icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkat1
13. nov 2013

@magimary ja som to videla v spravach

magimary
13. nov 2013

@andelka nechce sa mi to teraz rozoberať do dôsledkov,
najmä, keďže mi je jasné, že hovoríš o svojich osobných skúsenostiach,
ale nedá mi upozorniť, že "ošidné" to je v určitých prípadoch, ktoré sa aktuálne týkajú teba (možno nechápajúci manžel, možno neveriaci partner, možno niečo úplne iné, neviem...aj keď...),
ale za seba ti poviem, že ja STM ako "ošidné" rozhodne nevnímam.
vďaka BOhu mám chápajúceho, podporujúceho manžela, takže to ozaj ide a vôbec to nie je ošidné a náš vzťah to maximálne obohacuje a buduje...
len som chcela konkr. reagovať na to, že sa nedá zovšeobecňovať, ak hovoríš o osobnej skúsenosti, rovnako ako ja hovorím teraz o svojej...

magimary
13. nov 2013

@zuzkat1 jáj, nuž áno. chápem.

katarina104
13. nov 2013

@andelka ja som nepovedala, že máte žiť bez sexu...len že život nie je len o sexe...je o láske...ja osobne by som nechcela, aby môj manžel nerešpektoval moje plodné a neplodné dni..a robil si čo chce on na svoje uspokojenie..a čo ak budeš chorá a sex nebudeš môcť mať? tvoj manžel si môže nájsť inú ženu, lebo jeho hodnoty budú sex a potom ty...
Používať HAK by bolo to isté ako povedať: Prijímam ťa v tvojom tele- ale nie s tvojou plodnosťou..

andelka
13. nov 2013

@magimary však to ano..ale tvrdit že STM je super vždy a pro každého..bohužel není. Záleží na mnoha okolnostech. Proto třeba nezavrhuju jiný druh antiko, pokud STM používat nejde (např. v době kojení, to prostě nejde, pokud mají rodiče opravdu důvod další mimi nemít)

katarina104
13. nov 2013

@andelka ja osobne používam STM už 10 rokov a mám 3 plánované deti... a zatiaľ ma nesklamala..ani HAK nie ja 100%ná, ak chce Boh aby si mala dieťa tak ho mať budeš..a dá ti aj silu ho vychovať a silu ho vynosiť, lebo Bohu nič nie je nemožné

katarina104
13. nov 2013

dievčence, chce vám tu niekto zle..veď ide len o vaše zdravie..a nie o biznis pre lekárov či? keby vaše mamy používali bariérové metód tak tu teraz nie ste...

inkinka
13. nov 2013

@magimary no ved...
Kresťanom, kresťanským inštitúciám, organizáciám a zariadeniam, ako aj všetkým ľuďom dobrej vôle vzniká v súvislosti s vyššie uvedenými požiadavkami závažná morálna povinnosť uprednostňovať

povazujem sa za krestana a myslim, ze aspon trochu dobrej vole mam 😉 a toto vyhlasenie ma odsudzuje ako cloveka zlaj vole, pretoze tu zavaznu moralnu povinnost necitim, aky life sa znici pouzitim kondomu?

inkinka
13. nov 2013

@katarina104 teraz tu nepodsuvaj, ze ide o zdravie...dobre vies, o co a komu tu ide

katarina104
13. nov 2013

@inkinka ide o vaše dobro, kto vám chce zle??? viem aké dôsledky má používanie HAK..tak preto to píšem

andelka
13. nov 2013

@katarina104 já to neodděluju, láska a sex patří k sobě. A nemluvím o nemoci, která přímo sex znemožňuje, ale prostě o delším období, kdy STM používat nejde.
Souvisí s tím i to co se ledaskde dočítám, že když sex, tak jen ten "pravý"..že jen společně sami sobě, nebo vzájemně (víte co)..že to je blbě..

magimary
13. nov 2013

@andelka opäť musím protirečiť 😉
ja plne (a OZAJ plne) kojim môjho polročného Miláčika a STM funguje aj u mňa...
teplotu meriam od konca 600nedelia

andelka
13. nov 2013

@katarina104 no, kamarádi čekají nechtěně třetí.
Jinak ano, spolehlivost je vysoká..ale u některých žen to znamená hodně dlouhé období abstinence..což ne každý snese. Sama mám s STM dobré zkušenosti co se spolehlivosti týče, dvě plánované děti..ale hodně jsem narážela právě při kojení a po odstavení, kdy cyklus dělal psí kusy.. a jediná antiko kterou bych brala, mi byla odmítnuta..

andelka
13. nov 2013

@magimary prosím tě jak? Když není MS, jak chceš poznat plodné období? Když hlen si dělal co chtěl už při normálních cyklech, ovu nesignalizoval dostatečně dopředu, nedalo s eměřit ani ve stejnou hodinu, natož po 4h spánku.
Najela jsem na měření po první MS po porodu..ale doteď mi MS pravidelně nechodí a hlen je zmatený stále.

zuzkat1
13. nov 2013

@katarina104 moja mama pouzivala barierovu metodu a ja hak a mam dceru planovanu takze nechapem ten argument.

katarina104
13. nov 2013

@andelka pri kojení a odstavení sa dá používať aj billingsova metóda a spolu so symptoter. ju považujem za spoľahlivejšiu ako brať HAK.. a ak počujem výraz nechcené dieťa, tak mi je do plaču..ak by niekto povedal, že som bola nechcená, tak sa to nesie so mnou celý život, je to o tom, že všetci sme chcený Bohom...

katarina104
13. nov 2013

@zuzkat1 a koľko máš neplánovaných detí? hm...

katarina104
13. nov 2013

ok vidím,že je to nekonečná diskusia ta sa tu majte..

andelka
13. nov 2013

@katarina104 já sleduju hlen i čípek, a stejně mi to najisto neřekne jak daleko je k ovulaci.
Já jsem napsala že nechtěně počali, ne že když zjistili že ho čekají, tak že by ho nechtěli..ale přejetí byli, vypekla je první fáze. Zkušenosti měli dlouhodobé, ale prostě mysleli že je neplodný den, ejhle ovu přišla výjimečně dřív a hotové. Když s emilovali, mysleli že je to neplodné období a mimi nechtěli počít.

zuzkat1
13. nov 2013

@katarina104 vdakabohu ani jedno😉
Osobne nevidim rozdiel medzi hak,kondomom alebo meranim teploty. Vsetko je na to aby zena neotehotnela.ked ste tak pro life tak nepouzivajte vobec nic.

katarina104
13. nov 2013

@andelka tak vidíš to dieťa chcel Boh..je v cykle cca 7 dní kedy je možné zo styku otehotnieť aj to u plodných párov a tie ostatné sú neplodné..to je toľko to vydržať?????je to len o úcte k žene a jej plodnosti a obete Bohu ako skôr prejavom vďačnosti.. tak asi toľko ale mám vás všetkých rada, aj keď sa nerozumieme v určitých veciach no...tak pa

magimary
13. nov 2013

@andelka no, ja MS mám a hoci stále nie pravidelne a hoci prvé boli anovulačné /zistila som až po/, tak aj tak sa mi dá normálne riadiť pravidlami STM...
4hodiny v kuse som nespala už aspoň 8 mesiacov, ale tým, že malý spí pri mne a ja ho kojím (niekedy aj 8x za noc) v polospánku a nevstávam pri tom, tak teplotu normálne meriam (v rovnakom čase, keď vstávam kvôli ďalšiemu synovi a vodím ho do škôlky) a ona krásne kreslí krivku v grafe a tak presne viem, v akej fáze cyklu kedy som... čas ovulácie ešte poisťujem ovulačnými testami, keďže hlien mám úplne "od mima" a na krčok si ešte netrúfam siahať (keďže som ho mala pôrodom zmasakrovaný)

andelka
13. nov 2013

@katarina104 ehm, už jsem měla i 26denní potenciálně plodné období. I delší,když hlen lítal jak na houpačce a cyklus byl anovulační.
A i při pravidelných cyklech je obvyklá doba nutné zrženlivosti 7+3..takže minimálně 10.Prostě když se rok a půl STM používat nedá a nedá se dohodnout na jiné metodě,tak na úctu k ženě moc neslyším. 😅

magimary
13. nov 2013

@zuzkat1 prečo by sme nemali používať vôbec nič?
čo sme my niečo menej ako "vy"? 😨 🙄
mám rozum a slobodnú vôľu na to, aby som ju používala,
nie na to, aby som tomuto svetu privádzala deti s rizikom mojej smrti
akurát na to používam prirodzené spôsoby-
aj tie vám prekážajú?

katarina104
13. nov 2013

@andelka hm je to o tom na koľko tú metodu ovládaš..ja mám nepravidelné cykly kojím, som po pôrode a ide to veru..ak by si mala záujem môžem ťa to doučit

andelka
13. nov 2013

@magimary a podle čeho určuješ první fázi, když podle hlenu a čípku se nedá?
Já jsem taky kojila v posteli, taky často..ale vstávat jsem musela, i 2h v kuse prochodit..hlen a čípek by mi neřekly skoro nic..první Ms jsem dostala 11m po porodu..takže bych prostě měřila třičtvrtě roku, křivka by neukázala nic..

katarina104
13. nov 2013

@zuzkat1 každý človek by mal niesť určitú zodpovednosť..asi tak...a je mi ľúto tých detí, ktorým si nedala šancu sa počať... 😔

andelka
13. nov 2013

@katarina104 děkuju, další děti a kojení neplánuju. Naměřených mám zatím 27 cyklů, takže začátečník nejsem. Načtené mám dost, i pravidla pro dobu kojení..bohužel nedalo se. Prostě třičtvrtě roku zmatený čípek, hlen a křivka by neukázala nic. A třetí mimčo byla tehdy moje noční můra, to bych nedala..takže spolehlivost především. 😅

zuzkat1
13. nov 2013

@magimary mne to neprekaza...len nechapem rozdiel tak isto branis pocatiu

katarina104
13. nov 2013

@andelka odporúčam si kúpiť a preštudovať, ak chceš
http://www.kumran.sk/prirucka-symptotermalnej-m...