icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

lucka_220809
28. júl 2012

@evkasus Mne pride, ze stale celkom nerozumies, o com tu niektore dievcata pisu, ked pisu. Nikto tu nechce zakopat knazov pod zem a vsimat si nejake detaily nepodstatne. Ja uz to nebudem tu zase cele rozpisovat od zaciatku, tu nejde o pychu nas alebo pychu nejakych knazov - nie vsetky, ale mnohe z nas tu podla mna pisu v dostatocnom porozumeni tomu, ze su vyzvy, v ktorych je tazko naozaj i knazom a cirkvi, nejde o to,ze sa chceme zameriavat negativisticky a neocenujeme velke usilie tolkych ludi... ja stale vravim,ja si hlboko vazim tolkych ludi v katolickej cirkvi - od knazov cez obycajnych beznych veriacich, a nebojim sa, ze by im jedina zo kutkov ich viery a lasky nebol nejaky zapocitany aj ak by som sa lisila v nejakej otazke viery s nimi. Ale ze je nieco chore v systeme katolickej cirkvi... ja neviem,preco je taky problem sa rozpravat o tom,co je zle. Je to problem, akonahle niekto chce na nieco poukazat, hned je obvyneny z toho,ze je pysny, co si dovoluje, sudit cirkev, ze su ine veci, na ktore sa zamerat... ale PRECO? Preco sa nemame stavat lepsimi??? Ked mne niekto vytkne, ze sa nespravam v niecom dobre, napomenie ma, tak je to snad spravne. Ved to robili prvi apostoli a v Biblii sme mnohonasobne vyzyvani k tomu, aby sme skumali veci a aby sme sa zdokonalovali. A to bolo mienene pre Cirkev - ludi, ktori zili vo viere v Krista. Preco to neplati napr. pre katolicku cirkev dnes - tato moznost v pravde upozornit a diskutovat o niecom.. ? Preco ked niekto chce, najdu sa vacsinou len ti, ktori ho zahriaknu, ze to nie je dostojne voci "svatej cirkvi" a mame si hladiet kazdy svojho a uznat, co je tam dobre.. to ale uznavame, no nema Kristova Cirkev - my vsetci, ktori verime v Krista, cinit neustale pokanie a ist dalej v poznani a nevyzaduje toto nahodou aj priestor na diskusiu, na vypocutie si veci, na sebareflexiu?

Ja neviem.. musime v skutku vsetci len s oddanostou na vsetko prihliadat a nehovorit nic? Ak by aj bolo 80% veci v poriadku a 20%, je to dovodom, aby sme vsetci len uznavali o tom, co je dobre a ospravedlnovali akukolvek chybu? Ako jeden clovek vie narobit strasne vela zla vo velkom spolocenstve, tak i jedna zla praktika vie narobit vela skody.

Aaaale ja ta naozaj velmi dobre chapem. Ja by som pred par rokmi pisala do bodky asi to iste.

katja78
28. júl 2012

@linda81 - Ty berieš informácie v médiách ako hotovú vec? ja ako riadne zmanipulovanú honbu na čarodejnice, ak sa to týka Cirkvi a jej majetkov...
Ako vieš, že Cirkev nepodporuje charitu? Napríklad Slovenská katolícka charita Ti nič nevraví? Činnosť rehoľných sestier v nemocniciach, starobincoch, vo svete činnosť misionárov na misiách, často v takých podmienkach, ktoré hraničia s dôstojnými podmienkami na život, toto všetko sa Ti zdá nič? Presne o tomto Tvojom pohľade je veta:
"Dobro nenarobí veľa kriku a krik nenarobí veľa dobra."

linda81
28. júl 2012

@katja78 jasne , ze to neberiem ako hotovu vec...ale ciste to kazdopadne nieje...kolko je na tom pravdy , vedia len ti, ktorych sa to tyka..🙂....a pochybujem , ze sa to niekedy dozvie niekto iny.....Slovenska katolicka charita mi samozrejme nieo hovori....ako aj zbierky tejto organizacie od obycajnych ludi....( este , ze sa uz odpustky nepredavaju za peniaze ako v stredoveku).neviem , ci dal niekedy nejaky biskup zo svojho na tieto ucely....vsak ovecky sa uz vyzbieraju....tie nedostojne podmienky som videla v par klastoroch na vlaste oci, ked som sa este tomu viac venovala....poviem Ti...ja budem musiet este vela robit, aby som mala taky luxus doma

evkasus
28. júl 2012

@vejula Paci sa mi tvoj pozitivny zaver... 🙂
Sv Frantisek sposobil akoby revoluciu v Cirkvi, ale zaroven aj pri svojom poznani a mistickych zazitkoch ktore mu Boh dal, nikdy nesiel proti Cirkvi...poslusnost bola pre neho dolezita...aj preto si isiel pytat od papeza schvalenie pre svoj rad.
Preco nezavrhol tu bohatu Cirkev, ktora v tom case mala tak vela neduhov... ... ... Nie je tu iba ludska stranka Cirkvi, ale aj ta nadprirodzena. To si uvedomovali vsetci svati. Na druhej strane Frantisek dal Cirkvi velky dar, ktory ju obnovuje do dnes vo forme sluzby frantiskanskych radov.

Cirkev je ako telo, ktore sa sklada z vela udov a kazdy ma inu funkciu a nemozeme byt vsetci rovnaki a obavam sa, ze nemozeme ani vsetci vykrocit cestou, ktorou vykrocil Frantisek. Bol radikalny v tom, ze skutocne nechcel vtastnit nic. Co posobilo ozdravujuco, pre Cirkev ako spolocenstvo, ale nie kazdy jednotlivec moze a ma ist touto cestou.

Ak by aj Cirkev nic nevlastnila, pomohlo by to v evanjelizacii a pomoci inym?
Vacsina knazov nezije v prepychu (teda ja nepoznam takych) a ziju s vlastnictvom ovela mensim ako ktokolvek z nas.
Nepatri im fara, ani peniaze, ktore sa vyzbieraju v kostole. (ak ich niekto zneuzije, tak je to trestny cin, ako kazdy iny trestny cin).
Jezis vo svojej dobe nepatril k najchudobnejsim, aj ked neoplyval bohatstvom. Prirovnala by som to k dnesnemu beznemu cloveku, ktory ma na zivobytie, ale nema bohatstvo a zije skromne. Predtym ako zacal verejne ucinkovat, tak pracoval a zil beznym zivotom.
Ano Jezis sa stretaval s mytnikmi a hriesnikmi, ale nikdy to nebolo v tom zmysle, ze hej ty...nemusis na sebe nic zmenit....nie, stetnutie s Jezisom zmenilo ich zivot a dokazali zanechat svoj hriech a zmenit svoj zivot. Jezis prichadzal k hriesnikom, ale aby zmenil ich zivot a uzdryvil ich zmyslanie alebo ich telo. A potom ich dalej vyucoval a formoval. No na to sa museli ucenici otvorit prijatiu toho, ze ich ide niekto poucit.
Cirkev nie je uzavreta k dnesnym hriesnikom, ale tak ako Jezis ona pokracuje v davani pravidiel. Lebo Jezis nepovedal hres dalej a nasleduj ma. Ale zmen svoj zivot a nasleduj ma (nie doslovne).
Chramy Cirkvi boli a su otvorene pre vsetkych. No potom je to aj na rozhodnuti toho konkretneho cloveka.

katja78
28. júl 2012

@linda81 - a teda sa spýtam aj Teba. Cirkev nie je nejaká zisková firma, nič neprodukuje, len nadobudla časom isté majetky. Ak by ich predala, všetci kňazi, rehoľníci, biskupi, by ostali bez strechy nad hlavou, ostali by napr. len chrámy, z nich by sa rozpredalo všetko, čo by malo nejakú hodnotu, vlastne opäť by to bolo len o tom, že sú odkázaní na pomoc veriacich, alebo by sa zriekli svojho života Bohu zasvätených osôb, lebo by si museli zarobiť na živobytie...
Bola by si spokojnejšia? Podporovala by si túto Cirkev nejako? Alebo by si sama predala časť zo svojho majetku?

molka
28. júl 2012

Ľudia vidia iba to, čo chcú vidieť. Aj keby na vlastné oči videli, v akých ťažkých podmienkach žijú mnohí misionári, ani to by ich nepresvedčilo. Veď aj o matke Tereze si ktosi dovolil vyhlásiť, že žila v prepychu. Mám veľa kamarátok misionárok pósobiacich v Kazachstane a tie podmienky, v ktorých žijú, si tu neviete ani predstaviť. Starajú sa o chudobné deti a nikto im nikdy nepovedal ani ďakujem. Ľudia budú radšej vyhlasovať bludy o prepychu a bohatstve... 😝

evkasus
28. júl 2012

@lucka_220809 Lucka ja si nemyslim, ze su v tejto diskusie iba dva tabory, ktore stoja proti sebe. Prezivanie viery je tak individualna zalezitost. Z kazdeho prispevku priznam sa citim nieco ine, a vidim, ze kazdy zaziva uplne iny rozmer a je na inej ceste.
Preto ked mi napises, ze som nepochopila tie baby, tak ja vlastne ani neviem ktore, lebo momentalne odpisujem skor tak ze zhrnam, co si o veciach vo vseobecnosti myslim ja. Ved su tu taki, ktori veria, ze je jedno v co verime, alebo taki, ktori veria v Jezisa, ale nie v Cirkev, alebo taki, ktori nemusia ani Boha ani Cirkev a este neviem kolko kombinacii. Kazdy mame individualnu zivotnu skusenost. Popravde obcas uz citam tu diskusiu uz iba ako celko a reagujem svojim nazorom, ale nesnazim sa pamatat, kto co povedal.

Ja viem, ze si myslis, ze ja som tam kde si ty bola pred rokmi. Ale tu znova by som ti uplne priatelsky odporucila, aby si bola menej odvazna robit si take uzavery. Lebo prezivanie vztahu s Bohom sa nedeli iba na pred (ovca katolickej Cirkvi) a po (slobodny a uvazenia schopny clovek). Tieto slova pisem v mieri a nie arogantne...tak prosim ber ich iba ako moj postreh.

To ze obhajujem Cirkev neznamena, ze nevidim jej chyby a mam ju zidealiovanu. To vobec. No zatial sa tu tocime iba o negatovach Cirkvi a tak mam taku instinktivny potrebu obhajit ju. Ak by som sa rozpravala s kamoskou s ktorou viem, ze pozna dobro Cirkvi a pozera sa na nu realne, tak sa s nou velmi rada porozpravam aj o problemoch v Cirkvi. Lebo viem, ze kritiku pochopi spravne.
No tu som zaznamenala par velmi pre mna detskych vyhlaseni o Cirkvi a tak mam potrebu obhajit vseobecne poznanie o nej.

emita
28. júl 2012

to že v cirkvi je veľa peňazí je fakt mýtus. môj švagor je kňaz. dostáva minimálnu mzdu(hoci je vyskoškolák), má manželku a tri deti (my sme gréckokatolíci) a fakt okrem 10 ročnej Škody fabie (ktorú nutne potrebuje aby sa pohyboval medzi filiálkami) a nejakého nábytku nemajú nič.

btw tiež som si svojho času myslela že nikdy nebudem môcť mať deti. Mojich dvoch drobcov považujem za zázrak a veľký Boží dar.

lucka_220809
28. júl 2012

@evkasus ja inak vlastne nerozumiem,preco sa tu zacali pretriasat majetky cirkvi ci co... Uz mam z celej debaty pocit,ze je odtrhnuta z nejakeho sirsieho kontextu a ze sa tu vsetci chytaju za slovicka.

Musim sa ti ospravedlnit, za to vyjadrenie, na ktore si spravne zareagovala: nie, mas pravdu, veci nestoja tak, ze su "pred" a "po" a ja sa necitim ako nejaky osvietenejsi clovek oproti tebe. Naopak, zrovna pri Tebe (na vacsinu inych prispevkov vlastne ani nevnimam, ze by som potrebovala reagovat, ale s tebou mi ta diskusia pride taka celkom zmysluplna, lebo si naozaj o Tebe myslim,ze veris v slobode).. Ale stale mam pocit,ze bud nie celkom chapes, co niekedy hovorim, alebo naozaj mi vysvetlujes veci z takej zvlastnej pozicie, ako keby som nepoznala, ako sa ozaj veci v katolickej cirkvi maju, a ty im rozumies a predsa ziaden konflikt nemas. Chvilkami sa tiez citim tak .. bezradne, ked mam pocit, ze veci hovorim jasne a v reakcii najdem nejake nepochopenie. Ale s tym nic nenarobim, predsa kazda mame svoju vieru a z nej vychadzajuce stanovisko a vlastne nepozname sa, a takto verejne si clovek asi dava ine hranice rozhovoru ako v sukromnej debate..

Akokolvek, aby sme sa nezamotavali uz do nejakych predpojatosti, navrhujem nechat toto asi tak... ja uz aj tak zacinam mat pocit,ze debata nabera prilis vseobecny ramec a v tejto debate nebavit sa konkretne znamena naozaj sa len dat do extremnych poloh obhajoby a obzaloby a o to asi ani jednej zdaleka nejde.

Takze zatial peknu sobotu 🙂 Mozno priebezne sa zas nieco "nachomejtne" :D

minewka
28. júl 2012

@evkasus ty ideš z jedného extrému do druhého. Berieš veci výsostne z hľadiska viery a emócií - nie z hľadiska praktických každodenných úkonov, zákonov, atď.

Mám pocit, že si si vystrihla to negatívne, nechceš to vidieť, ospravedlňuješ to tým dobrým v cirkvi - ale o tom dobrom nik nepochybuje, nik nespochybňuje všetkých kňazov, hodnostárov, poslanie cirkvi ako také.

Spochybňuje sa praktická a tá menej "duchovná" stránka veci - a to transparentnosť financií (tieto financie nie sú "Božie" , ale sú to financie bežných ľudí, od štátu, aj odo mňa - ako neveriacej, napríklad), po stáročia prepojenie politiky, politických predstaviteľov a cirkvi, tisícok káuz, ktorí nikdy neboli starostlivo vysvetlené, ani potrestané.

Nikto nespochybňuje cirkevnú charitu, ale netreba ani spochybňovať skutočnú hodnotu cirkevného majetku (a tá je takmer nevyčísliteľná). Máš pocit, že skutočne sa zmysluplne nakladá s týmto majetkom?

evkasus
28. júl 2012

@minewka ja myslim, ze tu zaznelo vela roznordych nazorov na Cirkev a spochybnenie z vela hladist. Ak ty napises, ze to a to nespocchybnujes, tak to je fajn.
Ale boli tu aj ine vyjadrenia od inych prispievateliek uplne priamo napadajuce nielen materialnu stranku ale aj duchovnu.
Ja som pisala vseobecne reagujuc na prispevky celkovo.

V prispevku vyssie som naznacila, ze som si "nevystrihla" to negativne.

minewka
28. júl 2012

@emita to, že je v štáte veľa peňazí je fakt mýtus - moja mama je štátny zamestnanec, má tabuľkový priemerný plat, po 25 rokoch praxe má do 600eur v hrubom a to je vysokoškoláčka, má muža a 3 deti... donedávna s otcom jazdili na starej škode favorit. Super argument , čo? 😀

Cirkev má obrovský majetok - skrze pozemkov, budov, historických nehnuteľností, historických artefaktov a relikvií, historických zbierok, slávnych obrazov, z daní, z darov, z prenájmov budov, pozemkov, atď... skús si len cez Katasterportál zadať vlastníka nejakú cirkevnú inštitúciu...či nejakú cirkvou zriadenú sročku... To si zase nájdeš cez obchodný register.

A to, prečo svojim zamestnancom dáva almužnu - sa spytuj sama v sebe. Rovnako sa spytuj sama v sebe, nakoľko transparentne a ekonomicky s ním hospodári, nakoľko informuje veriacich, atď.

slniecko2
28. júl 2012

ja len k tym cirkevnym majetkom-nemam sice prehlad,ale je nesmierne mnozstvo majetkov,ktore veriaci dobrovolne darovali (alebo nechali dedit) Cirkvi a nejedna sa o male ciastky-s takymito darmi sa zachadza ako s obetou veriacich a velmi prisne sa kontroluje na co vyuziva

evkasus
28. júl 2012

@lucka_220809 Nemusis sa ospravedlnovat. Je dost mozne ze sa nie vzdy spravne pochopime.
Ale to je asi pri pisanom slove normalne. Keby sme stali zoci voci, bolo by to mozno uplne ine.
A ja si aj myslim, ze vela z veci co riesime, hlavne to prezivanie duchovna, je skor na osobny rozhovor.
Ak sa mozno cudujes, ze ti veci akoby vysvetlujem (aj zbytocne 🙂 ) ber to ako moju formu prejavu. Ja myslim, ze casto tak rozpravam, akoby som vysvetlovala (a od zakladov 🙂 ).
A ak sa aj dalej v diskusii v niecom nezhodneme nevadi, ja v tom citim slobodu. Lebo aj keby si mala v niecom opacny nazor tak to beriem v pohode, iba ako vymenu nazorov. 🙂 Aj s najlepsiu kamoskou mame na niektore veci iny nazor a napriek tomu si jedna druhu vazime. 😉

minewka
28. júl 2012

@evkasus to je pravda, že sa v rámci diskusie často zmiešajú dokopy rôzne témy, ktoré by mali byť oddelené.

Na náukách pred svadbou sme stretli jedného kňaza, stal sa našim blízkym rodinným priateľom - rim.kat. kňaz - veľmi si ho vážim, je vzdelaný, rozhľadený, rozpráva taliansky, nemecky, študoval v Ríme, učí aj na univerzite tu v KE. Spolu často diskutujeme o niektorých veciach a veľmi rada s ním diskutujem - pretože je má otvorenú myseľ a uvedomuje si aj negatívne a tienisté stránky v celej mašinérii zvanej cirkev - a to je dobre, lebo len ak si otvorene uvedomujeme aj negatíva a nesnažíme sa ich nejak okrášliť, lebo sa nám tak ľahšie prijímajú , potom sme na dobrej ceste aj ich zmeniť...

Napríklad sa mi veľmi páči a veľmi si vážim že ma pred časom pozval na sériu prednášok (aj napriek môjmu prevažujúcemu ateistickému postoju) - hlavná téma bola "(Ne-) možnosť hovoriť dnes o Bohu" ...veľmi zaujímavú prednášky boli napríklad
Prokop BROŽ, Praha – Katolícka teologická fakulta Univerzity Karlovy - Silentium a afasie. Dvojí postoj slova (Piero Coda o Zjevení a mystice)

vynikajúci a veľmi charizmatický
József VÁLÓCZY, Budapest – Pázmány Péter Katolikus Egyetem - Transparentnosť a komunikácia – súčasný agnosticizmus: dôsledok chýbajúcej skúsenosti s Bohom alebo nedostatok jazyka?

A iné.

Po prednáškach sme sa stretli, diskutovali sme, pýtal sa ma na môj názor - chcel pochopiť aj zmýšľanie ľudí inak orientovaných - možno pre to, aby sa snažil zapojiť do diskusie ich...Je to prístup na úplne inej úrovni - ako napríklad nejaké ortodoxné výroky, ktoré tu zazneli v duchu - ak nemáš skúsenosť s Bohom - čuš a nevyjadruj sa.

alenka600
28. júl 2012

@katja78 Musim Ta poopravit, cirkev je ziskova organizacia a s majetkom robi obchod, zaraba na nom. Je mi jedno co sa teraz riesi v mediach, nesledujem to, viem o viacerych pripadoch kedy cirkev zveladuje svoj majetok - prinavrati sa jej pozemok v centre mesta - sup a stavia na nom parkovisko, vrati sa jej skola, sup a uz to prenajima ako kancelarie. Co by mi v principe nevadilo, ale vadi mi, ze produkuje zisk a zaroven je dotovana z penazi vsetkych -tj aj neveriacich. A ze knaz ma maly plat? Prepac, beriem to ako jeho slobodne rozhodnutie a zaroven ako starost cirkvi - lenze ta slovenska ma aj prijmy aj dotacie, s cim nesuhlasim, nevidim dovod na to, aby neveriaci ludia podporovali niekoho vierovyznanie. Odpoved na Tvoju otazku - ano, bola by som spokojnejsia, keby cirkev neryzovala kde sa da (prepac, viem, ze je to extremny vyraz, ale zvoleny z dovodu aby som zvyraznila obsah)
A ci cirkev robi charitu a dobre skutky? Mam k tomu informacie objektivne, aj cisto subjektivne. Objektivne - moj znamy zije v zahranici, snazil sa vybavit vypomoc reholnych sestier pre svoju matku. Nie, nemoze sa k nej vratit na Slovensko, jeho matka nema ziadneho ineho pribuzneho, jej druhy syn zomrel, manzel tiez, proste je sama, cez 80 rokov, ma cukrovku, obmedzenu mobilitu atd atd atd. Ironicke je to, ze je to hlboko veriaca zena. Tie reholne sestry sa tak vykrucali a vykrucali a vyhovarali, az to nakoniec dopadlo tak, ze si stanovili podmienku - budu k nej chodit ak im zaplati XY penazi, co bola nakoniec suma vyssia ako kvalitny domov dochodcov. Tak neviem, bud je to fakt smutne, alebo ak je to standard, tak sa to uz ale neda nazvat charitou, ale obchodom.
Subjektivne info - moj osobny nazor je, ze ulohou cirkvy by malo byt konanie dobra a nerozumiem teda preco je tolko nezaopatrenych starych, chorych, deti a trpiacich, kym existuje tak obrovske mnozsvo cirkevnych "zamestnancov" alebo ako ich nazvat, ktori sa venuju diametralne odlisnej cinnosti. Ale je to moj cisto subjektivny nazor, mam pocit, ze cirkev vnima ako svoju prioritu radsej rozsirovanie svojich radov, ok akceptujem, ma svoj ciel, vie preco ho ma, no tak nech.

evkasus
28. júl 2012

@minewka Ta skusenost, ktoru mas ty s tym knazom je aj moja casta skusenost. Ja vlastne ani nemam v okoli ludi, ktori by hovorili iba cus a ver a nepytaj sa a podobne.
Ja si myslim, ze skoro vsetci krestania, az na vynimky vnimaju aj negativa, ktore sa v ramci Cirkvi udeju. Vratane knazov.
Aj ti vedia o veciach.
No toto je naozaj na sirsiu debatu...o tom preco, ked sa deje v Cirkvi nieco zle, tak nie je zavrhnutiahodna.

minewka
28. júl 2012

@katja78 nikto nehovorí, aby niekto žil v chudobe. Ale nenatískaj tu historky o tom, že panie mníšky, či kňazi robia zadarmiko 🙂 (nehovorím, že majú zadarmo robiť)

Veru nerobia 🙂

Moja osobná a priama skúsenosť s rehoľnými sestrami tuto v KE (a teda moja skúsenosť s ich zmyslom pre spravodlivosť)

Prenajímala som rodinný dom jednej mojej známej, bol to meštiansky rodinný dom v širšom centre mesta v KE. Milé zástupkyne rehole na čele s predstavenou komunity - pozreli si dom, opakovane, stretli sa s majiteľkou, dohodli si základné zmluvné podmienky - cena za mesačný prenájom tohto domu bola 700eur - po dohode, že to mal byť prenájom na 10 rokov, sa im cena znížila na 500eur mesačne. V tomto dome malo žiť 6 rehoľných sestier. Na základe ich požiadavky sa mala vykonať rekonštrukcia, kde sa jedna izba mala oddeliť ako kaplnka, v podkrovnej izbe rodinného domu sa mala rozdeliť na 3 samostatné izbičky. Rehoľné sestry si vzali čas na rozmyslenie - potom nám oznámili svoje stanovisko, že si dom chcú prenajať, dohodli sme termíny s tým, že ja dám vypracovať nájomnú zmluvu právničke. Súhlasili.
Všetko sa pripravilo, všetko sme spolu komunikovali, dom sme im na "dobré slovo - kto by neveril rehoľným sestrám" - rezervovali, odmietli sme Ďalších záujemcov.
Zmluva sa po vzájomnom pripomienkovaní dohodla do finálnej podoby - ja som túto zmluvu pekne vyplatila v sume 120eur - a zrazu, čuduj sa svete, keď mali dať info, kde a kedy sa stretneme na podpis - panie sestry poslali mail, že všetko rušia.

Povedala som Ok, v poriadku, stane sa - nech teda aspoň zaplatia tú nájomnú zmluvu, ktorá sa robila vzhľadom na ich súhlas, nech teda ja nie som v strate...
Ohoooooo...kdeže! Oni nič nepodpísali, k ničomu sa zmluvne nezaviazali, nič nebudú platiť.
Opýtala som sa pani predstavenej komunity, či je podľa nej spravodlivé - že ja ako jediná mám byť v strate 120eur - len pre to, že v hodine H, keď sa všetko dojednalo, od obchodu odstúpili a že som od nich nevzala zálohu - len z dobrej vôle a viery v ich seriózny prístup.
Milá predstavená bola ticho.

Keby si tieto "dámy" - bolo ich 6 - tú sumu rozdelili - stálo by každú spravodlivé riešenie 20eur (čo je stále podstatne menej, ako mňa stáli telefonáty, benzín, parkovné, poplatky právničke, čo stálu majiteľku domu tiež komunikácia a vybavovačky s firmami, ktoré mali rekonštrukciu robiť, keďže milé rehoľné sestry si dali šibeničný termín)
Alebo keby aspoň navrhli, že uhradia aspoň polovičku, aj to by bol prijateľný návrh.

Hnus nad hnus - toľko k serióznosti cirkevných inštitúcií. A pre mňa poučenie - že nikomu sa nedá veriť, ani milej cirkvi a ich zmyslu pre spravodlivosť a pravdu. Ak sa ešte niekedy tak stane - milé rehoĺníčky zacvakajú zálohu len tak zhučí, kým vôbec pre nich pohnem prstom. 🙂

linda81
28. júl 2012

@katja78 tak ked cirkev neziskova, odkial ma zisky? ( len z milodarov od veriacich to zrejme nebude)...tiez kseftuju jedna radost...kolko kauz bolo nejako " vyriesenych" bez velkych debat.Dalsia vec, je podporovana statom.Nikto predsa nechce chudakov cirkevnikov poslat na ulicu zobrat...ale vodu kazu, vino piju( cest vinimkam-poznam aj skvelych ludi, ktori su fakt na spravnom mieste tam kde su, ale s tymi jet iez zaobchadzane tak , ako sa hodi pre "vyssie ciele").V DE napr. uvadzas prislusnost k nabozenstvu , a podla toho sa dovadza dan na cirkev, ked si bez vyznania, neodvadzas nic....tak je to spravne si myslim.To ako keby som chcela od cirkvi , nech so svojich majetkov prevedie napr. na moslimov( to je uz kus extrem🙂)
Ja z mojho ziadneho majetku posielam kazdy mesiac na viacero neziskovych organizacii, co sa zaoberaju pomocou detom, zenam a este na jeden utulok, kde maju okolo 60 psov a bez ziadnej podpory sa o nich den noc staraju....
Neviem , preco by mali byt odkazani na pomoc veriacich, keby rozpredali majetok...maju predsa 2 roky, 2 nohy, su zdravi( teda vacsina ako vsetci ostani ludia), nikde nie je napisane, ze Boh chce, ay sa 24 hodin modlili....sa mozu pomodlit a potom ist nieco nomalne robit ako vsetci ostani....ja by som v ziadnom pripade nepodporovala cirkev...ta to nepotrebuje, radsej podporujem priamo ludi, co to potrebuju....a je strasne...ze do kostola dojde babka, co ma nieco cez 200 eur dochodku a da panu fararovi nemali ciastku z toho mala( lebo niekto poveda, ze sa to patri) a on to od nej vezme s usmevom na tvari ...( zas cest vynimkam, ale s tymi som sa stretla zriedka...)

vejula
28. júl 2012

@evkasus Ja si myslim, že František ani nepotreboval nikomu nič hovoriť. Stači vidieť ako prišiel za papežom, myslim, že tym povedal viac ako slovami, a možno i sam neomylny najsvatejší papež vtedy pochopil veci, ktore predtym nechapal 🙂 😉
Ja nepotieram cirkev ani papeža, len som si tu dovolila napisať niečo, čo presne nekorešponduje s tym ako sa to v cirkvi traduje, a to bola asi chyba. Už mlčim, nechce sa mi hadať, nechcem stratiť klud, ktory mam, pretože tieto naťahovačky ma už skôr oberaju o energiu akoby ma o niečo obohacovali
@katja78 nič v zlom, prispôsobuješ si moje prispevky. Ako pišem, mne to je jedno... Mam pocit, že naša diskusia už nikam nevedie, a citim, že sa mi nechce opakovať veci, ktore som zdôraznovala a ktore su prehliadane. NEma to skutočne vyznam, Ani by to už nebolo na dobro ničoho keby som tu po neviemkolkí krat napisala o čo mi ide a o čo nie. Takže už len zaprajem pekny den 😉

vejula
28. júl 2012

@molka nie nemysli si, že prehliadame činnosť mnohych knazov, či misionarov ako matka tereza. Napr by si sa čudovala ako si ja velmi važim veci, ktore robia. Aj mnohí knazi, ktorí zbieraju bezdomovcov na ulici, prostitutky či alkoholikov. Mysliš, že skutočne takych nevidim? Je užasne čo niektorí vedia robiť pre chudobnych, mam sa od nich čo učiť a zreme každý z nas.
Ale to, že su v cirkvy skvelí ludia, ktorí sa skutočne snažia nasledovať JEžiša svojim životom, neznamena, že v systeme v akom cirkev funguje nemôže byť niečo zle.
JA teraz vôbec nehovorim o osobnych zlynňhaniach knazov a podobne, chapem, že to ako to funguje (aj tie nie najšťastnejšie riešenia)ma nejake dôvody prečo to tak je. LEn si dovolujem povedať, že tie dôvody vychadzaju čisto z ludskej obmedzenosti nie z vôle Boha. PReto nevidim dôvod, prečo postupne nepracovať na tom aby to bolo čoraz lepšie a pravdivejšie 🙂

vejula
28. júl 2012

A teraz už skutočne na zaver pekny den prajem všetkym 🙂

katja78
28. júl 2012

@vejula - oki, je to ťažká otázka, ktorú som Ti položila..na jednej strane "chudoba cti netratí", ale aj deti treba z niečoho živiť... Nikde v Písme sa ani nepíše, že bohatí človek (nie konkrétne kňaz) má kvôli svojmu bohatstvu dvere do Nebeského kráľovstva zatvorené. Len že dvere sú úzke a treba si robiť pokaldy najmä v nebi. Poznám osobne človeka, veľmi bohatého, s veľkou rodinou, pričom značnú časť svojich peňazí (viac ako je bežné u veriacich) venuje tam, kde sa osobne presvedčí, že sú tie peniaze potrebné a pritom málokto o tom vie.

Dámy, nepísala som, že duchovne zasvätené osoby žijú a robia zadarmo. Každý robotník si predsa zaslúži spravodlivú mzdu (Lk 10, 7). Len som sa pýtala, či ak by bola Cirkev na obraz, aký bol za Ježišových čias, keď Cirkev len vznikala a v Skutkoch apoštolov sa o nej píše takto (Sk 4, 32-35):
"Množstvo veriacich malo jedno srdce a jednu dušu. A nik z nich nehovoril, že niečo z toho, čo mal, je jeho, ale všetko mali spoločné. Apoštoli veľkou silou vydávali svedectvo o zmŕtvychvstaní Pána Ježiša a na všetkých spočívala veľká milosť, veď medzi nimi nebolo núdzneho, lebo všetci, čo mali polia alebo domy, predávali ich a čo za ne utŕžili, prinášali a kládli apoštolom k nohám, a rozdeľovalo sa každému podľa toho, kto ako potreboval."

....či by sa vám viac pozdávala a či by ste robili tiež podobne. Ale žiadna ste mi neodpovedali. @minewka Katka, podľa toho, čo píšeš, tak chyba bola naozaj na Tvojej strane, ak si sa chcela poistiť, mala si spísať zmluvu o budúcej zmluve, na to netreba právnika. Dá sa povedať, že tie rehoľné sestry znevážili Tvoju dôveru k nim, ale nedopustili sa (vzhľadom na ústnu dohodu, ktorá vlastne nikoho nezaväzuje k ničomu) nejakého priestupku. Na Tvojom mieste, asi by som dopadla rovnako. Ale nepomohla by som si, bolo by mi to na poučenie.

Neviem, ženy, vy ste si tak isté, že poznáte ekonomiku a účtovníctvo každej diecézy😅 ja mám vedomosť len o tej svojej rodinnej pokladničke...to, že Cirkev nie je zisková som mala na mysli tak, že to nie je nejaká fabrika, ktorá kontinuálne niečo produkuje a má zabezpečený zisk. Ak uzatvorí nejakú zmluvu, podľa práva, a má z toho na nejaký čas benefity, je to niečo také, akoby ste vy zdedili byt po rodičoch a rozhodnete sa ho prenajímať. Určite to z vás nerobí podnikateľov, ani akciovku. A myslím si, že nielen RKC, ale všetky registrované denominácie (podľa počtu veriacich, ktorí sa k nim pri sčítaní ľudu hlásia), dostávajú dotácie od štátu, ale najmä RKC poskytuje za to štátu protislužby, a to napr. že veľa cirkevných budov ponechala v užívaní štátu. Odlukou cirkví, hlavne RKC, od štátu, by bol štát možno aj v strate, preto sa mu asi táto dohoda a vzájomný vzťah v súčasnosti oplatí.

mamkabeika
28. júl 2012

Ahojte dievčatá 🙂
Nejako nám blbne internet a nevládzem moje siahodlhé príspevky ťukať do mobilu. V polovici príspevku mi stuhol ukazovák 😎 Tak si počkám, keď sa mi bude dariť pripojiť na PC 🙂 Za pár dní vám odpíšem, keď nám to príde niekto opraviť, aj keď to už bude trocha mimo tému, ako vidím, preberáte kadečo 🙂

emita
28. júl 2012

nech je ako chce, ja milujem cirkev, lebo mi dáva bračekov a sestričky ktorých ľúbim 🙂 je to nádherné jedinečné spoločenstvo lebo Boh je nádherný a dokonalý a má aj chyby, lebo my ľudia máme svoje chyby. lenže ja nespravím nič s tým aký je Jančo z horného konca, môžem ale zmeniť seba. Veď na poslednom súde bude stáť každý sám za seba, tak načo sa budeme posudzovať navzájom teraz? 🙂 prajem vám všetkým pokojnú a požehnanú nedeľu.

emita
28. júl 2012

myslela som že Cirkev má chyby nie Boh 😀

werumka
28. júl 2012

@minewka Máš pravdu, škoda, že jsem se nenarodila ve středověku, to už bych totiž před pětadvaceti lety umřela na cukrovku a nemusela bych se tu s ní crcat tolik zbytečnejch let 😀 Ale doba by jistě přišla o skvělého inkvizitora. Fakt škoda 😀

minewka
28. júl 2012

@katja78 😀 😀 😀

Áno - spravila som jedinú chybu, že som im verila. Málokedy to robievam, som tvrdý obchodník - ale dala som sa učičíkať nejakou hlúpou a naivnou predstavou, že rehoľné sestry - ako zástupkyne Boha a dobrej vôle na zemi budú seriózne a čestné.

Zmluva o budúcej zmluve sa skutočne málokedy robí k prenájmom. 🙂

To by zaujímalo, či by si mala tento pohľad - keby ťa ošmekol nejaký súkromník 🙂 Dovolím si pochybovať.

Môžem ťa ubezpečiť - že aj ústna dohoda je forma dohody a nemusí mať písomnú formu - maximálne sa ťažšie dokazuje...aj to ani nie - najmä v dnešných mailových časoch a niekoľkými mailami s podrobnými ujednaniami, odobrovaniami zmluvy, atď. Už len tým, že rehoľa posielala pripomienkyvk zmluve nepriamo potvrdila, že súhlasila s vypracovaním zmluvy. (ty pripomienkuješ niečo, čo si nikdy nechcela? ) Dlho som zvažovala podanie na súd - ale pre 120 eur sa to neoplatí - a popravde, mrzí ma to, že som to už len z princípu nespravila - občas je nutné robiť principiálne veci.

Si sladko a úžasne naivná - s tým prirovnaním so zdedeným bytíkom a následným prenájmom.. 😀 😀
Len škoda, že ten bytík je napríklad lukratívna meštianska budova na Hlavnej ulici v Košiciach, krásne a precízne zrekonštruovaná a zreštaurovaná, so zaskleným nádvorím a moderným výťahom 🙂... to by som musela mať veľmi, veľmi, veľmi veľa zdedených bytíkov, aby som čosi také zatiahla 🙂 Rekonštruckcia cca 3000m2 čo to stojí 🙂

Mne vôbec nevadia cirkevné majteky, nech ich majú - kopec vecí tak zachovávajú, zveľaďujú a veľmi pekne renovujú a reštaurujú...len ma zakaždým pobavia tie príbehy veriacich o mýtickom cirkevnom majetku....a chudobe strašnej, ktoré v cirkvi vládne ... 🙂 ktovie, čo by začali vravieť a akoby sa stavili chudáci kňazi , ktorý dostávajú minimálnu mzdu...keby boli toky peňazí v cirkvi financované transparentnejšie....
A jeden taký malý faktík - jeden nebytovný priestor na Hlavnej ulici v KE, výmera cca 200m2 , vo vlastníctve cirkvi - požadovaná cena za prenájom 7000,-EUR bez médií...a to je len 1 menší priestor (kde sú celé budovy?)...to nie je nezanedbateľný príjem...však?

PS: možno nechala budovy v užívaní štátu - ale podľa mňa presnejší termín by bol v prenájme.. 🙂 či myslíš si, že tieto budovy štát užíva zdarma? 🙂

minewka
28. júl 2012

@werumka buď v pohode, na cukrovku je predsa len lepšie umrieť - ako zhorieť na hranici..ja by som už dávno bola upálená...viera v exorcistov žije dodnes, ako vidím 🙂

olejka
28. júl 2012

@inkinka,9:11,@lucka_220809 ,9:35

Chodila som do kostola k inovercom a bolo mi tam uzasne ale nemali Eucharistiu...nebola to posila do mojho zivota...hmmmm nemyslim si ze su horsi...urcite su veci ktore sa od nich mame ucit...ale mna a moje okolie uzdravuje moja cirkev , mam zive dokazy...😉
Mixovat dokopy dve-tri je sarlatanstvo...
nejednota v cirkvi je na jej oslabenie...je to dielo niekoho zleho...

Henrich VIII..alebo Martin Luther...Michal I. Kerullarios...ved kazdy mal nejaku pravdu ale nerespektovali podstatu...jednoducho ju prekrutili...a prekrucanie , vyhadzovanie z Biblie co sa mi nepaci...spochybnovat ,,zive Bozie telo"
to je proti Bohu...
si myslim...

vratila som sa k svojim korenom...alebo lepsie povedane konecne som ich pochopila...ekumenizmus je uzasny ale kozmolpolitnost ma uskalia...krute a zaludne...tot moja skusenost...

Inac sa modlim za vsetkych...,aby aj moslimovia a zidia poznali Jezisa... aby aj evanjelici a protestanti uznali Eucharistiu... Aby si budhisti ,hinduisti...atd precitali Bibliu...mam v sebe tolko naivity 🙂 a aby sme ich my neodradili...to je asi uz viera v zazraky.../ako sa dava sarkasticky smajlik?/

,,Teraz si premietni Pismo a porovnaj, kolko z veci, ktore uci katolicka cirkev, sa tam nenachadza a ktore vznikli vselijako pofiderne "
toto je vazne....aj by som napisala obvinenie ale skor mi to pride ako Tvoja osobna pochybnost...
kazdy mame nejake pochybnosti...
aj ja mam a neriesim ich vo fore....lebo tu na ne odpoved nedostanem 😢
Luci s tymto by si mala ist za nejakym teologom...ked Ta to naozaj trapi...
😖
@minewka ,,,,zriekni sa svojich detí, choď do rehole a staraj sa o chorých. Prečo tak nespravíš? Keď si myslíš - že je také správne, keĎ sa neplodná žena zriekne možnosti mať svoje deti

Prečo nejdeš príkladom?

Ukáž nám, ako na to ""

a vies ze Brigita svedska patronka Europy to spravila???Asi preto ze pochopila ze tie deti nie su jej...
dieta je sice dar od Boha, ale nie je mojim majetkom...
svate zeny mali na prvom mieste Boha...
Dnes je svätá...zato su aj ine sväte matky...vid Monika matka sv Augustina alebo Gianna Beretta Molla

Ja sa za svätu nepovazujem...so len slaby hriesny clovek...tak ako vsetci ...
Neviem...spravila som ti nieco? ak som Ta urazila prepac...a daj mi vediet kde, prosim...

😉
@linda81 ,,,,no to je uhol pohladu...co ak je pre vychodne cirkvi nasa modlikarstvo? to je tazko povedat,co je spravne....v podstate, nech si kazdy veri comu chce, alebo neveri...kym tym neskodi inym, tak je to v podstate jedno....podstatna vec je byt tu pre inych a nie len sam pre seba, a ak sa neda pomoct, tak aspon neskodit....""

prave ze to co siria vychodne moze ludskej dusi uskodit...
napriklad taka joga....vyzera nevinne...alebo citanie mantry...takisto navonok velmi pozitivna energia...zial len navonok 😖

je o tom vela knih od roznych exorcistov...netreba sa bat precitat a porozmyslat nad /ak nie hned prijat /
inu pravdu ako je ta moja... 😉