Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@rusalinka si uzasna, dakujem, velmi si to cenim 😉
Vela pozehnanych dni v novom roku prajem vsetkym...
Citala som v poslednej dobe vela na temu teologicke forum...citam o nich ako o rozvracacoch rk cirkvi... 😖
ale tato ich podpora rozvedenym krestanom ma naozaj pozitivne oslovila....
,,,,,,,,,,,Začiatok riešenia je už v tom, ak v našej cirkvi prestaneme z rozvedených robiť synonymum najväčšej hriešnosti. Môžeme sa na rozvody a rozpady rodín dívať ako na malomocenstvo našej doby. Zároveň vieme aj to, ako sa Ježiš správal k malomocným. Neposlal ich najprv na cirkevný úrad, ale najprv ich prijal za bratov a sestry. Kto sa v našej cirkvi naozaj venuje ľuďom, a to najmä tzv. problémovým, sám spoznáva, ako Boh v týchto ľuďoch pôsobí. Potom už nevidí akúsi vyčlenenú kategóriu – napr. rozvedených alebo bezdomovcov alebo bývalých komunistov, ale vidí blížnych, ktorí potrebujú podať pohár vody alebo eucharistiu. Nerobme z eucharistie vec. Čo podal Ježiš žene Samaritánke? Keď začneme myslieť ako Ježiš, prestaneme si dávať nesprávne otázky. """"""""""""""
http://www.svetkrestanstva.sk/2012/04/knaz-mora...
Co si o tom myslite......??
@olejka Eucharistia nie je vec a práve preto sa nemá dávať tým, ktorí sú v stave ťažkého hriechu. Lenže každý rozvedený je individuálny prípad. Sú aj takí rozvedení (jedna strana), ktorí sa rozviesť nechceli, ale rozviedli ich proti ich vôli. Sú však aj takí, ktorí sú s tým spokojní, že sa rozviedli a neľutujú to. Takže netreba hádzať všetkých do jedného vreca.
@ewellina ano ved preto existuje cirkevny sud a moznost tzv dispenzu...pokial niekto je rozvedeny a zije sam...je to urcita vynimka..ale aj nespravodlivost si myslim ak musim ostat sam aby som mohol zit sviatostnym zivotom....hmmm je to na hlbsie zamyslenie...
...podla mna v protiklade k tomu zasa...kludne za stav hriechu mozno oznacit ak niekto chodi na spoved len na vianoce...len preto ze su vianoce a vobec nema zaujem svoj zivot zmenit...az na dalsie sviatky mozno...
....ja ale verim ze na prisnosti tychto predpisov sa zlavuje a zlavuje ...je to asi nieco uplne ine ale...pamatam sa ako sa kedysi nesmelo zvonit kostolnymi zvonmi tzv. umieracikom samovrahom...teraz normalne...dokonca za samovraha sluzili omsu s vysvetlenim ze Boh rozdeluje svoje milosrdenstvo...nie knaz...
..... takze verme ze
,,,,
Milosrdenstvo a vernosť sa stretnú navzájom, spravodlivosť a pokoj sa pobozkajú.
Vernosť vyrastie zo zeme, spravodlivosť zhliadne z neba. '' Kniha zalmov 85 11..12
Dievčatá, začala som čítať a odporúčam!!! všetkými dvadsiatimi, horúca novinka, dobre a jednoducho sa číta, žiadne "omáčky", veľa reálnych príbehov a zážitkov, veľké písmená, takže ideálna aj pre starších, a hlavne zodpovie množstvo otázok z tejto oblasti, na ktoré ste sa možno nemali a nemáte koho spýtať 😉
Pozriem na toho Posledného exorcistu, ale s touto som vrcholne spokojná....a ja som náročný čitateľ, hlavne podobnej literatúry 😀 Záleží na tom, čo od nej čakáš 😉
Babenky, iste sa lepšie vyznáte ako ja, prosím o radu. S mm sme takí flákači-kresťania, kostol sporadicky, ale sobášení sme v kostole. Nášho syna chcem dať pokrstiť, budem ho k viere viesť skôr ja ako mm. Je možné, aby krstní rodičia boli: 1. môj slobodný brat, čo má iba prijímanie a 2. mužova sestra, čo je vydatá, v kostole, s birmovkou. Tak sme si to vybrali už dávno. Názory sa rozchádzajú. Ďakujem 🙂
@flower72 - myslím si, že bude asi schodnejšia cesta, ak kňaz, ktorého budete žiadať, prosiť, bude vidieť aj zo strany Tvojho brata úprimnú snahu, že sa z jeho strany nejedná len o formalitu...lebo aby stihol birmovku za skôr ako rok...to je dosť nereálne. Aj preto, lebo tak dlho sa väčšinou vyžaduje príprava (niekde aj 2 roky), aj preto, lebo birmovky bývajú zväčša na jeseň.
Kňaz, ktorý vás sobášil, aj keď už aktívne neslúži (čiže asi nie je už farárom, ak správne rozumiem), predsa môže požiadať aj v úplne inej farnosti svojej diecézy miestneho kňaza o povolenie, aby tam mohol udeliť sviatosť krstu. Ide len o vôľu a vzťahy. 🙂
@olejka len na doplnenie výzvy teofóra, z ktorej si tu dala citát:
http://abu-bratislava.sk/portal/node/420
http://abu-bratislava.sk/portal/node/422
...asi veľa ľudí sa vtedy pohoršovalo nad tým, prečo arcibiskup nezasiahne...tak asi sa spolu rozprávali a kňazi, ktorí sú "tvárami" TF zmenili potom svoj postoj...asi len verejne... 😕
@ewellina ako som na nete dnes pozerala tú Posledný exorcista, tak budú asi podobné, ale najlepšie si je ich prelistovať, ak máš niekde možnosť. Pre mňa táto kniha má informatívny, ale duchovný charakter, myslím, že pri podobnej literatúre to ide roka v ruke, ale viac informatívny.
@flower72
ja som bola synovcovi za krstnu matku a krstnym otcom nebol moj muz, ale slobodny mladik z druhej rodiny, dokonca ani nebol rimsky katolik....lenze ak si dobre pamatam, tak on tym padom nebol oficialne kanonicky krstny otec ale len nieco ako svedok krstu, kedze je protestant.
@olejka ahojky zaujala ma vasa rozprava o rozvodoch aj o tom "zlavovani" napr. na vianocnej spovedi a je to trosku zlozitejsie si myslim sobas je jedina sviatost ktoru nevysluhuje knaz ale sami mladomanzelia pred Bohom a tak knaz nema pravo im tuto sviatost zrusit. dispenc mozu rozvedeny dostat len za prisnych podmienok, napr. ak ziju podla Bozich prikazani, t.j. nie su v inom vztahu.... ved v tom prvom sa slubili pred Bohom, ze "ju/jeho nikdy neopustíš ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví ani v chorobe, a že ju budeš milovať a ctiť po všetky dni svojho života."
a k tej spovedi, nie je to v "zlavovani" skor by som povedla, ze v nevedomosti spovedajucich. keby pred vianocami knazi mali viac cas s nimi o tom rozpravat a vysvetlit prilezistostnym spovedajucim sa (ak by vobec mali zaujem) ze rocna spoved nie je o tom, ze ma byt 1x za rok a hresim dalej (ved s tym umyslom isli na spoved, pokracovat vo svojom zivote dalej, takze je neplatna) ale rocna by mala byt o zhrnuti svojho zivota za posledny rok ☹ no vacsina ludi to robi len z povinnosti a z tradicie 😔 😔
@flower72 toto sa pise o podmienkach krstych rodicov Úloha a funkcia krstných rodičov
Krstní rodičia, preberajú povinnosť starať sa spolu s rodičmi o kresťanskú výchovu dieťaťa. V jeho mene vyslovia spolu s rodičmi Vyznanie viery ako ručitelia za jeho vieru, ale aj ako zástupcovia spoločenstva Cirkvi. Stanú sa teda viac ako len svedkovia krstného aktu.
Aké sú však podmienky, aby niekto mohol byť krstným rodičom?
1) Zavŕšený 16 rok života (vysluhovateľ sviatosti krstu môže z oprávneného dôvodu pripustiť výnimku).
2) Aby bol katolík, ktorý bol na prvom svätom prijímaní a prijal sviatosť birmovania.
3) Ak vami navrhovaný krstný rodič s niekým žije v jednej domácnosti (samozrejme okrem príbuzenstva) musí byť riadne sobášený v kostole.
4) Má viesť život primeraný viere a úlohe ktorú má prijať.
5) Nemá byť otcom alebo matkou krstenca (starí rodičia však úlohu krstného rodiča prijať môžu).
6) Pokrstený ktorý patrí do inej kresťanskej cirkvi (evanjelici, reformovaní...) môže byť pri krste iba svedkom, a to iba spolu s katolíckym krstným rodičom.
7) Za krstného rodiča sa má brať iba jeden krstný otec alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka (takže nie dvaja krstní otcovia a nie dve krstné matky).
Krstní rodičia majú byť dobrými priateľmi vašich detí, ich staršími kamarátmi. Koľko starostí robí rodičom, s kým sa ich deti kamarátia, aby neupadli do zlej spoločnosti. V krstných rodičoch im môžete už dopredu zaistiť dvoch dobrých kamarátov. Preto by krstní rodičia mali byť mladí, veriaci a bývať v dosahu.

@mizulienka jasné, že môžeš.... už sa dosť ľudí aj pomodlilo na tento úmysel 🙂