leč teoretická je), tak jako "pojistka" je tam ta nekvalitní sliznice, ve které blastocysta nedokáze nidovat a tudíž dojde k jejímu odumření a vyplavení s pseudomenses.
@zuzkat1 no nejde len o potratovy ucinok pocas toho ako to beries.tzv.zabijanie embrya ak ostatne faktory zlyhali a predsa nechcene vzniklo...
..ale ide aj o to ze tvoje telo je nastavene potratovo aj po vysadeni atk ak planujes babo...tak ti hrozi potrat kym sa telo neocistilo od tychto hormonov...videla som slzave udolie v nemocnici ked som bola na rizikovke...skoro kazda co tam potracala , v minulosti brala atk...
😒
ewelina ano ale nespolieham sa len nan lebo slinny tester moze ovplyvnit ak sa v noci chodis napit..ako aj pouzivanie ustnej vode...takze rozhodne viac faktorov na sledovanie ovulky...tester na slinym ,pocit , teplota a hlien
pia
""""ja som sa vyjadrovala o ovulácii, ktorá sa tu už niekoľko dní rieši """""
dakujem ze si ma voviedla do deja.:D
@olejka neviem s tymto nesuhlasim. Pol roka po vysadeni som otehotnela a tehu bez problemov. Uz som potom nebrala hak a aj tak som 2x potratila. Nesuvisi to s hak. Lekari vravia ze ani cakat netreba ze mozes hned otehu.kedysi bolo viac hormonov v hak vtedy bolo treba cakat aspon 3mes.kym sa telo ocisti.teraz uz nie.
@zuzkat1 Je to asi strašně individuální. Někomu stačí brát HA tři měsíce a má z toho pak bordel v cyklu další rok a někomu nic neudělá ani deset let. Myslím, že "čištění" od hormonů je blbost. Ale je pravda, že ten organismus si musí zvyknout zase pracovat sám a někdy je trochu zblbnutý (pak to často končí vyvolávačkou), takže to v konečném důsledku může u někoho vést k zamlklému těhotenství.
@werumka neviem je jo mozne. Ja som brala 3 roky a vtedy som mala fakt cyklus ako ma byt.28dni. Predtym aj 40. A hned po vysadeni sa to vratilo do starych kolaji teda zas bol nepravidelny. Ale jeden rozdiel bol. Pred hak som mala silne bolesti vzdy pocas ms a pocas uzivania a po vysadeni nic. Takze mne aj pomohla.
Inak mozem sa opytat. Vlastne vsetky pouzivate antikoncepciu. Tak nie je jedno aku? V podstate sa branite pocatiu. Ok hak ste teraz vysvetlili preco nie. A tie ostatne su ok?
antikoncepcia... anti - concepcion... proti pocatiu. Cokolvek sa pouziva, aby si nepocala dietatko, je antikoncepcia. Aj ak je to meranie BT alebo symptotermalna metoda. Je to taka religion-friendly, ale stale antikoncepcia, ked ju pouzivas, aby si nepocala dietatko. Ked ju pouzivas, aby si pocala, tak vtedy, samozrejme, nie.
Baby, rozdiel je v tom, že antikoncepcia sa používa pri pohlavnom styku. Prirodzené metódy sa nepoužívajú počas pohl. styku, ale dlhodobo sa sledujú príznaky, podľa ktorých sa rozhodneš, či styk mať alebo nie.
@ewellina ja to chapem. Len si kladiem otazku, ci ked nieco robis s rovnakym umyslom, ci to naozaj vo vysledku je taky rozdiel. V samotnej podstate veci podla mna nie je. Ale nechcem sa dohadovat na tuto milionkrat diskutovanu temu, nech kazdy robi, ako mu svedomie kaze.
🙂
@fra podstatu mojej otazky presne vystihla @lucka_220809
@lucka_220809 áno, záleží určite aj od úmyslu. Od úmyslu, prečo nemať deti. Keď je to z čistého sebectva, tak vtedy ani prirodzené metódy nie sú ok (podľa katol. cirkvi). Ak je to však z vážnych dôvodov, či už finančných alebo zdravotných, tak vtedy je (aj podľa cirkvi) rozumnejšie počatie dieťatka oddialiť.
@lucka_220809 podla tejto logiky je aj uplna sexualna abstinencia vlastne antikoncepcia ked nevedie k počatiu- nie je to už trochu pritiahnuté za vlasy?
@zuzkat1 Jeden člověk to pěkně vysvětlil "Když se v encyklice Humanae vitae (čl. 11)píše, že "každý manželský styk musí zůstat otevřený k sdělování života", netvrdí se zde, že manželé smějí mít pohlavní styk pouzeza účelem početí dítěte nebo že si početí dítěte musejí přát. Mohou mít naopak spravedlivý důvod se početí vyhnout. Latinský text hovoří jasněji: "kterýkoli manželský styk musí zůstat sám v sobě uspořádán (per se destinatus) k předávání (prokreaci) lidského života." Mluví se zde o charakteru manželského sexuálního styku,nikoliv o postoji manželů. Při manželském aktu se nesmí bránit realizaci jeho plodivého zaměření (uspořádání), jak je tomu například při použití antikoncepce..."
@ewellina ano. Je to umysel srdca, ktory rozhoduje. A nie celkom rozumiem tomu,preco ked ide o umysel srdca, ak clovek z nie sebeckych dovodov uzna, ze nie je cas na dietatko, a v modlitbe pred Bohom k tomu dojde, preco by v tomto momente mal byt iny druh antikoncepcie rozdiel. Je to trosku take za vlasy pritiahnute. Ide tam len o uprimnost... boji sa cirkev, ze to ludia zacnu zneuzivat? A komu to bude osozit, a komu skodit, ked aj zacnu..? Koho clovek oklame...? Seba? Boha? Ani jedno z toho sa neda. Kto kona uprimne, nepotrebuje metodu, ktora sa tvari uprimne. Este skor ju clovek zneuzije ako ked je vedeny k tomu, aby bol uprimny pred Bohom a pred sebou v tom, co kona.
@fra nie je 🙂 uplna absencia za ucelom vyhnutia sa pocatiu v manzelstve antikoncepciou je a ani nie je dobra. V Biblii aspostol Pavol viackrat vravi tym, ktori nevedia zit sami, aby sa ozenili-vydali, a aby sa jeden druhemu davali, a ked sa rozhodnu na kratky cas - a to zdoraznuje - neoddavat sa sebe, tak vzdy len na kratko, aby neprisli do pokusenia.
@lucka_220809 áno, niečo na tom je, čo píšeš, určite.
No samotná antikoncepcia (taký pohl. styk, pri ktorom sa umelo bráni počatiu) je vo svojej podstate zlá, tak preto je Cirkev proti tomu.
Ale už musím končiť.

Pokiaľ moje zdravotnícke vedomosti siahajú, tak každá žena v reproduktívnom veku može mať ktorýkoľvek cyklus ako anovulačný /bez dozretia a uvoľnenia vajíčka/, tak i viacovulačný /počas jedného cyklu dôjde k dozretiu a uvolneniu viacerých vajíčok nezávisle od seba, napr. jedno vajíčko sa vyplavuje počas MS a v tom čase dozrieva ďalšie, preto môže dôjsť k oplodneniu aj počas MS/, tieto atypické cykly väčšinou prebiehajú bez vonkajších prejavov, takže nie je možné bez odbor. vyš. ich diagnostikovať či rozoznať. Ale táto téma dievčatá nie je o tom ale o niečom inom 😉