icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

pia22
autor
14. mar 2013

@irriss neviem čo si čítala ty, ale v úvodnom príspevku nie je nič, na čo treba, ako píšeš, odpovedať, je tam jasne napísané, pre koho je táto téma založená. To, že sa téma vyvíja je v poriadku, pokiaľ je diskusia konštruktívna, obohacujúca a hlavne neurážajúca naše vierovyznanie. Pokiaľ si akýmkoľvek spôsobom proti Rímsko-katolíckej cirkvi nemáš tu čo robiť, si v úplne nesprávnych dverách. Nič ti nebráni založiť si tému, kde budeš mať možnosť diskutovať o čomkoľvek, nech sa páči.

ajca123
14. mar 2013

@pia22 keby som ja mala povedat úplný svoj názor na cirkev a na pápeža... Vlasy by Vám stály...
@irriss Vám to povedala pekne a preco pápež odstúpil.. Ja by som bola veľmi neslusna...

irriss
14. mar 2013

@pia22
Nedavno se zde hovorilo o odchodu Benedikta ..vyjadrila jsem svuj nazor..a pohled, jak to vnima zdejsi lid... 😉Spousty informaci bylo i novinkou... 😉 ,ktera se potvrdila nasledne...

Vcera se hovorilo o zvoleni Papeze...rekla jsem svuj nazor... 😉
To, ze se pak nekdo snazil vratit k duvodum odchodu Benedikta...a ja svolila tim, ze jsem se vyjadrila opet na tento "ucet"...to byla a je ma chyba.. 😉

Nesnazim se o rozbroje..ale aby nekdo potlacoval a omlouval hrichy na to se divat nelze..proto ma nasledujici reakce...
nechci urazet verici,ale pokud se setkam s vericim, ktery je verici jen protoze mu to "vyhovuje" a jeho myslenka a chovani "prosperuje"...stava se ze mne zvire..
neuznavam hresit od pondeli do soboty a vedet, ze "muzu", protoze v nedeli pujdu preci prosit o ocistu..at uz spovedi ci si ji jinak "vykoupit"..i toto je realna skutecnost...Bohu-zel 😔
Toto byl priklad..nelze omlouvat hrisniky, ktere maji Bozi poslani kazat a ochranovat..tim, ze jsou to jen lide..v momente,kdy si oblecou plast, jsou poslove Boziho kazani...a NESMI si dovolit obtezovat ci "znasilnovat"presvedcenim.. verici a nevinne duse..
Svleknout!..to by melo byt hlavni slovo - motto pred kazdym kazanim...od vericiho..bojovat za cistotu ...kricet "svleknout"

irriss
14. mar 2013

@ajca123
Skoda, ze jsi Ajca a nereknes 😔 ..irriss by uz asi rekla... 😉

pia22
autor
14. mar 2013

!!! Dievčatá na avízo jednej z mamičiek i moje osobné sa chcem spýtať, či by bol záujem o súkromnú diskusiu, zostala by pravdaže plne funkčná i táto verejná, súkromná by mala zmysel pre súkromné modlitby, osobnejšie riešenie problémov, prítomné mamičky by sa medzi sebou viac spoznali a bol by voľnejší priestor pre vytvorenie spoločenstva pre vzájomné posilňovanie viery. Takže ak by sa nás nazbieral dostatočný počet, som ochotná do toho ísť. Podmienkou prijatia je Rímsko-katolícke vierovyznanie, aktívna účasť /podľa môžností pravdaže/ na živote Cirkvi, príp. sa môžu pridať i osoby, ktoré sa aktuálne pripravujú na vstup do našej cirkvi. Kočky, ktoré majú záujem vstúpiť do diskusie poprosím IP. Ďakujem 😉 🙂 !!!

olejka
14. mar 2013

Božia réžia 😉

I love gloria.tv

mizulienka
14. mar 2013

@pia22 ja som za sukromnu temu
Chodim do tejto temy, lebo chcem nacerpat silu od vas, ktore ste na rovnakej vlnovej dlzke, chodim sem, lebo sa chcem s vami podelit o svoje zazitky z viery, chcem sa s vami radit ohladne vychovy mojich deti v krestanskom duchu a podobne prijemne veci a uz som unavena z citania prispevkov nemenovanych osob, citat bludy a pseudofakty....na to ozaj nemam cas, kedze som mamicka na materskej tak ako vy 😉

vejula
14. mar 2013

@irriss my sa chapeme, ale niekedy ide fakt o slovička. Ako napr v tvojich prispevkoch dosť rezonuje slovo hanba. že B16 sa hanbí za cirkev. Ja to vidim trochu inak. Ak by B16 opustil svoj urad s tym, že zistil niečo za čo sa v cirkvi hanbí, a dal by do eteru akože zamienku svoj vek a zdravotný stav, bolo by to podla mna od neho velmi nečestné. Pretože odísť, lebo viem o niečom o čom nevedia ostatní a tých nechať žiť v nepravde, len aby som nemusel nič vysvetlovať je dosť slabošské a nemyslim si, že by B16 takýto slaboch bol.
Ano myslim si, že po tom ako si nechal urobiť taku podrobnu analyzu, ako to vyzera funguje v realite v cirkvi v rôznych častiach sveta dospel k tomu, že na toto už nema fyzickú silu dať do poriadku. Jednoducho vek a zdravie su dôležitým faktorom na to aby si sa mohol uspešne pasovať s tak ťažkými ulohami, ktoré vyplývali zo spominanej analyzy. PReto nemyslím si, že to vzdal, alebo že odišiel kvôli tomu vže sa hanbí za to čo sa v cirkvi deje, len už nedisponuje s takou fyzickou silou aby mohol realne tieto veci zvladať a po podrobnom vydiskutovaní si to s najvyšším dospel k tomu, že radšej bude silou modlitby veci meniť k lepšiemu, lebo to je ta najsilnejšia zbran, ktorou môže disponovať až do svojho posledneho vydychu.
Byť kresťanom neznamená byť slepým, ale znamená to prijať realitu a napriek tomu že ta realita nemusí byť pekná a príkladná, dokaže zaujať správny postoj. Neznamená to tolerovať hriechy, ale neznamená to ani zničiť a prehliadať kvôli tomu i to dobré, čo sa v cirkvi deje.
Ja som za ozdravenie, to v každom prípade a pevne dufam, že Boh nas a ani RKC nenecha napospas vlastným ludským zlyhaniam a aj prostredníctvom nového pápeža a tiež prostredíctvom modlitieb B16 ale aj nas všetkych ostatnych, cirkev privedie bližšie k prvotnemu učeniu Ježiša Krista a jeho prvych učeníkov.

rusalinka
14. mar 2013

Mňa by len zaujímalo, či tí, ktorí tak vehementne riešia pedofíliu a iné škandály v RKC, ju tak vehementne riešia toto isté aj v zdravotníctve, školstve, športe a v neposlednom rade v rodinách (kde je to žiaľ najvyššie percento)...
@pia22 - som za súkromnú skupinu 🙂

irriss
14. mar 2013

@vejula
slovickujete..vytahujete hanba a co slovo Pedofilie..vytahujete slovo hanba, slovo "puvodem" Ital...ale podstata veci Vam unika...
asi zamerne.. ☹
a ty si myslis , ze sa nehanbi? 😅
jaky otec by se nehanbil, kdyby jeho "dite" delalo to, co delali jeho "sverenci"... 😉
Ktery otec by omluvil sveho syna. kdyby znasilnil dite?
pokud je cestny, stydi se...nemel silu ci dostatek moznosti tuto spinu vymest...opakuju: tady se hovori o necem jako je rivalita, komplot...

irriss
14. mar 2013

@olejka

REZIA..presne tak 😀 😀 😀

..vcera tu probehlo toto: uz po Papezi JP II. mel byt soucasny Papez Francesco vyhlaseny....a proc k tomu nedoslo? mozna nam to b16 ve svych knihach jednou prozradi...
ale s tou Rezii to ma urcite hooodne spolecneho

irriss
14. mar 2013

Pokud jsem nekoho rozdrazdila,omlouvam se..nebylo to mym chtenym duvodem ..
Muj duvod prijit sem k Vam bylo : podelit se o pocity z noveho Papeze...
Je to silnejsi nez ja..kdyz nekdo popira a omlouva zlo, jakoby nebylo a jakoby se ho to netykalo... 😉 ...z tohoto rozruseni vyplyvaji moje reakce... Jsou veci mezi nebem a zemi, ktere se nesmi omlouvat..jinak se kolotoc a retezec zla nikdy neprerusi..
Preji pekny den 🙂

vejula
14. mar 2013

@irriss ja nevravím, že sa nehanbí ako predstavený najvyšší cirkvi za to, že niektorí knazi takto príšerne pochybili. Ja len hovorím, že kvôli tej hanbe podla mna neodišiel, podla mna odišiel preto, lebo citil že takto komplikovanu situaciu so svojim zdravotnym stavom a vekom už nedokaže efektívne riešiť.
Ja sa slovom pedofilia nemam problem dokažem ho napisať aj vysloviť, a viem čo sa v cirkvi dialo a možno niekde aj deje, tak isto čo sa financii týka, viem, že tozrejme nieje všade také čisté.
Ja len píšem svoj nazor na to prečo B16 odstupil, nemyslim, že tym dôvodom bola hanba. Aj ked ju možno zacitil po dozvedení sa určitych skutočností, nemyslim, že by mu hanba bola dostatočny dôvod aby zanechal svoj urad a odišiel, tam podla mna bola jednoducho jeho zodpovednosť, citil sa natolko zodpovedný vočí nam všetkym kresťanom, že ked proste necitilô silu na to aby to poriešil k svojej spokojnosti, radšej predal papežsky urad niekomu, kto ešte bude mať fyzicku silu na to , to riešiť

irriss
14. mar 2013

@vejula
Takze nakonec souhlasis, ze se hanbi a tolik kriku, kdyz to napisu ja...

s jeho zdravim nema jeho odchod spolecneho vice jak nekolik malo procent... 😉
vzpomen si na Karola...
vsak i samotni knezi podporuji silu v bolestech a chorobach... 🤐 🤐 🤐 rikaji: nevzdavejte se...
vzdyt je to cele nelogicke 😎..proc to nevit logicky...😉

..Verunko, vsak se dockame,...jednou bude kniha Tajemstvi vydana..doufam, ze to stihne ...a nikdo mu ji nespali... 😉

maja22
14. mar 2013

@irriss nejde o to, že by veriaci boli netolerantní a nevedeli prijať iný názor. Skús sa zamyslieť nad tým, ako tie svoje názory podávaš 🙄 Poviem ti, ako pôsobia na mňa: "ja, irris, mám pravdu, ja jediná viem všetko, ja to chápem úplne správne a vy, ostatní, sa k tejto mojej pravde ešte môžete dopracovať, dávam vám šancu, hoci už teraz vidím, že sa nedopracujete, ste zaslepení, som sama so sebou spokojná, že ja patrím k tým chápavejším a viem čítať medzi riadkami a domyslieť si aj to, čo nebolo nikdy vyslovené!" 🙄 🙄 🙄 Presne takýto pocit vo mne tvoje slová vyvolávajú, akože máš od nás proste "navrch". 🙄 Kto s tebou nesúhlasí, nie je tolerantný ani chápavý, šťastie že ty vieš všetko najlepšie. 🙄 Toto sú pocity, ktoré sa vo mne odohrávajú, keď čítam tvoje príspevky v tejto téme. Neviem, ako pôsobia na ostatných, ale na niektorých možno podobne, ako čítam reakcie. Ak to myslíš inak, je potrebné svoje slová aj inak formulovať. 😉 A dostane sa ti tolerancie a pochopenia až-až 😉

marusik
14. mar 2013

@dazdovka jezutia, s františkánskym duchom--- - len tak v skratke -
jezuiti -poctivci, dbajú na dobré štúdium, dôkladné rozlišovanie medzi dobrom a zlom.../podľa mňa to, čo si chlapec absolvuje pred kňazskou vysviackou, je teda u jezuitov obdivuhodné🙂/
františkánsky duch - duch jednoduchosti, slobody od pozemských vecí, chudoby... odporúčam prečítať nejaký jeho životopis, alebo pozrieť životopisný film 😉

dazdovka
14. mar 2013

@marusik dakujem 🙂
btw. frantiskansky duch a zivotopis - z jedneho zdroja ide o Fr. z Asisi a z ineho o Fr Xaverskeho (podla ktoreho z nich teda sa pomenoval?), takze neviem zas kde je sever... A zas dalsia sranda, ze http://www.novinky.cz/domaci/296046-duka-novemu... Duka povedal papezovi Frantiskovi, ze z jezuitu sa stal dominikan :D tu uz len som si znova precitala vtip od @olejka o vajci a snazim sa vychapat :D

marusik
14. mar 2013

k tejto diskusii o dôvodoch odchodu B16 - prepáčte, nemohla som to dočítať celé. Kto prečítal viaceré jeho diela, tak by mu asi nenapadlo, že odchádza preto, že hanbí🙂

maja22
14. mar 2013

@dazdovka - ja veľmi zjednodušene - jezuitu si predstavím ako hĺbavého intelektuála, vedomostne na veľmi vysokej úrovni, františkána ako veselého chlapíka s gitarou alebo medzi mládežníkmi s futbalovou loptou 😀 Ale ak chceš iné vysvetlenie, môžem skúsiť neskôr, teraz musím bežať 🙂

gabriela1973
14. mar 2013

ajca123 nechcela by si nám povedat radšej svoj názor na našu vládu a politikov,rada by som vedela ako hodnotíš túto tému,pápež ešte docela nezačal pôsobit a už ho odsudzujete,čo robí s nami naša vláda už niekolko rokov je v poriadku,všade sa nájdu špatný a lepší,prečo sa zameriavate len na cirkev a pápeža?lebo je to momentálne aktuálne.inak vám viera nič nehovorí,treba verit v Boha a aj v dobro ludí.ak neveríme ani v jedno tak neveríme že my samy by sme mohli bit dobrý.nie som ani slepá ani naivná viem čo sa deje,ale môže za to len cirkev a pápež,predovšetkým ludia a to sme predsa všetci aj ja so svojim názorom a ty so svojim.budme ludia zo srdcom,verím že pápež František takí je. majte sa všetci pekne,či už ste pre alebo proti.Pekný den

vejula
14. mar 2013

@irriss ale tu ide o to, že on sa dajme tomu hanbí za to čo robia určitý jednotlivci v cirkvi, to ale neznamená, že kvôli tomu zanevrie na cirkev ako taku a neznamena to ani, že sa hanbí za celu cirkev ako taku a preto z jej čela odide...
Tieto veci sa deju a je to určite vždy hodné hanby a odsudenia, nech už je to knaz učitel, lekar či otec. Treba to určite riešiť a postaviť sa aj k tejto problematike čelom, nezakrýva ťoči pred realitou.
A toto si podla mna pápež velmi zodpovedne uvedomoval. Nešlo o to, že si povedal, už sa citim zle, priliš ma to zaťažuje, chcem si trošku na stare kolena užiť kludu.
Ale ide o to, že jednoducho uznal tie svoje ludské limity , obmedzenia, ktoré vyplynuli z jeho veku a z jeho zdravotného stavu. Videl, kolko energie a kolko sily bude musieť vložiť do toho, aby to v cirkvi ukočiroval, aby vyriešil velmi zavažné veci. Proste prijal to, že v tejto situacii, v ktorej sa cirkev nachadza je potrebne aby pápež bol nie len silný duchovne (čo B16 dozaista bol) ale je potrebne aby pápež ešte disponoval fyzickymi silami a slušnym zdravotným stavom nevyhnutným na riešenie týchto zavažných skutočností

marusik
14. mar 2013

@dazdovka pápež si vybral meno podľa Františka z Assisi, uviedol to pred kardinálmi. ... Fr. Xaverský bol tuším jedným zo zakladateľov jezuitov, chodil ako misionár po Ázii (myslím najmä India?)

a ešte k domu vyjadreniu Duku - z jezuitu dominikán - Zrejme myslel na to, že dominikáni majú biely habit/oblečenie/ a jezuiti čierny... a že pápež chodí teraz v bielom /ako dominikán!

dazdovka
14. mar 2013

@pia22 nehnevaj sa, ale myslis ze v sukromnej teme sa taketo vymeny nazorov nebudu diat? Alebo tam budes mat moc vylucit nevhodne nazory, vsakze. Budte otvoreni aj inym nazorom, mam pocit z Teba ako keby si zila vo vezi a na ludi vidiacich dalej a viac do sirky len lejes smolu, lebo ti to tak nevyhovuje. . Miluj blizneho svojho ako seba sameho 🙂

irriss
14. mar 2013

@maja22
Ja to citim opacne..pokud neco zde napise irriss je to zle,pokud to nekdo jiny prepise , je to dobre..a zvlastni je, ze odpurci a lajky jsou ty same osoby.. 😉
zalezi, kdo to napise a podle toho je bud ok nebo protest...
nemyslim si, ze tu nekoho presvedcuju, rekla jsem nazor..ale bud jsem za nazor ukamenovana a nebo se nazor popira ci "nevidi"- dela se, ze neexistuje..
Myslim si, ze me reakce jsou jen odpovedi na dotazy... 😉a nebo souhrnem nazoru..

vsak si precti jen napriklad to s tim sluvkem"hanba" - v mem podani je zle, v podani druheho je dobre.. 😎

a k te pravde...ano, mam pravdu..stydel se za svou bezmocnost bojovat proti nastraham a upadkum-pokleskum cirkve...
Zrejme mate silnou censuru..nejen medialni ale i myslenkovou.. ☹ (v dobrem)

@vejula
berete povolani jako povolani..ale KNEZ je POSLANI...a v tom je rozdil i v ocekavani jeho plneni funkce...
nejde o lekare, ktery nas v narkoze znasilni,
Knez znasilni nejen nase telo, ale i myslenky...nadeji....
Take bych se branila zuby neehty,kddyby mi nekdo rrikal, zetomu, komu verim, je Zradce...
mluvi se tu o pedofilii v ruznych jinych kategoriiich..prijde mi, ze se zlehcuje problematika, tim, ze se to shrne, a rekne, ze pedofilie je VSUDE..jak tu nekdo napsal- zdravotnictvi, skolstvi...temer to zni jako smireni se se situaci... 😠
ano je..ale ten, kdo HLASA "cistotu "nemuze byt spinavy...
Jsou to predstavitele "Boha"...a nepatri jim odpusteni... 😉

irriss
14. mar 2013

@vejula
Pises porad to SAME,co JA..nechapu 🙂
vzdyt i ze tvych slov vyplyva, ze neodesel kvuli nemoci..ale kvuli sile a bezmoci "ukocirovat" a znicit zlo...
V tom je JADRO veci..ale to nesouvisi se starim a ani s nemocemi...to souvisi s tim,ze ztratil moc..prestal mit duveru... ☹ ☹ ☹
☹ a dostatecnou OPORU
Silna rivalita..a o te se mluvi...verejne 😉

vejula
14. mar 2013

@irriss ty tiež pišeš stale to iste.... 🙂 podla mna odišiel práve preto, že v jeho veku a jeho zdravotom stave už nemal fyzicku (nie duchovnu) silou riešiť ťažke situacie v cirkvi. Neviem čo na tom nechapeš 🙂

irriss
14. mar 2013

@vejula
Rikam, ze pises to same..v tom smyslu, ze pises TO SAME CO JA 😉 🙂

irriss
14. mar 2013

@vejula
papez neni nemocny tak, jako CIRKEV. Aam Benedikt toto prohlasilpri svem odchodu...ze JE CIRKEV NEMOCNA..nastalo ticho..posleze se prerusilo aplausy... 😉

"Zle" jazyky tvrdi, ze B16 do roka bude odstranen.. 🤐

pokud ma nekdo chut:
http://www.clubcapretta.it/index.php?option=com...

katja78
14. mar 2013

@vejula o akej podrobnej analýze si písala o 14:53? 😕

maja22
14. mar 2013

@irriss toto si napísala dnes dopoludnia: "Presne..a to tusim zde jsem se "pohadala", kdyz mi tu porad prispivatelky snazily namluvit realitu "zdravi"..ze odesel kvuli svym nemocem..tezko jsem vyvracela..ale nakonec KAZDY pochopil emoticon emoticon emoticon PROC Benedikt odesel..kvuli ponizovani a falesne charite..znasilnovani nasich deti."
Nejde o to, kto píše, ale čo a ako píše. Tak len podotknem - ak si dobre spomínam, prispievateľky sa ti nesnažili nič "namluvit", na tvoju otázku, čo si o odchode Benedikta myslíme, sme iba odpovedali, že si myslíme to, čo on verejne vyhlásil. Potom si sa nám niečo iné snažila "namluvit" ty. 😉 Nepochodila si, čo ťa asi teda mrzelo a dnes si úplne vševediaco vyhlásila, že "nakonec KAZDY pochopil". Veľké písmená v slove každý asi mali dokázať, že zrazu si všetci myslíme to isté, o čom si presvedčená ty, čo popieram, ja si to napríklad nemyslím. Diskusia by sa niesla v oveľa príjemnejšom tóne, keby si uznala, že nie si vševediaca, ale ty si presvedčená po tomto. Pričom necháš priestor aj iným, aby boli presvedčení o inom. Slovo "KAZDY" ten priestor neposkytuje, práve naopak, vytesňuje každý iný názor, ktorý je iný ako tvoj. Takže opakujem, toto nie je o tom "kto" píše, ale "ako" píše.