Rozmaznal štát ženy?
Rozmaznal štát ženy i rodiny rôznymi dávkami/výdobytkami? Pred rokmi mohla žena zostať na MD+RD max. 2 roky - a napriek tomu bola ich fertilita vyššia a dokázali deti vychovať napriek nízkemu dotovaniu rodín štátom.
Ekonómovia z INESS i INEKO upozorňujú, že pri súčasnom nedostatku pracovných síl je nutné do aktívneho pracovného procesu zapojiť viac žien (opätovne zvýšiť dôchodkový vek sa momentálne nedá - nedávno boli zverejnené štatistiky, že Slovák sa pri plnom zdraví dožíva 57 rokov, a aj vek dožitia je nižší, než na západe.)
Argument o nedostatku miest v predškolských zariadeniach neobstojí, na západe vlády pokladajú rodiny za natoľko kompetentné, že si starostlivosť o deti v predškolskom veku dokážu vyriešiť samé. (Trebárs vo FR je bežné, že ženy idú do práce po 4-mesačnej MD, časom sa vďaka dopytu vyprofilovala veľká sieť súkromných opatrovateliek, prevažne migrantiek.)
Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?
Ja mám detí viac a osobne si myslím že tento štát podporuje rodiny s deťmi štedro . Od tehotenského príspevku , cez materskú a aj rodičovský , prídavky na deti , poukazy , rekreačné poukazy , daňové bonusy - tie len pracujúcim . Ja som síce takú tú riadnu materskú nikdy nemala , pracovala som ešte aj z pôrodnice, ale deti som si opatrovala sama , prípadne som mala na dve tri hodiny zaplatenú opatrovateľku ktorá mi deti vozila v kočári po vonku . Od roka a pol boli v súkromných jasliach , vodila som ich na 8 hodinu a brala okolo 16 hodiny. Dať 4 mesačne dieťa do jaslí cudzej žene ktorá má ďalšie deti považujem ja osobne za zverstvo voči tomu dieťaťu a je mi úplne jedno ako to na západe je , západ má svoje problémy a to aj v sociálnej oblasti .
Chybou nášho systému je nedostatok skrátených úväzkov , diskriminácia žien v pracovnom živote ( ak má deti ) a celkovo nastavenie spoločnosti voči ženám pretože nikdy nie je dobre, nemáš ako žena deti - si karieristka , máš jedno je málo , máš viac tak sa ti nechce robiť a si chodiaca maternica čo nič nevidela a nezažila len utiera zadky deťom , si doma pri deťoch a živí ta manžel , tak si vyciciavačka a zlatokopka , nie si doma a ideš s manželom pol na pol si príliš feministická a svet to nevidel .
@number19 a kde? V Rusku ich vychovavas??? Nedošlo ti také, že som mohla žiť v inej krajine roky, ale prišla som sem lebo 3 roky na materskej je proste luxus, ktorý mi za to stojí. Ale celý ostatný systém je na houby a veľmi ale veľmi uvažujeme odídeme preč. Uvidíme po voľbách
Za mňa áno, postupne sa snaží ich rozmaznávať. A to nie som napríklad proti rp do troch rokov či DB pre pracujúcich rodičov. Ale také tehotenské mi príde už fakt trošku odveci a platenie rp, ak sa dieťa nedostane do spádovej škôlky ani nehovorím. Chápala by som ešte, ak by to bol povedzme príspevok na súkromnú škôlku (zdokladovaný), ale platiť aj nezamestnaným matkám, ktoré ani nemajú v pláne sa čím skôr zamestnať, len sedkať ďalší rok/roky doma...akože vážne? Nie, myslím si, že na toto nás štát skutočne nemá.
Áno, tiež si myslím, že tých benefitov je veľmi veľa, a potom ženy nevedia riešiť situáciu a spoliehajú sa len na pomoc štátu.
@barbie2023
Kludne to v zahranici skus, ale vies, v zahranici nie je nic zadara.
A ak chces aku taku uroven (a aj pre dieta) musis to v tom zahranici byt schopna financnce dat. Tzn. zarobit dobre prachy, aby si to, co ocakavas bola schopna tvojmu dietatu poskytnut (babysitterky, dobre skolky, dobre skoly).
A tak ti poviem...nikto na Katku zo Slovenka v Nemecku necaka s otvorenou narucou, lebo Nemecko ma vela vlastnych Katiek, takze musis byt niecim vynimocna, aby si si zarobila na to, co tvojmu dietatu chces posktnut...(vychadzam z popisu co ocakavas od zahranicia v tvojom predposlednom prispevku).
@number19 ty o com tocis ty Nemecko.. To je jediný západ co podľa teba existuje? Za prvé ani nevieš čítať, vyberáš z kontextu úplne mimo, zbytočná diskusia s tebou. Neoznacuj ma prosím ta lebo nemám záujem ti niečo vysvetľovať keď ty nemáš záujem (alebo to nedokážeš) ani čítať s porozumením.
suhlas, urcite rozmaznava a to vyraze nad to co si moze dovolit, to nie je udrzatelna cesta. Skor treba investovat do pol.uvazkoch.
@barbie2023 Nemecko bol priklad. Ty maly mozocek.
Zi si kde chces...s tvojimi nerealnymi ocakavaniami. Nikto sa ti o dieta na "zapade" (nie v Rusku - tam nezijem) nepostara. Musis sa totiz starat sama - o seba a tvoje dieta. Ruzove okuliare prec: barbie!
@mira0611 A z akeho dovodu pleties rodicovsku dovolenku s platenim odvodov do ZP? Vari vies, ze sa jedna o dve odlisne veci.
@anetkaadamko zeny zarabaju len minimalne mzdy?
Žijem v inej realite? Ja pred 6 rokmi som bola nútená nájsť si prácu popri RD ináč by som padla na ústa. Ak nemas muža co ta finančne podporí, ak nemáš vlastnú nehnutelnost jak môžeš prežiť hoc aj s prispevkom? 🤗 Slovensko je za opicami, mzdy sú nízke, na kratší pracovný úväzok prácu ak nájdeš tak ani nezarobis, platíš pomaly aj za to ze dýchas. No nie nás štát absolútne nerozmaznava nikoho. Ja už začínam mať pocit ze žijem inde ako ostatní. Z akého kraja si?
@stanulienkat
@drahomirrra zakladateľ témy tvrdí že nás štát rozmaznal. Ja som nepovedala že z toho má rodina vyžiť. Nie každý chlap robí v banke alebo neviem kde. Koľko má tak bežný Slovák chlap plat? Myslím že keď sa to priráta k tomu príspevku ktorý nás má rozmaznat, tak to nie je žiadna výhra. Tak isto keď sa tu oháňa zahraničím. Aspoň to uznáte že platy sú tam niekde inde?
@number19 a ty?
@number19 ešte raz a posledný, zbytočná diskusia s tebou lebo nečítas s porozumením. Nechápeš ani pár viet co som napísala. Ani len t o nechápeš, že mi už nepíš... A aj tak píšes 🙈 neuveriteľne.
@anetkaadamko tak lepsie mat polovicu ako nepracovat. Ci co sa ti nezda na tych uvazkoch? Samozivitelka zrejme z polovice nevyzije, ale vela zien by to privitalo.
Ja som v roku 2019 robila na polovicny uvazok za 320 v hrubom. Teda 640 by to bolo na cely uvazok. Takze nebola ta uplne najnizsia mzda a z nej odvodena polovica, ale vzhladom na narocnost prace to bola ta najnizsia mozna mzda. Urad prace mi preplacal MHD-cku aspon. Len pre ilustraciu.
@anetkaadamko ved ale to je opcia pre zeny, co chcu robit, len full time im proste nevyhovuje. Nikto ta samozrejme nutit nebude.
@drahomirrra ZP bol len priklad, z tych svetkych odvodov ktore platim, ja a moj zamestnavatel.
Celkovo su tie odvody vo vyske 767 euro+dan 181, a ked si to pripocitam k vyplate, tak mi vychadza velmi pekna sumicka, ktoru keby som nemusela odvadzat, tak by som si neprosilia od tohto statu, aby sa o mna postaral, ani pocas RD, MD, PN, OČR, a dochodku. Lebo keby som si spravila mesacne sporenie za 300 euro a poistenie 300 euro, tak by som mala financnu istotu a zdravotne by som bola zabezpecena, ze ked budem potrebovat lekarsku starostlivost tak ju aj dostanem!
Hlavne, ze marginalizovana skupina, ma vsetko zadarmo, oni okrem RD dostavaju vseliake priplatky a podpory, ktoru ja ako osamela matka s dietatom v zivote nedostanem a nikoho nezaujima, ze syn nastupil na strednu skolu a zvysili sa mesacne vydavky o 200 euro.
@anetkaadamko no existuje ako existuje. Urcite mame medzery v tomto smere oproti inym statom.
A ty do ktorej politickej strany ides jednat s tymito hlupostami a tu si robis na matkach svoje debilne prieskumy? V ktorom roku sa koncil tebou spominany rodicak, ktory mal trvat tie 2 roky a nie tri???? Co to tu meles, aku dobu ty? Deti vezmu do skolok od 3 roku veku a ty tu meles o neviem akej dobe predchozej od 2 rokov, lebo taka matka s 2 rocnym dietatom na krku , mozno sama, podla teba zachrani Slovensku republiku, ked sa zamestna ! Ty si normalne vole chod kandidovat na prezidenta a ludia ta zvolia, ked im vyblafnes vsetky tvoje mudrosti z tvojho prispevku! A na tvoju poslednú otazku, co uplne zbytocne pokladas, cele je to zbytocne, je odpoved nie, nie je pomoc od statu pre obcanov niecim nadstandardna, je to slovensko, kde je vsetko slovenské a len malymi krocikmi tu pribudaju zlepsenia a akataka pomoc pre nas obcanov, tak co tu riesis a co ty ides komu co brat a kam koho posielat skorej do roboty a neskor na dochodok, s tymto ta vyslovene zaj.be zaziva hocikto, dalsie dni zit tebe nie je treba!
@anetkaadamko A dieťa, ktoré má 3 roky a týždeň už s matkou byť nemusí celý deň? 🤦 To len u nás platí, že dieťa do troch rokov len s matkou. Ale že by boli aj nejaké výrazné pozitíva, to sa nedá povedať. Práveže generácie sú čoraz horšie. A to sú deti matiek, ktoré sú s nimi doma 3-6 rokov.
@kassandra25 Ty si daj Neurol a sa ukludni.

@barbie2023 Takze jasne pises zo skusenosti matky zijucej na SK ale pisucej "hypoteticky" ako to funguje v inych krajinach?
Pripadne pises o tom ako jedna kamoska povedala, ze?
Ja vychovavam dieta v zahranici, preto ma udivila cely tvoj elaborat...