icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

veve39
14. mar 2013

@irriss myslim ze Benedikta velmi podcenujes, ak sa domnievas, ze odisiel koli hanbe a neschopnosti uniest skandaly, ktore sa Cirkvou prevalili...skandalom ktore sa zial v Cirkvi prevalili čelil vo velkej miere uz od r.2009
neberiem ti tvoj nazor na jeho odstupenie, stale vsak zostane iba tvojim nazorom
preco Benedikt odisiel vie iba on a Boh, nikto iny...darmo sa budu snazit rozne osoby, media, zaujmove kruhy hladat ten "pravy dovod"...nikdy ho skutocne nenajdu...co je v dnesnej dobe, ked mame "informacie" o vsetkom, velmi tazke prijat
vsetky tieto uvahy ostanu len uvahami, projekciami...prip. zial aj konspiraciami
v dnesnej dobe je tazko prijat fakt, ze ktosi respektuje a pocuva Boziu volu...nie je to "medialne smrncovne", nie je to medialne "in"...ovela atraktivnejsie su skandaly, konspiracie, hladanie skrytych "skutocnych" dovodov

prijat to, ze niekto s pokorou a v modlitbe zvazil svoj stav a svoju chybajucu silu viest Cirkev dalej v narocnom svete nie je atraktivna verzia, preto treba dalej hladat tie "prave" dovody

Sv.Pismo nam v 1..Liste Korintanom dava krasnu analogiu:
"čo je svetu bláznivé, to si vyvolil Boh, aby zahanbil múdrych, a čo je svetu slabé, vyvolil si Boh, aby zahanbil silných..."

kedze uz opakovane pises, ze poznas "prave dovody jeho odstupenia", chcela som len uviest moj nazor na tento postoj...

mizulienka
14. mar 2013

@irriss len tak pre info...Frantisek sa nepise so ziadnou rimskou cislicou, je to "iba" Frantisek...to len tak na okraj 😉

neodvolal aj nejakych "hriesnikov"....nemam teraz prehlad kolko a presne cisla, ale urcie len tak nesedel so zalozenymi rukami 🙂

veve39
14. mar 2013

@katja78 to neviem ani ja

irriss
14. mar 2013

@mizulienka
zvlastni ..ve zdejsich zpravach ho napsali jako Francesco I. 😀 😀 😀
opet malichernosti..a velke veci prehlizite..potlacujete... ☹

irriss
14. mar 2013

@veve39
ja ho nepodcenuju ON se podcenil...on odesel..ja ho nevyhodila..jeho urad byl posvatny... 😉 ne-li "svaty"..z takovych mist se "neodchazi"...

veve39
14. mar 2013

@irriss on sa nepodcenil - mozno v tvojich ociach ano, v ociach milionov veriacich ukazal krasu, silu a vzor pokory
opat len zopakujem "čo je svetu bláznivé, to si vyvolil Boh, aby zahanbil múdrych, a čo je svetu slabé, vyvolil si Boh, aby zahanbil silných..." , kedze vystiznejsie by som to povedat nedokazala

olejka
14. mar 2013

@irriss nemyslim ze Benedikt odisiel...sam povedal ze: "Neopúšťam kríž, ale novým spôsobom chcem byť pri ukrižovanom Kristovi,"..

Duch svaty je nasim smiesnym nedokonalym rozumom niekedy nepochopeny...aj emauzski ucenici si mysleli ze Jezis zomrel a pritom siel cestou s nimi...nevsimli si to ,az neskor pochopili...

...duchovny zrak je uzasna vec...musime vyzriet aby sme pochopili ako sa veci maju...

irriss
14. mar 2013

@veve39
porad tu pletete krasu Bozi a zapominate na Satana a jeho pokuseni...
Pak se vsechno schova za to, ze preci i knez a kardinal je preci jen obycejny clovek..hledate pochopeni,,ale nez pravda vyjde najevo chovate se jako "nadlide"...
kdyz se jim to hodi,jsou obycejni lide, kdyz se jim to hodi, jsou to temer vyvoleni svaticove..

irriss
14. mar 2013

@olejka
Vim, ze neodesel...ponechal si i bily plast 😉 tesim se, az dopise knihu-y..doufam, ze mu nebudou spaleny ... 😀 😉

veve39
14. mar 2013

@irriss diskusia nema zmysel, neviem kto sa chova ako "nadlidi", svoj nazor na tvoj nazor som napisala, ideme robit nieco zmysluplnejsie 🙂

irriss
14. mar 2013

@veve39
...mne je lito , ze tato Diskuse se zvrtne vzdy, kdyz poddani Bozi se nedokazi smirit s tim, kdyz slysi a ctou ze jsou mezi nima Zradci...to preci vadi kazdemu, at uz jde o rodinu, ci pracoviste, ci obycejneho souseda..natoz o Viru..kdy prepokladame, ze verime v neco, co je nasim vzorem..ale slepe potlacovat evidenci..to preci neni cesta ke zmene... 😉
Tato Diskuse by mela mit opacny smer..ano, vime o zradcich..vime ze existuji..je zbytecne popirat...a omlouvat tyto cinu jakoby slo o kradez bombonu v supermarketu..jde o zneuzivani deti..a deti jsou nas vsech..dite moje, tvoje,..je NASE..i kdyz je daleko 😉

veve39
14. mar 2013

@irriss ale ved zradcov nikto nepopiera, ti boli, su a vzdy budu...a budu sa za svoju zradu zodpovedat, ak nie na tomto svete, tak pred Najvyssim...ale nechcime si mysliet, ze vieme vsetko, pozname vsetko, pozneme pohnutky kazdeho jedneho, ktore ho viedli k rozhodnutiu, nikto, skutocne nikto nemoze vediet, preco Benedikt odstupil, tak sa nehrajme na vsemohucich a vsevediacich, prijmime aspon ten fakt (ak neprijmeme to, co nam o dovodoch odstupenia povedal on sam), ze Pravdu pozna iba on a Boh...

irriss
14. mar 2013

@veve39
..ale vsak to bylo receno...zalezi kdo co chce slyset a jak cemu chce rozumet...ale znelo to dost jasne..aspon nam zde je to jasne...mozna proto, ze verici a neverici filtruje zpravy k srdci (do zeme) jinym zpusobem... 😉
a k tem zradcum..myslim si, ze jsou mista a poslani na svete, kde by zradce nemel byt omlouvan natoz povazovan za normalni lidskou obet...v podobe lidskeho pokuseni...zvlaste kdyz je toto pokuseni velmi frekventovane a neni zadnou vyjimkou..vyjimka lze odpustit..vysvetlit..znicit a potlacit..ale prijde mi, ze se stalo toto pokuseni "dennim chlebem"...

ale chyba neni v pokuseni..je v prilisnem ospravedlnovani -jeste do nedavna zamlcovani...moje tchyne zije na Sicilii..historky od silne vericich jsou (ne)usmevne...a stejne tolik omlouvane... 😎
katastrofa z pokuseni je vzdy omluvena)vsak je to jen clovek"..skoda, ze se prevleka za neco jineho...je poslem..poslem Bozim...kazatelem....ceho???..proto by mel byt neomylnym..v pripade omylu rychle svleknout plast... 😉

ange_de_la_morte
14. mar 2013

Holky měla bych takowý dotaz, wy to budete určitě wědět 🙂

Řešili jsme s manželem křtiny malého - manžel je proti , já pro takže to necháwáme zatím u ledu, ale jde mi o to kdyby se pak třeba Matyášek za pár let rozhodl se nechat pokřtít ( už sám ze swé wůle - to by manžel respektowal), je to možné a co by to obnášelo ?

(Jinak dwojité ,,w,, místo jednudécho píšu protože tgo jednuché mi na kláwesnici aktuálně nefunguje)

katja78
14. mar 2013

@ange_de_la_morte - neviem, aká je teraz veková hranica, odkedy sa môžu deti samostatne, bez nutnosti súhlasu rodičov, rozhodnúť, či chcú prijať sviatosť krstu, prípadne aj ostatné sviatosti...marí sa mi, že asi 12 rokov, ale možno je to aj individuálne, na zvážení a po osobnom spoznaní žiadajúceho mladého človeka s kňazom, na ktorého sa takáto žiadosť adresuje.

katja78
14. mar 2013

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=17953
troška informácií zo života o.Bergoglia 🙂

ange_de_la_morte
14. mar 2013

@katja78 : Takže to ale půjde že by se nechal pokřít až pozdeji , to by bylo fajn

katja78
14. mar 2013

@dedikatessa ahoj, pekne Ti pribúdajú týždne 🙂
prečítam neskôr, isté je, že nekatolícki kresťania sú v otázke krstu detí nejednotní, neviem, či som názor evanjelického farára z BA dávala sem, alebo inde, ale v ECAV sa krstia aj deti, a túto prax odvodzoval nielen z Písma, ale aj z tradície 🙂

katja78
14. mar 2013

@ange_de_la_morte jasné, bežne sa v RKC krstia aj dospelí 🙂 mala by tomu predchádzať príprava

ange_de_la_morte
14. mar 2013

@katja78 : super, děkuju 🙂 a do náboženstwí se chodí obwykle od prwní třídy že ?

katja78
14. mar 2013

@ange_de_la_morte u nás, na Slovensku, tuším áno...ale až od septembra budeme mať prváčku, tak snáď sa nemýlim

vejula
14. mar 2013

@katja78
@irriss je asi zbytočné sa hadať. KAžda mate iny pohlad na vec. JA vidim pravdu niekde uprostred. Nemyslim si, že by Benedikt opusti svoj urad kvôli hanbe. Ale skôr cítil, že veci, ktoré mal riešiť boli tak zložité a kompliované, že jeho vek a hlavne fyzické možnosti, jeho zdravie už nieje natolko silné aby vladal čeliť týmto veciam. Myslim, že to čo urobil isto premodlil, a myslim, že sa určite radil s Bohom a nie kratko, a myslim, že Boh ukazal cestu, ktorá bude pre neho a pre všetkych veriacich tou najlepšou. Nieje dobre zakryvať oči pred pravdou a to neurobil ani !Benedikt, ked sa triezvo pozrel na veci, ktoré su mimoriadne naročné, ktore treba riešiť. Zrejme citil, že to čím on môže najviac prispieť v tomto ťažkom období pre RKC je uprimna modlitba.

katja78
14. mar 2013

@vejula - viac-menej s Tebou súhlasím 🙂 jo a možno to nie je vidieť, ale fakt nemám záujem sa hádať, niekedy je komunikácia mimoriadne ťažká...

pia22
autor
14. mar 2013

@irriss máš zdravý pocit sebareflexie? Lebo tvoje arogantné a provokatívne príspevky v tejto téme /a nie len v tejto, som na tejto stránke dosť dlho, takže tvoje príspevky v niektorých témach k veci-od veci už dostatočne poznám/ svedčia o tom, že asi niečo u teba v oblasti duševna/duchovna nie je v poriadku a kompenzuješ to týmto spôsobom. Vedome vyvolávaš provokácie, irituješ, hľadáš zámienky vyvolávať rozbroje.... a čo je najsmutnejšie, robíš to vedome s veľkou dávkou inteligencie, opíjaš sa vo svojich očiach pocitmi jedinečného víťazstva, ale neuvedomuješ si, že víťaz v streľbe tam, kde nik okrem teba nestrieľa!!! Tvoje príspevky v tejto téme sú schizoidné, nemiestne, konšpiračné a /a to ti píšem ako prvej v tejto téme, takže v tomto máš skutočne zaslúžené prvenstvo/ v tejto téme so svojim prístupom skutočne nemáš čo robiť. Nikoho nepresvedčíš o svojej /ne/pravde, nevyvoláš tu revolúciu, takže ti odporúčam sa zamerať na iné skupiny a témy, je ich tu dostatok. A čo sa týka tvojich názorov, tolerujem ich i keď s nimi pravdaže nesúhlasím, ty sa pozeráš na našu Cirkev očami, akými ju vidí svet, veriaci v Krista a jeho jedinú a nezničiteľnú Cirkev sa na ňu pozerá očami Krista. Je to pohľad, ktorý neveriaci, pokiaľ mu Boh nenadelí dar viery, nikdy svojim ľudským umom nepochopí. Takže ti želám požehnaný pôstny čas /nech už pre teba znamená čokoľvek/, do srdca radosť, do duše pokoj a všetko dobré.

ajca123
14. mar 2013

@pia22 súhlasím s
@irriss

irriss
14. mar 2013

@pia22
co to pises? 😒
provokuju?
irituju?
Vyvolavam revoluci?
Ne...je tu Tema, ktera je funkcni HROU pouze kdyz Vam clovek prikyvuje, tak at neni verejna, udelejte si soukromku.....dokud bude tato tema verejna, je tu misto pro vsechny nazory i diskutujici..
..a nebo pisu, co se Tobe nelibi? 😉
ALE TY mluvis o pohledu na Krista...ja mluvim o pohledu na ty, co se vymlouvaji a schovavaji za nej a vy za nima chodite a z ust jim "zebrate" pozehnani...za jakoukoliv cenu slibujete oddanost a pokoru..i kdyz vase presvedceni je jine..omlouvate hrichy,...cekate na spaseni - t.j. pokrytectvi..
Osobne si myslim, ze jsou neverici "cistejsi" a maji jasno...jsou i tolerantnejsi prave proto, ze vedi, jak to v urcitem svete chodi..presne jako u nich -na Zemi...jen nedovoli zastavat funkce ve forme poslani "nadlidem"..co jsou normalni smrtelnici a zvolili si tuto prochazku Rajem s pomoci prevleku do cerneho habitu......melo by se zacit od zacatku...vzit je pres cednik a kdo i "jen" pomahal schovavat - VEN s nim..na Svetlo Bozi..necekat na Spravedlnost "hora"... 🙂 ...SVLEKNOUT VSECHNY cirkevni hrisniky a pomocniky..
...je spousta DOBRYCH knezu..proc se nechavaji zahanbovat? proc se nedokazi postavit zlu? protoze cirkev = mafie...a te chapadla nelze odseknout..
...neni dobre se vznaset..kdyz kridla nemame a nebo se snazime za jina kridla schovavat.. 😉
prirovnala bych tento vas potlacujici pohled na Cistotu cirkve takto.
I kdyz vaseho manzela pristihnete v posteli s jinou, budete za nej bojovat jen aby to nevyslo "ven"..budete bojovat za myslenku s myslenkou " v dobrem i zlem"...bojite se cisteho svetla pohledu na Hrich....Radeji budete trpet a myslet si sve, jen abyste zachranili a uchranili viru v "manzela", ktery podvedl..protoze je podle vas lepsi poprit pravdu nez se citit spinavymi... ☹
Nepochopim, jak je mozne oprat se s nekym jako ja o odchodu Papeze a nepoprat se s bolesti za znasilnene deti..Mate trochu "bordel" v hodnotach Hrichum prohresku...a lidskych poklesku...nazor negativni na realny svet cirkve potlacujete..ted je otazka, jak dlouho jeste 😅

Buh nadeluje dar Viery? Zrejme nespravedlive... 😅 ale na to zase existuje "vyhovorka" o Peklu...takze se k zadnemu zaveru stejne nedostaneme...
Vymyslet pro Hrichy Peklo, misto Hanby a Zaniku, Trestu pozemskemu - je prilis lehke reseni... 😉 ale tak to chodi a nejen v Cirkvi.. ☹

pia22
autor
14. mar 2013

@ajca123 to je v poriadku, každý má právo na vlastný názor, ale toto nie je miesto na prezentáciu názorov podobným spôsobom a každý prispievateľ by si mal najskôr prečítať úvodný príspevok témy, z ktorého jasne vyplýva, o čo tu ide.

irriss
14. mar 2013

@vejula
ale nerekla jsi NIC jineho nez co rikam celou dobu ja...
🙂
a Tobe lajkuji presne Ty osoby, co mne ma slova popiraji...
Rikam tu uz radu tydnu, ze: Papez odesel z uradu z jinych duvodu nez je NEMOC!!!!
kdyz to rikam ja..je zle... 😅 😀 ale nevadi... 😎 😉

irriss
14. mar 2013

@pia22 Diskuse se vyviji..neni podstatou Temy odpovidat pouze na zakladni clanek ( od toho tu je moznost vytvoreni Otazky)...rozhovor- diskuse pokracuje...uz 87 stran... 😉
mluvilo se o vsem a rozebiralo se vse..jsou tu reakce..a rozdilne pohledy 😉