Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@zuzkat1 ...jasne,chapem....
Posledna otazka.odpovede si precitam rano-dufam dake budu... Ja ako neveriaca riesim co ak sa dcera rozhodne pre vieru? Ale co ak sa vase deti rozhodnu ze neveria?
@zuzkat1 normální gymnázium, ale náš učitel je opravdu skvělý, nikdy nikoho nenutil vlastně ani tam chodit :D, byl to náš třídní celé 4 roky a jeden z nejlepších učitelů jistě taky. Je členem nějakého řádu, nejsem si teď jistá, jakého a nechci si vymýšlet, ale vím, že všechny prázdniny vždycky trávil v klášteře 🙂. Ale abyste si nemysleli, že to je nějaký důchodce, vůbec ne, když nás dostal jako svou třídu, bylo mu 29 🙂. Ale taky je to asi hodně tím, že jsme byli opravdu výběrová třída, nejlepší gymnázium ve Ostravě, takže konkurence šílená a asi i proto si mohl dovolit říci, že když nechceme, nemusíme tam být. Je mi jasné, že kdyby to někdo řekl na nějakém učilišti nebo tak, že by si půlka lidí sbalila a ukázali by se ta 2x do roka, ale u nás to prostě fungovalo tak, že komu se chtělo, tak tam byl a učil se, ani v ostatních předmětech s námi moc nehráli na nějaké úkoly nebo tak, prostě učíte se pro sebe a hotovo, kdo nechce, nikdo ho nenutí...
krásny a zaujímavý príbeh cesty k Bohu prežila moja známa, opisuje to v jednej malej knižke (skôr v brožúre)
Bolo to ešte za hlbokého socializmu, mladí manželia, z dobrých rodin, kariéra pred sebou. Ale manžel uveril v Boha. Zosypal sa jej celý svet. To, čo pokladal za veľké tmárstvo, kliatbu ľudstva, tomu uveril jej manžel.
Viac krát ho vyhodila z domu, pálila Bibliu. On vždy prišiel s kyticou v ruke...
Rodina ho vláčila po psychologoch, aby mu snáď nejako pomohli. Tam zažil aj jedno z veľkých povzbudení, psychológ (tuším bývaly ev. farár) mu povedal, že mu rozumie, a že je úplne normálny, len sa narodil v zlom štáte 🙂 .
Ona bola v koncoch, chcela si vziať život, ale čakala dieťa a čosi jej v srdci hovorilo, že to nemá robiť. Nakoniec vravela, že dobre, tak teda Bože, ak si, tak sa mi daj spoznať. Až potom prišlo to čítanie Nového zákona a zabralo... 🙂
Ale tomu muselo predchádzať veľa vecí, ten tichý hlas v srdci, ktorému nakoniec podľahla. A hlavne - príklad milujúceho, obetujúceho sa, údery nevracajúceho kresťana (jej manžela).
Myslím, že tak Boh oslovuje ľudí - pôsobením Ducha na srdce človeka a vplyvom lásky človeka podobajúceho sa na Ježiša (často kombináciou týchto spôsobov).
V konečnom dôsledku - iba voči skutočnej láske neexistuje žiaden protiargument...
@zuzkat1 Zuzi, vieš koľko iných "čo ak..." by si si mohla klásť a sa nimi eventuelne trápiť? 😅 a načo sa zožierať možno zbytočne, môj muž, keď začnem nad dačím silno špekulovať, že "čo ak..." ma stopne jednou vetou "Nemala by si kuvikať" 😉 ale Tebe to nepríde možno ani tak strašné, ako sa toho bojíš, že? 😉
ten jej manžel, keď bol ešte neveriaci zažil, že mu zomrela sestra na leukémiu, mala asi 17 a chcela veľmi žiť, opisuje to ako najstrašnejšiu udalosť svojho života, možno ani nie samotnú jej smrť, ale to, že ani jej otec (ateista) ani on jej nevedeli v tej chvili dať nič, že zomrela bez nádeje, že on sa v tom cítil sám a zúfalo
už by nikdy nechcel prežiť, aby niekto takto musel odísť bez nádeje, ani to, že musí byť v probléme sám...
tá strata bola aj jedným so spúšťačov hľadania pravdy o živote a o svete... hľadania odpovede na otázku "Prečo?"
@katja78 bat sa nebojim.ked bude dospela nech si robi co chce...ja nie som ani krstena,ani mala,a ani ma neviedli k viere... A nechybalo mi to... Myslim ze keby som chcela byt veriaca tak v pohode mozem,ale nechcela som...skor takeho sa bojim,ze "aj zuzka a evka chodia na nabozenstvo,aj ja chcem!" Lebo z toho budu len hadky... U mna toto nie je argument...svagrina dala dceru na nabozenstvo kvoli takemu argumentu...
Ok...uz fakt idem spat🙂 dobru noc
@zuzkat1 no odpírat dětem něco, ačkoli to chtějí jen kvůli kamarádům je podle mně stejně špatné, jako jim něco nutit, samozřejmě tím nemyslím, že se má dítěti dávat vše, o co si řekne, ale odepírat mu někam chodit...to je stejné, jako ho k tomu nutit už jen z principu, prostě diktatura, nevím, proč by mělo být to, že tam chodí kamarádky, špatným argumentem, když si to dítě přeje...naopak mi přijde, že v děti si pěstují nejčastěji ty kamarády, které jim "umožní" právě rodiče, společnými kroužky a podobně, takže mi přijde pěkné, podporovat společné zájmy dítěte s jeho kamarády 🙂.
@maja22 děti věřících mnohdy sejdou z cesty, hledají se, prostě potřebují zjistit, že jejich víra není jen naučená, ale opravdová, viděla jsem to u kamarádek, dokonce jedna z mých nejlepších kamarádek teď teď prožívá velmi obtížné období, nechci přímo říci, že se obrátila k Bohu zády, ale není to daleko do pravdy, ale stejně věřím, že takhle žít nedokáže, myslím, že každý kdo poznal Boha už bez něj nedokáže žít, ačkoli to bude zkoušet, to místo se ničím jiným zaplnit nedá 🙂.
@zuzkat1 aha, chápem...neviem, ako by som prežívala, keby moje dieťa odmietalo Boha, hoci predtým nie...určite by ma to trápilo, ale nechela by som sa kvôli tomu hádať, hoci na rozdiel od Tvojich obáv a možných argumentov, vo veriacich rodinách to hrozí zrejme až vo veku, keď sú deti dospelé, takže nejaké detské hádky nehrozia...zrejme by to bolo viac o mojom (a menželovom) trápení a modlitbách...a toto je pekná pesnička "Aj keby..."
Hudba dohráva... na dobrú noc... chvála:
https://www.youtube.com/watch?v=BavmSOLK2kk
😵
@maja22 aha,no aj mi napadlo ze pre veriaceho je to tazsie,lebo ja ako ateista si poviem...no mojd dieta je poblaznene,ale ok nic neziska ale ani nestrati,ved ju to prejde...ale z pohladu veriaceho straca nadej na vecny zivot.to je pre veriaceho rodica asi hrozne.
@maki73 Samozrejme suhlasim ze dieta ma mat spolocne zaujmy s kamaratmi a keby chcela ist na tanec,ci vytvarnu kvoli kamoske,nech ide.ale 6rocne dieta nemoze zodpovedne rozhodnut ci sa chce ucit etiku alebo nabozenstvo.navyse ak nestravi 45 min.s kamoskou na nabozenstve nic sa nestane.je dalsich 10predmetov kde spolu budu a cez prestavky tiez.a este...fakt si myslis ze ak by dieta z veriacej rodiny povedalo,ze chce chodit na etiku lebo aj evka tam chodi,tak ho daju na etiku a nie na nabozenstvo? Existuje predsa tolko moznosti kde upevnovat kamaratstvo.
Plus vadi mi ze automaticky sa uci katolicke nabozenstvo. Vyuka nabozenstva by mala prebiehat podla mna tak ze vysvetlia principy vsetkych nabozenstiev aby si dieta mohlo vybrat.Samozrejme to sa v 6tich rokoch neda takze ja by som dala nabozenstvo az na druhy stupen.
@zuzkat1 ....co by som robila?hmmmm....neviem presne.....ale v jednom som si ista-urcite by som ho nasilu nenutila,nedonucovala k nicomu...natlak nema zmysel....myslim,ze by som sa za svoje dieta aj nadalej modlila...
kriza a pochybnosti patria do zivota....a obzvlast do duchovneho zivota...clovek,kt.sa snazi najst tu spravnu cestu stale uvazuje,rozmysla,skuma ine nabozenstva..atd.....maloktory veriaci sa cely zivot nestretol zo ziadnopu pochybnostou....
ja som v puberte tiez zvazovala a rozmyslala,ci s tym kostolom nasi neprehanaju 😀 ....videla som,ze z toho nie su nadseni,ale vazim si,ze mi nikdy nic v tomto obdobi neprikazali,nezakazali....no a ten ich pristup ma zrejma postupne priviedol k "dospelejsej",mnou dobrovolne vybranej ceste....a som im za to vdacna....za ich priklad a modlitby(teraz uz z neba)
@terezka1947 oprav ma ak sa mylim,ale tvoje slova akoby potvrdili co si myslim...male dieta to nevnima ako cestu...berie tmn ako rodinny program a pekne rozpravky,mile prosby (motlitby) panovi atd... A ked dojde do obdobia kedy to pochopi - zacne chapat tak si same musi vybrat...
hmmmm, no tie zažitky z klinickej smrti su tiež dosť diskutabilne.... Môžme povedať, že ide o chemicke procesy v mozgu, možno že sa práve aktivuje nejaký ten lalok zadpovedná za transcendentalne zažitky,vtom prípade, by sa každému ukazalo to, čo ma v podvedomí pre neho najväčšiu silu.No su napriklad aj ludia, teda minimalne jeden človek ktorého som to počula hovoriť, že napriek tomu, že bol ateista a o Ježišovi nevedel takmer nič, tak sa mu on v tej klinickej smrti ukaza. Na druhej strane som počula hovoriť o klinickej smrti človeka, ktorý bol ateista a velky sukničkar. Hovoril o dlhom tunely a za tunelom svetlo, klasika, aako takmer každý kto to prežil. Ale to čo bolo za tunelom, by ste neuhadli... Same hole ženy 😕 😅
Ružencovej Panny Márie B
(spomienka)
Jon 1, 1 – 2, 1. 11
(Ž) Jon 2, 3. 4. 5. 8
Refrén: Vytrhol si ma zo struhy, Pane, Bože môj.
Lk 10, 25-37
Aleluja, aleluja, aleluja.
Nové prikázanie vám dávam, hovorí Pán; aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás.
@zuzkat1 nie,nebrala som to tak.,ze nieco rozpravkove.....ale okolo nejakeho 16 roku som tak uvazovala viac nad roznymi problemami zivota...neriesila som ci existuje Boh...ale ako je to s nasim nabozenstvom,ci nie je zbytocne prisne,ci su niektore veci v nom naozaj take dolezite...ci a ci a ci...clovek,kt.dospieva si utvara dospelejsi pohlad na svet a chce sa do neho zaradit ako dospelak 😀 a ja som vzdy hladala na vsetko odpovede,neustale mala otazky....skratka,v puberte som skor prehodnocovala,ci to,v co som verila je to prave orechove....skusila som napr. Abdrushina...kamaratila vela s evanjelikmi,mala kamosov zo slobodomurarov....no....fakt som hladala odpovede....po pravde..."najvolnejsia"sa mi paradoxne zdala katolicka viera...lebo sice obsahuje nejake prikazania 😉(ktore posobia pre mnohych zvazujuco) ,ale tie prikazania vlastne chrania stastie cloveka.....takze som st
@terezka1947 takze som stastna 🙂
@vejula 🙂 moze byt,ale zazitky z klinickej smrti nesluzia na potrdenie existencie Boha...
@terezka1947 🙂
@zuzkat1
@terezka1947 nemôžme vylučiť ale ani potvrdiť, že nad mozgom je duša, ktorá možno práve dava impulzy mozgu na jeho funkcu (čisto teoretizujem) mozog sa samozrejme snaži robiť všetko pre to, teda celkovo telo, aby vysledok bol pre samotneho jedinca čo najlepší. Ak nastava smrť, teda aspon sa to tak javí, je dosť možno, že mozog, možno aj na signal z tej duše(alebo aj nie, to nevieme potvrdiť ani vyvratiť) aby prepol do režimu duchovna, dosť možne je že sa spustí práve tento transcendentalny lalok (vymyslela som mu nazov 😀 ) aby sme sa prepli do modu duchovna, aby pre nas nebolo tak ťažké opustiť svoje hmotne telo, vzdať sa toho čo nas držalo na zemi, všetkého viditelného (teda aspon našimi nedokonalymi zmyslami sa to tak javilo) Možno nas tento proces ochranuje a pomaha nam pri prechode a opušťaní našho pozemskeho tela
@terezka1947 ja ako dieta som milovala myty a legendy egypta,grecka,rima a mala som bibliu pre deti...uz vtedy ma bavila najmenem😅 ale tie pribehy som radila vzdy do tej kategorie mytov... U nas je najviac veriaca babka,ale do kostola uz nechodi-mala zly zazitok s fararom... V boha veri nadalej...

@terezka1947 🙂