Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@dedikatessa Veď som pred chvíľou písala, že od čias Judáša boli v Cirkvi kdeakí ľudia. A predsa nám Boh Bibliu dal prostredníctvom Cirkvi. Alebo Biblia nám spadla z neba?
@dedikatessa BTW - aké ovocie prinieslo to, že dnes má každý prístup k Biblii? Každý si ju vysvetľuje ako chce a dôsledkom toho sú tisícky denominácií, takže kresťan má čo robiť, kým zistí, kde má hľadať pravdu.
Nebudme idealisti... kolkokrat Izraelsky vyvoleny narod sklamal svojho Boha? Kolkokrat proti Bohu reptali a nadavali?
Kolkokrat sa odvratili od neho a uctievali si inych bozikov. Hned po vyvedeni z Egypta si zhotovili zlate tela, len preto, ze Mojzis sa dlho nevracal zo svojho stretnutia s Bohom na vrchu.
Boh vedel dopredu...poznal ich srdcia. Uz ked ich nazval vyvolenym narodom uz vtedy vedel, co su zac. Ze ich ludskost poznacena dedicnym hriechom ich privedie k mnohym zlyhaniam. Ale vychovaval ich a viedol dalej.
A ked Jezis povedal Petrovi, ze na nom postavi celu Cirkev a napriek tomu ho Peter neskor 3x zaprel....to co?
Peter?
Ak by vtedy niekto povedal, pocuj Peter, ten Jezis nebol Bohom, lebo keby bol, tak by si nevybral teba, lebo ty si bol taky hlupy a nedokonaly, ze si ho zaprel - 3x. A to je dokaz, ze Jezis sa zmylil a teda nie je Bohom. Lebo by si nevybral takych slabochov aby ho reprezentovali a odovzdavali jeho ucenie dalej.
Neviem, ci chapete, co tym chcem povedat. 😕
My cakame, ze cela Cirkev alebo ine nabozenske zdruzenie bude dokonale? Ze v nom nebudu zlyhania? Ze niektori v nom sa nevydaju na pomylenu cestu, alebo sa nedaju zlakat ziadostivostou? Tak potom si o sebe moc namyslame.
Lebo vsetci sme slabi a hriesni.
Boh, keby mal cakat na nasu dokonalost, tak nas do ziadneho spolocenstva nevola.
No On pozna nasu nedokonalost a snazi sa s nou pracovat. On pozna svoju Cirkev a snazi sa s nou pracovat.
On dava svoju milost cez ruky nas nedokonalych.
Ahojte, nie som síce katolík, ale chcem napísať, čo sa týka farárov, jednú potešujúcu vec. V obci, kde žije moja mama, bol posledné roky farár, ktorého pre jeho správanie nemali veľmi radi. Mama mi vravela veľa vecí, nechcem ich tu všetky opisovať. Jednoducho si myslím, že Boha určite nepredstavoval správne a skôr odrádzal.
Teraz ale dostali iného farára a mama je nadšená. Je k ľuďom milý, láskavý, priateľsky. Ľudia začali znova radi chodiť do kostola.
Som úprimne rád, keď moja mama má lepší príklad toho, ktorý jej môže ukázať cestu k Bohu. Takýto ľudia vo mne vzbudzujú úctu bez ohľadu na vierovyznanie a verím, že ak sa bude on i ja držať Pána Ježiša, raz sa stretneme pri ňom, napriek terajšej rozdielnosti.
dievčatá, zajtra sa budem modliť za to, aby v tomto prípade na tom súde ktorý bude zajtra zvíťazila pravda ...pridáte sa?
http://udalosti.noviny.sk/pochybne-adopcie-deti...
@katja78
@ewellina v poslednom cisle dietata v ktorom som kritizovala clanok dobry katolik bol aj clanok depka na materskej a v nom tieto vety"ak ste veriaca a mate depresiu modlite sa.je prekvapive, koľko zien na Slovensku je veriacich, pričom bežné každodenné problémy neriešia v osobnej modlitbe. Modlite sa, aby ste sa citili radostnejšie, aby vaše deti lepsie spali, jedli, vychádzali so surodencami, aby sa vam zlepsil partnerský vztah, aby sa stalo niečo osobité, co vám sprijemní den, prípadne sa vo vasom živote vyskytla osoba, ktorá vas podporí...to je to najučinnejsie, čo mozete v takejto situácii spravit. aj ked mate male deti, na modlitbu si urcite najdete cas. ved len dojcenie prinasa mnoho hodin ticheho bdenia, cez den alebo v noci, takisto niektore domace prace ponukaju cas na modlitbu. alebo vyuzite chvilu ked ste vonku a dieta sa samo zahlbi do hry."
takety prakticky navod som necitala ani v Katolickych novinach. Takze je to o tom, co si vyberies.
som velmi rada, ze tema - rimskokatolicka cirkev - je aj tu na modrom koni, lebo aj tu si teda vyberam, a necitam fora o vesteni, a inych nezmysloch.
mam otazku - žienky s malými deťmi, kedy sa vy modlite?
ja si neviem nájsť pevný čas na modlitbu. ale napr. počuvam rádio LUMEN a pridávam sa k nim ked sa modlia na obed, a o 3. a vy?
@mailka väčšinou večer, a ráno veľmi rýchlo, keď idem okolo kaplnky, alebo v aute. 😔
No, tento návod je síce pekný, ale napísané je len "A", ale nie "B"..totiž ak sa niekto za niečo modlí, čo by mal očakávať. Pretože modlitba by sa nemala chápať ako "automat" na naše momentálne priania, môže sa stať, že nakoniec všetko dopadne úplne inak, než ako sa modlíme. A práve preto sa treba modliť tak, ako Ježiš "Otče, nie moja, ale Tvoja voľa nech sa stane." Čiže máme sa zároveň modliť aj za to, aby sme vedeli prijať to, čo sa nám zdá, že práve nechceme a snáď to raz aj pochopiť. Takáto modlitba nám môže v srdci otvoriť miesto pre Boha, aby sme v Neho nielen verili, ale Mu aj čo najviac dôverovali. 🙂
@katja78 @mailka v poslednom obdobi sa mi darilo denne sa modlit o tretej k Boziemu Milosrdenstvu. Modlila som sa s umyslom, aby mi Pan pomohol odpustit, aby diabol nemal nad nasou rodinou ziadnu moc, aby som mala v srdci pokoj a lasku, lebo v poslednom obdobi sa toho dost nakopilo a fakt, uplne zazracne sa veci vyriesili, bez Bozieho zasahu by som bola zufalec. Castokrat citim, ze sa mi tlacia nejake zle myslienky, alebo hnev, citim nepokoj a vtedy ked sa modlim, tak to prejde.
32. nedeľa v Cezročnom období Z
1 Kr 17, 10-16; Ž 146, 6c-7. 8-9a. 9b-10 ~ Refrén: Chváľ, duša moja, Pána. alebo Aleluja.; Hebr 9, 24-28; Mk 12, 38-44 alebo kratšie Mk 12, 41-44 ~ Aleluja, aleluja, aleluja. Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo.
BRATISLAVA a SPIŠ: Svätého Martina z Tours, biskupa B
(v katedrálach slávnosť; sviatok sa v diecézach v tomto roku neslávi)
Iz 61, 1-3d; Ž 89, 2-3. 4-5. 21-22. 25+27 ~ Refrén: Tvoje milosrdenstvo, Pane, ospevovať budem naveky. ; 1 Pt 5, 1-4 – alebo iné zo spoločnej časti na sviatky duchovných pastierov; Mt 25, 31-40 ~ Aleluja, aleluja, aleluja. Nové prikázanie vám dávam, hovorí Pán; aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás.
ahojte...dnes je martina no na bielom konikovi nedosiel....mame krasne slnecno...co by ste isli s detmi??dajte typa...
a medzi recou mam otazku...ako spoznate kostol ktory je pre katolikov a ktory je pre evanjelikov....hladala som to cez google a nic...lebo sme boli na vikende min.tyzden a chceli sme ist v nedelu na omsu na liptove a nemohli sme najst kostol pre katolikov...same evanjelicke...(poznamka snazili sme sa rozpoznat podla veziciek a krizov na nich.....ale neviem ci spravne)
@voskovka ako píše i @katja78 v Lipt. Jáne je katolícky kostol, boli sme tam na dovolenke a chodili sme doň. Omše tam však nie sú každý deň (majú uvedené oznamy na stránke obce-farnosť, alebo cez schematizmus a tam sa preklikať)...
Čo sa týka rozdielu medzi katolíckym a evanjelickým kostolom, dá sa to zistiť asi z oznamov pri kostole, na internetovej stránke jednotlivých obcí, prípadne farností, ale tie najhlavnejšie neviem (možno ešte ako píšeš ty, že podľa krížov na vežiach, ale inak viac netuším), snažila som sa ich nájsť ale zatiaľ sa mi nedarí. Zaujímalo by to aj mňa, pretože napr. v tomto Lipt. Jáne sú tiež oba kostoly a rozdiel medzi nimi sme zistili až keď sme sa išli k nemu pozrieť (ani na stránke to nebolo uvedené). A určite sa oplatí to vedieť, keď sa niekam ide, aby sme mohli ísť aspoň na poklonu...
@voskovka aj v mnohých dedinách aj na Liptove sú aj katolicke kostoly ale samozrejme je vačšie zastupenie evanjelickych kedže Liptov bol tradične evanjelické uzemie (mama odtial pochadza) ... minule sme šli okolo a zastavili sme sa na sv.omši napriklad v Bešenovej ... v Liptovskom Mikulaši je rovno na hlavnom namestí je tiež pekny goticky kostol ... veže možu mať rovnaké, kalvíni mavaju namiesto kríža na vrchu kohuta, ale inak myslim nemusí byť rozdiel medzi ev. a kat. zvonka badateľný .... na gugli najdeš mnoho kostolov tu
http://www.dokostola.sk/
je pravda, že občas maju v niektorych kostoloch trošku neaktualne časy sv. omší, ale vcelku to funguje, teraz od 1-8.11. som sa tym občas riadila, kedže som bola služobne dost rozlietaná...

@ewellina a to si ako mozes byt taka istá? Ty si myslis, ze to , ze mame pristup k Biblii je zásluhou katolickej cirkvi?
Mozno by si si mohla precitat nieco aj o tom ako katolicka cirkev zabijala ludi, ktorý sa opovazili zohnat si bibliu a opovazili sa mat zivý vtah s Bohom, bez prikazov a zakazov vsetkych tych samozvaných biskupov a hláv, ktorý chceli a stale chcu mat pod kontrolou vsetkych veriacich.
😉