Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@werumka no to pochybuju. Teď je nemocný, tak ho nechávám, ale jak bude fit, tak končím s kojením v noci. Asi bude protestovat, ale už fakt nemůžu. ráno a večer klidně ještě kojit nějakou dobu budu, to mi tak nevadí, ale to noční mi všechno komplikuje. 😒
@ewellina já nedokážu přesně určit primární zdroj, ale o možnosti přídavné metody +STM vím a je to celkem rozšířené. V některých obdobích a případech je to zcela morální. Bariérové metody nejsou zakázané, ale spíš nedoporučované a jde o to, s jakým záměrem se používají.
@werumka ale, oba měli rýmu a teď ještě kašlou. Potřebuju Danyho odlifrovat na víkend k babičce, jinak by to s Domčou nešlo, když nedám prso bude řev. Obvykle pije 3x..ale nedávno byly noci kdy i 6x. Kluci vstávají brzo, běžně 5:30, takže 3x v noci kojení (když je dobře), 1-2x mě vzbudí Dany...a je po vyspání. Už mě to zmáhá. A kojení tomu nepřidává, přecejen to docela vysává.
@ewellina Já se zeptám jenom úplně off topic... Nejsem věřící, ani nevím, co je stm, jen jsem sem nakoukla ze zvědavosti. Jak zvládáš 4 děti během šesti let? 😅 😕 Mně už by asi odvezli (nejspíš do márnice), nezvládám fyzicky ani druhé těhtotenství s batoletem na krku... Klobouk dolů 🙂.
@ewellina no, obecně..musí se taky brát v potaz zdravý rozum. STM je úžasná věc, takový ideál a je jasné, proč ji církev doporučuje. Ale existují případy a období, kdy by používání jen STM mělo neblahý vliv na život manželů. Je jejich právem i povinností se spolu stýkat a nedopírat se jeden druhému. Jenže..jak psala myslím werumka, když je jeden z nich dlouhodobě mimo kvůli práci třeba, a bylo by to možné velice málo často, a nebyly by jiné překážky, jen holt to načasování..tak ta dlouhodobá abstinence by myslím k dobru páru nebyla. Nebo po porodu...jen proto že nelze používat STM odpírat se navzájem rok i více? Prostě v některých případech se ta doba musí nějakým způsobem překlenout. První volba je použití antikoncepce sice nedoporučované, ale ne striktně zakázané.
@werumka oni kluci teď měli jen obyčejné nemoci, fakt jen rýmu, teďka kašel..ale vrací se to, předáváme si to. No to víš, rok uplynul, kojit jsem chtěla do roka a teď už pomalu odstavím. Hlavně přes noc.
@orchidis ahoj, taky nechápu, i když též mám kamarádky s 3-4dětmi..moje těhotenství bylo celkem fajn, taky jsem měla batole, no po porodu je to větší sado 😅 další mimi už opravdu minimálně pár let ne. Ani na něj nemáme prostory, už teď je to jen tak tak. A já jsem též psychicky i fyzicky dost vyčerpaná.
@andelka No já sem vlezla hlavně proto, že se teď v mém okolí vyrojilo fakt hodně rodin, co mají 4 děti (hodně brzy po sobě) a všechny prý chodí do kostela. Ale je jich tu fakt hodně a ty holky jsou relativně mladý a ty rodiny jsou dost chudý. Asi jsem senzacechtivá drbna, ale mě to fakt úplně fascinuje, protože si nepřipadám ani stará, ani neschopná a mám pocit, že snad nezvládnu ani dvě, natož víc... nějak mě to prostě zajímá... ty jejich motivy, jak ty děti plánujou, event. se vyrovnávají s neplánovanýma, atd.
@orchidis No ak narážaš na to, či boli tie deti plánované, tak v podstate áno, všetky štyri. Veľmi som túžila mať dvoch chlapčekov a dve dievčatká tak, aby medzi nimi neboli veľké vekové rozdiely. MM chcel mať dokonca ešte väčšiu rodinku.
Ako to zvládam? Niekedy ľahšie, niekedy ťažšie, asi tak ako všetky mamy. Zatiaľ ma ešte do márnice neodviezli. 😉 Je všal pravda, že teraz, ku koncu tehotenstva, keď už "ledva fučím", je to zaberák po fyzickej stránke. Ale zase - čo nič nestojí, za nič nestojí. 🙂
@ewellina
@orchidis jj, ty moje kamarádky mají tolik dětí dobrovolně..dokonce i v rodině míváme více dětí, a to nejsou věřící 😉 je to náročné, ale je velký rozdíl mít jedno a dvě, kdežto dvě a tři nebo čtyři už tolik ne. V tlupě se vychovává snáz. Mně limituje hlavně bydlení a finance, teď je to tak tak.
@lucka_220809 píšeš"A nie celkom rozumiem tomu,preco ked ide o umysel srdca, ak clovek z nie sebeckych dovodov uzna, ze nie je cas na dietatko, a v modlitbe pred Bohom k tomu dojde, preco by v tomto momente mal byt iny druh antikoncepcie rozdiel."
Ja to vidím tak, že ak sa aj človek rozhodne, že nie je vhodný čas na dieťatko (z nesebeckých dôvodov a v modlitbe), je to stále jeho rozhodnutie. Ale veriaci človek nemá mať pred Bohom "monológy", ale "dialógy", čiže necháva priestor aj Bohu, či má ten istý názor či iný... Ja viem, že ak Boh chce, žena otehotnie pri akejkoľvek antikoncepcii. Lenže tu ide o ten postoj srdca. Prirodzené plánovanie hovorí - nechcem, ale prijmem. Ostatná antikoncepcia hovorím - vôbec nechcem. Ja viem, že to nie je jednoduché, vyžaduje to sebazapieranie a obety, ale kresťanská láska je práve o tom - láska rastie v prinášaní obetí... oslobodzuje od sebectva, upiera pohľad na večnosť, schopnosť obetovať sa pochádza od samotného Boha 🙂
Mně třeba hrozně už unavuje pořád vysvětlovat,že není jedno jakým způsobem početí znemožníme, když cíl je stejný. Přece nejde jen o cíl,ale o cestu k němu. Antikoncepce a antikoncepční chování má cíl stejný....nepočít dítě, když na to momentálně nemáme kapacity...ale je rozdíl, jestli si huntuju tělo HA a podstupuju riziko zabití zárodku, nebo jestli se snažím praktikovat PPR a krátkodobě z nějakého důvodu použiju třeba kondom, čímž prostě jen nastavím překážku. Trochu se tím komplikuje pojivý význam styku, není pak už ideální, ale nenese s sebou tu složku těžkého hříchu. A popravdě, pokud někdo už pozná krásu manželského styku jen za použití PPR (resp. prostě ničeho jiného navíc), tak pochybuju že by k bariérovým a podobným metodám přistupoval dlouhodbě, výučně.
@maja22 pekne si to napísala...ale napriklad ja už viac deti nechcem lebo 2 zdrave deti v dnesnej dobe su pozehnanim a luxusom, a tiez ked im clovek chce dopriat aky taky zivot bez upierania napriklad kružkov, tak su 2 deti az az....mam kamoša veľmi nabozneho a oni s manzelkou uz 3 dieta cakaju, asi za 4 roky co su spolu, a ze im pan boh pozehnava........tak keby mne pan boh zacal kazdy rok pozehnavat, tak asi skoncim na psychiatrii....asi je to sebecke, ale my pouzivame kondom.........hormonalna sa neoplati, lebo clovek nesexuje kazdy den, a tiez nechcem zabijat embrio, ale snad kondom je ovela mensie zlo, brani pocatiu, a nezabija novy zivot
@juliakocka já myslím že si každý musí sám (s partnerem a s Bohem) vykomunikovat a promyslet jak moc je pro něj únosné být otevřený početí. Nám by se momentálně víc dětí do bytu ani nevešlo, takže na nějakou dobu dávám stopku s čistým svědomím, není to sobectví,naopak..ale do budoucna, pokud bude možnost, se dalších dětí nezříkám. to každý ví,jak na tom je, bytově, finančně, fyzicky,psychicky...můžou být dvě rodiny v podobné situaci a jedna má jedno dítě a druhá tři..každý to vnímá jinak, má jiné představy,jiné potřeby, jiné priority...

@werumka no já si to myslím..přecejen se v tom pohybuju už celkem dlouho a poctivě, tak jsem "sama sobě doktorem" 😀 Nic jiného než noční kojení mě nenapadá.