icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkat1
6. okt 2013

@maja22 navyse bibliu pisal clovek..jasne ze nenapise ze je na rovnakej urovni so zvieratom.

maja22
6. okt 2013

@zuzkat1 človek inšpirovaný Svätým Duchom. A inak, aj tak stále nechápem, akú rovnosť máš na mysli... Umožnila by si zvieratám voliť alebo čo? 😅

zuzkat1
6. okt 2013

@maja22 to uz je extrem... Ale ty si pisala ze zvierata nemaju dusu ci tak nejak...ja si myslim ze ak existuje boh tak aj zvierata by v jeho ociach mali byt posusodzovane ako ludia...mali by mat rovnake pravo na nebo

maja22
6. okt 2013

@zuzkat1 nuž, po smrti nám to už bude obom jasné, pre koho je nebo pripravené 😉 My teraz lipneme na pozemských veciach, ale príde čas, keď nám tie pozemské veci chýbať nebudú... 🙂

zuzkat1
6. okt 2013

@maja22 Ved jasne v hrobe su ti na nic🙂

veve39
6. okt 2013

@maca_p pripad bol vysetrovany, policia preverovala falosne obvinenia chlapcov, ktore tito nakoniec stiahli - urcite sa v pripade angazovali aj znalci z odboru detskej psychologie, co je standardom pri takychto obvineniach...takze vymyslanie ci pohnutky deti nebudem rozoberat (pokial si spominam, pripad sa dalej vo vysetrovani posunul smerom k inej obvinenej-podozrivej osobe, muzovi, ktory chlapcov pravdepodobne naozaj obtazoval a chlapci kedze sa ho bali to hodili na reholnikov, ktori im pomahali...viac uz o pripade neviem, kedze media sa dalej neunuvali tak žhavo informovat, ved predsa podozrenie zo sex. obtazovania deti zo strany bezneho cloveka uz nie je ani zdaleka tak citatelsky/divacky "in" ako v pripade, ze podozrivymi su zasvatene osoby...)
len mala spomienka na "objektivne" informovanie zo strany bulvaru v danej kauze
http://spw.blog.sme.sk/c/209174/Medialny-obraz-...

pokial smerujes k tomu, ze vysetrovanie bolo zmanipulovane, aby boli "ocisteni" podozrivi reholnici...nuz neviem, pre mna osobne tato uvaha dost pokrivkava...
ak by sme chceli uvazovat konspiracne a pripustili, ze islo o zmanipulovanie a zneuzitie policie i justicie, iste sa zhodneme, ze tieto ak nie su objektivne a spravodlive, su poplatne aktualnej statnej moci (ktora menuje čelnych predstavitelov)...kauza vypukla v r.2009, za prvej vlady R.Fica...predstavenym frantiskanov bol v tom case J.K. Balazs, otvoreny kritik vladnej garnitury a clovek blizky vtedajsej opozicii (neskorsi poradca premierky), mozno aj nepohodlny pre istych najvyssich cinitelov, takato kauza by mohla celkom zaujimavo poskodit reputaciu rehole, ktorej bol predstaveny...takze tolko z druhej strany, ak sa na to pozrieme s istou davkou konspiracie...lebo skutocne nerozumiem, aka vysoka moc by mohla manipulaciou zvratit priebeh vysetrovania a s akym motivom, ked islo o clenov rehole, ktorej predstaveny bol osobou nepohodlnou pre vtedajsiu vladnu garnituru

evkasus
6. okt 2013

@zuzkat1 Mna zaujalo to, ze existencia duchovneho sveta je pre teba ro zpravkou, ale vies si predstavit, ze by si pripustila vieru v reinkarnaciu.

zuzkat1
6. okt 2013

@evkasus Ano lebo reinkarnaciu beriem ako to vejula nazvala ako zmenu energie...bez zasahu tzv boha...

ninuska8
6. okt 2013

@zuzkat1 ako ci mam pravo mysliet si ci som viac ako pes ci macka? no jasne ze som viac, ved som pan tvorstva 😎 to ze sa ludia spravaju k sebe horsie ako zvierata neznamena, ze sa nemaju nad nich "povysit", a to pravo nam dal Boh pri stvoreni...🙂 a ty si co, skorpion ci lev? lebo mne je z toho, co pises uz vazne smiesno🙂

ninuska8
6. okt 2013

@zuzkat1 keby ludia mali v tomto zivote trpiet za to, co boli v minulom, boli by na tejto zemy same svaby, ci sa mylim podla tvojej teorie?

horana
6. okt 2013

@vejula k tej dusi zeny, je to rozne v roznych kulturach, bolo by to na referat, niektore aj vychodne nabozenstva alebo prudy ju zene nepriznavaju, myslim ze aj islam ma o tom zmienky, zidia muzi sa aj modlia a dakuju ze im nebolo dane narodit sa zenou, krestanstvo chape zenu ako v istom zmysle podriadenu muzovi a knazi (prostrednici Bozi, hlava) mozu byt len muzi, na nejakom kocile tusim Tridentskom sa rozoberalo ci man je len muz atd., teraz napr. uz moderne vyhlasuju ze samozrejme ma ved by sa inak znemoznili, ale historicky niektore cirkevne autority chapali slova sv. pavla tak ze nema a s tymto pristupom mnohych ovplyvnovali atd. mnohe obcianske prava im preto boli upierane.
A tak ako o zene donedavna a v niektorych castiach (ci rodinach) sveta doteraz, tak casom prijdeme na to ze aj zvierata a pod. ze nic nie je podriadene v tom zmysle aby sme s tym mohli nakladat podla lubovole, lebo to hromadne mucenie ktore teraz celosvetovo doprevadza masovy chov zvierat ktore nam ma sluzit za potravu je jeden hnus.

horana
6. okt 2013

@maja22 Bibliu nenapisal clovek inspirovany Svatym duchom, Biblia sa spisovala storocia po Jezisovej smrti a este sa aj rozne menili v nej texty, vyhadzovali prihadzovali ako sa kedy tedy uz vtedy cirkevnej garniture hodilo...Napr. velmi skoro letela von reinkarnacia a pod.

zuzkat1
6. okt 2013

@ninuska8 Ved aj ja sa obcas z chuti zasmejem nad co pisete vy🙂
Podla istych teorii Ano boli by tu uz len svaby,ale su aj teorie ktore neuznavaju prevtelovanie medzi druhmi

molka
6. okt 2013

@horana kedy vyhodili von reinkarnáciu? Chcela by som si o tom niečo prečítať.

zuzkat1
6. okt 2013

@horana to ze bibliu menili ako sa komu hodi som vedela,ale ze tam bola reinkarnacia to nie. Ja som tu knihu sice necitala-nebavila ma😅 ale toto je zaujimave

molka
6. okt 2013

baby ale vážne, odkiaľ o tom viete? Aj ja si chcem o tom niečo prečítať. Každý len vraví, že o tom vie, ale keď chcem vedieť nejaký zdroj, tak mi nikto nič nedá. 😕

zuzkat1
6. okt 2013

@molka viem len bola menena...link nemam...pocula som v roznych diskusnych relaciach roky dozadu... O tej reinkarnacii neviem

molka
6. okt 2013

@zuzkat1 aha, takže nič konkrétne nevieš... Už som sa tešila, že mi to konečne niekto vysvetlí, ale mám pocit, že sa len potvrdilo príslovie "stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou."

zuzkat1
6. okt 2013

@molka podla mna ti to @horana potvrdi... Ona zda sa ma dost nastudovane

zuzkat1
6. okt 2013

@molka a inak na to aby som tomuto uverila nepotrebujem dokaz... Tak ako politici chcu manipulovat s ludmi tak to chce aj cirkev... Hadaj komu sa dari viac 😉

ankiki
6. okt 2013

Nie na urážku, ale presadzujú tu svoje pravdy skutočne tie dámy, ktoré sú presvedčenej rímskokatolíckej viery? 🙂 Alebo sa poniektoré snažia zaniesť herézy, totálne bludy medzi pochybujúce a neisté, pretože tie, ktoré majú vieru pevnú ako skala, nimi ani víchor nepohne? Ak niekto potrebuje objektívne odpovedať na nevypovedané, sú ľudia, ktorí sú omnoho viac študovaní a omnoho viac povolanejší, ktorí sa vyslovene zaoberajú otázkami viery a pod., napr. jezuitská rehoľa a veľmi radi sa vám budú venovať a nerobiť to tak, že verejne hlásate niečo, o čom ani srnka netuší, koľko je na tom skutočnej pravdy a ktoré zaváňa útokmi na pravdu vo viere.

ankiki
6. okt 2013

...rímskokatolíčky, asi by sme si mali založiť svoju skupinu 🙂 Tu už to začína zaváňať samými senzáciami a klebetami 😉

ninuska8
6. okt 2013

Nie, ja som za to nech sa tu prezentuje kazdy, aspon vidime co trapi dnesnych ludi, ake je zmyslanie mladych, nepovazujem sa dobre izolovat sa, je tu dobra debata, kde si mozeme, aj cez tie bludy co tu poniektore pisu, zodpovedat na otazky o vlastnej viere a istym sposobom evanjelizovat...

ninuska8
6. okt 2013

@horana a ty mas odkial take informacie, doloz, prosim...a co sa tyka textu biblie, jasne ze bola prepisovana...avsak viera nie je o faktoch, o tom je veda, viera je dar, o ktory musis prosit...cely SZ je predobrazom Jezisa Krista, Duch Bozi stal nad tymto dielom, aby sme vdaka nemu mohli Boha lepsie poznat...ak budes hladat v Biblii nezmysly, tak ich najdes, z kontextu si mozes vybrat aj to ze napr. "Všetko je márnosť..."a zabi sa teraz, lebo nema zmysel zit. Avsak ak docitas kniku Kazatel, z ktorej je tento vers, zistis, ze je vlastne oslavou zivota. Vsetko treba vnimat ako celok. Apropo SZ bol napisany uz za Jezisovych cias, asi mas na mysli evanjelia, ano tie sa pisali po J.smrti, ale nie po dlho uplynutom case, napisalo sa ich viac v Biblii su styri...ak by mala byt cirkev pre nejake herezy znicena, nestalo by sa tak uz davno? Modlim sa za dar viery aj pre teba🙂

maca_p
6. okt 2013

@veve39 pozri, nebudem t vyvracat tvoje uvahy... ja presne viem, o co tam islo, aj co sa tam naslo... neviem preco, ale vzdy ti najvernejsi a najpoboznejsi veriaci maju tendencie ospravedlnovat trestnu cinnost cirkevnych hodnostarov. cirkev, politika, sudnictvo, zdravotnictvo su najviac skorumpovane slovenske organy.
nebudem ti brat iluziu, ze vysetrovanie bolo riadne vysetrene organmi cinnymi v trestnom konani a ze prokuratura zastavila trestne konanie na zaklade rukolapnych dokazov o vymyslani chlapcov. ani tebe asi nebude stacit fakt, ze emeritny biskup sokol zavinil smrt cloveka pri dopravnej nehode a ze dusa vysetrovacieho spisu uletela do neba skor, nez bolo vznesene obvinenie voci biskupovi. to urcite.... ved aj oni su len hriesnici... ale teda ked sposobia exces, tak poriadny 😝 .

akurat dnes som sa bavila so svokrou o RKC a tej tiez napr. vadilo na bezakovi to, ze spustil restiku alebo jedalen v trnave , vraj takto arcib. nmoze konat. dalej jej tiez vadilo, ze nejaky dekan v ostraticiach kosil pred kostolom a farou v kratasoch.... cize nie to, ze by tito cirk. hodnostari konali zlo, ale to, ze takto sa v cirkvi NESMIE chovat. ale to jej nevadilo, ze ona bigotna katolicka sa rozviedla... ona moze, ale ini uz nemozu... (inak so svojou svokrou si vychadzame idealne, ale za RKC by sme sa dokazali aj pobit 😀 )

ninuska8
6. okt 2013

@maca_p nikto tu nijaku trestnu cinnost neospravedlnuje, pokial vieme nic sa nedokazalo, tak naco to stale rozpitvavate a pustate sa do nas, ako to vlastne myslis s tymi bigotnymi katolikmi, definuj mi prosim co to znamena...

veve39
6. okt 2013

@maca_p reagujem na to, ze si uviedla svoju verziu o tom, ze stihanie bolo neopravnene zastavene (=frantiskani boli vinni)...vidis teda do vysetrovacich spisov, vies viac ako vedeli kompetentni, zainteresovani, ci dokonca investigativni novinari (ktori by si ovela radsej zgustli na dokazanej vine obvinenych)...predpokladam ze frantiskanov, ako ani konkretnych obvinenych vobec nepoznas...co na tom, ze sa stali nevinnou obetou falosneho obvinenia a zverskej stvanice bulvarnych medii
neviem o akej trestnej cinnosti cirkevnych hodnostarov pises - bavime sa o obvineni frantiskanov, ktori boli uplne radovymi clenmi rehole
....
k ostatnemu sa vyjadrovat nebudem, nemam zaujem ta o nicom presviedcat ( ked sme neuspeli s frantiskanmi, vytiahninme Sokola...hmmm 😉 😒 )

terezka1947
6. okt 2013

@maca_p ..no...islo o frantiskanov...ale nevadi 🙂
pozri...ja sa tebe mozem zdat zaslepena....a ty mne sa mozes javit ako "alergicka"na vsetko,co ma nieco spolocne s nabozenstvom.....to su len uhly pohladu 😉ja ti nemozem prikazat(a ani nemam preco)-ver tomu,alebo tomu....jednoducho ja respektujem tvoj nazor....je na tebe,v co veris....ja si rada popisem na akukolvek temu...a urazat ta nebudem 😉....iba respektovat tvoje nazory
vies a este k tym nutenym sobasom.....no...pozri-za katolikov mozem napisat,ze nikto nikoho do sobasa nutit nemoze-dokonca ak bol aj sobas z donutenia....nebol dany platny manzelsky suhlas,takze vlastne ziadny sobas nebol...
kadejake donucovania sa viazu na ludi,nie na vieru....aspon v nasich koncinach...tak,ako nikto nenuti tyrane zeny ostat s tyranmi....
inak,ked su ti sympaticky jehovisti...tym samoplatenim....vies,ono je to tam take divne....aspon,co som mala najkamosku-kym sa k nim nedostala...boli dve sestry,mali problemy po smrti rodicov,spolocenstvo jehovistov ich k sebe pritiahlo...slubilo pomoc(aj financnu),podporu...naozaj pomohli,ALE po case bolo treba zaty"nezistnu"pomoc zaplatit....nebudem opisovat podrobnosti...lebo to sem nepatri...ale nasli im manzelov,tiez bratov...kamoska sa musela vzdat svojej prace a isle pracovat do kadernictva,kt.jej zariadili...a ine veci...kt.jej urcili,co ma robit a nerobit....vies,ja sa vidim jehovistov smiat iba ak chodia po domoch a lakaju ludi na stretka...inak nie...a mojej kamoske sa vytratil usmev z tvare...pokusala sa odtial odist,ale neda sa...aspon zatial nie...su tam uz deti a kedeco kadejak poprepajane....
takze pre mna "nabozenstva",kt.zasahuju do ludskej dostojnosti a zdravia(a psychickeho),tyraju nejakym sposobom fyzicky cloveka a obmedzuju osobnu slobodu,dokonca stazuju odchod...nooo,toto nie su pre mnavelmi pritazlive vzory
takze,to je moj pohlad....samozrejme,ty mozes mat iny...
a este sa predsa len vratim k tym chlapcom,kt.si spominala.....pravda vzdy vyplava na povrch,neda sa ututlat navzdy...a aj vina a nevina ..takze,urcite ako kazdy normalny clovek,stojim na strane spravodlivosti-a pravdy...

maca_p
6. okt 2013

@maja22 o co take mozem prist?
ci je to naozaj tak, ze ked nie som RKC, tak pre mna bude miesto iba kdesi pri pekelnom kotli, kde budem hrat karty s vasimi najväcsimi demonmi, ako uvadzate svojich naväcsich pokusitelov satana a diabla? no povedz mi, kto by sa ich bal? myty, myty a este raz myty.
ja verim na zivot, tu a teraz. nepotrebujem kostoly, c. hodnostarov. potrebujem svoje deti, svoju rodnu, pracu, mat kde byvat a zdravie som mala napisat hned po detoch. a hlavne nepotrebujem, aby mi niekto robil poradny organ ako mam zit, ako sa mam chovat. nepotrebujem si odmodlievat prehresky. nepotrebujem sa spovedat, lebo nepacham ZLO.
kto tak cini, mal by si spytovat svedomie uz tu a teraz a nespoliehat sa na bozsky sud.
hovori sa tomu prirodzena inteligencia.

evkasus
6. okt 2013

@maca_p Ak vies ako to bolo, tak to napis.