Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@lucka_220809 definuj priamu odpoveď, mám pochybnosti, že vôbec dáva priame odpovede
@linda81 - daj odkaz na nejaký konkrétny LV na katasterportali, potom tomu budem venovať pozornosť, inak sú to opäť len bulvárne správy...Tie LV-čka, čo dala katka včera tip, som pozrela zatiaľ prvé 3, a nie je to tak., @minewka , že jeden LV=50 nehnuteľností. Treba si tie nehnuteľnosti aj pozrieť na katastrálnej mape a čítať legendy a právne vzťahy k nim. Napr. na tom prvom LV sú 2 veľké kostoly (jeden z nich je Dóm sv.Martina), ostatné pozemky nejak nestoja za povšimnutie, lebo z nich nejako neplynie vidina zisku, vyplýva z nich pre diecézu len povinnosť sa o ne starať, napr. takéto pozemky:
"Pozemok, na ktorom sú skaly, svahy, rokliny, výmole, vysoké medze s krovím alebo kamením a iné plochy, ktoré
neposkytujú trvalý úžitok" - tých je na prvom LV č.1177 čo do výmery najviac. Ďalej sú tam sakrálne stavby:
"Nehnuteľná kultúrna pamiatka (národná kultúrna pamiatka)" - tých je na spomínanom LV celkovo 9.
Pozri si to, ak si mylsíš, že tam nájdeš nejaký wellness:
https://www.katasterportal.sk/kapor/viewReportA...
@inkinka ty si reagovala na moj prispevok tym, ake odpovede dava kedy Boh... ja tu nechcem popisovat takto veci a definovat, su to subjektivne skusenosti a clovek sa zbytocne zamota. mne len pride zvlastne hovorit opat, ako Boh vedie cloveka... trosku mi to tak znelo, hoci priznam sa, ten link, co si postla , com nekukla, nesedim teraz pri pc len sem nakuknem chvilkami...
@katja78 😀 😀
Aj keby to bola skládka smetiska - je to centrum mesta Bratislava - STARÉ MESTO 😀
Opäť si dáme fakty - a vieš si to overiť, bola to verejná dražba mestského majetku, vyvolávacia cena 100tis. EUR:
Zastupovala som jedného klienta tu v KE na dražbe pozemku - 600m2, v katastr. území Košice Staré Mesto - a tento pozemok sa vydražil za 300tis. EUR (teda 500eur/m2) ... ja som mala limit do 200tis. EUR - a už dopredu sa vedelo,do koľko sú ochotní niektorí investori ísť.
Teraz si z nižšie uvedeného LV vyberiem len jeden pozemok, ktorý má výmeru 2900m2 - 2900 x 500eur = 1 mil. 450tis. EUR 🙂 a to by bolo pre Košice... pri BA si ešte čosi prihoď navrch.
A nezabúdaj - že to je len jedna mestská časť 🙂
Napísala som, že na jednom LV môže byť zapísaných AJ 50 nehnuteľností (nie že jedno LV=1 nehnuteľnosť.)
Tak si pozri napríklad....Bratislavský kraj, Bratislava I, katastr. úz. Staré Mesto, LV číslo 4846
Cirkev na SR má slušné finačné krytie 🙂
@katja78 a na LV čo spomínaš, je cca 30 kusov nehnuteľného majetku - z toho výmera jedného je z pozemkov na tomto lv je 28tis. m2 !!! V lokalite BA-Staré Mesto ... 28 tis. m2 - to je 28 parciel s výmerou 1000m2 - koľko stojí m2 pozemku v lokalite staré mesto BA ? Dám veľmi máličko - že 150eur/m2 - to je 150 tis. EUR za jednu parcelu - x 28 = 4 mil 200tis. EUR - ale myslím, že m2 pozemku v Starom meste BA je o niečo vyššia, ako 150eur/m2....
@katja78 mne ten link vypisuje ako chybu...neviem preco
kukni zas toto:http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/safaril-arcibisku...
myslis, ze to bude pre chudobnejsich dochodcov? alebo zadarmo?
@katja78 http://www.webnoviny.sk/rozhovory/bezak-sokol-m...
alebo toto....kto sa nahodou ozve , a vrchnosti to nevyhovuje...tak sa ho zbavia jednoducho....
ale o hypoglkemie tu vlastne nejde 😀 😀 😀
@billam no veď som to náročky podcenila, nech ma náhodou niekto nenakriatne, že som to prehnala.. 🙂..jasné, že je to oveľa vyššia suma. (už len keď sa to porovná s tými Košicami)
človek, ktorý s tým nerobí, nestretáva sa, aké sumy sa okolo točia - neuverí...ani ja som kedysi neverila 🙂
@linda81 inak - ak je to pravda, čo sa týka tých peňazí prevádzaných cez súkromný účet - no som zvedavá, ako to dopadne... ale ak to pravda nie je - ľahko to dokázať - stačí výpis z účtu, či toľko peniažkov, koľko prišlo, aj odišlo.. 🙂
No a milióny v šuflíku..hm.. je milé, ako ľudia veria slovu cirkevného hodnostára - ale keby to takto vysvetlil nejakých súkromný podnikateľ... to už vidím tie úškrny. 😎 Zvláštny tento dvojitý meter... 🙂
Ja iba na doplnenie olejky v tom, co zacala.... ze ludia alebo deti mozu v niektorych pripadoch prezivat nasledky hriechov svojich predkov.
2 "Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa vyviedol z egyptskej krajiny, z domu otroctva.
3 Nebudeš mať iných bohov okrem mňa!
4 Neurobíš si modlu, ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou!
5 Nebudeš sa im klaňať, ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, ktorý tresce neprávosti otcov na deťoch do tretieho a štvrtého pokolenia u tých, čo ma nenávidia,
6 milosrdenstvo však preukazuje až do tisíceho pokolenia tým, čo ma milujú a zachovávajú moje príkazy.
(Ex 20 kap.)
Ale toto by nemalo byt chapane v protiklade s laskou, ktorou nas Boh miluje a s obetou ktoru pre nas Jezis podstupil.
Su to nasledky, my nenesieme vinu za to, co spachal niekto iny.
@evkasus k dnešnému príspevku 18.13h
zamýšľala som sa nad tým...
a ako by to bolo, kebyže v manželstve jeden z manželov sa klania "iným bohom" a druhý ho miluje nadovšetko? ich spoločné deti:
- budú potrestané do 3. - 4. pokolenia
alebo
- budú mať preukazované milosrdenstvo až do tisíceho pokolenia? 😕
alebo:
- ak počas tých tisíc pokolení sa nájde znova nejaký vyznávač "iného boha", anuluje sa im táto milosť?
rada by som odpoveď 😉
@macamac my nepozname Boziu matematiku. Takze odpoved pre teba nemam.
Napisala som sem slovo z biblie. A je v nej viac stati, ktore na tuto problematiku upozornuju.
Potom je tu aj prakticka skusenost knazov - exorcistov, ktori pri pomahani ludom prisli aj k takymto korenom ludskeho trapenia.
Mozno som si viac vedoma tejto problematiky, lebo jeden posobi v blizkosti mojho rodiska. A tak som mala prilezitost pocut o teme viac.
ahojte, stale vas docitavam, ale chcem sa s vami poradit...a trocha aj zmenime temu 😉
mam 2 deti, syn bude mat 4 roky a dcera ma 2....do kostola sa snazim chodit kazdu nedelu, je pravda, ze decka su casto chore, tak nechodime kazdu...ale teraz zacal syn vymslat, nechce chodit a ked aj prideme do kostola zapchava si usi 😕 a je plny ako keby hnevu alebo co...neviem to ani spravne pomenovat 😕 stretli ste sa s tym niektora?
raz mi na spovedi jeden knaz vravel, ze mozno bude problem so synom, kedze muz nechodi s nami do kostola, ze mu bude chybat chlapsky vzor v tomto smere 😕
@mizulienka maly sa jednoducho nudi 😉
@billam doteraz to bolo v poriadku, nenudil sa...mam ho za to napominat, vysvetlovat alebo co?
@mizulienka keď tam vymýšľa, tak ho tam istý čas neber
je ešte maličký 😉
a podľa mňa-deti sa nemajú "učiť chodiť do kostola"
viera nie je len v chodení do kostola-hlavne u malých detí, ale o vzoroch
je možné,že mu bude chýbať ten vzor z otcovej strany,ale to neznamená,že sám nebude veriaci 😉
aj osamelé matky, vdovy, rozvedené..... majú deti a chodia s nimi do kostola,prípadne vychovali z nich veriacich ľudí,takže tohto by som sa do budúcna neobávala, samozrejme, ak muž nejak nekomentuje tvoju vieru v negatívnom zmysle 😉
@mizulienka zial v tomto ti ja neporadim, lebo nechodim do kostola, ale mam dve deti, obe do 5 rokov a vidim, co robia, ked sa začínajú nudit...zaujíma ich vsetko ostatne, nesustredia sa a "unikaju" od cinnosti.
@mizulienka neviem, či je to najšťastnejšie riešenie, kedysi som myslela, že to nebudeme robiť, ale dcéru máme strašne šidlo, tak chodíme do kostola s oddelenou časťou pre deti. Je v nej reproduktor, takže omšu počujeme, zároveň dvere sú presklené, všetko vidíme, ale v hlavnej časti nepočuť, že deti sa bavia. 😝 Cestujeme kvôli tomu na omšu 15km, ale stojí to za to. Deti si tam čítajú knihy, hrajú sa s inými deťmi, samozrejme, napomíname ich, keď sa príliš jašia alebo veľmi nahlas rozprávajú, vedia, že sú v kostole, a nie v herni. Ale je to v takej pohode a bez stresov z toho, že na nás celý kostol pozerá a videli by nás najradšej von. Lebo to sa nám v našom dedinskom kostole stávalo. A teda aj deti berú kostol celkom v pohode. Synovi dovolíme si tam vziať aj autíčko, tak sa občas baví tak, že s nim chodí po stenách okolo celej oddelenej časti, ani o ňom nevieme.
@mizulienka tiež sa snažíme nejako nevnucovať modlenie a v pobyt v kostole urobiť čo najpohodovejší, aby sa im to nespájalo s negatívnymi zážitkami. Na omšu ideme vždy s celým arzenálom kníh a hračiek. Knihy také detské modlitbičkové s obrázkami, ale aj všetko možné iné, hlavne také, čo už dlho nečítali, aby ich to zaujalo, keď príde k najhoršiemu. 😝
@macamac nie, muz to nijako negativne nekomentuje...aj nas do kostole odvezie a pride pre nas, aj sa s detmi pomodli anjelicku, ked ich uspava, ale nechodi s nami do kostola...
ale dakujem za povzbudenie 😉
@billam no ved taketo su deti, sme teraz u nasich a tu nemaju detske omse, tak niekedy je tazko vydrzat 😉
@nika.r dakujem za nazor 😉 ked sme doma, tak codime povacsine na detske omse a tam ako vravis, je to trocha volnejsie a aj rodic nie je celu omsu taky napaty...ja som dnes bola so synom a este sestrinou malou, no poviem vam z omse som nic nemala 😕
baby chcem vas este poprosit, mate nejaku dobru nabozensku literaturu zameriavajucu sa na vychovu deti? dakujem
@mizulienka tak potom je to super 🙂 mužský vzor mu nebude chýbať v určitej praktike viery-v modlitbe 🙂 -teda okrem chodenia na omše 😉
ale neboj, myslím,že vychováš veriaceho chlapčeka 😵
veď koľko kňazov je z ateistických /komunistických/ rodín.
Boh má s každým svoj plán 😉

@katja78 no neviem , ci cirkev zrovna potrebuje wellness penzioniky...., predstaveni sa tiez nevozia k oveckam autobusom....niektori ludia maju problem aj byvanie zaplatit....a to robia od rana do vecera...tak toto ma irituje...