icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

fra
12. nov 2012

su tam aj časy, mapa, gps suradnice a fotka, nezabludiš 🙂

fra
12. nov 2012

a ešte k tomu rozlišeniu, kedysi som rozlišovala, že slovenské rk kostoly maju na vrchu dvojkríž a ev. kostoly jednoduchý kríž, ale už ani to neplatí vždy ... koniec koncov, v dejinách sa tie kostoly často menili, jednoducho koho bolo v meste viac ten obsadil miestny kostol 😀 napriklad v Ba je jezuitsky kostol bez veže, lebo sa staval povodne ako evanjelicky a vtedy si evanjelici nesmeli stavať veže.... takže si ho postavili evanjelici, potom ho zabrali katolici, potom myslim znovu evanjelici ale poslednych 300 rokov je katolícky... a určite bolo takych kostolov na striedačku plno...

vevet
12. nov 2012

@fra ďakujeme za radu 🙂...mnoho kostolov sa podobá a rozdiel si len ťažko všimneš...

voskovka
12. nov 2012

@fra no ved to som sa pytala ci sa da nejak pohladom zistit ci to je taky alebo taky kostol...lebo na niektorych bol dvojkriz na niektorych normalny kriz na dalsich zase kriz v kruhu...tak som nevedela ze ci podla toho to nejak rozlisit..

fra
13. nov 2012

tak som si to pozrela u nas v meste to s tymi križmi nie je tak- dva sú evanjelické, z toho ma jeden kríž a jeden dvojkríž... išla som aj okolo troch katolickych, jeden mal dvojkriž, jeden taky ozdobny križ s kvetinkami a jeden mal na veži len nejaky hromozvod s gulou ... takže zvonka tie kostoly nijakovsky nerozoznaš, musíš ist dnu ... alebo ostava www.dokostola.sk tam sa isto nemylia

inkinka
13. nov 2012

@fra ano, evanjelici si nesmeli stavat veze a vchod nesmel byt z ulice a stavalo sa, ze sa veze dostavovali dodatocne, napr. viem o jednej z konca sestdesiatych rokov minuleho storocia. Ale ozajstna rarita je veza bez kostola, postavena vo Visnovom pri Cachticiach 🙂
http://www.nmnv.sk/okres_nmnv/visnove/visnove12...

fra
13. nov 2012

napríklad ani rád Kapucínov u nás nestaval veže... mam taku milu prihodu- chodievala som kedysi často do kapucínskeho kostola v bratislave a kapucinskeho kostola v pezinku... minule sme boli s dcerou v Prahe a hľadali sme v nedelu nejaky kostol do ktoreho by sme zašli a pozerám na Namestí republiky, vedla obrovskeho nakupneho centra je taka malá stavbička a vravím, tamto je kostol Kapucínov, ideme tam... a bol to on, tuším jediny kostol v centre, kde boli v nedelu poobede bohoslužby a nie nejaký koncert...

jasmika
13. nov 2012

😀 😀 😀 😀 He he žienky.. pridávam sa..som hrdý kresťan katolík 😀 😀 😀 Akurát včera som volala k františkánom, že by som si chcela vykonať podrobnú celoživotnú svätú spoveď aj s manželom keď sa vráti z práce domov..čiže niekedy cez víkend, lebo príde v piatok a v nedelu zas odchádza... a tak som čakala že ked tam je asi 10 františkánov, tak mi povedie, že dobre že si prídte napr v sobotu o 14tej alebo tak... A on ma tak sucho odbil, že pridte si hocikedy ked sa spovedajú ostatní ľudia na konci spovede...Som mu vravela že ja to mám od nich 15 km, tak ja neviem koľko tam je ľudí a kedy skončia... No takú neochotu som z neho cítila.... myslíte si že preháňam, a on sa zachoval normálne,?

fra
13. nov 2012

@jasmika myslím si, že je to uplne normálne .... , ak by si mala nejakeho osobneho známeho, samozrejme, s tým by si sa lahko dohodla na presný čas ale inak neviem ... u nas františkani aj kapucini obyčajne spovedajú stále, kym ludia čakaju pred spovedelnicami, spovedajú aj po skončení omší, pred viancami a velkou nocou som videla ako boli aj do 8 - pol 9 večer, ... často spovedajúci ak vidí, že spovedal ešte aj po prijímaní, tak po skončení omše a ked dospovedá prinesie hostiu ešte aj pre tých, ktorí to "nestihli" .... takže myslím, kludne chod a určite ta vyspovedajú
Ved si sa ho hadam opytala kedy spovedajú? ... obyčajne to býva hodinu pred omšou, ale skoro vždy aj počas omše, tak ak prídeš na začiatok omše myslím že 100% vyspovedá... a ak aj par desiatok minut budeš musieť počkať, nič sa ti hádam nestane, pobyt v kostole človeku nikdy neuškodí a aspon si to všetko poriadne premyslíš v Božej prítomnosti .... a som si istá že aj ak by tam nahodou v spovedelnici nikto nebol tak ak by si nejakeho oslovila nahodne okoloiduceho františkána a vysvetlila mu situaciu (15km), vyspovedal by ťa ... nebud na nich nadurdená, oni žijú v inej časovej dimenzii, nie v tomto modernom svete kde sa ráta každá minúta 🙂

evkasus
13. nov 2012

@jasmika Tiez si myslim, ze ti tak povedal, lebo oni spovedaju vela a kazdy den. A rak sa u nich malekedy stava, ze by sa clovek nevyspovedal. U kapucinov sa spoveda kazdy den od 16tej do 20tej. A je tam zvycajne viac ako jeden knaz spovedajuci. Takze v tomto case si clovek moze kludne urobit aj celozivotnu spoved, lebo oni sa nepozeraju na hodinky a niektori ludia byvaju v spovednici pekne dlho, ini kratko, podla kazdeho potreby. 😉

jasmika
13. nov 2012

@fra
@evkasus Vďaka dievčatá za vaš pohľad na vec.. Cítila som aj včera výčitky za to, že som z toho sklamaná. Fakt som si myslela že si nájde jeden pol hodinku na nás.... Ale nesmiem sa preto dať odradiť.. Je to pre mňa dosť dôležité a dosť ťažké...takto všetky hriechy, aj hanbiť sa budem... alle musím to prekonať..už dlho sa na to chystám a teraz to už urobim aj preto, že manžel chce isť tiež...pôjdem a budem tam stáť aj pol dnňa... 😀

evkasus
13. nov 2012

@jasmika pol dna nebudes stat. 😉 chod do toho a nedaj sa odradit, lebo vacsinou ked sa clovek rozhodne urobit nieco radikalne a dolezite, tak pride X prekazok.

jasmika
13. nov 2012

žienky a čo si myslíte o tej tme čo má byť?

evkasus
13. nov 2012

@jasmika aka tma?

jasmika
13. nov 2012

@evkasus no v mnohých kresťanských časopisocha stránkach na nete čítam že májú prísť 3-4 dni tmy,kedy sa udejú na Zemi veľké zmeny. Pán chce očistiť Zem,lebo ľudstvo je moc skazené,...je toho veľa...aj z posolstiev Svätej Faustíny to vyplýva

katja78
13. nov 2012

@jasmika - kde napríklad si to čítala?

katja78
13. nov 2012

@evkasus - k sv.pátrovi Piovi sa čakalo aj 3 dni 😨 🙂 denne spovedal aj 18 hodín 🙂

fra
13. nov 2012

asi to stálo za to

evkasus
13. nov 2012

@jasmika O tej tme...podla mna si musi urobit kazdy svoj vlastny usudok...asi sa v tom neda moc radit.

mizulienka
14. nov 2012

ahojte dievcata dlho som tu nebola, uz mesiac mam pokazeny pc a nevyzera to s nim dobre, pisem iba na rychlo z kamoskinho, potrebovala by som poradit, muz chce dat maleho (syn ma 4roky) na taekwondo, bojove umenie, ja s tym nie som stotoznena, ale prehovara ma, ze maly sa nauci branit, ze nebude taky utiahnuty a podobne veci...aky je vas nazor na to? dakujem krasne za odpoved a prajem pokojny den.

olejka
14. nov 2012

http://www.pomocnudznym.sk/files/duchovna_zumpa...
@mizulienka tu je jeden odkaz k teme o bojovom umeni...nazor si asi kazdy musi utvorit sam...povedala by som ze to dietatu moze pomoct sa sustredit..byt sebavedomym...kto zije sviatostnym zivotom nemalo by mu uskodit udajne ani prekliatie...ani jeho detom...takze ani nejake bojove umenie mu podla mna neuskodi 😎

ci?

pia22
autor
14. nov 2012

@mizulienka ja som z kresťanského aj pedagogického hľadiska proti a nepýtajte sa prečo, jednoducho som 🙂 Zaváńa mi to jednak východnou orientáciou a z pedagogického hľadiska riešiť utiahnutosť poukazovaním na fyzickú "prevahu"....sebavedomie dieťaťa sa zodvíha prijímaním a motiváciou zo strany rodičov a najbližších, bojovým umením to určite nebude....a za tým si ako kresťan aj pedagóg s dlhoročnou praxou stojím.

lili_mia
14. nov 2012

@pia22 Ahoj, to taekwondo, pokiaľ mu rodičia citlivo vysvetlia, že to neslúži na bitku, ale na obranu, na to aby našiel harmóniu svojho tela, dá sa to aj takto chápať. Neuvažujem nad tým, že je to z východu, kedže tu na Slovensku sa pre svoju utiahnutosť môže dostať do zlej partie, mysliac si chlapec, že takto niečo dosiahne a tie pouličné bitky sú už o niečom inom.
Či by sa to mohlo brať čisto ako cvičenie, nejaký pohyb, upozorniť na to trénera, že dieťa nepôjde na žiadnu súťaž?
@mizulienka to je ako s nožom .. dobre poslúži pri krájaní chleba, ale zle pri zabití .. ja osobne nevidím nič zlé na tom, aby cez cvičenie a pohyb našiel harmóniu medzi telom a hlavou .. pokiaľ to nebude tréner, ktorý bude od nich žiadať nejaké meditačné cvičenia. Starší chalani chodia bežne do fitka, niekto na nabratie svalovej hmoty, niekto cielene na to, aby nabral svaly a potom niekoho zmlátil. Týmto myslením nevidím nič zlé na cvičeniach z východu.

pia22
autor
14. nov 2012

@lili_mia v tomto prípade by som skôr uvažovala o klasickom športovom krúžku v rámci napr. kolektívneho športu, neskôr napr. skauting a pod.

janinah
14. nov 2012

@mizulienka ja len z amerických filmov viem,že tieto cvičenia nie sú len cvičenia,ale aj filizofia,takže by som si to najprv poriadne vyzistila o čo ide,sú aj vhodnejšie športy,náš napr. chodí na hokej a plávanie

werumka
14. nov 2012

@mizulienka To je zajímavá otázka - narazila jsem nedávno na toto svědectví: http://www.vojtechkodet.cz/temata/okultismus/ku... Ten člověk sám to nepopisuje tak, že by se na cvičení odehrávaly nějaké duchovní praktiky, ale spíše to formuluje jako něco, co bylo protknuté duchovnem, kterému nerozumí... těžko říct. Osobně bych spíš preferovala toto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Krav_Maga - několik blízkých lidí na to chodí.

@olejka Ano, pokud někdo žije svátostným životem, tak je chráněn před zlem. Ale i přes to může Bůh trýznění zlým duchem dopustit (otec Pio, mnoho svatých). Sama jsem živým důkazem toho, že prokletí je zlé i pro člověka, který ke svátostem chodí 🙂 A to jsem se o něj nijak nezasloužila. Ale pakliže někdo dobrovolně zlému otevře (a může to být i východní bojové umění, cokoli), tak už je to jeho svobodná vůle a rozhodnutí a tomu Bůh bránit nemůže. A tudíž ani následkům 🙂

lili_mia
14. nov 2012

@pia22 samozrejme, ja poznám aj taký prístup od trénera, že ukáže deckám, čo ktorý pohyb vie urobiť, teda ako ublíži, tak aby nemachrovali .. neviem to vysvetliť spôsobom, aby to nevyznelo, že on im ukáže pohyb, čo trebárs ohrozí obličky, tak to budú na sebe skúšať, o to mi nejde .. no môžeš sa akokoľvek snažiť aj na tom skautingu, blbec sa nájde všade a aj pri obyčajnom zakladaní ohňa dôjde k úrazu .. čiže ja by som volila podrobný a dôkladný rozhovor s trénerom, a podľa jeho prístupu k rodičom sa rozhodnem

evkasus
14. nov 2012

@mizulienka 4rocneho synceka na bojove umenie? Ja by som bola proti. Uz aj pre jeho vek.
Zatial neviete, ci bude syncek utiahnuty a ci sa nebude vediet branit aj inak ako silou.
Ja si myslim, ze takemu malemu dietatu to moze skor uskodit, lebo to v nom uz v tak malom veku bude pestovat vzah k bojovnosti...aj ked je to zalozene na sebeobrane, ale vysvetluj takemu malemu o sebeobrane....je to treba?

olejka
14. nov 2012

@werumka ano o tryzneni za ktore si sama nemozem ja viem svoje 😒 ...asi mas pravdu...ja len poznam jedneho fajn karatistu, ktory vravi ako treba bojovat proti hnusnej pyche... 😉

https://www.youtube.com/watch?v=uRy7wzx3Imc
mizulienka
15. nov 2012

dobre rano dievcata, dakujem za vsetky rady, mam podobny nazor, naco davat dieta na bojove umenie, nacrtla som to vcera muzovi, tak sme sa zhodli (alebo iba ja sama??), ze to nateraz nechame tak...totizto maly nejak neinklinuje k ziadnemu sportu, skor knizky a logicke hry, ale aj napriek tomu by som bola rada, keby na nejaku pohybovu aktivitu chodil...budem sa modlit, aby nam Pan ukazal spravnu cestu.
Dakujem a prajem pokojny a pozehnany den. 😉