icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkalenka
11. dec 2012

niečo čo sa hodí na toto obdobie 😉 😉 😉

https://www.youtube.com/watch?v=CSXeGi0nQIU
zuzkalenka
13. dec 2012

Svätej Lucie, panny a mučenice Č
(spomienka)
Iz 41, 13-20
Ž 145, 1+9. 10-11. 12-13b
Refrén: Milostivý a milosrdný je Pán, zhovievavý a veľmi láskavý.
Mt 11, 11-15
Aleluja, aleluja, aleluja.
Roste, nebesia, z výsosti, oblaky, dajte Spravodlivého; otvor sa, zem, a zroď Spasiteľa.

voskovka
15. dec 2012

nie vzdy je jezis dovodom radosti vianoc castokrat su to obrovske dary,nahanacky aby kazdy mal vsetko....
sviatky vianoc odkrutene pomaly uz v oktobri mediami biznisom....
postojme s tejto nahanavej dobe a zamyslime sa co pre koho znamenaju vianoce....
Ruku hore kto ide na polnocnu????najde sa niekto komu sa pri tichej noci speivanej na polnocnej omsi zachveje telo a citi medzi ludmi stojacimi v kostole toho ducha vianoc pre ktoreho prisli na tu omsu???? 😵

olejka
15. dec 2012

Prajem krasny a pozehnany adventny cas vsetkym ...

https://www.youtube.com/watch?v=bUwMRC1yY5E

vela sa vravi o konci sveta...to mi pripomna DonBoscov sen...

„Rád by som vám povedal jeden sen, ale vedzte, že v snoch sa nemudruje, predsa ho však vyložím pre váš duchovný prospech. Mal som ho pred niekoľkými dňami.
Predstavte si, že ste na morskom brehu alebo na skale, že nevidíte na okolí ani kúsok zeme, okrem tej, na ktorej stojíte. Na rozsiahlej morskej hladine je nesmierne množstvo lodí pripravených k bitke. Vpredu sú zakončené ostrým železným hrotom v podobe šípu, ktorý prebodne a zraní všetko, čo zasiahne.

Lode sú vyzbrojené delami, puškami a zbraňami všetkého druhu, výbušninami a knihami a postupujú proti jedinej obrovskej a vysokánskej lodi. Pokúšajú sa vraziť do nej svoje zobáky, zapáliť ju alebo poškodiť.
Túto velebnú loď, dokonale vyzbrojenú, doprevádzalo množstvo lodičiek, ktoré od nej prijímali rozkazy a obratne sa otáčali, aby sa ubránili nepriateľom. Vietor je nepriaznivý a zdá sa, že i nepokojné more praje nepriateľom. Uprostred nesmierneho mora vyčnievajú z vody blízko seba dva vysoké a mohutné stĺpy. Na jednom je socha Nepoškvrnenej a pod jej nohami široký nápis: Pomocnica kresťanov. Na druhom, mohutnejšom a vyššom je Eucharistia a pod ňou nápis: Záchrana veriacich.
Hlavným veliteľom obrovskej lode je rímsky biskup. Vidiac hroznú zúrivosť a nebezpečné postavenie svojich verných, zvoláva k sebe svojich veliteľov – podriadených lodí, aby vypracovali plány. Všetci sa zhromažďujú okolo pápeža. Radia sa, ale keď sa víchrica rozzúrila a more sa rozbúrilo, boli poslaní, aby velili svojim lodiam.
Keď nastal pokoj, pápež dal znova zvolať svojich lodivodov, zatiaľ čo veliteľská loď pokračovala v plavbe. Náhle sa vrátila hrozná búrka.
Pápež stál pri kormidle a všemožne sa snažil, aby loď zaviedol medzi tie dva stĺpy, z ktorých splývali kotvy a veľké háky na reťaziach.
Nepriateľské loďstvo útočí na loď a snaží sa ju zajať a potopiť. Niektorí bojujú spismi, knihami, výbušninami, ktorými sú preplnené a snažia sa vrhnúť ich na palubu. Iné útočia delami, puškami, zobákmi. Boj bol vždy zúrivejší. Nepriateľské lode prudko dorážali, ale ich námaha bola márna. Znova sa vzchopia a hádžu všetko svoje strelivo, zatiaľ čo obrovská loď obratne a bezpečne pláva smerom dopredu. Chvíľami sa zachveje pod hroznými údermi, často jej prerazili boky, ale hneď zavial od stĺpov vánok a štrbiny sa zacelili.
Zatiaľ sa nepriateľské delá trhajú, lámu sa pušky a železné zobáky i ostatné zbrane. Lode sa potápajú a troskotajú. Zúriví nepriatelia začali boj muža proti mužovi krátkymi zbraňami, päsťami, kliatbou a zlorečením.
Tu pápež smrteľne ranený padá. Okolostojaci pribehnú a zdvihnú ho. Je znova zasiahnutý a umiera. Medzi nepriateľmi zaznieva radostný a víťazný krik. Aj na nepriateľských lodiach zavládol jasot. Ale sotva zomrel pápež, na jeho miesto nastupuje druhý. Zhromaždení dôstojníci zvolili hneď druhého, takže zvesť o smrti pápeža prichádza so zvesťou o novom nástupcovi. Nepriatelia strácajú odvahu.
Nový pápež rozptýlil a premohol všetky prekážky a doviedol loď až medzi oba stĺpy. Priviazal ju reťazou, ktorý visela vpredu na kotvu stĺpa, na ktorom bola Eucharistia a inou reťazou, ktorá visela vzadu ku kotve, ktorá visela na stĺpe, kde stála Nepoškvrnená.
Potom nastal hrozný zmätok. Všetky lode, ktoré až doposiaľ napádali pápežskú loď, zmätene unikali, vrážali do seba, troskotali a potápali sa. Niektoré loďky, ktoré udatne bojovali na strane pápeža sa tiež priviazali k stĺpom.
Mnoho iných lodičiek, ktoré sa zo strachu pred bojom skryli, očakávali, až v hlbinách zmiznú trosky rozbitých lodí a zvoľna plávali k obom stĺpom, ku ktorým sa pripevnili hákmi, ktoré z nich viseli a tam ostali v pokoji a bezpečí s hlavnou pápežskou loďou. Na mori zavládol pokoj.”

Tu sa don Bosco spýtal don Ruu: „Čo si myslíš o tom, čo som vám povedal?”
Don Rua odpovedal: „Mne sa zdá, že pápežskou loďou je Cirkev a lodičkami ľudia. More predstavuje svet. Tí, ktorí obraňujú obrovskú loď sú oddaní veriaci a ostatní sú nepriatelia, ktorí sa snažia ju zničiť zbraňou každého druhu. Dva spásne stĺpy predstavujú úctu k Panne Márii a k Sviatosti Oltárnej. Don Rua sa nezmienil o smrti pápeža a aj don Bosco ju mlčky obišiel. Len dodal: „Dobre hovoríš. Len výrazy treba trochu opraviť: Nepriateľské lode – to je prenasledovanie. Cirkev čakajú veľké súženia. Čo sa dosiaľ robilo, to v porovnaní s budúcnosťou nič nie je. Nepriatelia predstavujú lode, ktoré chcú potopiť pápežskú loď. V tomto zmätku ostáva iba úcta k Panne Márii a časté sväté prijímanie. Využime ich čo najlepšie a rozširujme ich medzi vsetkymi."

katja78
15. dec 2012

@voskovka - keď sa nebude šmýkať, tak idem 😉 a telo sa mi chveje nielen pri Tichej noci a nielen na polnočnej 😵 moja najsam je "Nad Betlémom, aký to blesk?..." - v JKS č.90 - sloha č.5 😵 😵 😵
Ja mám trošku pocit, že tá "pozlátkovosť " sa dostala aj na polnočnú 😕 veľa ľudí ide na polnočnú v rámci akéhosi folklóru, niekde sa pre hlučnosť mladých ľudí pred kostolom nedá dobre počuť, čo sa deje v chráme 😔 ako-kde...ale zase Boh sa môže dotknúť srdca človeka, aj keď je len vlažný kresťan, zvykový, moderný, či akokoľvek ho nazvem..

voskovka
15. dec 2012

@katja78 mne osobne sa paci daj boh stastia....to mas pravdu s tymi hlucnymi ludmi...ale ci tam idu koli folkloru alebo koli bohu a jezisovi je uz na kazdom....Nikomu do srdca nevidim ani do mysle,ale snazim sa to brat ze sme spolu ako velka rodinka.To mam vzdy pocit ked som v kostole...(aj ked napr viem ze sused podvadza manzelku a v kostole mi poda ruku tak ho beriem ako keby clena krestanskej rodiny a nepoznam jeho pohnutky a myslienky preco prisiel do kostola ale to je na nom mozno len tu cestu hlada).

katja78
15. dec 2012

@voskovka - ja mám skôr na mysli ľudí, ktorí ani nejak neuvažujú, prečo idú na polnočnú...proste sú vianoce, tak treba ísť...a inak je im nejaký chrám Boží ukradnutý 😔 ale máš pravdu...úmysly pozná len Boh 🙂 🙂 Jeho cesty sú nad našimi cestami.

mpg
16. dec 2012

Hlavným poslaním Vianoc je časť modlitby v advente, ktorú som si zapamätala:
--ZHOĎME TEDA SKUTKY TMY A OBLEČME SA DO VÝZBROJE SVETLA.
Žime počestne ako vo dne, nie v hýrení a opilstve, nie v smilstve a necudnosti, nie v svároch a žiarlivosti,
ale oblečte si Pána Ježiša Krista.--
Cesta k takému životu je dlhá, ale keby si každý na Vianoce aspoň trochu zhodnotil svoj život a aj malými krokami išiel k svojmu zlepšeniu, odrazu by bol celý svet lepší. Lenže skoro nikto akosi neberie vážne ani kňazov, ani učiteľov, ani rodičov a celý svet je každým dňom horší, ale nechcem byť pesimistická.

andelka
16. dec 2012

@voskovka my na půlnoční nechodíme poslední roky..asi je jasné proč 😅 ale zasvobodna jsme chodívali, případně aspoň jsme se dívali doma na přenos v TV. Půlnoční je kouzelná..a mám hodně ráda i mši za rodinu.
Ohledně toho proč lidé třeba jen jako tradici chodí na půlnoční..nesoudím nikoho kdo do kostela ne/chodí..taky míváme s mužem období kdy chodíme víc a kdy méně..jsou to takové sinusoidy. Podle mě i to, že si jendou za rok cestu do kostela najdou je pozitivní, a vidím v tom ruku Boží..vždyť by se na to mohli vykašlat úplně. A třeba je to začátek něčeho, třeba se v nich víra časem rozvine....kdoví.. 🙂

mizulienka
18. dec 2012

ahojte dievcata, mozem vas poprosit o radu?
chceme, aby na detskej omsi deti predniesli okrem oficialnych prosieb, aj take tie detske prosbicky, nieco jednoduche...viete mi prsim poradit, kde by som nieco podobne mohla najst?
dakujem krasne.

klarka2112
18. dec 2012

@mizulienka Ahojky, něco jsem ti poslala na IP, tak snad si z toho něco vybereš.

mizulienka
18. dec 2012

@klarka2112 dakujem, idem pozriet 😉

rusalinka
19. dec 2012

Pre vás, dievčence 🙂

pia22
autor
20. dec 2012

@rusalinka krááásne, originálne, super 😀 😵 🙂

pia22
autor
22. dec 2012

Vianočný list pre Teba

Ako dobre vieš, moje narodeniny sa blížia. Každý rok sa koná oslava na moju počesť a myslím si, že tak bude aj tento rok. Počas týchto dní veľa ľudí nakupuje darčeky. Rozhlas a televízia vo svojich reklamách na každom kroku upozorňujú svet na moje blížiace sa narodeniny.
Je krásne vedieť, že najmenej raz ročne si niektorí ľudia na mňa spomenú. Ako iste vieš, oslava mojich narodenín začala už pred mnohými rokmi. Spočiatku ľudia chápali a boli vďační za všetko, čo som pre nich urobil. Teraz sa zdá, že nik už nepozná skutočný dôvod osláv.
Rodiny a priatelia sú spolu, zabávajú sa, ale nepoznajú význam osláv.
Spomínam si, že aj vlani bola usporiadaná takáto slávnosť na moju počesť. Slávnostná tabuľa bola plná delikates, ovocia a rôznych maškŕt. Výzdoba bola vskutku fantastická a všetko to dopĺňali nádherne zabalené darčeky. Chceš však niečo vedieť? Bol som oslávenec, ale nebol som pozvaný.
Keď prišiel deň D, prišiel som, ale nechali ma vonku, pred zabuchnutými dverami. A ja som tak veľmi chcel byť s nimi.
Popravde, neprekvapilo ma to, pretože v posledných rokoch všetci predo mnou zatvárajú dvere.
Nepozvaný, ale predsa som sa rozhodol potichučky vojsť. Postavil som sa nebadane do rohu miestnosti a sledoval som. Všetci jedli, pili, podaktorí aj opití, rozprávali oplzlé vtipy a nesmierne sa na všetkom bavili. A naviac, keď do miestnosti vstúpil veľký tučný muž oblečený v červenom s dlhou bielou bradou. Vyzeral ako opitý, sadol si do kresla a všetky deti sa rozbehli k nemu, kričiac: „Santa Claus, Santa Claus!“, akoby táto oslava bola na jeho počesť!
O polnoci sa všetci začali objímať. Tak som roztvoril svoju náruč čakajúc koho by som objal. A vieš čo? Nikto ma neprišiel objať. Ľudia si začali rozdávať darčeky, otvárali ich plní očakávania. Keď už boli všetky otvorené, nesmelo som sa obzrel, či tam snáď nebude aspoň jeden aj pre mňa.
Veď ako by si sa cítil ty, keby na tvojich narodeninách boli obdarovaní všetci okrem teba – oslávenca?
Vtedy som pochopil, že som nechcený, nepozvaný a preto som rýchle odišiel.
Každý rok sa sviatok mojich narodenín zhoršuje. Ľudia pamätajú len na jedlo, pitie, zábavu, ale na mňa akosi zabúdajú.
Bol by som rád, keby si mi tieto Vianoce dovolil vstúpiť do svojho života.
Potešilo by ma, keby si uznal skutočnosť, že pred vyše dvetisíc rokmi som prišiel dobrovoľne na tento svet obetovať svoj život na kríži, aby som ťa zachránil. Dnes, jediné čo chcem je, aby si tomu veril celým svojím srdcom.
Rád sa s tebou o niečo podelím. Keďže ma mnohí nepozvali na svoje párty, budem mať svoju veľkú vlastnú grandióznu oslavu, akú si nikto nevie predstaviť.
Stále ešte prebiehajú prípravy. Dnes som poslal mnoho pozvánok a toto je jedna z nich aj pre teba. Chcem vedieť, či prídeš, aby som ti rezervoval miesto a napíšem tvoje meno zlatými písmenami do veľkej knihy pozvaných. Iba tí zapísaní budú pozvaní na párty. Tí, ktorí neodpovedia na pozvánku, zostanú vonku.
Vieš, ako môžeš odpovedať na toto pozvanie?
Je to jednoduché, pošli za mňa túto pozvánku všetkým, na ktorých ti záleží ...
Budem na vás všetkých čakať na tohtoročnej oslave...
Uvidíme sa čoskoro ... Milujem ťa!
Ježiš

Krásne a požehnané Vianoce prežité v zdraví a pohode prajem všetkým 🙂 a nezabudnime na tú narodeninovú oslavu pozvať oslávenca 😉

zuzkalenka
23. dec 2012

4. adventná nedeľa F
Mich 5, 1-4a
Ž 80, 2ac+3bc. 15-16. 18-19
Refrén: Bože obnov nás, rozjasní svoju tvár a budeme spasení.
Hebr 10, 5-10
Lk 1, 39-45
Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.

voskovka
23. dec 2012
https://www.youtube.com/watch?v=0ugf6PhPpg8

dievcata pre vas .....
a nezabudnite dnes zapalit poslednu 4tu sviecu 🙂

sendy182
23. dec 2012

ahojte krásne prežitie Vianočných sviatkov vám želám.............

olejka
25. dec 2012

„Veritas de terra orta est!“ – „Vernosť vyrástla zo zeme!“ (Ž 85, 12).
Drahí bratia a sestry v Ríme a v celom svete, požehnané Vianoce vám všetkým a vašim rodinám!
Moje vianočné žičenia v tomto Roku viery vyjadrujem slovami, prevzatými zo žalmu: „Vernosť vyrástla zo zeme“. V texte žalmu nachádzame tieto slová v budúcom čase „Vernosť vyrastie zo zeme“: je to zvesť, prísľub, sprevádzaný ďalšími slovami, ktoré znejú nasledovne: „Vernosť vyrastie zo zeme, spravodlivosť zhliadne z neba. / Veď Pán dá požehnanie a svoje plody vydá naša zem. / Pred ním bude kráčať spravodlivosť a po stopách jeho krokov spása“ (Ž 85, 11-14).

Dnes sa tieto prorocké slová stali skutočnosťou! V Ježišovi, ktorý sa narodil v Betleheme z Márie Panny, sa skutočne stretli pravda a láska, spravodlivosť a pokoj sa pobozkali, vernosť vyrástla zo zeme a spravodlivosť zhliadla z neba. Svätý Augustín to vysvetľuje výstižným spojením: „Čo je tou pravdou? Boží Syn. Čo je zemou? Ľudské telo. Spýtaj sa, odkiaľ sa narodil Kristus a vidíš, prečo vernosť vyrástla zo zeme ... Pravda, vernosť sa narodila z Márie Panny“ (En. Im Ps. 84, 13).

A v jednom vianočnom príhovore svätý Augustín potvrdzuje: „Týmto sviatkom, ktorý sa opakuje každý rok, slávime deň, v ktorom sa naplnilo proroctvo: Vernosť vyrástla zo zeme a spravodlivosť zhliadla z neba. Pravda, ktorá je v lone Otcovom povstala zo zeme, pretože bola aj v lone matky. Pravda, ktorá riadi celý svet povstala zo zeme, pretože ju vyzdvihli ruky ženy... Pravda, ktorú nedokáže obsiahnuť celý vesmír povstala zo zeme, aby prebývala v stajni. Kvôli komu sa taký vznešený Boh stal takýto pokorný? Zaiste nie kvôli sebe, ale na náš veľký prospech, ak veríme“ (Sermones, 185, 1).

„Ak veríme“. V tomto spočíva moc viery! Boh spravil všetko, spravil nemožné: stal sa telom. Jeho všemohúcnosť lásky uskutočnila to, čo presahuje každé ľudské chápanie: Nekonečno sa stalo dieťaťom, vstúpilo medzi ľudí. Napriek tomu ten istý Boh nemôže vstúpiť do môjho srdca, ak mu neotvorím dvere. Porta fidei! Brána viery! Mohli by sme sa desiť nad touto našou všemohúcnosťou v opačnom zmysle. Táto moc človeka uzatvoriť sa pred Bohom naháňa strach. No je tu niečo, čo prekračuje túto temnú myšlienku, nádej, ktorá premáha strach: vernosť, pravda povstala zo zeme! Boh sa skutočne narodil! „Zem vydala svoj plod“ (Ž 67, 7). Áno, je tu aj dobrá, zdravá zem, slobodná od každého egoizmu a od každej uzavretosti. Na svete je zem, ktorú si Boh pripravil, aby prišiel bývať medzi nami. Príbytok pre jeho prítomnosť vo svete. Táto zem jestvuje, aj dnes, v roku 2012, a z tejto zeme povstala vernosť a pravda! Preto je na svete nádej, nádej, ktorej možno dôverovať, a to aj v ťažkých chvíľach a okolnostiach. Vyrástla vernosť a prináša lásku, spravodlivosť a pokoj.
{kusok z Príhovoru Benedikta XVI. počas Urbi et Orbi na Vianoce 2012}

Pozehnane sviatky Bozieho narodenia vsetkym 😉

maja22
26. dec 2012

Toto ma dostalo: http://www.youtube.com/watch_popup?v=Vnt7euRF5P...
Krásne sviatky všetkým 😵

zuzkalenka
28. dec 2012

Svätých Neviniatok, mučeníkov Č
(sviatok)
1 Jn 1, 5 – 2, 2
Ž 124, 2-3. 4-5. 7c-8
Refrén: Naša duša unikla ako vtáča zo siete poľovníkov.
Mt 2, 13-18
Teba, Bože, chválime, teba, Pane, velebíme. Teba, Pane, chváli vznešený zástup mučeníkov.

mizulienka
31. dec 2012

ahojte dievcata, chcem sa vas spytat, neviete nahodou, co symbolizuje v nasej reci zlato, kadidla a myrha?

viem, ze zlato by asi malo znacit, ze je najcennejsie Bozie dieta, ale kadidlo a myrhu neviem....chceme to na detskej omsi nejako zakomponovat do prosieb pre deticky.

Dakujem vam krane a zelam pokojny Silvester a do Noveho roku, nech je hlavne plny Bozich milosti, rodinnej pohody, radosti z nasich ratolesti a ostatne uz pride same 😉

maznacik007
31. dec 2012

myrha je vzacna mast,ktora sa ziskava z krika a pouziva sa na liecenie a osetrenie, neskor Jezisovi myrhou natrela nohy Maria Magdalena a nakoniec ho po smrti natreli touto mastou ked ho ukladali do hrobu... je to symbol jednak vzacneho daru vtedy bola velmi cenena, jednak jeho schopnosti liecit a uzdravovat a to nielen telesne a dusevne a jednak predsymbol jeho obeti, ten krik je trnovy ako jeho koruna...
kadidlo zidia pouzivali pri uctievani Boha .... a ine narody.pri uctievani svojich kralov atd..... preto moze symbolizovat aj to ze mudrci ho prinasaju k niekomu kto je teraz malym dietatom v jasliach ale je v skutocnosti kralom

toto je laicke vysvetlenie moje... nestudovala som teologiu ani nic podobne... 😉

mizulienka
31. dec 2012

@maja22 Majka je to super to video, som si poplakala, ale je to krasne, ako sa aj v nakupnom centre zastavil cas 😉

mizulienka
31. dec 2012

@maznacik007 super, dakujem ti, si zlata, ze si si nasla cas odpovedat 😉

mizulienka
2. jan 2013

dievcata, velmi potrebujem vasu pomoc, kto by chcel a mal by cas, pomodlili by ste sa za moju znamu...manzel jej na novy rok oznamil, ze sa chce rozvadzat, je z toho nestastna, ma dve male deti, u neho ziadnu oporu, ziadnu pomoc, ale pre nu je manzelsky zvazok posvatny, stale veri, ze sa spamata a ze sa zmeni...ze sa obrati.
Prosim vas pomodlime sa za, aby mala silu a mudrost celit tejto situacii a aby sa on nejakym sposobom spamatal ☹
vopred vam vsetkym velmi dakujem a dufam, ze to nie je velmi opovazlive vas ziadat o modlitbu 😔

ewellina
2. jan 2013

@mizulienka Práve sa stalo. Ten muž je úplne neveriaci?

mizulienka
2. jan 2013

@ewellina dakujem si zlata...ano, je neveriaci, vycita jej, ze chodi do kostola, ale prave viera jej pomaha zdolavat problemy ich vztahu...to je uz tak zamotane, ze fakt uz iba zazrak pomoze 😔

rusalinka
2. jan 2013

@mizulienka mizulienka, dovolím si tvoju prepísať prepísať na FB skupinu, je tam super modlitebná skupina http://www.facebook.com/groups/109334369130686/ 🙂 vymodlíme, neboj 🙂

mizulienka
2. jan 2013

@rusalinka si velmi zlata, dakujem kraaasne 😉

myslis, zeby som sa mohla k vam pridat? 😔 alebo ste uz hotova skupina?