icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

pia22
autor
7. nov 2012

"Každý deň je deň,
v ktorom možno viac milovať,
je deň,
v ktorom možno viac snívať,
je deň,
v ktorom možno viac žiť."
( Sv. p. Pio )
/pozitívna myšlienka na dnes / a nielen dnes😉/ 🙂

katja78
7. nov 2012

@mailka - v dieťaťi sa už dávnejšie pustili alternatívnou cestou...numerológia..bachova terapia.. homeopatia 🙄 tak usudzujem, že možno zaznávajú tradičné hodnoty 😔

katja78
7. nov 2012

a keď sme už pri deťoch 😵 u jednej maminky som našla link na túto prenádhernú, zimomriavky-navodzujúcu animáciu o vzniku ľudského života, všimla som si, že (podľa komentov a like-ov) ju zatiaľ nevzhliadlo veľa ľudí, tak šírim ďalej:
http://www.libise.eu/2012/04/zazrak-lidskeho-zi...
ODPORÚČAM ! 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵

natalienka12
7. nov 2012

Ja verím v Boha, aj som chodila do kostola, ale keď vidím čo robia kňazi, ako sa chovajú pokrytecky, ako zdierajú ľudí z peňazí, ako jednoducho odvolali arcibiskupa Bezáka, ktorý bol férový človek, tak som prestala. Náš kňaz v našej obci je číslo sám osebe, čo ten robí, to už nemá hranice.

14petulka88
7. nov 2012

@natalienka12 ja tiez sa v poslednu dobu chytam za hlavu... tiez veri v boha ale do kostola som prestala chodit. poburilo ma ked farar povedal... pokrstim nemanzelske dieta ale treba nam kupit novu lavicu... 😲 😲 😲 😲

natalienka12
7. nov 2012

@14petulka88 tak toto je už silná káva, normálne vydieranie, čo si mu povedala?

14petulka88
7. nov 2012

@natalienka12 otocila som sa odisla som... nasla som ineho farara ktoreho som sice trosku oklamala zaco sa velmi hanbim ale inac by mi malu nepokrstili ☹

veronyp
7. nov 2012

Neda mi nereagovat.. co sa tyka knazov,
ja mam dobre skusenosti, poznam vybornych knazov .. co som rada.
Ale ako v kazdom povolani, su ti dobri a aj ti horsi..ci zli, ktori svoju pracu, ci poslanie nerobia dobre,
aj knazi su len ludia a ako vsetci maju chyby.. Niektori vacsie. To nezmenime :(
Ale netreba zatracovat vsetkych pausalne.
tak je to vsade.
Len modlit sa aby si tuto cestu vyberali ti, ktori su dost silni a budu dobri knazi a aby ich Boh viedol, aby sa vyhli chybam..

rusalinka
7. nov 2012

@katja78 to video je krááááááásne 🙂

dedikatessa
7. nov 2012

@14petulka88 Nase spasenie nezávisí od farárov ale od našej viery 🙂 Farári budu rovnako sudení sami za seba ako kazdy z nás. 😉

14petulka88
7. nov 2012

@dedikatessa Presne preto som povedala ze ked verim v boha nemusim chodit modlit sa do kostola pomodlit sa mozem aj doma.

mailka
7. nov 2012

ten článok je zhruba - vysoko ironicky pohlad na cirkev a jej postoj k antikoncepcii. to je velmi chabý opis. dáky pán sa naozaj nevhodným spôsobom vyjadruje o rodine. to si musíte prečítať...

mailka
7. nov 2012

@katja78 Dieťa kupujem už 15 rokov. a na tu numeroogiu som uz tiez reagovala, a mozno aj iní, lebo ju potom stiahli z dvoch strán na jednu.

maja22
7. nov 2012

@natalienka12
@14petulka88 máme vysoké nároky na farárov. Skoro každý vie, ako by sa mal farár správať, čo má kedy povedať, čo má kedy urobiť, alebo neurobiť, nepovedať. Som zvedavá, kto z týchto kritikov a posudzovateľov je bez hriechu a bez viny. Prečo majú ľudia pocit, že majú právo kritizovať farára, ale seba nijako meniť nemusia. Že oni sú tí dobrí, ktorí vedia, čo majú kedy povedať, urobiť, ako sa správať. Áno, tým, že farár je duchovná osoba, máme na neho isté nároky. Je dobré mať na ľudí nároky, ak ich to posúva v tom, aby sa zlepšovali. Ale ak my sami neurobíme nič preto, aby ten farár naše nároky spĺňal, akým právom to od neho chceme? Modlíme sa za neho? Robíme niečo pre farnosť, vyjadrujeme mu podporu, chceme mu v niečom konkrétnom pomôcť? Nevieme, z akých pomerov ten kňaz vyšiel, akú mal rodinu, akú výchovu, aký ma genetickú výbavu. Možno mal svoje ideály, s ktorými išiel študovať, možno mal svoje ideály, s ktorými išiel do svojej prvej farnosti a možno sa mu tie ideály začali rúcať ako domček z karát. Našiel veriacich, ktorí boli možno iba vlažní, s veľkými nárokmi na neho a malými na seba, možno mal ťažkú komunikáciu s rodičmi, možno... Iste, nájde sa pár jedincov ufrfľaných a nepríjemných "odjakživa", ale sú to skôr výnimky. Ostatných formujeme aj my.

14petulka88
7. nov 2012

@maja22 Ja ziadneho farara ani cloveka nesudim.. kazdy sme nejaky.... ja som len povedala ze nechodim do kostola od kedy opytal za pokrstenie peniaze na lavicu...

maja22
7. nov 2012

@14petulka88 to si sa potom veľmi rýchlo vzdala milostí a sviatostí, ktoré sú ti skrze Cirkev v kostole ponúkané. Čo ma mrzí, lebo v živote zažívame rôzne sklamania a nevzdávame sa kvôli tomu vecí, ktoré máme radi. A keď sme nútení sa ich vzdať, tak nás to bolí.

14petulka88
7. nov 2012

@maja22 Ale ja mam na to trosku cele iny nazor... myslim si ze ked verim v boha, tak v neho verim aj ked nechodim do toho kostola, a viem sa pomodlit aj doma.. ide hlavne o vieru v boha nie kostol.

maja22
7. nov 2012

@14petulka88 Dá sa aj tak... Ale osobne mám zažité, aké to je pristupovať k sviatostiam takmer denne a aké je to len rýchlo v nedeľu zbehnúť na omšu a sviatosti odsunuté bokom. A mať vzťah s Bohom skrze sviatosti je čosi úžasné 😵 To aj ťažko porovnávať, jednoznačne lepší duchovný život a všetko to prežívanie, ktoré mi viera dáva, bol skrze sviatosti niekoľkonásobne intenzívnejší 🙂 To je moja osobná skúsenosť, preto viem, že keby som bola od kostola úplne odtrhnutá, moja duša by tým trpela, veľmi...

natalienka12
7. nov 2012

@maja22 ja tiež verím v Boha, pomáha mi, vždy mi pomohol, denne sa k nemu utiekam a môj život je vďaka nemu ľahší. Ale katolícka cirkev u mňa zlyhala na plnej čiare, ked Vatikán odvolal pána Bezáka. Vtedy sa prevalili mnohé veci. Viem o tom veľa. Ja nehodnotím kňaza ako človeka, ako káže, ako žije, ale to, ako okráda ľudí. Niet nedele aby nevyberal v kostole, vozí sa stále na novom aute, v lete bol 3x v zahraničí na dovolenke, má peniaze za svadby, pohreby, krsty a to nie sú milodary, on si na drzovku pýta. Žije mamonársky život hriešnika a keď ho vysvätili za kňaza, tak Boh toto určite nechcel. Vieš, u mňa je jedno dôležité, Boh je láska, ale kňaz je len obyčajný človek a tieto dve veci ja oddeľujem. Kto dal kňazovi právo robiť to, čo robí len preto, že je kňaz? A potom sa čudujeme, že na kňazov chodia anonymy, keď dovolenkuje s mamou a bratovou rodinou na Kube, v Grécku a na Kanárskych ostrovoch. Som presvedčená, že minimálne sčasti mu tento mamonársky život financujú veriaci.

maja22
7. nov 2012

@natalienka12 pri čítaní týchto slov mi napadlo Ježišovo podobenstvo: "Dvaja ľudia vstúpili do chrámu modliť sa. Jeden bol farizej, druhý mýtnik. Farizej sa postavil a takto sa v sebe modlil: "Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodlivci, cudzoložníci alebo aj ako tento mýtnik. Postím sa dva razy do týždňa, dávam desiatky zo všetkého, čo mám."
Mýtnik stál celkom vzadu a neodvážil sa ani oči k nebu zdvihnúť, ale bil sa do pŕs a hovoril: "Bože, buď milostivý mne hriešnemu." Hovorím vám: Tento odišiel domov ospravedlnený, a nie tamten. Lebo každý, kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený."

maja22
7. nov 2012

@natalienka12 ale chápem, že ťa tieto veci rozčuľujú... Veľa z nás by sa rado dostalo 3x do roka na dovolenku, naši chlapi by sa tešili z dobrých áut, proste radi by sme si užívali radosti a výhody tohto sveta. Ale pokiaľ sme poctiví, čestní a nekradneme, tak často takéto šťastie nemáme. Nezávidím tým, čo si takéto veci obstarávajú nečestným spôsobom, lebo viem, že okrem tohto života môžem získať život nový, večný, blízko pri Bohu vo večnej blaženosti. Po tom túžim, to chcem dosiahnuť 🙂 Je ťažké odpustiť tým, ktorí nám ublížili, ale možno keby si tomu farárovi odpustila jeho hriešny život, išlo by sa ti aj do kostola ľahšie. Napriek tomu, že farár je hriešny, koniec koncov ako každý, vysvätením dostal nezmazateľný znak, Kristovo kňazstvo, ktorým môže sprostredkovávať milosti pre druhých. Pomocou sviatostí, ktoré môže udeliť. Tie sviatosti sú tu pre nás, nám majú pomáhať rásť vo viere a my ich môžeme s vďakou a úctou využívať, sú predsa od Boha 🙂 🙂 Je na nás, či túto možnosť chceme využiť. Tak, ako je aj na tom kňazovi, či bude čerpať zo sviatosti, ktorá mu bola udelená. V tomto sa každý rozhodujeme sám, či s Duchom Svätým chceme spolupracovať prostredníctvom všetkého, čo nám ponúka, alebo si vystačíme aj "inak". Ja som svoju skúsenosť už opísala vyššie, jednoznačne som zo sviatostí duchovne profitovala 🙂

katja78
8. nov 2012

@mailka - ja mám také informácie, že pani šéfredaktorka využíva všelijaké takéto alternatívne veci...a asi to chce "posunúť ďalej" 🙄

pia22
autor
8. nov 2012

@natalienka12
@14petulka88 veriť v Boha, v pojme veriť v jeho existenciu, neznamená pre našu spásu nič. Aj Satan verí v existenciu Boha, dokoca viac, ako my všetci, veď bol Jeho anjel, a spasený v Nebeskom kráľovstve nikdy nebude. Viera znamená veriť Bohu - bezvýhradne a bezpodmienečne, tak ako plne verí malé dieťa svojej matke, veriť, že nás miluje a nechať sa Ním viesť, a o takýto dar viery treba prosiť, treba sa zaň modliť a treba oň bojovať. Lebo z tohto daru sa odvíja všetko-náš pohľad na svet, cirkev, náš život, z tohto daru prýští naša spása.
A čo sa týka kňazov-ako ľahko a radi zabúdame, že i to sú len ľudia s ľudskými chybami, nedostatkami a náchylnosťami k hriechu. Sú to naši duchovný otcovia tu na zemi na ceste ku spáse a nie sú bez chýb, ako žiaden žijúci v putujúcej cirkvy. Či vari vaši rodičia sú bez chýb?
Čo sa týka návštev bohoslužieb-nič nenahradí sviatosti, ktoré sú tam uďeľované. Kostol-sviatosti a bohoslužby v ňom, sú ako hypermarkety plné milostí a požehnaní a jediná mena, za ktorú ich dostanete, je túžba 🙂

pia22
autor
8. nov 2012

@katja78
@mailka tak som včera Dieťa kúpila, prečítala a osobne hodnotím tento časopis, ako plnohodnotný odpad 1.kategórie 😀 Nemôžem posudzovať predchádzajúce čísla/ročníky, keďže som ho kúpila prvý raz, ale z odborného aj kresťanského pohľadu.... 😝 Čo sa týka "alternatívnych" článkov, tak len v tomto čísle som našla 3 plné strany - str. 12 Je to vo hviezdach /príbeh čitateľky o návštevách veštice/, str. 72 EFT Morseovka zdravia /alternatívna liečba technikou emocionálnej slobody, formou psychologicko-akupresúrnych metód/, str. 85 Numerologická poradňa /k tomu sa netreba vyjadrovať/.
Čo sa týka spomínaného článku, je v rubrike Prežiť svoje manželstvo, keby som toto vedel skôr! S podnadpisom Dobrý katolík /už len názov hovorí sám za seba, zlý koná svoje dielo/. Dovolím si citovať len záver článku /je v rozsahu 2,5strany, ale ak by mal niekto veľký záujem, tak prepíšem celý/: "Niektorí veriaci názory cirkvi na antikoncepciu berú s úsmevom, iní ani nevedia, čo si o antikoncepcii cirkev myslí, ďalší nosia so sebou bremeno pocitu viny celý život za to, že sa dopúšťajú vážneho hriechu, no a tí poslední veria /akiste aj tie spievajúce katolícke dievčatá, čo sa chystali do Levoče/, že postoj cirkvi je správny. O antikoncepcii ako o hriechu však väčšinou hovoria len kňazi a naivný katolíci, ktorí si nikdy neskúsili, ako sa dá s 12 deťmi v dnešnej ekonomickej realite prežiť. netreba však zúfať. Kolesá cirkevných dejín sa stále točia. Hoci veľmi pomaly, ale vždy sa točia. Aj starozákonný Boh kedysi zlých rovno zabíjal a trval na dodržiavaní švagrovského zákona pod hrozbou smrti. No a dnes? Dnes je to vraj Boh plný lásky, pochopenia a odpustenia, a na dodržiavanie švagrovského zákona už dávno zabudol." Takže ja k tomu len toľko - pani šéfredaktorke určite napíšem dopis plný "naivného katolicizmu", časopis Dieťa rozhodne nebudem kupovať, nemám dôvod, a aktuálne zakúpené číslo po splnení svojej funkcie poletí do smetí, kam rozhodne patrí 🙂.

zuzkalenka
8. nov 2012

Sväté omše s katechézami k Roku viery 08.11.2012 18:30-20:00
Štvrtok

Miesto konania: Bratislava, Katedrála sv. Martina

Súčasťou duchovného programu počas Roku viery v našej arcidiecéze sú pravidelné mesačné sv. omše v Katedrále sv. Martina vždy druhý štvrtok v mesiaci o 18.30, ktorých cieľom je priblíženie dvanástich článkov apoštolského vyznania viery.
Vo štvrtok 8. novembra 2012 o 18.30 bude slávená najbližšia sv. omša, ktorej homília bude tematicky zameraná na katechézu prvého článku Apoštolského vyznania viery: Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme.

Témy jednotlivých katechéz:
8. november 2012
Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme

zuzkalenka
8. nov 2012

Seminár: Kultúra smrti verzus kultúra života10.11.2012 9:30-17:00
Sobota

Miesto konania: Banská Bystrica, v priestoroch Diecézneho centra Jána Pavla II.

Fórum života, o.z. v spolupráci s Diecéznym pastoračným centrom pre rodinu Banskobystrickej diecézy pozývajú v sobotu 10. novembra 2012 na seminár určený pre širokú verejnosť na tému Kultúra smrti versus kultúra života: súčasná situácia, súčasné potreby, súčasné možnosti.

Seminár sa začne v priestoroch Diecézneho centra Jána Pavla II. v Banskej Bystrici o 09.30 hod. a prednášky s diskusiami potrvajú do 17.00 hod.

Program

09:30 - Otvorenie seminára: M. Dobešová, A. Záborská
09:45 - 11:00

1. Blok: prednáška A. Hrádocký + diskusia
„Kultúra smrti“ verzus „kultúra života“ minulosť, prítomnosť a budúcnosť

11:15 - 12:30

2. Blok: prednáška J. Glasa + diskusia
„Kultúra smrti“ versus „kultúra života“ bioetika, zdravotníctvo, veda, výskum

12:30 - 14:00 - Obedová prestávka

14:00 - 15:15

3. Blok: prednáška A. Záborská + diskusia
„Kultúra smrti“ versus „kultúra života“ Rodina, deti, mládež, spoločnosť, politika, neziskové organizácie

15:45 - 17:00

4. Blok: prednáška J. Víglaš + diskusia
„Kultúra smrti“ versus „kultúra života“ teologické, filozofické a ideologické súvislosti

17:00 - Ukončenie seminára: M. Dobešová, A. Záborská

voľná diskusia aj v užších skupinkách - pri káve, pri večeri.

viac: www.rodinabb.sk

Akciu pridal/a: Lenka Bujnova, 3.11.2012 20:59

zuzkalenka
8. nov 2012

NOVÉNA na počesť Panny Márie Trnavskej sa v tomto roku ponesie v znamení myšlienky pápeža Benedikta XVI. Božia Matka, zverujeme ti tento Rok viery.
Počas jej konania od 13. novembra bude na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša prenesený zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil Trnavu pred tragédiami.
http://www.vyveska.sk/trnavska-novena-2012.html

zuzkalenka
8. nov 2012

škoda že u nás sa nič také nerobí ☹

ewellina
8. nov 2012

@mailka
@katja78 Ja som kvôli numerológii prestala časopis dieťa kupovať celkom.

ewellina
8. nov 2012

@natalienka12
@14petulka88 Žienky, vari si myslíte, že my, čo chodíme do kostola, tak tam chodíme kvôli tomu, ako sa tí kňazi ukážkovo správajú? 😕 😕 😕 V Cirkvi už od čias Judáša boli vždy ľudia, ktorí sa podľa správali všelijako, len nie podľa evanjelia. No napriek tomu, ako písala @maja22 , nedá sa žiť (plnohodnotný duchovný život) bez sviatostí. A len tak mimochodom, a to chcem povedať aj pre @dedikatessa : Keby nebolo Cirkvi, nech už sú v nej akýkoľvek ľudia, dnes by ste sotva vedeli niečo o Ježišovi, že vôbec kedysi chodil po tejto zemi.