Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
🙂 Lendak? my sme šli len raz v nedelu okolo,na tetušky v pestrofarebných vyšívaných papučkách spomíname dodnes 🙂
@ewellina áno môj veľmi dobrý kamarát............bola som mu aj na primiciách 😉 krásna udalosť v obci.........no stretla som ho ešte aj vo Važci........tam bol 2 roky........ale už nielen ako kňaz robil ale robil veľa pre mládež momentálne http://www.martindom.sk/?author=11
@timona
nepopieram, ze to, co pises, pomaha, ale ako som uz pisala vyssie, len do casu, a u mna osobne to viedlo len k vacsej lutostivosti, zatrpknutosti a ukrivdenosti. Viem, povies si, ma dve deti, o com ta toci, netusi, ake to je...ale naozaj su nase obe deti vytuzene, vymodlene a aj "vylezane" 😉
A roky som hladala tu odpoved, co teraz Ty, a ukludnila som sa az vtedy, ked som po dlhych uvahach, mnohych knihach nielen knihe Job, rozhovoroch, modlitbach...atd atd - prisla na to, ze tu odpoved od Boha nedostanem - nie tu a teraz...mozno raz, az budem moct vidiet Ho z tvare do tvare, tak sa ho na to spytam...ak ma to potom este bude zaujimat 😉
je to velmi tazka a osobna tema, tak ak by si nieco k tomu chcela, prip. skus cez IP.
ahojte
ja vas tiez citam, zapojila som sa len raz do diskusie, ale pozdravujem vas, k bezakovi som sa nezapojila, pretoze tomu velmi nerozumiem.
@timona Ahoj!Tu otazku s neplodnostou som riesila aj ja, no este vo februari 2005, ked som sa po laparoskopii dozvedela zdrvujucu spravu, ktora sa dala tusit, no nechcela som si ju pripustit, bola to uplna nepriechodnost oboch vajecnikov zo strany maternice a nedalo sa s tym nic robit...bol to moj najhorsi moment v zivote, nevedela som co robit, len to, ze som mala so sebou Pismo a to som otvorila v nadeji, ze mi Boh da odpoved a ona prisla, viem vytrhnute z kontextu Pisma, ale pre mna v tej chvili najuzasnejsia: "...nespoliehajte sa na ludi, ale na Boziu moc..."
A viera bola v tej chvili to jedine, co ma drzalo, aby som sa nezlozila. Vravela som si, ze Bohu je vsetko mozne, ved to neraz dokazal: na staruckej Sara, Anne a mnohych dalsich, tak preco nie aj na mne? Chvilu som si myslela, ci to nie je trufale, prirovnavat sa k takym osobnostiam Stareho zakona, ved kto som ja? Ozaj, kto som? No predsa Jeho (Bozie) milovane dieta! Ved On nas miluje uplne vsetkych, tak preco by som to nemohla byt aj ja, ak to On bude chciet?
A potom boli dalsie dve vety, ktore ma drzali a to ohladom toho - kedy a na kom Jezis spravil zazraky: "Chod tvoja viera ta uzdravila!" a "Nech sa ti stane, ako si uveri!." Vela som uvazovala nad tymito slovami, je moja viera natolko silna,naozaj verim, ze Jezis moze urobit zazrak aj na mne? Ako mozme chciet, aby Pan konal v nasich zivotoch, ked vieme, ze kona zazraky, no neverime, ze ich moze naozaj vykonat aj na nas?
Odpoved nenechala na seba dlho cakat...lekar sa rozhodol, ani sam celkom nevedel preco, spravit este jedno menej spolahlive vysetrenie o niekolko dni a tam bola...jeden vajickovod bol priechodny!!!
Verila som, ze ak to On bude chciet, tak budeme mat deti aj bez zasahu lekarov!
Na prve sme cakali 3 roky, na druhe 4 a tretie bolo po 13.mesiacoch od druheho! 😵 😵 😵
No mali sme aj alternativu: adopciu, no ked sme si pripustili aj tuto moznost, zistili sme, ze budeme mat babatko.
Treba verit, no byt otvoreny Jeho planu, ktory s nami ma.
Odvtedy vsak nie je moj zivot len prechadzka ruzovou zahradou, moja viera je stale znovu a znovu skusana, sposobov je velmi vela, no niekedy mi dost dlho trva, kym sa s vierou podvolim...
Mozno to ani nebol zazrak z pohladu niekoho ineho ako mna, mozno sa to da nejako vysvetlit, no mne to zatial nikto z lekarov nijako nevysvetlil. A dokonca onen lekar mi este pred diagnozou povedal, ze dokial budem mat vsetky organy k tomu potrebne a manzela, tak mozem otehotniet aj keby to oni nevedeli vysvetlit...lebo je aj nieco vyssie ako lekarska veda! Co k tomu dodat?
Nech sa ti stane ako si uveril/a!
Prajem ti, nech vo svojom zivote nachadzas Jeho lasku skrytu niekedy aj v tazkostiach!
nasla som k teme o nezodpoveda(tel)nych otazkach, co som si kedysi vypisala, lebo ma to mooooc oslovilo:
autor je Rainer Maria Rilke, z diela: Dopisy mlademu basnikovi
...." majte trpezlivost so vsetkym, co vo vasom srdci este nie je vyriesene. Skuste si zamilovat otazky samy osebe, oblubit si aj zamknute izby a knihy v cudzich jazykoch, ktorym nerozumiete.
Odpovede nehladajte. Dnes vam ich nikto neda, pretoze ste si ich neprezili.
Ide o to, vsetko si prezit.
Dnes si hlavne musite prezit tu otazku.
Potom snad, jedneho vzdialeneho dna postupne zistite - a mozno si to ani nebudete uvedomovat - ze uz prezivate odpoved..."
ináč zajtra Sv. Mikuláš.....bude viac detí v kostole ako v normálne dni.. 🙂 🙂 🙂 ..... tešia sa na balíčky 😅 😅 😅
krasny dnik....aky bol mikulasko? ja som si vcera uvedomila ze som stale dieta...videla som mikulasa vsetko okolo toho a normalne mi sli slzy do oci aku radost maju deti z toho.vcera sedeli aj na jeho saniach tak ako malo staci k detskemu usmevu a radosti....velmi dojemny zazitok.... 😵
ahojte dnes sv.omša v kostole..........Sv.Mikuláš...................toľko detí príde si pre balíček...........také detičky čo len raz do roka kvôli bakíčku prídu............no a viete čo sa stalo?...........neboli žiadne Mikulášske balíčky .....kaplán to krásne vysvetlil............že nielen brať ale treba i dávať........ prečo prišlo toľko detí práve dnes do kostola ak kvôli balíčkom tak tie nebudú....... až v nedeľu budú pre tie deti ktoré prídu na sv.omšu..............však to dobre urobil.?.......ja som za 🙂 🙂 🙂
2. adventná nedeľa F
Bar 5, 1-9
Ž 126, 1-2b. 2c-3. 4-5. 6
Refrén: Veľké veci urobil s nami Pán a máme z toho radosť.
Flp 1, 4-6. 8-11
Lk 3, 1-6
Aleluja, aleluja, aleluja.
Pripravte cestu Pánovi, vyrovnajte mu chodníky! A každé telo uvidí jeho spásu.

@ewellina prečo? spod tatier som moja... 🙂 ..katolícka obec......... 😉 ............aj za komunistov bol plný kostol.....u nás sa nedali......... 😀............ak myslíš tých starších ľudí tak nemali samozrejme len knižku a sviečku na stole ....zle som to napísala....mali aj dobrôtky ......no modlitebník mali poruke vždy.............