Sčítanie obyvateľstva 2011. Aký na to máte názor?
máte už tlačiva v sčítaniu? dnes sme dostali, ale čo ma zarazilo, tak to až taka anonymita nie je!
je to riadna evidencia, ešte aj s čiarovým kódom 😠
aký mate na to názor???
@elise no a?a čo mi možu?ako mi tým ublížia? a prečo by aj mali? ja nechápem prečo máte z toho také mindráky ked bolo posledné sčítanie obyvateľstva tak sme vypisovali aj aký majetok máme a všetko dopodrobna čo máme doma ak si na to pamatáte lebo ja hej a to bolo ok???hocikto si to vtedy mohol prečítat tak čo 😒
@majina.b už som písal vyššie, že nenalepenie kódu nič nerieši, ten kto to radí, vôbec nepozná postup a celý systém, je to úplná hluposť, to je ako keby si chcela zabrániť niekomu prísť z Bartislavy do Košíc cez Banskú Bystricu, on tam aj tak príde, akurát že cez Poprad, výsledok z hladiska "anonymity" bude úplne ten istý (sč. komisár doplní kód zo svojho zoznamu).
Dôvodom na nevrátenie obálok je napr. strata, to by si však musela klamať. Celé je to však úplne zbytočné, sú iba dve možnosti, ktoré sú naozaj proti sebe:
1. sčítať sa aj s ID
2. alebo sa otvorene nesčítať vôbec
to nelepenie kódov a pod. sú iba rôzne varianty tej prvej možnosti.
Hrozné je aj to, že úrad na ochranu osobných údajov vyhlasuje výzvy na dobrovoľné lepenie, či niečo v tom zmysle. Keď obyčajný ľudia nevedia, že to nemá význam, to je v poriadku, to chápem, ale keď to nevie štátna organizácia a chybne navádza ľudí na nezmyselné činnosti, je to hrozne zavádzajúce.
Pravda, dovoliť si vyhlásiť, že nech sa ľudia nesčítajú, to by sa báli, tak tvrdia niečo, čo v skutočnosti vôbec nerieši problem anonymity, ale to tak aspoň vyzerá. Katastrofa. V tomto jednoznačne fandím Sčítaciemu úradu, i keď tiež nevravím, že sú bez chýb.
takže sa formuláre skartujú, ale predtým sa zrejme skenujú a ukladajú
http://www.reformy.cz/zpravy/ve-svycarsku-plosn...
Plošné sčítání poprvé nedělají ve Švýcarsku. Schválili zákon, podle kterého si vláda základní data o obyvatelstvu sesbírá z registru obyvatel a z katastru nemovitostí. Na jiné pro vládu zajímavé sociologické údaje, které nejsou v registrech, se zeptají jen vzorku lidí (osloví 2,66 % populace).
@marianka79 vypisovali sme predtým ale nepísali sme meno a priezvisko a nemoli identifikátori.
@jaron zákon o ochrane osobných udajov poznám a pracujem snim denne, kto ho pozná do detailov tak chápe prečo nelepiť identifikátori. na štatistickom urade mi osobne šefka potvrdila a aj pani Krčmeryová, že budu všetky identi hárky identifikovať k menu a dávať dalšie reporty iným firmám a tie následne budu udaje spracovávať
U nás ešte stále neboli žiadni komisári, ani odkaz - nič. Je to normálne?
@elise nie, kód nemôže nalepiť komisár, iba dopísať, postupuje v súlade s návodom, ktorý som nevidal ani ja ani ty
to čo som písal doteraz až tak nesúvisí s tým, do akej miery poznám nejaké zákulisie, pretože aj tak nikto nepozná v skutočnosti žiadne "zákulisie", neriešim prípadnú "kriminalitu" niekoho iného, riešim svoj osobný postoj na základe najlepšieho vedomia a svedomia a ten je taký aký je (a bol by, aj keby som nebol sčítací komisár, na toľko sa poznám)
@elise to je v poriadku, nechcel som napísať, že nesmieš sem písať 🙂, len akosi neviem...,
neviem sa presne vyjadriť, ale vieš, veci nie sú vždy čierne ani biele, ja nefandím ani jednému úradu v zmysle, že je bezchybný a dokonalý, fandím len najvyššiemu "Úradu" a aj preto viem, že anarchia je niekedy horšia ako diktatúra, viem že chyby, porušenie zákona iných a pod., ešte nedávajú právo porušovať zákon mne, viem, že plniť si povinnosti voči vláde aj keď nedokonalej a chybnej je správne pokiaľ "chyby" vlády nie sú v jasnom rozpore s tou pre mňa najvyššou "Vládou" (a teraz nie sú),
alebo povedané inak: cisárovi chcem dať to, čo je cisárove (napriek jeho nedokonalej vláde) a B.......
asi tomúto príspevku nebudú všetci rozumieť, ale niektorí áno 🙂.
prikladám tiež niečo z tej veselšej stránky:
https://www.youtube.com/watch?v=XtyotFXrLzkpocuvajte, je normalne a bezne, ze vam scitaci komisar zazvoni vecer o 20.50 h? dnes som jednemu povedala, ci nie je normalny... pritom v nedelu sme sa slovne dohodli, ze na neho budem mat cas v pondelok o 10.00 samozrejme neprisiel, resp. prisiel, ale s riadnym oneskorenim 😲 .
@maca_p no ano je to bezne, u nas dnes tiez zvonila a az o deviatej vecer ja ze ma z nej slak trafi 😠 neviem preco si to nenechala uz na zajtra, vsade sa pise´, ze maju pracovny cas do 20:00, my nemame este vyplnene jedno tlacivo, a tak zacala este aj frflat, ze sa sem musi trepat znovu...pre mna za mna nech sa sem netrepe uz vobec
@ela2710 najskor ma nas.al, ze neprisiel v dohodnuty cas, mam dve deti do 2 rokov, muz stale v robote, napr. dnes je na nocnej a akurat som uspavala toho 2 rocneho a ten sa boji zvonceka - tak to ma nas.al druhy raz. a treti raz, napriek tomu, ze som mu do telefonu povedala, ze nie je normalny aj tak sa dotrepal k bytu a vyklopkaval mi tu. neotvorila som mu, lebo mi po druhy raz maly zaspaval a tento scitaci komisar - inak cerstvy maturant kevin mal stastie, ze sa prcek neprebudil inak by pocul sepot rozzurenej zenskej 🙄 . tak som zvedava, kedy sa dotrepe opät 😀 .
inak mam zopar taktickych - pre komisarov 1. moj synovec nedostal tlaciva, je to bezny jav? 2. kde sa mam scitat? - v miest TP alebo v mieste prech. pob. kde sa zdrzujem väcsiu cast roka? 3. z vasej doterajsej praxe, kolko ludi cca bojkotuje toto scitanie?
@maca_p ahoj, sčítanie v mojom obvode bojkotovala zatiaľ jedna rodina
celkom som nepochopil s tým synovcom: býva v trvalom bydlisku, bol uneho sčítací komisár, ale nedal mu tlačivá?
sčítať sa môžeš kde chceš, ale nie na oboch miestach, môžeš sa dohodnúť, že na mieste prech. bydliska, kde väčšinou bývaš a sč. komisár by ti mal dať náhradné ID, aj ťa dodatočne zapísať (nesmú ťa ale potom sčítať v mieste TB), alebo sa dodhonúť, že sa sčítaš v mieste TB, ale musí to tam urobiť niekto za teba (rodina) alebo si zobrať tlačivo dotiaľ a tam ich aj potom (cez rodinu) odovzdať, dá sa to riešiť rôzne
jednoducho všetko závisí od dobrej komunikácie medzi sč. komisárom a občanom,
s dohdonutým časom návštevy je veľký problém, jednoducho sa to nedá stíhať, niekedy treba byť na viacerých miestach naraz..., je toho naozaj dosť, hlavne teda u nás, nie je to iba podať do ruky a potom zobrať, musím mnohým pomôcť, poradiť a pod., ale nedovolím si frflať a pod. niekomu, že to ešte nemá, skôr vždy poďakujem za vyplnenie,
chápem túto prácu, že som v službach občanov, že som pre nich
@ani3012 keď nevyplníš niečo, pravdepodobne by to nemalo vadiť (aspoň ja sa určite hádať s nikým nebudem)
s tým ID som to už písal dvakrát, úrad pre ochranu obyvateľov riadne zavádza:
ak ho nenalepíš, sč. komisár ho musí dopísať (on to číslo vie), všetko potom prebehne normálne, ako keby bol napísaný, len možno trochu viac pribuden administratívy pre sč. komisára.
úrad na ochranu údajov (či ako sa to presne volá):
1. nevie, že aj tak je to v konečnom dôsledku z hladiska anonymity jedno a preto koná neodborne
2. alebo o tom vie a balamutí občanov, aby si ich získal a potom koná zase nemorálne
@ani3012 v ČR ľudia píšu priamo na hárky svoje meno, priezvisko, rodné číslo a podpis
u nás je vďaka ID hárok pre prípadnú osobu mimo procesu sčítania anonymné, z ID nikto nezistí nič, vo vnútri procesu (sčítací úrad a pod.) to anonymné nie je, samozrejme je možné zistiť mená, táto možnosť by sa mala po sčítaní odstrániť
@jaron v Čechách sa hovorilo,že na sčítacích hárkoch budú ľudia vypĺňať aj rod. čísla,meno atď , preto tam nevznikli žiadne problémy.......len u nás na Slovensku si stále mleli to isté-je to anonymné... a tam vznikol ten problém na ktorý poukazoval Úrad na ochranu osobných údajov SR-že to z ďaleka anonymné nie je.......my Slováci nie sme až tak sprostí ako si to Štatistický úrad myslel 😀 😎 😉

@jaron
pri prvej otazke: označím X zhodné s trvaly pobytom
spodné riadky sa nevyplňuju, však
nemožeme sa na tom ujednotiť