icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

maja22
3. apr 2013

@vejula ak sa môžem zamontovať, tak sú protestantské denomináce, ktoré odmietajú napr. existenciu pekla... resp. sa domnievajú, že peklo je dočasná záležitosť, nie trvalá a pod. 😉

andelka
3. apr 2013

@molka mám kamarádku z Církve bratrské...jelikož nemám moc křesťanských přátel (a tuhle znám od školky), tak jsem moc ráda za ni..respektujeme se, sdílíme podobné hodnoty..ale vyhýbáme se tématu Panna Marie aj. 😅

jaron
3. apr 2013

len diskusia je stále asi mimo tej otázky, čo písala @tinkaro (aj keď samozrejme sa okolo nej točí 🙂)

"môžem sa opýtať, či môže katolík vyznávať popri katolicizme aj protestantskú vieru? aký máte názor na toto"

pýtala sa zrejme konkrétne na nejakých katolíkov, takže by bolo zaujímavé viac povedať o ich prejavoch, názoroch a pod. (či sú alebo nie sú v súlade s RKC)

nalla
3. apr 2013

no ako Vás tak čítam.... ako keby protestanti mali infekčnú chorobu... osobne som mala možnosť rozprávať sa s babou v mojom veku - príslušníčkou Cirkvi Bratskej - a mala som pocit, že je vo viere pevnejšia ako mnohí katolíci. Že má viac vedomostí a informácii o Bohu ako hocikto iný a vôbec sme nenatrafili na nejaké zásadné rozdiely v rozhovore. Čítala Bibliu, a teda, prezerala som si ju a niektoré pasáže porovnávala s tými v "mojej" Biblii a rozdiel som nenašla.

čo sa týka evanjelikov augsburského vyznania, osobne sa tak dobre nepoznám so žiadnym praktizujúcim evanjelikom, ale ako som už spomínala, bola som niekoľkokrát dobrovoľne na Službách Božích a ani raz sa mi nestalo, že by kňaz hovoril niečo, čo by bolo iné, nepravdivé, čudné, a pod.
Každá kázeň, ktorú som z úst evanjelického kňaza počula, bola o láske, o Ježišovi a jeho skutkoch, o Ježišovej láske a o tom, ako to všetko prepojiť s našim životom.

Tak neviem , buď som mala iba šťastie na kázne a kňazov, alebo je problém niekde inde (v niekom inom).

vejula
3. apr 2013

@jaron uhm.... Však ked sa začnem bať, tak prestanem čitať.... 😅 či mysliš, že nepochopim? To je v pohode, na to som zvyknuta, že nie všetko chapem.

@maja22 ale na tom bude niečo zvlaštne, ked ludia, ktorí od malička chodia do kostola každu nedelu, maju naboženstvo sviatosti a o katolickej viere počuvaju ešte od maminho brucho a par protestantskych prednašok ich dokaže previesť na ine naboženstvo? KDe je potom ta chyba? V ludoch či v niečom inom? Neviem ale pride mi to zvlaštne, to zrejme nebude len tym, že sa malo vzdelavaju

maja22
3. apr 2013

@nalla neviem, v čom ti to tak pripadá "ako keby protestanti mali infekčnú chorobu"... to nie je o ľuďoch ako takých, to je o tom, či viem, v čo presne verím a či mám záujem vo svojej viere rásť, alebo neviem a je mi to jedno, kde sa mi čo páči, to si odtiaľ vyberiem... dám príklad - katolíci majú svoje učenie o prirodzených metódach plánovaného rodičovstva. Avšak nie každý katolík sa s tým učením vie stotožniť a je mu príjemnejšie prebrať túto časť učenia od protestantov, ktorí schvaľujú aj antikoncepciu a nevidia v nej nič zlé... To je jeden príklad z mnohých... Proste, nepochopením a neprijatím učenia rkc sa dobrovoľne priklonia k učeniu úplne inému a nevidia v tom nič zlé, lebo všetci sme kresťania... To je to vyberanie si toho, čo mi vyhovuje...

nalla
3. apr 2013

@maja22 tak ja nie som s prirodzenou metódou plánovania rodičovstva zrovna stotožnená, ale že by som sa odvolávala na protestantov, to fakt nie ...

áno, je to často o vyberaní si toho, čo mi vyhovuje, resp. o voľbe. Ostatne ako celý život je o voľbe.

skôr som ale reagovala iba na také tie názory, aké je to nebezpečné tá protestantská viera a pod.

maja22
3. apr 2013

@vejula osobne si myslím, že to je formalizmom... človek formálne, z rodiny niečo prijíma, lebo rodina si to tak želá, ale príde do určitého veku, kde sa to láme, už sa prestane riadiť želaním rodiny... možno do toho kostola chodí, lebo je na dedine a patrí sa to, ale nie je to o tom, že by v tom kostole budoval svoj vzťah s Bohom... proste preberie vonku s kamošom, čo týždeň dal, čo možná dá ten budúci a spokojne si sadne k nedeľnému obedu, že povinnosť splnená... ale ak niekto má čosi s Bohom skutočne zažité, to je, samozrejme, o inom, preto píšem, že je to individuálne...

maja22
3. apr 2013

@nalla tak my dnes používame slovo nebezpečný väčšinou v zmysle život ohrozujúci... ono sa tu možno myslí ten večný život v nebi s Bohom, ale zasa na druhej strane, aj keď veríme, že rkc uchováva Pravdu, veríme aj v to, že sa v nebi stretneme všetci kresťania, preto je nám to slovo "nebezpečný" čudné použiť v tomto kontexte... no v zmysle, že prestúpením k protestantizmu sa človek ochudobní o isté veci, to "nebezpečné" je, snáď chápeš, ako to myslím 😉

ewellina
3. apr 2013

@maja22 Vieš, Maji, ja si myslím, že niekedy je už v hre aj ten večný život. Napríklad jeden zo stĺpov protestantizmu - sola gratia - Len milosťou môžeme byť spasení. Protestanti to často vykladajú tak, že stačí, že uveríš, že Ježiš je Pán a nič už nemusíš robiť, žiadne skutky, bez ohľadu na to,čo robíš, máš istotu spasenia. Čo ak tomuto človek uverí a po smrti Ježiš povie: "Bol som hladný a nedal si mi jesť..." To už je podľa mňa dosť nebezpečné.

jaron
3. apr 2013

@vejula nie, nemyslím, že by to bolo strašné, ved koniec dejín je nádherný - príchod Ježiša Krista a ukončenie dejín hriechu (aj keď neviem, či je to v súlade s učením RKC), určite si aj chápavá a inteligentná...

ale tá téma je už často vo veľkom rozpore s učením RKC a dokonca v nej je naznačená RKC (ako inštitúcia) nie práve najpozitívnejšie... (spojenie politickej a náboženskej moci atď.)

a okrem toho, keď sem dám napr. tento odkaz:
http://www.hopetv.cz/archiv-poradu/poslucharna/...
je to 12 prednášok, čo je zhruba možno 12 hodín...

takže varujem a upozorňujem 🙂

ewellina
3. apr 2013

@jaron Aj my veríme, že Ježiš Kristus znova príde. 😉 A spraví poriadky.

maja22
3. apr 2013

@ewellina to je ale dosť podobné opovážlivému spoliehaniu sa na Božie milosrdenstvo, ktorému môžu prepadnúť aj katolíci - no a čo, že hreším, vyspovedám sa a Boh mi odpustí 😒 V tomto ohľade máme túto náchylnosť k omylu dosť podobnú...

ewellina
3. apr 2013

@maja22 Lenže rozdiel je v tom, že zatiaľ čo protestanti majú princíp sola gratia obsiahnutý vo svojom učení, KC naproti tomu neučí, že sa máme spoliehať na Božie milosrdenstvo.

jaron
3. apr 2013

@ewellina to s tou milosťou je zložitejšie, v protestantizme je veľa cirkvi a veľa smerov, niektorí učia napr. tzv. lacnú milosť, to je pravda, ale napr. naša cirkev tiež verí v ospravedlnenie z milosti a predsa zároveň je často kritizovaná inými protestantmi práve z legalizmu, zákonictva a pod. (kvôli zdôrazňovaniu Božích prikázaní) a v niektorých prípadoch majú aj pravdu (mnohých to k zákonictvu ťahá, čo je úplný opak lacnej milosti a toho, čo všeobecne o protestantoch vravíš)

správne pochopenie milosti a skutkov to je téma sama o sebe 🙂 (viď napr. Pavol a Jakub...)

maja22
3. apr 2013

@ewellina áno, je v tom ten rozdiel...

ewellina
3. apr 2013

@jaron Áno, beriem. Preto som napísala, že "protestanti to ČASTO vykladajú tak..." a nie, že VŽDY to tak vykladajú. 😉 A teda, to správne pochopenie vzťahu milosti a skutkov, to je naozaj téma sama o sebe... To hej.

ewellina
3. apr 2013

Hííí, teraz som si uvedomila, že som napísala nechtiac blud a už sa to nedá opraviť priamo v príspevku. Tak opravujem - príspevok o 22.03 -
"KC naproti tomu neučí, že sa máme OPOVÁŽLIVO spoliehať na Božie milosrdenstvo"

maja22
3. apr 2013

@ewellina ja myslím, že katolíci pochopili, že si myslela opovážlivo 😉 😀 😀 😀

jaron
3. apr 2013

@ewellina jeden učiteľ na teologickom seminári so žartu svojim študentom vravieva:
"Počúvajte to, čo si myslím, nie to, čo hovorím." 🙂

Tak aj ja som asi tak teba počúval a myslím, že rozumel aj keď si sa trochu kopla.

vejula
3. apr 2013

@jaron vdaka, snad po častiach... naraz asi nie 🙂

ewellina
3. apr 2013

@maja22
@jaron 😀 😀 😀

vejula
3. apr 2013

@maja22 ako ano, že formalne chodia do kostola. Ja skôr hovorim o tom, že od malička počuvaju v kostole v kaznach vela z katolickej nauky. Tak isto pred birmovkou sme mali takmer rok príravu, každý týžden plus predbirmovný tabor. Proste od malička človek počuva čo katolicka cirkev kaže. Aale potom nechapem ako to,že človek je akože stale malo vzdelaný na tgoa by ho par rozhovorv s protestantom previedlo na svoju stranu. To podla mna nieje o znalostiach katolickej nauky. To bude v niečom inom.
Vieš po prAVDE, niektoré veci prosto, sa ani mne nezdaju. Ta prísna vyhranenosť, zaradovanie každeho hriechu, do skupinky malych či velkych... Také mi to niekedy príde uplne mimo srdce človeka... Ako napriklad, ked sa nepomodliš taký a taky dlhý čas (nepamätám si presne kolko to bolo) už sa ten hriech zo šuflička male hriechy prenesie do šuflička velký hriech a prestavaš byť v Božej milosti. Alebo aj ohladne sexuality nam pred birmovkou hovorili take by som povedala až bludy, no(važne že až povolene polohy ATD - to mi ale už zas iný knaz vyvratil.... Niekedy sa samotní knazi nezhoduju v učení, a potom dochadza k tomu, že jeden knaz mi pri spovedi povie niečo a druhy pri dalšej zas niečo iné. Človek straca v tom všetkom niť, zabuda sam vnimať tieto veci, lebo sa spolieha na to, že to za neho vyrieši knaz.
Ale zas to jedinečné čo je v RKC je sv. príjimanie. To je pre mna to, prečo by som sa RKC nevzdala.

ewellina
3. apr 2013

@vejula Koľko detí a mladých ľudí celé dni vysedáva v škole a príde písomka a nevedia nič...
A to kde ťa učili, že keď sa nepomodlíš nejaký dlhý čas, tak máš ťažký hriech? 😕 😕 😕

maja22
3. apr 2013

@vejula lenže nie je znalosť ako znalosť, poznať niečo povrchne nie je to isté, ako poznať niečo aj v celej hĺbke a šírke... preto majú mnohí katolíci problém prijať všetko to, čo rkc učí, lebo je to len také nahliadnutie, ale nie štúdium a hlavne k tomu treba pristupovať so srdcom, s modlitbou... Ja som tiež robila pre birmovancov nejaké náuky, no to bolo skutočne len poučenie, na príkladoch, rozhovoroch, nejakých aktivitách, ale čo si z toho vezmú do života, bolo na nich a nezažila som za tých pár rokov nič prevratné. Tí, čo chceli birmovku len preto, aby ju mali, ju aj dostali a bola to slávnostná rozlúčka s kostolom, lež si nebudú robiť zasa nejakú prípravu na svadbu a potom pohreb.. Tí, čo k tomu pristupovali ako k sviatosti, ktorá ich obohatí, tak verím, že skutočne ich aj obohatila... Svätý Duch robí zázraky a preto sme si my animátori vravievali, že my urobíme, čo je v našich silách a zvyšok nech spracúva Duch Svätý 🙂 Ale v každom prípade je to o konkrétnom človeku, aký postoj k týmto veciam zaujme... A to, že rkc nejako prísne škatuľkuje, nemyslím si, že je to o škatuľkovaní, je to o správnom formovaní svedomia... Lebo niekto ho má extrémne precitlivelé, zaspí pri večernej modlitbe a už na druhý deň kvôli tomu nejde na sv. prijímanie a ďalší nejde na spoveď niekoľko mesiacov a v pohode si na to sv. prijímanie odkráča, cíti sa temer bezhriešny 😅 Takže to zaraďovanie hriechov nám má pomôcť v správnom videní seba samého, napríklad... Aspoň tak to vidím ja ako laik, nie som v tomto nijako teologicky vzdelaná 😉

ewellina
3. apr 2013

@vejula a s kňazmi to máš ako s učiteľmi - ani oni sa niekedy vo všetkom nezhodnú, treba študovať pramene - katechizmus katolíckej Cirkvi.

jaron
3. apr 2013

@vejula mala by si naozaj poznať oficálne učenie RKC a nie iba rôzne pohľady kňazov (nechcem povedať, že aj tie nie)

zuzkat1
3. apr 2013

Davno som tu nebola tak sa chytim asi len okrajovo. Dnes som sa dozvedela ze ak sa dam pokrstit tak automaticky sa zmyju moje hriechy... Myslim ze to je scasti to o com sa bavite... Mozem zit ako zlodej,klamar,amoralna osoba...potom krst a som cista... Podla mna je to hlupost
Aj spoved: vyznam sa z hriechov dostanem trest 5 otcenasov a som cista... O com to je?

ewellina
3. apr 2013

@vejula Ešte k tým ľahkým a ťažkým hriechom - Podstatné je to, že ak človek VEDOME a DOBROVOĽNE prestúpi Boží príkaz, tak pácha ťažký hriech. To je podľa mňa dosť o srdci človeka, že sa rozhodne vedome a dobrovoľne ísť proti Bohu. Aby to však nebolo také, že vedome a dobrovoľne ukradnem desať centov, tak idem do pekla, preto moralisti hovoria aj o tom, že to musí byť vo VÁŽNEJ VECI. Je pravda, že tú presnú hranicu, kedy ide o vážnu vec a kedy nie, je ťažko určiť, preto moralisti hovoria niekedy aj v číslach. Podľa mňa tie čísla treba brať len orientačne. Ako oveľa dôležitejšie vidím tie prvé dve podmienky - vedome a dobrovoľne rozhodnúť sa konať proti Bohu.

ewellina
3. apr 2013

@jaron Občas ťa obdivujem, ako dokážeš byť taký objektívny. 😉