Sčítanie obyvateľstva 2011. Aký na to máte názor?
máte už tlačiva v sčítaniu? dnes sme dostali, ale čo ma zarazilo, tak to až taka anonymita nie je!
je to riadna evidencia, ešte aj s čiarovým kódom 😠
aký mate na to názor???
@majina.b to je hlúposť, ak sa nenalepí ID, musí sčítací komisár použiť rezervný, anonymitu to vôbec nerieši, iba bude mať sčítací komisár zbytočnú prácu navyše, bez ID jednoducho sčítanie nie je možné, jediné je možne sčítanie odmietnuť (na to nenavádzam, len chcem tým vyjadriť, že tá rada nelepiť kód je nezmyselná, tí, čo ju šíria nepoznajú postup, napr. pri strate ID a pod.)
čisto teoreticky:
aj keby štát nepoužil identifikátory, pri zbere vyplnených tlačív by ich sčítací komisár ukladal podľa bytov, takto odovzdal, rovnako by sa dali údaje spárovať, len s tým rozdielom, že by to bolo pracnejšie, všetko by museli robiť ľudia ručne, takže ešte raz vravím, že tá rada s tými nálepkami je hlúposť, aj bez nich je teoreticky možne zaistiť spárovanie údajov, keby na tom štát mal záujem.
Zostáva naozaj len veriť alebo neveriť, že štát tieto údaje nezneužije a po skončení sčítania bude možnosť spárovania údajov zničením tlačiv a kódov znemožnená.
(Okrem toho aj prípadne zneužitie pri tých otázkach je dosť málo pravdepodobné, dajme tomu, že by nás mohla potom nejaká firma otravovať reklamou, aby som si kúpil klimatizáciu, lebo zo sčítania sa dozvedela, že ju v dome nemáme, no neviem...)
Sú len dve reálne možnosti:
1. buď sa sčítať
2. alebo sa nesčítať
(a nie sčítať s lepením alebo nelepením)
To je zaujímavé, že v Čechách majú priamo na tlačive meno a priezvisko, aj rodné číslo:
http://www.scitani.cz/cz/info_o_scitani/formula...
to u nás s tými nálepkami je to zrejme ešte relatívne anonymnejšie
@bubulka722 ja chcem urobiť tiež tak... ja som to neriešila až do dnes, kým som neuvidela tlačivá. je to proti mojej vôli vyplňovať tam všetko, sú to podrobnosti a ide to do bruselu a to sa mi nepáči najviac. čo ak to nevyplníme všetko?? a je čudné lepiť tam identifikátory - už len ten názov hovorí za všetko. nahodia nás do databázy s číslami, každý vlastne budeme mať číslo. je to nútenie, nie slobodné rozhodnutie.
Mna zaujal na tuto temu nasledujuci clanok, kde su navyse aj nejake tipy, co sa da urobit, ak sa nam toto cele nepaci - http://vybrali.sme.sk/c/Scitanie-obyvatelov-201...
Ja som z toho dako mimo, to kedy je termin na scitanie? nam totiz ta pani zabudla dat jednu obalku, a teda jeden z nas nebude scitany?
Tak to mame za sebou, scitanie cez internet odporucam, stranka je vyborne vypracovana, vyplnenie formularov trvalo par minut. S formularom nemam ziadne osobne ani ine problemy, nevidim dôvod, preco mat.
ak by ste nevedeli, aké zamestnanie napísať, a chceli, aby to vyzeralo moderne, odporučam použiť tento generator 😀
http://www.bullshitjob.com/title/
neviete nahoidou co tam mam napísat ked som na predlzenej materskej zo zdrtavotnych dovodov a pred materskou som bola absolvent VS?
ja teda neviem ale mne je to total jedno celé sčítanie ja som to vypísala nalepila kód a kašlem na to náá nech si vedia kto som čo som čo by mi mohli spravit???ja nemám nič také čím by mi mohli uškodit alebo vlastne ani neviem prečo je okolo toho tolko ofukov ved aj tak oni vedia o každom z nás tak čo 😕
@marianka79 dôsledky môžu byť dosť velké, vela ludí si to neuvedomuje, komisári dostanu slušné peniaze za to tak to podporuju. ak máš na rôznych miestach udaje o tebe a tvojej rodine a majetku (kataster sociálka, policia, zamestnávatel...) tak to nie je také nebezpečne ako ked poskytuješ osobne udaje naraz v jednom sčítacom hárku o sebe v druhom o majetku a identifikuješ sa kodom, hárky prechádzaju viacerými medzičlánkami, práve preto unikaju osobne udaje a komisár nemá adekvátne zabezpečenie hárkov, nosí ich v taške ked ich rozdáva-to podla zákona o ochrane osobných udajov nie je v poriadku, nakolko sa k nim môžu dostať tretie osoby a potom aj rodina komisára.....
@jasminet ak sa neprihlásiť elektronicky a nenalepíš kod a pošleš to obyčajnou poštou štatistickému urad splnila si si zákonnu povinnosť a zučastnila si sa, zákon nehovorí že to nesmieš poslať obyčajnou poštou a že musíš nalepiť kod. ak si sa prihlásila elektronicky maju aj tvoju ip adresu a cestu do tvojho počítaču
Na jednom fóre sa mi páčilo zopar myšlienok, niečo sem prekopírujem:
neviem že čoho sa ľudia boja, vraj stratu osobných údajov, ja som si to tlačivo pozrel a môžem potvrdiť, že sa tam môžem kľudne aj podpísať, nič nie je tam za čo by som sa mal hanbiť, alebo skrývať, veď v skutočnosti na každom kroku odovzdávame naše osobne údaje, ste podnikateľ?, tak vaše osobne údaje má štatisticky úrad?, MÁ, platíte dane? má vaše osobne údaje daňový úrad?, MÁ,ste zdravotne poistený? má poisťovňa vaše osobne údaje? MÁ, chcete pôžičku?, má banka vaše osobne údaje?, MÁ, bývate v nejako meste? má mesto presne osobné údaje o vás? MÁ, a tak by som mohol postupne pokračovať až do rána, tak čoho sa vlastne ľudia boja?, či štatisticky úrad nie je taká istá štátna inštitúcia ako ostatne v tomto štáte, čo majú o vás presne údaje?
zdá sa mi to podobné ako keď má náš zamestnávateľ naše osobné údaje a má ich veru dosť, dokonca ešte aj číslo mobilu a účtu, a nepozná ich zvyčajne iba jeden človek, ale šéf, niekedy i viacero šéfov, personálne oddelenie, účtovníčka atď. a nie každý z nich mi môže byť sympatický, podobne ako mi napr. nemusí "sadnuť" sčítací komisár,
anonymita nie je v tom, že zamestnávateľ nepozná komu patria tieto údaje, ale v tom, že ich môže použiť iba na určitý účel a iba v určitom okruhu ľudí, podobne je to u sčítania, údaje tiež môže poznať iba určitý okruh ľudí a použitie údajov je takisto obmedzené na určitý účel, žaloba na porušenie ochrany osobných údajov je na mieste vtedy, keby ktorýkoľvek z ľudí poverených a zainteresovaných do spracovania údajov (od sčítacieho komisára, cez matriku až po sčítací úrad) porušil zákon o ochrane osobných údajov, takisto ako keby tento zákon porušil zamestnávateľ
zamestnávateľovi však veríme (lebo asi musíme..., sa bojíme...) voči štátnej organizácii sa búrime, pričom nevidím dôvod, prečo by mala byť táto organizácia menej dôveryhodná ako napr. zamestnávateľ a iné organizácie, kde svoje údaje (oveľa citlivejšie) neustale v priebehu života poskytujeme
@jaron zamestnávatel nie je ako sčítací komisár, má udaje chránene certifikovaným informačným systémom, má tam osoby poverene na dohľad osobných udajov zamestnancov, su veľmi dobre osobne udaje chránené.
sčítací komisár má ako zabezpečené hárky s rokmi narodenia ludí a identifikátormi? predpokladám že nemáte doma trezor kde ich máš uložene, čiže tu hrozí aj to že má k hárkom prístup tretia strana a to je rodina komisára. komisár obálky kde bol rok narodenia a komplet adresa s menom má volne v taške ked to roznáša, čiže další unik, dáva to na ulici kde môžu okoliduce osoby nechtiac vzhliadnuť osobne udaje, po spracovaní komisárom tento to tak isto posuva dalšiemu medzičlánku a potom dalšiemu....viem že komisári dostanu za to zaplatené tak je v ich záujme hájiť sčítanie, ale nikto ich nenutil robiť komisára dali sa na to dobrovolne ale doma nemaju vhodné podmienky pre zabezpečenie sčítacích hárkov, "denníkom komisára" a identifikátorov žiadne opatrenia ktoré by zabezpečili možnému uniku informácii a pristupu tretích osôb. čo uzamestnávatela maju prístup iba pracovníci personálneho a mzdového oddelenia a nikto iný a su hránené veľmi dobre, žiadna personalistka ani mzdárka si osobne udaje nenosí domou.
@elise ahoj, myslím, že keď budeme chcieť vidieť hrozbu zneužitia, budeme ju vidieť, keď sa nebudeme chcieť nad tým pohoršovať a znepokojovať, tiež máme k tomu dostatok dôvodov, každý si môže vybrať a rozhodnúť sa, aký zaujme postoj,
(keďže trochu viem, ako premýšľam, som si istý, že môj postoj by bol rovnaký, aj keby som nebol sčítací komisár)
(sčítací komisár dostane za túto prácu zaplatené, to je pravda, či dostane "dobre zaplatené", to už neviem, práca je dosť náročná a to slovo "dobre zaplatené" naznačuje pekný balík peňazí, čo zdaleka nezodpovedá skutočnosti, kiežby to tak bolo 🙂, ale nebude)
hm, napadla mi ešte jedna myšlienka:
žeby vyplnením automaticky sme dávali aj súhlas so spracovaním osobných údajov? takáto "doložka" sa na sčítačích formulároch predsa nikde nenachádza... a čo v prípade, že (písomne) odoprieme súhlas so spracovaním svojich údajov prípadne podáme aj podnet na UOOU? To by sa Štatistický úrad asi veľmi nepotešil, že?
@jaron Ahoj kedže som si čítala uvedenú diskusiu a si momentálne sčítací komisár zaujíma ma: Čo bude nasledovať keď odmietnem sčítanie? Bolo toho veľa povedaného v média aj v tlači a ja nejako začínam zastávať názor o nevyplnenie hárkov. Čo ma (nás v rodine) čaká? Ďakujem za info Mima
Vyplnené a poslané, nenašla som tam nič, kvôli čomu by som nemohla spávať... Všetko také údaje, o ktorých na dedine vie každý sused, naozaj nechápem niektoré obavy... A kamuflovanie a podvádzanie a zavádzanie a vymýšľanie si údajov - to mi je absolútne cudzie, nemala by som na to žalúdok... Asi som videla málo filmov na to, aby som bola paranoidná 😝 Reklamné letáky si ma nájdu aj tak, keby nás chcel niekto vykradnúť, nehľadá na štatistickom úrade, ale omrkne si situáciu "zblízka" a čo iné sa mi ešte môže stať? Niekto sa bude vydávať na základe týchto údajov za mňa a spácha trestnú činnosť? 😕 To by bolo fakt hrozné a je to desivá predstava, akurát si tiež nemyslím, že by na to prišiel akurát na štatistickom úrade 😝
napadla ma takáto myšlienka:
ak by náhodou došlo k tomu, že toto sčítanie nakoniec naozaj bude neplatné, bude sa vykonávať druhé, to znamená, že ho vlastne my občania zaplatíme dvakrát (z našich daní), (pílime si konár na ktorom sedíme)
a možno bude ako v ČR, bez ID nálepiek s kódmi, ale na tlačive bude kolónka: meno, priezvisko, rodné číslo, podpis... a hrozba pokuty v prípade nevyplnenia 🙂

ako je to s ČIAROVÝMI KÓDMI , lepiť alebo nie, na Sme, oporučaju nelepiť, a vraj to aj prešetrujú na urade pre ochranu osobných udajov??,
ja som za nelepenie