icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

dedikatessa
8. apr 2013

@oskvarka Más právo mat svoj názor aleBoh nám hovorí jasne. Mozes si vybrat 😉

Rímskym 1,21-32 Pretože poznajúc Boha neoslavovali ho jako Boha ani mu neďakovali, ale zmárniveli vo svojich myšlienkach, a zatemnilo sa ich nerozumné srdce, hovoriac o sebe, že sú múdri, stali sa bláznami a zamenili slávu neporušiteľného Boha za podobnosť obrazu porušiteľného človeka i vtákov i štvornohých tvorov i zemeplazov. Preto ich tiež aj Bôh ta vydal v žiadostiach ich srdca do nečistoty, aby prznili svoje telá medzi sebou, jako takí, ktorí premenili pravdu Božiu na lož a radšej sťa Boha ctili a bohoslúžili stvoreniu než Stvoriteľovi, ktorý je požehnaný na veky. Ameň.
Preto ich Bôh vydal do hanebných náruživostí, lebo aj ich ženského pohlavia osoby premenili prirodzené používanie seba na také, ktoré je proti prírode, a podobne aj mužského pohlavia osoby opustiac prirodzené používanie ženy rozpálili sa vo svojej hriešnej žiadosti navzájom naproti sebe, mužovia s mužmi páchajúc hanebnosť a odplatu, jaká bola treba za ich šialený blud, dostávajúc sami na sebe. A jako neuznávali za hodné a potrebné mať Boha v pravej známosti, tak ich aj Bôh vydal v neosvedčenú myseľ prevrátenú, aby robili to, čo sa nepatrí, naplnených každou neprávosťou, smilstvom, podlosťou, lakomstvom, zlosťou, plných závisti, vraždy, sváru, lesti, zlých obyčají, pletichárov, pomlúvačov, nenávidiacich Boha, trýzniteľov, pyšných, chlúbnych, vynálezcov zlého, rodičom neposlušných, nesmyselných, vierolomných, nemajúcich lásky, nesmierlivých a nemilosrdných, ktorí, hoci dobre poznali právo Božie, že tí, ktorí robia také veci, sú hodni smrti, nie len že to robia, ale to ešte aj schvaľujú tým, ktorí to tiež robia.

1 Korintským 6,9-10 Alebo či neviete, že nespravodliví nebudú dedičmi kráľovstva Božieho? Nemýľte sa! Ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani muži súložiaci s mužmi, ani zlodeji, ani lakomci, ani opilci, ani rúhači, ani vydierači nebudú dedičmi kráľovstva Božieho!

1 Timoteovi 1,8-10 My však vieme, že zákon je dobrý, keď ho niekto primerane používa, vedomý toho, že zákon nie je pre spravodlivého, ale (je) pre zločincov a neposlušných, bezbožníkov a hriešnikov, nesvedomitých a zvrhlých, pre otcovrahov a matkovrahov, vražedníkov, smilníkov, mužov súložiacich s mužmi, kupcov s otrokmi, luhárov, krivoprísažníkov a proti všetkému, čo sa protiví zdravému učeniu.

Leviticus 18,22 S mužom nesmieš obcovať, ako sa obcuje so ženou; bola by to ohavnosť.

ankiki
8. apr 2013

Myslím, že čo sa týka homosexuality, ťažko dospejeme k jednotnému názoru, nakoľko o tom stále nie je dostatok info. Napr., spomínam si, čo som sa kedysi o tom učila, že neboli žiadne istoty o tom, že človek sa už tým vedomím narodí. Práveže vo veľkej miere ľudia k tomu dospievajú postupne. Veľakrát stačí trpká skúsenosť s opačným pohlavím, alebo je niekto sústavne odmietaný, znásilnenia a pod... Videli ste napr., aby sa na základnej škole dávali dohromady rovnaké pohlavia? Prečo to nastupuje stále len v neskoršom veku? Žiaľ, nevidím nič prirodzené na tom, aby spolu nažívali 2 muži, či 2 ženy a už vôbec nič na tom, aby takto vychovávali dieťa. Bez obrúska, ...stačí, keď sa človek pozrie na organizmus a vidí, čo a ako má do seba prirodzene zapadať.Vraví sa,...podaj prst a bude chcieť celú ruku. Najprv registrované partnerstvá, teraz už aj adopcia detí...Môj názor je, že tam veľmi veľa zohráva psychika človeka...nevraviac o prípadoch typu,...oženil sa, má dieťa a odrazu zistil, že je homosexuál,...takýchto prípadov som už počula dosť,...na takéto niečo ma napadá len toto: " z rozkoše sa psy besnejú"

oskvarka
8. apr 2013

@dedikatessa no z toho co si vystrihla je zjavne ze "obcovnie z muzom" je hriech rovnako ako cudzolozstvo ako aj ine hriechy co tam spominaju.... s tym samozrejme suhlasim ale to nieje o tom ze som opacne orientovany tak som hriesny

zuzkat1
8. apr 2013

To nemozete mysliet vazne ze je super cakat so sexom do svadby... Kopa manzelstiev stroskotala na tom ze v sexe im to neklapalo... Ani auto nekupis bez skusobnej jazdy😉

zuzkat1
8. apr 2013

K teme homosexualita sa uz nebudem vyjadrovat... Nesuhlasim s vami a uz nemam co dodat...

dedikatessa
8. apr 2013

@oskvarka ale ja som ani nic také netvrdila 🙂 😉 homosexualita v praxi je hriech ! alebo ked chces doslovne ked muz spáva s muzom alebo zena so zenou ked maju spolu ,,phlavný styk,, ale to je uz konecná faza vsetko zacina pokušením

oskvarka
8. apr 2013

@ankiki tak ale homosexualne partnertva su aj o niecom inom.. o legislative to by som zas az tak nebrala...ved neide o legalizaciu "vzajomneho zitia" to mozu aj bez toho rovnako ako muz zo zenou mozu spolu spavat aj bez sobasa teda ako nemyslim to tak ze je to spravne ale ze to nieje fizicky nemozne jednoducho sa to da ... ja to chapem skorej po pravnej stranke z hladiska majetku a vlastnictva a tak..... skorej snazit sa dotiahnut taketo partnerstvo na uroven manzelstva zo slovami o diskriminacii to uz mi pride husta kava... a s tymi snatkami som ja skorej pocula zial opacne ze sa ozenil alebo ho ozenili (rodina zasiahla) len aby bolo a on bol pritom opacne orientovany a odmietal zit so svojov zenou...
to ze k tomu ludia dospievaju postupne je tiez sposobene hormonami ktore zohravaju ulohu v zivote cloveka (okrem prenatalneho vyvoja) potom az v puberte

oskvarka
8. apr 2013

@zuzkat1 no tak s tym kupovanim auta ja teda rozhodne nesuhlasim ;) ... btw nevidim dovod si kupovat ojazdene auto ked mozem mat nove ;) ale to ozaj v dobrom...

oskvarka
8. apr 2013

@dedikatessa no ale samo pokusenie hriech nieje... hriesna myslienka uz aj hej ale nie tazky... tiez mam pokusenie vykradnut banku ked vidim svoju vyplatnu pasku ale nemam ani len myslienku ze by som to urobila ...

andelka
8. apr 2013

@zuzkat1 já myslím že většina manželství ztroskotá na něčem úplně jiném, že sex je jen zástupný důvod.

jaron
8. apr 2013

@oskvarka
Čo sa týka tých stresov z odlišnosti - sú aj iné alternatívy, ktoré – by si sa možno čudovala 🙂 – často prežívajú obrovské tlaky a stresy okolia, príklad vegetariáni – predsudky u detského lekára, strava v MŠ, výsmech mužov kolegov, nepochopenie okolia atď. – viem z vlastnej skúsenosti, ale nemyslím, že by to malo taký vplyv na deti ako v tej štúdii u homosex.
O rôznych kresťanských menšinových denomináciach ani nehovoriac... niekedy veľké tlaky a predsa zdravé deti (nehovorím o rôznych nezdravých extrémistických skupinách)

zuzkat1
8. apr 2013

@oskvarka aj s novym ides na skusobnu jazdu... Ja len ze ked sa uz vezmete a neklape to tak cesta spat nie je taka jednoducha.

jaron
8. apr 2013

@andelka myslím, že väčšina manželstiev stroskotá na sebectve
(sex je jedna z oblastí, kde sa to prejaví)

andelka
8. apr 2013

@zuzkat1 cesta zpět není žádná..jen cesta pochopení, tolerance, lásky, komunikace, kompromisů...sexuální život a potřeby se během let mění..co bylo ve 20 není ve 40. co mi nevadilo kdysi, může mi vadit později...

dedikatessa
8. apr 2013

@oskvarka a podla coho rozdelujeme hriechy na tazké a lahke? Lebo ja viem ze Biblia hovori hriech je hriech nerozdeluje hriechy podla tazkosti . Samozrejme ze pokusenie nie je hriech ved aj Pán Jezis bol pokusany diablom rovnako ako my 😉

zuzkat1
8. apr 2013

@andelka vela nevier atd je kvoli tomu ze doma to neklape...

andelka
8. apr 2013

@jaron přesně tak. Jedna z oblastí, kde se to projeví nejdříve.

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1 v tom je trochu problém, že sa nedá nezáväzne vyskúšať záväzné a dočasne vyskúšať trvalé 🙂

andelka
8. apr 2013

@zuzkat1 ano, neklape to, ale v jiných oblastech..sex je zástupný problém, obvyle to neklape jinde a ovlivní to sex a to je nejvíc vidět. Když se zapracuje na těch postižených oblastech, spraví se i sex, vztah a je šance na uzdravení manželství. Prošli jsme tím taky.

zuzkat1
8. apr 2013

@jaron no vela vasich pravidiel nechapem 😖

oskvarka
8. apr 2013

@jaron jj no ved prave take rozdielnosti som mala na mysli... ja som ako dieta nosila veci po mame kedze sme boli chudobny a uz len tym som velmi psychicky trpela...a inak sme boli uplne obycajna rodina.. aj ked teda nekrestanska moji rodicia niesu veriaci.... takze viem si predstavit.. preto vravim ludia niesu vseobecne zial taky tolerantny ako sa vela z nich bije do prs..
@dedikatessa pokial viem s tazkym hriechom nemozes na primanie z lahkym ano.. pokecala by som na tuto temu ale som v praci co tiez nieje odo mna pekne ze takto zneuzivam pracovny cas.. len sa dnes akosi nemozem na pracu sustredit... mozno niekedy inokedy...;)

oskvarka
8. apr 2013

@zuzkat1 sex pre mna nieje gymnastika (cim nechcem povedat ze pre teba je to len take prirovnanie) takze si neviem predstavit ako by mohlo vzniknut az take straslive neklapanie... ja osobne som pred manzelstvom som skorej mala z inych veci - napr z vychovi deti a tak ... a ties z toho ako sa casom ludia menia... to sa jednoducho neda nacvicit.. ale verim tomu ze Boh mi pomoze aby me vedeli zit nasu lasku navzdy v maximalnej moznej suhre ;)

vejula
8. apr 2013

@oskvarka presne tak to myslim ako si to napisala. Vieš nemôžem prikazovať ludom napriklad svätiť nedelu, len preto, že to vychadza z mojej viery. Je to ten isty princíp. Tak isto ako ja nebudem prispôsobovať svoje spravanie naboženstvu niekoho iného, ako sa to napríklad deje v moslimských krajinach. To je podla mna extrem, a extremisticke spravanie nevedie k ničomu dobremu. A na druhej strane ked chcem aby tolerovali mna a moju vieru, musím aj ja vo svojej viere tolerovať ludí, ktorí sa rozhodli žiť inak, ako je podla mna a mojho naboženstva správne.

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1 to je úplne normálne, že nechápeš (myslím to úprimne a v dobrom)

oskvarka
8. apr 2013

@zuzkat1 to je na dlhsiu debatu .. ;) ja som to tiez nie vzdy chapala a ani teraz sa nepovazujem sa odbornicku rozhodne nie.. a okrem toho som tiez hriesna ako vseci ostatny,...

vejula
8. apr 2013

@jaron
@ewellina kto vydava tie hlavne správy????

jaron
8. apr 2013

@oskvarka
Myslím, že pre zdravie a psychiku je v oveľa väčšej miere ako tlak okolia rozhodujúce to, ako sa s tým stotožňuje človek sám...

vejula
8. apr 2013

@zuzkat1 ja si napríklad neviem predstaviť ak to dvom môže neklapať v posteli. Poznam pary, ktore pred svadbou spolu nespavali a drži im to velmi pekne a dlho, oproti parom, ktoré ešte pred manželstvom spolu bývali roky rokuce a par rokov po svadbe sa rozviedli. Napriek tym skušobnym jazdam.

oskvarka
8. apr 2013

@jaron no to hej ale ked je este dieta je to podla mna aj ten tlak okolia a zavisi od povahy dietata ako sa nad ten tlak dokaze povzniest alebo nie.. ale mozno aj od vychovi v rodine.. ja ked som dospela tiez vsetky moje psychicke problemi pomali ustali...

andelka
8. apr 2013

@vejula taky nevím..v čem..ve velikosti, v technikách, četnosti..? Kromě toho prvního se dá na všem pracovat, mění se to časem, věkem..