Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
Co si myslite o odchodu Papeze?
@irriss Plne súhlasím s názorom Vila Rozborila: " Rezignácia Benedikta XVI.myslím si, veľká vec. Klobúk dolu! Veľký rešpekt. Veriaci, neveriaci: jedna vec je istá: UMENIE ODÍSŤ. Je prejavom ohromnej vnútornej sily vzdať sa aj moci/vplyvu - pritom nemusieť - a napriek tomu ODÍSŤ (zoberte si slov.politikov - nevedia odchádzať). To nie je také ľahké a samozrejmé. Myslím si, že Benedikt vojde do histórie nie cez svoj pontifikát ale cez svoju rezignáciu. Prelomil tabu: nevládzem, odchádzam "po svojich". Otvára okná Rímskej kúrie a začína vetrať. Možno ten svieži vzduch zaveje až k nám." Apropo podľa informácií, ktoré mám nikam neodchádza, zostane vo Vatikáne i pápežom, len nebude vo funcii 😉 Takže budeme mať pápežov vlastne dvoch 🙂
@pia22 vieš čo "obdivujem" na niektorých veriacich? Tú absolútnu oddanosť vrchnosti a nepripustenie možnosti "B" 🙂
Netvrdím, že tento názor, s ktorým súhlasíš, nie je správny, len neverím, že pri tom "A" nie je aj "B"... hlavne po tom, čo sa v poslednej dobe v Cirkvi deje a dialo....
@piacere presne ako pises....., neviem co sa stalo, co sa deje a prave dovody, prečo odstupil...respektujem papeza aj vsetkych cirkevnych hodnostarov ale myslim si ze su to taki isti ludia ako my a robia chyby a nemam rada, ak niekto len preto ze je knaz, biskup, a pod... ma taku bezhranicnu oddanost niektorych ludi
@piacere veľmi nadnesene a zjednodušene - pre mňa je Pápež mojim nadriadeným a otcom v jednej osobe. Nemám dôvod riešiť, prečo je mojim otcom/šéfom ten kto je, prečo je taký aký je, buď ho rešpektuješ i s jeho ľudskými chybami, nedostatkami a slabosťami, alebo nie. My ako kresťania veríme, že všetko je videné a riadené Bohom, ktorý nás miluje a preto je v našej vôli ďakovať mu za Svätého Otca, ktorého nám dal a prosiť o správny výber jeho nástupcu. Je to jednoduché, prosté a nádherné, ale pochopí to plne len ten, kto má dar viery 🙂
@ewellina sorry, budem možno trošku "tvrdšia", no nedá mi nereagovať:
...nech sem chodí, kto chce a ako chce, NIKTO by sa nemal "odpáliť" hneď v prvej rane (a ani v ďalšej)... 😉
trošku (viac) citu a diplomacie a
kresťanskej lásky a úcty by sa niekedy viac hodilo,
ako hádzanie kameňom...
hm? 😉
@ewellina
Jestli mas na mysli babu "irris" co sem chodi provokovat.. tak se mylis..bydlim tu "vedle Papeze" uz 20 let..a zajimalo mne,co si o tom myslite VY..o neco dal..ale dusi i srdcem pri nem...
Vidim, ze jste schopne uverit ve znameni BOHA cokoliv..a komukoliv.. ☹
Odchod vidite jako odvahu nekdo jako zbabelost..mozna jsem ovlivnena zdejsimi..jak tomu rikate?
..konspiracni teorie.. 😅
jedno je jasne, pokud nekdo odchazi a motivem je ZDRAVI musi byt velmi nemocny..a pokud nemoc dovoli PSAT KNIHY..nejedna se nemoc, ale o ZDRAVI 😉
koncim..chtela jsem se jen porozhlednout..ale vidim, ze toto je tema jako ockovani...jeden nazor,jeden BUH..ostatni je PRovokace.. ☹ skoda..
p.s. Jen pro vysvetleni me "viry"..Janu Pavlovi II. jsme s detma psali do nemocnice basnicky,jako by mu psali jeho vnoucata ..dopisy "dedovi"..
@ewellina 🙂 oslavovať budeme podľa možností a chute a nálady 😉 Keď sa vráti manžel z práce dáme si všetci traja drobné darčeky /manžel aj drobec dostanú rovnaké vankúšiky, manžel bonboniéru, drobec Kindervajíčko 🙂 /, potom možno pôjdeme do mesta na pizzu, možno len na čaj, možno s drobcom do deckého centra, alebo si doma dáme trochu vína, horúcej čokolády pri dobrom filme.... , jednoducho niečo čo môžeme robiť v trojici a bude nám spolu príjemne a trochu sviatočne 🙂 , Nenechávame drobca od narodenia pri takýchto príležitostiach nikomu na "odloženie", tak sa podľa toho odvíja aj náš program, ale tak to máme radi a tak sa nám to páči 🙂 😉
@magimary Jasné, kresťanskú lásku treba mať stále v srdci, ale myslela som to tak, že niekedy je lepšie na provokácie nereagovať. To, že som napísala, čo som napísala, neznamená, že niekoho nenávidím. 😉 Ako vieš, že sa za tých ľudí pri tom všetkom nemodlím? Toto je niekedy (väčšinou) účinnejšie, než "ťuťu-muťu".
@ewellina ja nehovorím, že niekoho nenávidíš,
ale tvoje slová sú ozaj niekedy ako rana kameňom
prepáč, nemyslím to v zlom
a ani si nemyslím, že to robíš z nenávisti,
ale takto ti to niekedy vypáli...
preto som už musela zareagovať,
že láska, diplomacia a taký cit je niekedy viac ako všetky poučky...
Jedna vec je písať knihy, kde ti stačí svieži rozum - čo B16 bezpochyby má, a druhá vec je telo viac ako 80 ročného starca, ktoré nevládze...
Jinak já osobně se musím trochu pousmát, když si představím, že žádný nemocný by nemohl dělat nic jiného, než ležet. To je jako by někdo řekl člověku v terminálním stadiu rakoviny, že jestli napíše knížku, tak je zdravý 😀 Já jsem taky nemocná, nemůžu moc cestovat, musím mít svůj režim. Ale psát knihy bych klidně mohla 🙂 Ale to bych na to musela mít střevo 😀
dnes som na Slovenskom rozhlase zachytila, že Benedikt pred 3 mesiacmi podstúpil operáciu, pri ktorej mu dali pace-maker (tzv.strojček na srdci), okrem toho je silný reumatik...kto tieto diagnózy pozná, tak možno chápe trochu viac.
Papez = Svaty Otec...t.j. BUH na ZEMI 😎 ☹
...pletete si ho s unavenym a nemocnym dedeckem nebo sousedem... 😉
Toto jeho poslani je "nesmrtelne"...
@ewellina Srovnani ,ktere jsi uvedla a pousmani 😉 je prave v tomto duchu 😉
Zamenila jsi "smrtelnika s nesmrtelnym" 😉
Toto je vynatek, ktery se mi sta velmi vystiny a proto se s nim s Vami o nej delim.. :
"z kriza sa neodchadza, z kriza sa sklada".
...z tejto funkcie sa neodchadza , pretoze sa to berie nie ako docasna funkcia, ale nemenny status. 😉
@katja78 a dalsi..neexistuje nemoc, ktera by vysvetlila jeho odchod....vzpomenme si na utrpeni Jana Pavla II..vzpominam si, "jak jsem s nim byla celou jeho posledni noc...a on s nami.."

@pia22 a ako oslavujete?