Sčítanie obyvateľstva 2011. Aký na to máte názor?
máte už tlačiva v sčítaniu? dnes sme dostali, ale čo ma zarazilo, tak to až taka anonymita nie je!
je to riadna evidencia, ešte aj s čiarovým kódom 😠
aký mate na to názor???
@jaron mam pocit ze sa tu bavite o identifikatoroch a moznosti zistit podla neho meno cloveka.
mne pani dala obalky pre kazdeho z nas, kde je rovno meno aj adresa.ja mam ten harok vlozit rovno do obalky?
na ktorej je rovno moje meno a adresa?neviem ci tomu spravne rozumiem, ale ak ano, tak potom tam nemaju co hladat udaje o vybaveni domacnosti, aute atd... 😕
nerozumiem preco je vobec identifikator?
logicky mi vychadza, ze niekde su cele zoznamy obyvatelov a kazdy z nas ma pridelene cislo.
preco nespocitaju ludi na zoznamoch ked to ma byt "scitanie obyvatelstva?" ide o to aby vedeli aku mame zivotnu uroven vierovyznanie a pod? to su ale dost osobne udaje. ja ako zodpovedny obcan sice vypisem uz preto, lebo si vzim cas a pracu scitacich komisarov ale potial, ci mame obecnu vodu, ci som szco a pod.
vierovyznanie, telefony, auta, odbor ktory mam vystudovany a pod.vyplnit odmietam.
hlavne vierovyznanie je predsa tak intimna otazka az ma sokuje ze sa na to niekto vobec pyta.viem, chcu mat prehlad ale toto by som vyplnila v pripade anonymity takto nie.bohuzial.
aha, a potom naco take mnozstvo obalok? nebolo by lacnejsie pre celu akciu aby mal scitaci komisar archy nalepiek , rovno pri zbere lepil rad radom na harky, ludia by neboli nervni ze to nie je anonymne a vsetko by bolo jednoduchsie nie? a stat by namal vyhodene take mnozstvo prostriedkov na dalsiu akciu.
doba sa zmenila, ludia sa vseobecne necitia velmi bezpecne, mnohi odmietaju davat o sebe akekolvek info a nie este take osobne.
myslim ze udaje z celej akcie nebudu velmi presne. pri kvantitativnych vyskumoch sa zvykne brat vzorka cca1000 ludi a podla toho sa potom robia statistiky pokial viem. pokaslali to s to identifikaciou kazdeho z nas. ak by nasli este odvahu pokutovat ked im k svojej osobe nenapisem vierovyznanie, mnoho ludi by by popudili do krajnosti.
@ada32 každý má svoju obálku,obálky sú aj kvôli možnosti sčítať sa elektronicky, asi preto to nie je už dobredu nalepené (vo vnútri je heslo, ktoré sč. komisár nevie)
určite by sa dalo všeličo urobiť inak, sčítanie nie je dokonalé a vlastne nielen sčítanie, veď čo je vlastne v tomto svete urobené dokonale? 🙂 To už ale mi teraz nevyriešime. Ovplyvniť "dokonalosť" (presnosť) sčítania môžeme už len každý sám za seba tým, ako sa k nemu postavíme.
Tak ja teda neviem, prave som si precitala to tlacivo a myslim ze pojde detom na kreslenie 😅 myslim ze do toho nikoho nic ci mam kuchynu alebo kuchynsky kut a ostatnych otazkach radsej pomlcim 😒 Nejde o to ci mam co skryvat, ale tiez si nepustim do domu hocikoho aby sa mi tu dival co tu mam. Kedy som sa narodila, ci som vydata, ci mam deti a ake vzdelanie a ci pracujem alebo som na RD, ci mam zamestnavatela a kto to je - to vsetko si vedia zistit bezo mna. Do ostatnych veci nikoho nic.
A ciarovy kod? to akoze niekto "tam niekde" si ho prejde a rovno mu naskoci na pc moje meno aj so vsetkymi udajmi, no perfektna predstava. Pretoze je jasne ze to maju takto priradene, ved kazdy ma svoje ID.
Myslim ze velmi dobre vedia preco to tak je a ze "zistovanie zivotnej urovne obyvatelstva" - tak to je super elegantny sposob ako prinutit ludi aby to vyplnili - dokonca dobrovolne o sebe vsetko vytarali do sveta a este s pocitom ake je to prospesne.
Dalo sa to urobit aj bez ID v obalkach, kazda obec by dostala tolko harkov kolko ma obyvatelov - a tolko by sa aj zozbieralo. A tak ako pise ada32, komisar by mal nalepky ktore by rad radom lepil. Bolo by to jednoduchsie, lacnejsie a ze nie je - no ktovie preco 🙂
u nas bola vcera komisarka zozbierat harky. tiez som dala bez kodu. Iba sa spytala ci nechceme nalepit, odpovedala som, ze nie.. Nikto nic predo mnou nedopisoval, prilozila to k ostatnym, podakovala a odisla. ostatne ma netrapi..
ja by som bola este zvedava, ci a ako budu vyplnovat harky politici 😀 😀 😀 ti maju take majetky ze im tych otazok bude este asi aj malo 🙂
@hajanka píšem asi 4 krát, ale nevadí, že je to jedno, aj tak budú (iba počas spracovania) vaše údajé spárované s vašim menom, to lepenie - nelepenie je zavádzanie, pretože z hladiska anonymity počas spravovania údajov je to jedno, iba ľudia majú falošný pocit (sú v podstate oklamaný), že tým tú anonymitu vyriešili a trochu to sťažíte sčítacím komisárom
(sč. komisár musí aj tlačivá bez nálepky zoradiť podľa zoznamu mien, ktoré má)
dnes mi prišlo oficiálne upozornenie, že musím obyvateľa upozorniť na povinnosť zo zákona nalepiť ID (pretože použitie identifikátora je súčasťou zberu údajov), ak to odmietne, musím ho upozorniť, že porušuje zákon a až potom môžem prevziať tlačivá bez ID.
no u nas stale nikto nebol a to som sa chcela scitat elektronicky
@maznacik007 scitat sa elektronicky da len do nedele 29.5. Zavolaj na mestsky urad a zisti,kto je komisar pre Vas okrsok, daju ti telefonny kontakt. Zaujimave,ze si este nedostala tlaciva 😨 a obalky, ja uz vo velkom zbieram. 😉
@nadhera ja som uz na mestsky urad volala dva krat raz v pondelok nechala som tam aj mobil na mna a druhy krat som volala prave teraz mne telefonny kontakt na komisara dat nemozu ani mi nepovedia jeho meno, ale ze mu to skusia odkazat.. zevraj sa s nim z mestkeho uradu nevedia spojit...
ja som povedla aj na urade bud mi donesu to dovtedy nez sa to da elektronicky alebo to proste nevyplnim... ja ich kaslem... prosto nedam pisomne udaje komisarovi o mojom dietati z domova je to ich praca oni su za to plateni aby to dorucili ked nas nezastihli mali nechat odkaz... preco si ja mam robit stresy... aj tak si ich robim a minam na telefon...
@maznacik007 pracovnicka na urade ti kontakt moze dat. Mne tiez volali - kocka s rodinou je dlhodobo prec a jej mama vedela,ze som tam aspon 5x bola, zavolala, prevzala tlaciva,vyplnila a este mi podakovala, ako som ochotna,mila,laskava a cojaviemco.... 🙂
@nadhera asi to zavisi od uradu mne ho prosto nedala resp. nechcela dat... ze oni sa pokusia s komisarom spojit.. mozno ty si super scitacia komisarka ale ja zrovna patrim takemu komisarovi ktory to flaka
@maznacik007 neuveris, asi hodina apol dozadu volala mi pani, ze cislo ma z uradu a ze nechodi domov a ze vie, ze som tam bola niekolkokrat.....proste sme sa dohodli na zajtra, a je to vybavene.
Klop,klop,nemozem sa stazovat, asi mam dobry okrsok, aj sa porozpravame, aj pozvanie na kavu dostanem...Kiez by vsetci komisari boli na tom takto 🙂 🙂 🙂
@maznacik007 je to inak vtipne ako vehementne pani na urade chrani telefon tvojho komisara. ale ze od teba sa ocakava, ze na harok napises pomaly detaily o sebe a nutia ta aby si bola identifikovatelna, nad tym sa zrejme nezamysli.
ja proti komisarom nemam inak nic, mali sme velmi milu ochotnu pani, tiez sme sa porozpravali, aj kavu som jej ponukla, ved ona nemoze za to ze ja mam vyhrady. identifikator som nenalepila nikam, ci to dopisala neviem, ale je to jedno, lebo som na harkoch vyplnila asi patinu udajov. a je mi jedno ci porusim zakon, na mne uz bol tolko krat poruseny nejeden zakon, ze to neriesim.
@annika aj keď neprilepíš ID, z hladiska anonymity spracovania údajov to bude úplne rovnaké (nič sa tým nemení)
a kto garantuje, že po sčítaní sa možnosť spárovať údaje s osobou odstráni? Kto garantuje, že zostanú "anonymné" údaje v banke, u zamestnávateľa, u lekára, v poisťovni, na matrike.... sú to o niečo viac alebo menej dôveryhodnejšie inštitúcie ako štát? Alebo jednoducho chceme byť proti tak sme proti za každú cenu a hotovo, jasné, že dôvody prečo, sa nájsť dajú.

@majina.b jaron poradil 🙂 , ale mam ludi, ktori vyplnili aj spodne riadky. Takze mali robotku naviac. 😉