Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@irriss ved si v klude precitaj o com @elana pise, priznava, ze hoci cirkev zacinala, tak ako zacinala, rozvinula v nieco obidvuhodne, ze aj ked tam je nieco "hnijuce" stale sa objavi nejaky novy vyhonek, ktore to cele omladi a rozroste.
To co sa stalo v stredoveku, je zle, ale tak ako pise @elana cely stredovek bol velmi tazke, tvrde a surove obdobie.
A ako si si mohla precitat uz niekolkokrat, aj my veriaci vieme, ze v Cirkvi su problemy, ale kde nie su...presne elana pise, ze cirkev je spolocenstvom LUDI a ludia su omylni, robia chyby...chyby treba potrestat, tonikto nepopiera, ale preto zanevriet na celu Cirkev?? to nemyslis vazne?
Ako si to predstavujes, aby Cirkev bola upne bez chyby, bez preslapu, aby to spolocenstvo milionov ludi nikdy nepochybilo???? Ved my sme len ludia, nie sme stroje, masiny naprogramovane IBA na dobro, my pri krste nedostavame osvedcenie a patent na to ako byt IBA dobrymi ludmi...my sa o to snazime cely svoj zivot, kolko zapieranie a obetovania si to vyzaduje.
@mizulienka
Od elany sis vybrala jen to,co se ti hodilo,ale nevadi..podstatou je, ze neustale vznikaji formy zla... 😉 ..mozna prave proto, ze zaklad je "pochybny" 😎
To je jako dum...kdyz ma spatne zaklady, i kdyz do nej das krasne zarizeni a krasne namalujes, spadne.. 😒
proste nerozumim tomu,ze kdyz nekdo zklame, po 50te stejne se mu veri....ze se polepsi....sance nelze davat do nekonecna.. 😔
@rusalinka
ok moje otazka:
irriss igiana
kdyz vite, jaky ma cirkev puvod, co se v ni deje.....jak je mozne, ze ji tak milujete?
vzdyt milovat a nasledovat se maji pozitivni vzory a hodnoty...
Byt oddani nekomu a s nekym, o kom vite ze vas podvadi, ze neni cisty..
vzdyt neni mozne poznat, kdo je z nich cisty a kdo ne...a vetsinou ta nejvetsi spina se umi schovavat za cistotu a dobro
Dnes o 09:28 • 4 deti • Odpovedz • 1 • •
@irriss "dyz vite, jaky ma cirkev puvod, co se v ni deje.....jak je mozne, ze ji tak milujete?
vzdyt milovat a nasledovat se maji pozitivni vzory a hodnoty... "
prečo? ta najjednoduchšia odpoved- lebo verím že hlása pravdu 🙂 🙂 🙂
do vysokej politiky cirkvi nevidím, ale na takej nižšej urovni som stretla množstvo uplne užasnych ľudí, či su to už radove sestry, bratia kapucíni, alebo obyčajní veľmi vzdelaní laici ... ono myslím, že cirkev viac kvitne ked je prenasledovana svetskou mocou, vtedy v nej ostavajú naozaj živí ľudia (a tu za tych 40 rokov prenasledovania bolo dosť príkladov- skus si napríklad prečítať knihu S.Krčméryho: To nás zachránilo )... ked ma cirkev tendenciu spajať sa so svetskou mocou, je predsa absolutne logicke, že sa tam napchajú aj takí ľudia, ktorí túžia po moci a po vlastnom prospechu a o nič iné im nejde ... nehovoriac o tom, že ludia sa v priebehu času menia a nikto z nás sa nemože zaručiť, že mu ostane živá čistá viera až do smrti.... ale to nie je chyba cirkvi, neviem si predstaviť ako by sa toto dalo obmedziť, do skutočných srdc a umyslov ľudí vidí iba Boh... a už aj prva cirkev mala svoje . hm ... nazvem to špecialne typy ľudí ... napríklad Judáš, zradca par excellence, a Ježiš ho predsa nevyhodil zo svojej spoločnosti.... Peter, ktory trikrat zaprel... Tomaš, ktory bol neveriaci a musel si veci ohmatať... vlastne skoro všetci apoštoli, ktorí sa po zajatí Ježiša rozutekali ako ovce... všetkym tymto cirkev prešla na začiatku, a stále je tu .... ja fakt nečakam že v nej budú samí dokonalí ľudia, lebo vidím, že ani sama nie som dokonalá... a stale znovu a znovu ma udivuje, ako niekto zvonku stale chce, aby boli v cirkvi iba dokonalí ľudia a takí dokonalí, ktorí si nikdy s prepáčením ani "neprdli"
@irriss Práve preto, že viem, aký má Cirkev pôvod, ju milujem. Pôvod má od Ježiša (súhlasiť nemusíš), ktorý ju založil na biednych a hriešnych ľuďoch. No prisľúbil jej svojho Ducha, ktorého im aj zoslal.
Cirkev je tvorená hriešnikmi, no napriek tomu je svätá, lebo má svätého zakladateľa. Má viac ako 2000 rokov, bolo by naivné myslieť si, že sa tam nenájdu ľudia, ktorí ju pošramotia, pošpinia... sám JK povedal, že rozvracači vyjdú práve zvnútra.
Čo sa týka pozitívnych vzorov a hodnôt - Cirkev má predsa stovky svätých, či už oficiálne vyhlásených, alebo nie. Myslím, že ty sama si spomínala Matku Terezu - nie je dostatočným pozitívnym vzorom?
Cirkev je tu, napriek jej hriechom, či už z minulosti, alebo terajších, pretože sám JK jej dal prisľúbenie, že ju ani pekelné brány nepremôžu. Diabol sa snaží, rozvracia ju, posúva do nej hriešnikov, jedným zlým skutkom zatieňuje mnohé dobré...
Že Cirkev podvádza? Neviem o tom, ale budiž, máš právo si to myslieť. Konšpiračných teórií je tu na mraky, už si len vybrať 🙂
Jednotlivci v Cirkvi zhrešili, áno, vieme o tom. No to, pre mňa, nie je dôvod opovrhovať celou Cirkvou a zahodiť poklady, ktoré nám ponúka...
Toť môj príspevok.
@fra
proc se tyto lide neodstrani?
protoze spojeni - politika / cirkev je vyhodna.. 😉
Jak mohou vyonavat sluzbu spokojne,kdyz jsou vedeni spatnym prikladem? A MUSI BYT ZTICHA?je jim povoleno se jen pomodlit..nesmi se bourit...
proc prave zde jsou radove sestry stale vice odsuzovany? prroc biji deti ve skolkach? proc jeste ted? proc pretrvava tento tvrdy postoj k slabym od pradavna?kdysi to bylo normalni,ze klasterni skola, byla tvrda skola..ale proc jeste ted' proc'? proc tolik zla... 😔
proc spoluzaci mych deti..narozene deti po roku 2000 maji vzpominky na klasterni zivot ve skolce ci skole negattivni..pohlavky tresty a psychika?
proc ucitelka cirkevnictvi sebere detem svacinu ,protoze se cchovali neukaznene a da ji "chudym v kostele" 😒 ☹
PROC JESTE TED SE MUSIME DIVAT NA TUTO TUPOST?
proc musi byt zpsano do zlate klasterni knihy me jmeno a jmena mych deti pri krtu a pripsana castka, kterouj sem prispela klasteru..a podle castky se ridi delka obradu???????????
Proc proc proc..proc musi deti MUSI ve skolach prinest jidlo chudym a dela se z toho soutez jako kdysi "Sber stareho papiru"
@rusalinka
Jestli tomu rozumim, tak proto,ze vlastne chces byt za sve pripadne hrichy omluvena..a toto tti dava prostor a umoznuje omluvu v pripade hrichu..potoze pro ni je cirkev zalozena?
proc je nekdy udavana svatost lidem, kteri hresili?svatost by mela byt nejvyssi hodnota lidskeho pocinani..nemela by byt jakousi premii, ze jsi se polepsil..
Svatost je pro mne vyjimecnost...
@igiana
Chci pochopit, jak je mozne milovat a mit zavzor neco, co neni vzorem..
vzdyt milovat by se mely ciste a vzacne hodnoty a vzory...
nevim,ale jit ke spovedi a nebyt si jisti KDO mne posloucha a kdo mi poklada na jazyk ostii ..uz to ve mne vyvolava nejistotu..a vira jelikoz je hluboka..bed je slepa, nebo sepres to prenese..ja se neprenesu nad pochyby...nesmirim se s moznym pokleskem...
kde je zaruka cistoty?
@irriss buris sa proti trestom a "pohlavkom" v skolach a skolkach. Ano, chudiatka deti. Prave preto sa im toto zakazalo robit v SR v skolach a skolkach. A vysledok? Dieta posle ucitelku do pi...., vyhraza sa jej, udrie ju, opluje, hodi do nej stolicku, prevrati lavicu aj so stolickami na ktorych sedia spoluziaci a ignoruje prikazy, ignoruje vyucovanie, pozaluje ucitelku rodicovi, a ten sa pride stazovat. Na rodicovskom, po vyzvani riaditelkou, aby rodicia davali detom trest za opakovane nevhodne spravanie rodic vyhlasi, ze nemoze, lebo dieta sa vyhrazalo ze zatelefonuje na linku dovery pomoc detom.{toto sa robi v nasej skole}
@igiana
koukam, ze to funguje stejne..i zde je rodic vydiran linkou duvery..a uspesne...
ale to preci neomlouva ciny psychickych a fyzickych trestu spachanych prave jeptiskama... 😔
osobne jsem nemusela nikdy nikdo mlatit aby poslouchal..a to jsem delala i vedouci na letnich taborech..chvili ucila...Cilem by melo byt umet naslouchat...a tato schopnost prave vyvolenym chybi... 😔 vyzaduji jen byt poslouchani..a to je CHYBA
jsem z toho v ropacich..tyto vzory- spise priklady mne presvedcuji o tom, ze ani tudy lidska cesta nevede... ☹
Dievcata,prosim vas,nereagujte uz na IRRISS...toto NEMA vyznam...jednoducho sa zhodnime na tom,ze RESPEKTUJEME jej nazor....
Musime sa stale obhajovat?????ved vieme komu sme uverili,ci nie????? 🙂
Ked uznavame,ze v Cirkvi nie je vsetko ako by malo byt,ze v nej ludia- nie Cirkev-sklamali je zle,ked obhajujeme tych.kt.niecim vynikli,tiez je zle....toto NEMA ZMYSEL.
IRRISS,vela stastia pri hladani tej spravnej cesty,po kt.chces v zivote ist- a to myslim uprimne.
Hladaj....ja som uz nasla a som stastna....tak vela stastia aj tebe.
@irriss neviem, tu je to asi trochu inak ako v Taliansku, žijem asi v inom svete, ani jednu z vecí o ktorych píšeš vobec nepoznám .... tu u nas v meste maju sestry uršulinky centrum volneho času, kopu kružkov, venuju sa deckám, fakt zadarmo alebo temer zadarmo a o žiadnom nasili nemože byť ani reči, naše deti tam dosť veľa chodili ... za krst som nikdy nedala ani cent a nikam sa nič nezapisuje ... u nas ešte stale funguje zber papiera a jedlo sa občas vybera v kostole ale číro na dobrovolnom princípe pre socialne odkazane rodiny ... všetko čo opisuješ mi ani nepripadá ako aktivita cirkvi ako takej, skor ako osobna iniciativa zopár ľudí
@irriss Za vzor si berieme tie dobre hodnoty a veci, ktore sa robia. Zase hadzes vsetko do jedneho vreca. Cirkev sme my vsetci, chapes? Milovat sa mame bez rozdielu. Nemilujeme tie zle veci, ktore robi nejaky clovek, ale toho cloveka ako takeho milujeme.
Ty sa nespovedas a nezodpovedas tomu cloveku, ale Bohu. Boh Ti tie hriechy odpusta prostrednictvom knaza, chapes? Za svoje hriechy sa zodpoveda knaz pred Bohom.
Povedz mi, ako je mozne, ze nas Boh miluje, ked sme taki zli? Ako je mozne, ze miluje aj vraha, uchylaka atd?
@fra
Prave ze se jedna o cirkev... 😉
Orsulinky se tu uz ve meste stahly..udelaly si z klastera a svych okolnich budov Hotel.. 😀
takze s detma u nechteji mit nic spolecneho 😉
Do skoly si prro jidlo na charitu chodi sam pan Knez se svymi pomocniky... 😉 bohuzel to neni anonymni, vse se zapisuje..kdo vice KIL dal..takze jsou tridy, co nosi plechovky..protoze vazi vice... 😀
Soukrome skolky a skoly zajistuji vyuku za nehorazne penize..je to vlastne jen pro elitu...
A jeste odmitaji platit dane, vzdyt jsou cirkev... 😅 😅 😅 a charita 😀
A to s tim krtenim je primo ze Sicilie..a muzu Ti rict, ze mne to pekne nastvalo..protoze pak jsem potkala kneze v obchodaku a nakupoval na oslavu...v jeansech - nikdo by nepoznal, ze je knez..Maji urrcita pravidla ale zaroven benevolenci je dodrzovat..zalezi uz na nich, jestli CHTEJI ci ne... 😨
Ahojte devy, toto ste citali?
http://xman.idnes.cz/magdaleniny-pradelny-kazni... Nemyslite si, ze vas chcem nejako provokovat, ale @irriss je konfrontovana s podobnym zaobchadzanim, aj ked menej drastickym. V principe psychologicky tlak na deti od predstavitelov cirkvi tam je pritomny stale. Absolutne sa necudujem jej postoju.
A zelam Vam to najlepsie, celemu svetu mier a RKC hlboku moralnu ocistu odhora az dole 🙂
@igiana
ano..prave diky tomu, ze uz neni tato forma zla TABU...od roku 1997 se prestalo schovavat..a snazi se resit..
"Zaplat PANBUH" 😉
..jsou instalovane ve skolkach a skolach tajne videokamery a tak se chyta jeden po druhem... 😉 a neni treba pouzivat deti jako svedky a vyslychat... 😉
..cim dal vice se ale z techto mist stavaji hotely a residence pro turisty...doslo i ke zmene poslani..."z nebe na zem"...

@pia22
Ano, venuju se vam na ukor luxovani a utirani prachu... 😉
Prestala jsem kojit pred 9ti lety... 😅
deti mam ve skole...manzela nenarocneho a cas muzu venovat do ceho a komu chci..
To, ze je zle investovany, to ukaze az cas..zalezi na tom stromu od igiany ...pokud mate jen jedovata jablicka...bude mi zrejme zzzzzle..