Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@cawes a ja mam tiez rada take ako si ty najradsej necitas ani len noviny ale budes vrtat!
Presne..a to tusim zde jsem se "pohadala", kdyz mi tu porad prispivatelky snazily namluvit realitu "zdravi"..ze odesel kvuli svym nemocem..tezko jsem vyvracela..ale nakonec KAZDY pochopil 😅 😅 😅 PROC Benedikt odesel..kvuli ponizovani a falesne charite..znasilnovani nasich deti..dokonce do roku 1997 Cirkev nemela povinnost ohlasovat tyto pripady-hruzy...naopak mela za ukol "schovavat"
muj favorit byl "Jezisek" m co chodi i bos - american z Los Angeles.., ktery prodal svuj kostel,aby odskodnil nasilne ciny spachane na detech.. 😲 ..doslova jsem si predstavovala jeho plnovous v bilem habitu jako inspiraci uz pro ty nejmensi..
@irriss ja neviem tento raz som to az tak moc nesledovala - uznajme si ze predposledna conclave bolo omnoho emocionalnejsie - odisiel papez ktoreho sme mnohi poznali ako jedineho papeza za cely nas zivot 🙂 tak vtedy som to sledovala viacej ale myslim si ze bolo velmi dolezite vybrat papeza z ineho kontinentu - a tym ze tento papez je argentincan je velmi dolezitym "gestom" voci juznej amerike, kde je hadam najpocetnejsia rim.katolicka komunita - sice som niekde tusila ze toho africkeho kardenala nezvolia ale nieco taketo som ocakavala
@prasiatko30 no nie som tvoja draha, to si vyprosujem, neviem preco to tu ma stale niekto vo zvyku takto sa prihovorit. Ja som sa slusne spytala ze preco atd. nic viac. Urcite nejdem urazat.
@katja78
ja nechapu (ne)tesit...bud je nam to jedno a tudiz ani nesledujeme, ale pokud tomu venujeme cas a sledujeme, vyvolava v nas i jen samotna situace urcite emoce...
Myslim si, ze i clovek "bez viry" pokud sledoval cely cerimonial, pripominalo mu to pohadku..a kdo nema rad pohadky? clovek bez viry? bez srdce?..
SRDCE je hlavni predstavitel v techto pripadech..muzeme patrit kamkoliv..ale pokud prozijeme pozitivni emoci, je nam jedno, kam dotycny patri...je to urcita nadej, ze nase srdce procitlo...nehlede na to, ze "tomu (ne)verime" 😉
@cawes ak je to len tak tak sa omluvam ale uvedom si ze take vyjadrenie ako si napisala ty je dost provokacne. a ja neviem ty sa nevyjadrujes napr k zvoleniu prezidenta obamy v usa??? alebo inym udalostiam vo svete??? ci len pozeras farmu slavnych ci ako sa to vola????? myslim si ze clovek ma pravo vyjadrit sa k dolezitym svetovym udalostiam a zvolenie papeza je jednou z nich ci sa nam to paci alebo nie
mne sa zastavoval rozum, co pisali niektori slovaci na FB a podobne pod clankami o novom papezovi, tak nenavistne a arogantne komentare...nejako zabudaju, ze FB je verejny a aj "preklada" a tym sa o charaktere slovakov dozvie cely svet 😝 trochu ucty by nezaskodilo, tolko nenavistnych komentarov clovek nenajde ani protim Kimovy ci ako sa vola to je fakt ze svi*ka. tot len moj postreh
osobne, posledny papez ma moc neoslovil, ale tento na mna urobil velmi dobry dojem 😅 😀 aaa ze povodne chemik, no ma moje sympatie 😀 uvidime co ukaze cas ...
@janinah skutocne vyzera mladsi ako je...mam svagrinu viac ako 20r. zijucu v Argentine (reholna sestra-misionarka), Argentincania ho miluju a teraz cela krajina, tak ako je priznacne pre ich temperament, jasá štastim a radostou...
inak ked bol takym kandidatom v minulom konklave, dostal po Benediktovi najviac hlasov, neviem, preco teraz nepatril k tomu uzkemu zoznamu TOP kandidatov a jeho zvolenie je istym prekvapenim v kontexte toho, co predpokladali media
@prasiatko30
Kdyz jsem psala papezovi Giovanni Paolo secondo telegramy - basnicky,-do nemocnice , rozplakala se vzdy i pani na obycejne poste..
ALE z mych znamych v CZ nikdo nechapal ani mou pritomnost nekolika hodin pri obrazovce, kdyz Giovanni Paolo II. umiral....nikdo nechapal moji bolest aniz bych byla verici, byla tak silna, ze jsem si myslela, ze mi pukne srdce...
Karol prichazel do nasich domovu kazdy den..byl vitanym "hostem" , radcem a OTCEM..pro mnohe 😔 i jedinym opravodvy,..
A to nema NIC spolecneho s VIROU..jsem toho dukazem.. 😉
@veve39 práve na sme čítam, že
"Predpokladá sa, že v tretej voľbe, o voľbu skôr ako Benedikt XVI. získal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov, získal Bergoglio štyridsať hlasov. Na zvolenie mu to však nestačilo."
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6732895/novy-papez-dieta-ta...
a inde som čítala, že jednotlivé skrutíniá prebiehajú tak, že po 2 hlasovaniach sa lístky s menami spália...ale neviem, či len vtedy, ak sa nezvolí 2/3-novou väčšinou nový pápež, alebo aj vtedy...resp. či je nejaká kniha, dokument, kde sa výsledky sčítaní zapisujú, resp. ako sa tieto informácie dostanú na verejnosť...oficiálne to asi nie je, či? 😕
akurat som sa musela zasmiat - vtipny komentar jedneho z novinarov v rannej tertulii - cim dalej tym viac sa potvrdzuje/sa blizime k potvrdeniu/ ze boh bol argentincan 😀
@prasiatko30
..skoda, ze se se vyvraci i toto..Frantisek I. je puvodem z Italie...dokonce sem jezdi kazdy rok za rodinou..je "pouhy emigrant" ze zdejsiho Piemonte, kde ma rodinu 😀 😀 😀
p.s. jinymi slovy...Papez je ITAL
@katja78 mne sa zda ze oni su zaviazani mlcanim - ale neviem to na 100%
@irriss ale on sa narodil v buenos aires - jeho rodicia su taliani ale teraz co je viac to kde si sa ty narodil alebo to odkial su tvoji rodicia?????
tvoje deti su taliani alebo cesi 😀
inaksie tento rok argentincania vedu - koncom marca budu mat papeza, v aprili kralovnu - maxima de holanda, a messi dostal znovu zlatu loptu sa mi vidi a kirschner ostava 😖
ja take ne..ja jen tvrdim a to nemuzes UZ popirat, uz je to svetozname..i kdyz jste mi to tu neverili..me informace byly spravne... 😉 ze Benedikt neodesel kvuli zdravi ale kvuli slabostem "svych poddanych"- sverenych, ktery jeho URAD nezvladl... 😅
Stydel se ..a ani se mu nedivim..proto si ziskal i me srdce...
@prasiatko30 to kolko tu sedim si z coho posudila? No ano pozeram sa na diane vo svete predstav si. Urcite nepozeram farmu ani neviem co to je na slovensku nezijem takze nemam ani slovensku televiziu. Myslim si ze je rozdiel medzi prezidentom a papezom ci?
A by si sa cudovala co ja vsetko citam, kedze studujem.
@cawes tak sa snaz aspon trosku podla toho aj formulovat otazky! fin de debate

@katja78
myslim si, ze "moderni"muslimove delaji pokroky..mam nekolikkamaradek - maminek spoluzaku mych deti a jsou nadsene.. 🙂
Ale to nejsou rodiny muslimu,ktere pali vlajky a strasaky 😉