Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@katja78 nieeeeee to som hovorila ironicky. jasne že chcem vedieť o manželovej nevere, ak by bola, ked už o tom pišeme, JA som to k tomu prirovnala, s tym, že nechapem tvojej logike. Akože, načo vedieť o cirkevnych prešlapoch, ked aj tak z cirkvi neodidem. že mi to pripada akoby som tvrdila, že načo vedieť o manželovej nevere ked ho aj tak neopustim. sim a zobraladoslovne
@maja22 ja viem čo chceš povedať. LEn mi je take zvlaštne ked viem, že cirkev má toho skutočne dosť a farar v nedelu obmäkčuje ludí rečami o tom kolko dlhom ešte ma zo stavby kostola, cirkevnej školy. A ano ja mu verím, a skutočne sa snaží, aj od mesta a je doslova nahnevaní na mesto na štát, ked mu nechcu prispieť na školu kolko by si predstavoval http://zilina.sme.sk/c/6611521/cirkevna-skolka-...
ja si len myslim, že ked už svoje peniaze zhodnocuju a dostavaju len v dividendach take sumy, tak by mohli prispieť na taketo veci.
@vejula - tak z médií je známe, že "nejaké dividendy" resp. veľký finančný obnos bol darovaný do Trnavskej arcidiecézy a len na účel pre jej vlastné potreby...ale podľa komentárov pod článkom a podľa tohoto linku: http://www.slovenskamladez.org/index.php/sk/akt... ide o čosi úplne niečo iné - aj keď sa to niekomu nepáči, tak rovnako ako štátna materská škola, tak aj cirkevná/jazyková/umelecká...majú zo zákona nárok na dotácie od štátu, a v ZA škôlke, ak som správne pochopila, sú o tieto dotácie ukracovaní...takže je zrejmé, že tam peniaze chýbajú a prečo sa divíme, že ich rodičia žiadajú stadiaľ, odkiaľ na to majú zákonné právo?
To ze ma niekto viac majetku nemusi byt prehreskom. Ked ich aj Cirev ma vela...
Problem vidim iba ak niekto spoji spravovanie Cirkevneho majetku s jeho zneuzitim alebo si prisvoji, co mu nepatri.
@katja78 no ja som to pochopila nejako tak že .. budem kopirovať z članku
mesto poskytne na žiaka súkromnej, umeleckej či cirkevnej škôlky dotáciu vo výške 88 % zo sumy určenej pre mestské školy.
Takáto dotácia je najmenšou možnou dotáciou ukladanou novelizovaným zákonom. Viacerí zriaďovatelia neštátnych škôl boli z toho rozčarovaní, dostali totiž menej, ako očakávali.
Ne druhej strane medzi zákonmi existuje aj zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou Stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní, podľa ktorej sa katolíckym školám poskytuje finančné zabezpečenie v rovnakom rozsahu, ako ho majú všetky ostatné školy.
Tým, že je to medzinárodná zmluva, má podľa ústavy prednosť pred slovenskými zákonmi.
Z toho som pochopila, že žiadaju sumu rovnaku ako mestske školy na zaklade tej zmluvy so svätou stolicou...
Ale vieš ja poznam p. farara zo soliniek a tak v niečom ho aj chapem, je to skutočne knaz, ktorý robí vela pre faru, Často ho vidim v monterkach, je to človek činu. A napriek tomu, že s nim v niečom nesuhlasim, mam pred nim rešpekt a uctu.
Mne šlo skôr o to, že prečo v takýchto chvílach nepomôže ten majetok ,ktorý cirkev vlastní. Verim, že pre nich musí byť par tisic eur ako kvapka v mori.
@evkasus nieje prehreškom ked vlastniš vela majetku. Dôležite je, kde je tvoje srdce. A podla činov sa da rozpoznať kde tvoje srdce je.
Druha vec je, že stále nechapem, ten priepastný rozdiel medzi životom Ježiša a životom predstavených cirkvi. Ako aj v jednom dokumente poznamenal o. Bezak, že ked budeme v Rime nech si pozrieme - už neviem ako presne sa to vola - ale su tam znazornení pápeži od uplneho začiatku. A poukazal na to, že asi prvých 5 pápežov by sme ani nerozoznali od obyčajneho človeka. Pre tie jeho všetky slova mi je blízky, že nevidi zrejme až taký zmysel v dodržiavaní prezdobeneho obliekania sa. Že si napriek tomu že je (bol) arcibiskup pripada ako človek, ktorý sa chce podobať nam bežným občanom. PResne ako sa Ježiš pripodonil nam smrtelným ludom, dokonca ako syn rezbára narodený v maštali.
@vejula - veď hej, len keď si spomenula tie záhadné dividendy, tak verejnosti známe sú len tie Sokolove (a to netuším ako to s nimi v skutočnosti bolo...), a to, čo ukazovali v telke a novinách - preberací protokol, alebo darovacia zmluva medzi Sokolom a Bezákom, resp. jeho sekretárom, tak tam jasne stálo, že "pre potreby trnavskej arcidiecézy".
Ohľadom ZA škôlky som zas pochopila, a v komentároch to jeden pán aj uvádza, že skoro v každom kraji cirkevné/umelecké/jazykové školy/škôlky dostávajú menej ako štátne školy....
Tu je onen príspevok od p.Karola Čepca, na ktorý redaktor p.Milo, už nereagoval:
"Pán redaktor, neverejné školské zariadenia môžu snívať o tom, že dostanú účelovú dotáciu na opravu a údržbu budovy. Čiže okrem toho, že v porovnaní s verejnými školskými zariadeniami dostanú výrazne nižší príspevok na dieťa, žiaka, člena, tak sú ešte aj ukrátení o tie dotácie, o ktorých píšete. Čiže realita vo verejných školských zariadeniach je ešte pozitívnejšia, ak sa započítajú ďalšie plnenia od zriaďovateľov v podobe miest a obcí. Aby som teda nebol tým sťažovateľom, tak k chýbajúcemu obsahu článku pridám ešte aj ďalšie čísla. VZN v iných mestách (pre porovnanie Žilina – Materské škôlky nad 3 roky, verejné 1 407,- €/dieťa, neverejné 1 238,- €), len ešte doplním, že z podielových daní príde do mestskej kasy na dieťa a je jedno či je v zariadení verejnom alebo neverejnom, 1 865,- €: Banská Bystrica 1 898,- € verejné/1 670,- € neverejné, Košice 1 512,- €/1 330,- €, Nitra 1 493,- €/1 314,- €, Prešov 1 813,- €/1 597,- €, Trnava 1 839,- €/1 619,- €, Trenčín 1 625,- €/1 430,- €. Žiaľ, Bratislavu nemám. Info sú z platných VZN na rok 2012. To je len v časti materských škôlok, ďalší príbeh sú ostatné školské zariadenia. Takže neútočíme, len dopĺňam rozhodujúce informácie pre výslednú podobu článku. "
Ahojte, 🙂
Dávam vám do pozornosti krestanské fórum
AREOPAG.SK
- je kresťansko-katolícke diskusné fórum pre veriacich a úprimne hľadajúcich.
Registrácia tu:
http://areopag.sk/ucp.php?mode=register
Nekonečná téma o Bezákovi tu (na čítanie aj bez registrácie):
Prvá strana
http://areopag.sk/viewtopic.php?f=2&t=4841
Zatiaľ - dnes - posledná strana
http://areopag.sk/viewtopic.php?f=2&t=4841&star...
Pozývam vás diskutovať aj na iné témy.
🙂
Zajtra Vojtech Kodet v BA u kapucinov po sv. omsi o 19tej.
,,,,to mi pride, ako keby si sa ma spytala, a čo by sa stalo keby si zistila manželovi neveru, Rozviedla by si sa s nim? No ako kresťanka katolička nie, takže v podstate, radšej o tej nevere nech ani neviem, ved čo, prestanem miloovať manžela? Tak je to vlastne jedno, ak je mi neverny nech je, ved ostanem pri nom tak či tak...
@vejula teraz som si precitala co ste vsetko popisali............jaj tak preto si si taka ista ze mas pravdu...napisala som ze skoro vzdy trafis do cierneho ale tentokrat uplne mimo...
...ved nevera je dovod na prepustenie manzelky podla sv.pisma...teda aj manzela...
teda by si ostala s niekym kto ti je neverny ale cirkevnych predstavitelov by si odsudila lebo su zlodeji....
Hlavne je vediet a poznat pravdu a nie konat podla nej?
Myslim si ze bol v tej spine namoceny po usi aj Bezak a ked mal podozrenie ze mu Sokol dava sek s peniazmi o ktorych nevie odkial su...tak mal hned informovat policiu...nie teraz ked je urazeny ...lebo ho odvolali...
lenze masirovanie bruska tym ze ludia idu za nim pomaha...tak si clovek mysli ze ma celu pravdu a nemusi tolerovat ani autority...
...aka pycha....
Vejula ja som nepovedala ze kazda medialna kampan je dielom diabla ale tato Bezakova verim ze ano...je to priamo namierene proti cirkvi...Ak sa do tejto temy nehodi riesit media...tak vdaka komu by sme pisali o Bezakovi
....mam pokusenie ohanat sa tu pismom...komu sa mame pacit ci Bohu alebo ludom..ale je to len pokusenie...tym treba odolat....
mala som pokusenie si precitat celych 184 stran z Aeropagu...ale odolala som ..a mam chut Vam povedat ze ma mrzi ze som tejto diskusii nepomohla l a tak idem,,do puste" kajat sa a modlit sa za pravdu... nie len ju poznat ale aj konat podla pravdy...ale to by bolo len ze chcem vyzerat dobre...a to nechcem...takze prepacte a dakujem...
Vcera bola spomienka sv Frantiska
...patrona nie len katolickych ale vsetkych medii
Svätý František Saleský - patrón žurnalistov (aj blogerov)
Kto bol tento biskup a cirkevný učiteľ? Čím si zaslúžil, že práve on bol v roku 1923 vyhlásený za patróna tlače a žurnalistov?
Bol to biskup, akého by mala mať každá diecéza. Vyštudovaný doktor práv sa zrieka postavenia, aj bohatej nevesty so slovami: "Otecko, videl som tú slečnu, ale zasluhuje si lepšieho muža ako som ja". Stáva sa kňazom a jeho biskup ho posiela do kalvínskeho kraja na juh od Ženevského jazera. Keď sa o jeho kázne zaujímalo iba 15 katolíkov, ktorí tu ostali po protestantskej reforme, a ostatní jeho hovorené slovo neprijímali, začína písať. Internet vtedy ešte nebol, blogovať nemohol, a tak písal letáky, ktoré v noci pripevňoval na múry, alebo ich vkladal do domov. V týchto letákoch zmierlivo vysvetľoval základné pravdy katolíckeho učenia...
Za desať rokov rokov práce, v roku 1603, nahlásil do Ríma, že do Katolíckej cirkvi sa vrátilo 25000 ľudí, ktorí sa nechali zlákať reformáciou. Od roku 1599 tam pôsobil už ako pomocný biskup, a o tri roky neskôr preberá vedenie ženevského biskupstva. V tejto službe naplnenej modlitbou, prácou a starostlivosťou o diecézu vytrval 20 rokov. Veľkú pozornosť venoval osobným návštevám svojich kňazov a počas troch rokov navštívil všetkých 450 farností svojej diecézy, aj tie alpské vysoko v horách.
Veľký význam mali listy, ktorých napísal viac ako 6000. Mnohé z nich sa stali základom jeho cennej knihy Filotea, ktorou "vyslobodil" duchovný život z kláštornej izolácie a uviedol ho do všetkých stavov a životných okolností. Hoci zomiera v roku 1622 iba ako 53-ročný na prepracovanosť a mozgovú mŕtvicu, zanecháva za sebou veľký kus práce a najmä láskavosti. Jeho životný príklad a jeho zásady inšpirovali mnohých ľudí. Mojou prvou duchovnou knihou, ktorá ma nasmerovala, dúfam, že na celý život, bola práve jeho Filotea. Jeho zachované dielo obsahuje dnes 26 zväzkov, z čoho 11 zväzkov sú listy. Bol to človek, s ktorým chcel komunikovať každý, kto ho spoznal.
Novinárom a žurnalistom sa ušiel skutočne sympatický patrón. Bol vždy zdvorilý, láskavý a optimistický. Niektorí odsudzovali jeho veľkú ohľaduplnosť, ktorú prejavoval voči bludárom a hriešnikom. Proti bludom a hriechom bol nekompromisný, ale bol veľmi láskavý voči bludárom, a hriešnikom. Vždy rozlišoval medzi skutkom a medzi tým, kto ho urobil. Bol známy najmä svojou láskavosťou ktorú vyjadril takouto myšlienkou: "Viac múch sa chytí na kvapku medu, ako na sud octu". Žurnalisti, ale aj my - amatérski blogérski novinári máme skutočne fajn patróna. Ja osobne ho budem prosiť, nech sa tam hore za mňa prihovorí, aby som si dokázal udržať pokojný a láskavý prístup najmä voči niektorým diskutérom...
Jozef Červeň
kauza v sirsich suvislostiach:
*Kauza Bezák a slovenští biskupové*
http://www.getsemany.cz/node/2982
@olejka tak to o tej nevere si celkom zle pochopila konkretne tato veta
teda by si ostala s niekym kto ti je neverny ale cirkevnych predstavitelov by si odsudila lebo su zlodeji....
Tak po prve: Ja cirkev neodsudzujem, len chcem vedieť pravdu, podobne ako pravdu o manželstve v ktorom žijem. Z cirkvi by som neodišla, od manžela možno ano, neviem, neriešila som ešte tuto dilemu a dufam, že nikdy nebudem musieť. A veci chcem definovať pravdivo - neverný muž je neverník, a ludia čo sa nepravom obohacuju su zlodeji. Talže asi tolko k vysvetleniu, pretože ty si porovnala neporovnatelne veci. To že niekoho odsudim a od niekoho neodidem. No dala si na vahy absolutne odlišne veci.
Ja som apelovala na tu vetu, že načo chcem vedieť čo sa tam deje, ked aj tak z cirkvi neodidem a ani Boha nebudem milovať menej. Jednoducho chcem vedieť pravdu, resp. chcem aby pravda vyšla na svetlo sveta aby sa s tym dalo niečo robiť. Rovnako ako s tou neverou, chcem vedieť ak mi bude manžel neverný aby som s tym mohla niečo robiť, lebo ked sa na zlo nepríde, väčšinou sa kona dalej.
To kto je v špine po uši sa môžme len domnievať, ja si nemyslim, že Bezak je a ty si mysliš,. že ano. Ok. KAžý mame svoju logiku sv oje uvažovanie. Nech už je to akokolvek, som za to aby sa veci odhalili, neututlavali. LEbo to tomu neprospeje. A naš terajší system dava tomu všetkemu velmi velký priestor, ale s tym mi po priatí vatikanskej zmluvy už nič nenarobíme. Jedine, že by niekoho z cirkvy osvietilo a dal by urobiť dobrovolne audit. Ale to sa nestane. A takmer všetci veriaci to aj tak zignoruju a tak sa nič nezmení. Nechapem, prečo sa tak potrebuju kryť vatikanskou zmluvou ak su čistí. Mne to fakt pripomina totalitu, toto.
@katja78 teraz hovorim všeobecne o možnych a viac-menej pravdepodobnych veciach, čo sa deju v suvislosti s cirkvou a majetkom. A hovorim o tom, že Vatikanskou zmluvou sa zrušilai možnosť kontroly cirkevneho majetku, takže sa tam môže diať hocičo, nedozvieme sa to. TEda jedine tak, že niekto sa ozve ale tu nastava zas dilema. Či urobil spravne, že niečo povedal, alebo urobil zle že verejne pretriasa niečo, čo nepridava na dôveryhodnosti cirkvi.
a či niečo tutle sv. otec? Nemôžem samozrejme menovať ani ukazať prstom on tutle a je to takto a takto. Ja si len myslim, že cirkev je jednoducho zložitý system, ktorý ma zauživane určite veci. Nemusia byť vždy všetky na dobro veci, niektore môžu byť dokonca zle. A par jednotlivcov to nezmení. REsp. uvažuju takym spôsobom, či bude na dobro veci vôbec to riešiť, a tym pádom vrhnuť zle svetlo na cirkev, alebo radšej tolerovať niečo zle ale tym neoslabiť cirkev a nezobrať si na svedomie napr. odchod niektorych veriacich z cirkvi. Nioektorí po zistení určitých skutočností odídu, iní ostanu i kedsa im to nepači a modlia sa.
Aj biskupi su ludia aj pápež je človek. Ťažko povedať. Ale v skutočnosti viacero predstavených cirkvi mlčali o pedofilii, a tych pofidernych knazov, len prekladali z miesta na miesto. Takže je ťažko povedať, či takto mlčky sa netoleruju prešlapy finančneho razu. Či vie o tom papež, to ti neviem povedať, no myslim, že by až taký prekvapený nebol, keby sa niečo prevalilo.
ja som sa este minuly rok rozhodla viac sa radsej ku kauze Bezak tu verejne nevyjadrovat, kedze moj skalopevny postoj sa nemeni ani casom, prave naopak 😉
len k tej diskusii, co tu vediete, by som rada poznamenala, ze
ma velmi mrzi, ze o.emeritny arcibiskup Bezak musi mlcat, ale napr. o.arcibiskup Zvolensky, nie je viazany mlcanim, a on sa k nicomu k tejto teme vyjadrovat nebude, no nebrani mu to vyjadrovat sa do predvianocneho platku strany Smer.
ak ste toto nahodou v poslednych dnoch nezachytili:
http://www.postoy.sk/node/3965
kdesi som citala v diskusii na inom fore - uz si ani nespominam na akom 😅 - nazor, ze cirkevni predstavitelia v Nemecku by boli radi, keby tam s nimi chcel niekto diskutovat, myslene veriaci, laici...ale akosi uz tam nie je s kym 😔
ak neratame babky, co este chodia zo zotrvacnosti na omse.
A preto ma velmi velmi mrzi, ze to casom moze aj u nas dopadnut podobne...
dievcata ahojte ako sa vam dari co nove?spätne som trosku obehla stranky co ste popisali ale zatial nemam chut sa vyjadrit k tomu iba citam .
@katja78 uplne v pohode, nemusiš reagovať. Neprezentujem ako jedinu skutočnu pravdu. Ale za posledne roky som stratila ružove okuliare. Dovtedy som si tiež myslela, že vščetko tykajuce sa cirkvi je sväté a ak nie, tak je to len vec par jednotlivcov. Dnes si myslim, že ten system nieje v poriadku
@vejula všetko sväté? 😅 no to sú fakt ružové okuliare...Kristus prišiel liečiť chorých, nie zdravých...a ten, kto je bez hriechu, nech prvý hodí kameň...v Cirkvi sa máme posväcovať, nie sa hrať na svätých a ešte svätejších a najsvätejších 😅 Vieš, čo to je posväcovať sa? Svätý znamená oddelený, oddelený pre Boha, ktorého milujeme tým viac, čím viac Ho poznávame. Ale dnes ľudia chápu RKC ako "automat na sviatosti"...keď sa cítim a potrebujem, dám odslúžiť omšu, vydám sa v kostole, dám si pokrstiť dieťa a potom nech to Pán Boh zariadi k mojej spokojnosti....ale ako žijem, to nech nikoho netrápi, a už vôbec nie Cirkev 🙄
@katja78 neviem prečo sa hnevaš. PRečo ťa hneva čo pišem. Ja ti len hovorim ako som vnimala cirkev a ako ju vnimam dnes. Že donedavna ma rozčulovalo, ked niekto povedal niečo na cirkev a dnes pomaly pripušťam, že vela z toho je pravda. To je všetko.
PRoste vela vecí som brala tak uplne neomylne, čo sa povedalo a teraz vidim, že je to inak. PRed dvoma tyždnami sme krstili kristinku. NA nauke bol jeden knaz a hvoril taky pribeh o tom aký su ludia niekedy. Vravel o tom ako mu prišiel telefonat od jednej paní, ktorá ho volala ku svojmu umierajucemu manželovi. Ten rychlo naštartoval motorku a frčal za nim. KEd prišiel videl, že pán je už tuhy a to už dlhšie, nie 5 minut. Tak sa tej paní zhrozene pýtal, to prečo ste ma volali tak neskoro. A jej odpoved bola. No chcela som vas zavolať už skôr, ale môj manžel tvrdil, že ked ma prvých 9 piatkov tak neumrie kým neprídete, že Boh to zariadi, že sa nemusím ponahlať.
Vieš aj toto môžu spôsobiť rôzne pochopenia výrokov cirkvi. Mne prídu od veci aj prvé piatky aj odpustky a veci s tým spojene. PRoste cirkev beriem, že je ovplyvnena mnohymi ludskými faktormi. A niektore veci mi prídu ako čisté OCD No nič. ja to nevravim v zlom a nechcem nikoho nahnevať, je to moje vnímanie toho všetkého. že už neberem slepo všetko čo sa povie a vidim čo sa deje, a nezavrhujem to len preto, že musim za každu cenu obhajovať.
Pri pohlade na Cirkev treba pamatat na Bozie Slovo., ktore hovori, ze brany pekelne ju nepremozu. Toto slovo je slovo a prislub sameho Boha. Ak verime Bohu tak verime tomu, co povedal.
Toto ma byt zdrojom nadeje a pochopenia aj napriek tomu, co sa v Cirkvi pocas historie dialo.
To, ze ju nepremozu, naznacuje,ze boj bude prebiehat. Na to by sme mali pamatat, ze ten boj tu je.
Cirkev ako taka nie je imunna voci omylom, aj ked je noditelkou pravej viery.
Ale vzdat sa jej by bolo ako vzdat sa Bozieho Slova.
Ak si myslim, ze nieco v mojej komunitnej napr. Slovenskej Cirkvi nie je v poriadku, tak sa nemusim a ani sa tym nezriekam Cirkvi. Kedysi boli mnohi veriaci proti inkvizicii tym boli v rozpore s tym, co bolo praktikou vseobecne uznanou v Cirkvi. Dnes vieme, ze tie postupy neboli spravne a sama Cirkev to uznals. No vtedy mohol byt clovek v dileme, ci zmyslat v sulade so svojim svedomim alebo sa podriadit aj vduchu tomu, co k yejto praktike hovorila Cirkev.
Chcem to iba dat za priklad dilemam, ktore sa riesia dnes. Clovek akoby sa bal pripustit pochybenie v Cirkvi, lebo ju lubi a cti si ju ako Kristovu Cirkev (ktorou je) a nechce jej ublizit. No ja si myslim ze sucastou tej lasky k Cirkvi ma byt aj nasa laska k pravde. Ak sa naznacuje alebbo crta nieco zle tak sa tomu postavit tvarou tvat sby sa zistilo, ci naoxaj treba nieco ocistit. A nie hned zavrhnut kazdu namietku, lebo nie je dokazana.
Zial tam, kde nebude vola, tam sa namietka ani nepotvrdi a ani nevyvrati. To ale nepokladam, za najuzitocnejsiu cestu.

@vejula a súhlasím s tebou, že cirkev nie je chudobná. Veď keby aj iné nie, to množstvo kostolov, katedrál, predmety obrovskej hodnoty ako sú sochy, obrazy, monštrancie, oltáre, ťažko tu všetko vymenovať, čo za tých dvetisíc rokov spravuje, ale to sú často poklady svetového dedičstva, spravované aj v múzeách, opatrované ako kultúrne dedičstvo. Z tohto hľadiska je to obrovské bohatstvo a možno by toto radšej niekto opatroval sám, možno by sa našli takí, ktorí by to celé popredali rôznym multimilionárom do súkromných zbierok a odporučili za zisk z predaja nakúpiť pšenicu a vakcíny do krajín tretieho sveta. Ale to je podľa mňa troška krátkozraký pohľad, peniaze sa minú rýchlo a často aj "neprakticky", ale umenie a v podstate kus našich dejín má aj morálnu hodnotu, nielen peňažnú. Možno by sme pár rokov dokázali nakŕmiť hladujúcich v Afrike, ale čo potom, čo ďalšie generácie? Bohatstvo cirkvi spočíva v rôznych veciach a s veľkou väčšinou sa o svoje bohatstvo delí. Len to možno na prvý pohľad nie je vidieť, neuvedomujeme si to. Toto je tak komplexný problém, že ťažko mi to tu všetko rozpísať, čo sa mi motá v hlave.