icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

andelka
10. apr 2013

Obecně..myslím že nenávist k církvi sahá do doby, kdy byla RKC pevně spjatá s vládnoucí dynastií a státem jako takovým. Takovou určitou gradaci jsem vypozorovala na počátku 20století..a pak to bylo samozřejmě podporované komunisty.

andelka
10. apr 2013

@zuzkat1 ale ten majetek nemá sama pro sebe..běžné farnosti bohaté nejsou..nevím kde tu pompéznost vidíš? Církev a její instituce sjou velmi rozsáhlé, zahrnují kdeco,dávají práci mnoha lidem, spravují památky, školy, charitní domy, poradny...co by z toho bylo kdyby najednou církev neměla nic?

jaron
10. apr 2013

@zuzkat1 v tomto sa mi to viac páči v ČR, kde sa k ateizmu hlási viac ľudí, myslím, že sa neboja byť sami sebou a neberú ohľad na to, čo v tejto veci povedia ľudia...
viem, ako to je, keď som robil sčítacieho komisára a ako niektorí ľudia vyplňovali kolónku o vierovyznaní... životom i zmýšľaním úplne mimo RKC, ale aj tak nezaškrtli niečo iné (ten život mimo RKC nevravím, že ja ich tak posudzujem, veď na to som ich poznal príliš málo, ale oni sami to tak v diskuii pri vypĺňaní vraveli)

V podstate kresťanstvu vôbec neublížili ateisti ani nič podobné, dokonca násilím je kresťanstvo nezničiteľné, pre kresťanstvo sú však najväčší nepriatelia sami kresťania, ak nežijeme naozaj podľa Boha, ak ho nepoznáme a len sa tak nazývame, urobíme vtedy viac škody ako ateisti

zuzkat1
10. apr 2013

@katja78 neviem... Z mojich kamosiek... Byv.spoluziacok mala svadbu v kostole len 1 a ta je ozajstna veriaca...

elana
10. apr 2013

@zuzkat1 ale já nevím, zajímavé je, že toto věřící vůbec neřeší, tento problém "trápí" (a Ježíšovou chudobou argumentují) jen nevěřící, asi proto, že se jim to prostě hodí do krámu. Prostě pokud má fungovat nějaké organizované společenství (což církev mj. také je), tak tam musí být hierarchie a ta musí být nějak odlišená i na povrch.

zuzkat1
10. apr 2013

@jaron plne suhlasim...ja som taka ze mi je Jedno co si pomyslia ludia... Takze v pohode poviem ze som ateista... Ale ked vidim tu reakciu tie pohlady nechapave..
Stale je v ludoch zakorene ze ked si ateista tak si zly,divny...

dedikatessa
10. apr 2013

@katja78 áno viem nebral nic pretoze evanielium Ježiśa Krista je zadarmo pre kazdého... 😉 a ,,evanielium,, v kostole sú služby za ktoré sa platí 😒

jaron
10. apr 2013

@zuzkat1 lepšie byť otvoreným ateistom ako ateistom a pritom sa tváriť, že som veriaci

dedikatessa
10. apr 2013

@zuzkat1 a v čo veria ateisti ?

zuzkat1
10. apr 2013

@elana neviem veriaci to neriesia lebo su to kvazi autority... Ja nesuhlasim s hierarchiou na zaklade bohatstva ani mimo cirkvy. Napr.ministri atd... A to je to iste...

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa
nechcem riešiť samotné platenie za služby
čo sa však týka platu duchovných a pod., v tom nevidím problém, ak sa niekto naplno venuje evanjeliu a pod., mal by byť za to aj platený čisto s pragmatického hladiska, aj on musí jesť, paltiť nájomné, živoť rodinu (teda keď to nie nje RKC kňaza) atď., nemôže celý deň niečo organizovať, chodiť po návštevách, prednášať a kopec iných vecí a potom ešte ísť v noci do práce, aby mohol prežiť, to je snáď jasné

tiež peniaze samotné nie sú zlé, Biblia odsudzuje hlavne lásku k peniazom, keď človek peniaze miluje a ľudí používa a nie peniaze používa a ľudí miluje.

zuzkat1
10. apr 2013

@dedikatessa vo vseobecnosti neviem... Ja verim vo vselico... V prevtelovanie...(to chce asi exorcistu,vsak😀)

jaron
10. apr 2013

Povedzte mi už, aby som šiel preč 😀, veď ja mám dnes strašne veľa roboty
chcel som len trošku na chvíľku prísť... 🙂

jaron
10. apr 2013

@zuzkat1 to "páči sa mi" je za humor, nie že by som aj ja veril v prevtelovanie 😀

zuzkat1
10. apr 2013

@jaron to by uz ako vyzeralo keby si veril v prevtelovanie😉

elana
10. apr 2013

@zuzkat1 jasně, beru...pro nevěřící jsou to kvazi autority, tak jim to může být fuk. Tím spíš nechápu, proč se tak brojí proti odluce státu a církví (nevím jak v SR, ale u nás je to teď hrůza děs, dokonce nový prezident chtěl podávat stížnost na ÚS). Co bylo ukradeno, nechť je vráceno a dál ať se církev stará sama o sebe (a o druhé ať pečuje, na to je "jim" dobrá). Věřím tomu, že nevěřící popuzuje, když ví, že platí za něco, s čím nesouhlasí (ačkoli to je prostě úděl občana demokratických států, mě taky vadí, že platím na lenochy a flákače, který si umí akorát sekat jedno dítě za druhým a nehrábnou na nic, byť jsou mladí a zdraví), ale dokud nebude církev samostatná a mít z čeho žít (příspěvky od věřících ty kostely asi neopraví a učitele v církevních školách a lékaře v hospicech nezaplatí), tak se nehnem z místa.

jaron
10. apr 2013

@zuzkat1 no veď, a čo by na to povedala moja žena, pri predstave, že by ma mohla v novom živote teoreticky ešte raz stretnúť... 😀

andelka
10. apr 2013

@zuzkat1 u nás v ČR je to naopak..tady jsi divná když jsi věřící. 😅
Pamatuju si, když bylo sčítání 2001..ptala jsem se kněze, co mám zaškrtnout, když věřící jsem,a le nejsem ještě pokřtěná..říkal, že klidně můžu, když jsem v katechumenátě (příprava na křest)..tááák jsem byla ráda 😵

zuzkat1
10. apr 2013

@jaron vsak to by mala byt stastim bez seba..

andelka
10. apr 2013

@elana já jsem byla zásadně proti tomu, aby na to bylo referendum..je minimum lidí, kteří tomu adekvátně do hloubky rozumějí..a ani já jako historik to nejsem.

dedikatessa
10. apr 2013

@jaron takze za to co som dostal z milosti od Pána mám brať peniaze od ľudí ? Lebo aj tzv. duchovný alebo nejaky kazatel v nejakej denominácii dostal vieru iba z milosti Bozej nie preto, ze by si ju niekde kupil pripadne vystudoval. Lebo viera nie je ani talent ktorý mozeme vyuzit v nás prospech a zit z neho.

dedikatessa
10. apr 2013

@zuzkat1 to chce iba poznať pravdu, ktorá vyslobodzuje 🙂

elana
10. apr 2013

@andelka však stačí si přečíst tu žumpu na novinky.cz a člověk pochopí, jak to tu s těma restitucema je 😝 😅 , na to jsi nemusela studovat historii, na to ses mohla dojít pozeptat do hospody.

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa neviem, či od ľudí, ja som myslel skôr financovanie cirkvou, nie, že budeš napr. na prednáške, alebo návšteve a pod. brať peniaze od tých, komu slúžiš, to asi nie...

dedikatessa
10. apr 2013

@jaron Áno ale cirkev to sú veriaci 🙂 pravdepodobne to budu ludia 🙂 Kázat evanielium je našou výsadou a nie zárobkovou činnosťou to je moj názor

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa a keď by si robila na plný úväzok evanjelistu - 24 hodín denne, z čoho by si žila?

dobromila
10. apr 2013

@dedikatessa čo myslíš, z čoho žili apoštoli? Mali normálny džob - ja neviem, stíhali rybárčiť, tesárčiť, obrábať polia a pod.?

katja78
10. apr 2013

@dedikatessa - to je Tvoj uhoľ pohľadu, ktorý chápem, keďže si spomínala, že si členku spoločenstva bez nejakej hierarchie...predpokladám, že ak aj máte svojho kazateľa, tak ten je zamestnaný na plný úväzok v nejakom "normálnom" povolaní...takže možno by si reagovala podobne ako Ježišovi učeníci v Jánovom evanjeliu???:

"Mária vzala libru pravého vzácneho nardového oleja, pomazala ním Ježišove nohy a poutierala mu ich svojimi vlasmi; a dom sa naplnil vôňou oleja.
Tu jeden z jeho učeníkov, Judáš Iškariotský, ktorý ho mal zradiť, povedal:
"Prečo nepredali tento olej za tristo denárov a nerozdali ich chudobným?"
Lenže to nepovedal preto, že mu šlo o chudobných, ale že bol zlodej. Mal mešec a nosil to, čo doň vkladali.
Ježiš povedal: "Nechaj ju, nech to zachová na deň môjho pohrebu!
Veď chudobných máte vždy medzi sebou, ale mňa nemáte vždy."

Jn 12, 3-8

...300 denárov - to je denná mzda 300 robotníkov v Ježišových časoch, alebo mzda jedného robotníka na 300 dní...

katja78
10. apr 2013

@zuzkat1 Zuzi, ale veď si stačí pobrowsovať na mojasvadba...koľko z tých neviest to myslí úprimne... 😒 😔

zuzkat1
10. apr 2013

@katja78 Ved ja viem ze mnohe len preto ze je to pekne v kostole