icon

Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?

28. aug 2024

ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.

Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

to je neskutocne cislo.

jajka257
29. aug 2024

@vienala teraz ma zaujala ešte jedna vec. Ty máš PHD , tri deti s ktorými si bola doma. Predpokladám, že s každým 3 roky. O 6 rokov budeš mať 45. To znamená, že teraz máš cca 39. PHD si skončila v 28, k tomu 9 rokov s deťmi doma. V praxi si teda asi 2 roky? Nič v zlom, ale nejak mi to nesedí.
A sestru máš docentku na VŠ, ale nemáš známosti, aby si dostala miesto na VŠ, aj keď nepedagogicke. Nerozumiem tomu celému 🤔

vienala
29. aug 2024

@jajka257 mám o 3 roky viac, ako si vypocitala, lebo som dala približne roky. PhD so dokončila v 27, už počas tej prace som robila s fondmi EÚ, mala som dovolené pracovať aj mimo interného doktorátu, nakoľko som to stihala, mala dobre vysledky a práca suvisela s témou dizertačnej práce.
Na materskej som si nemohla dovoliť byť nikdy 3 roky, lebo by som potom veľmi ťažko dobiehať stratený čas a vedomosti, robím v oblasti, kde pracujú zväčša muži a ti materskú nezvyknú čerpať.
Sestra je docentka, žiaľ nie na vš na Slovensku, takže mi je to figu platné.
Ale oceňujem, išla si na to veľmi prakticky, tak takéto malé vysvetlenie, že život može ísť aj mimo predpokladaných koľají 😀

jajka257
29. aug 2024

@vienala vychádzala som z tvojich výrokov. Nič viac a nič menej to neznamená.😀

eva8
29. aug 2024

@jajka257 znamosti?! Takto nikdy nebudeme v pohode.

Mas trochu predstavy, ako to na VS chodi?

88lienka
29. aug 2024

@letfenixa fyzikari a ini ucitelia ktori maju sancu najst uplatnenie inde ako v skolstve odchadzaju preto lebo su hlboko podhodnoteni nie kvoli tomu ze musia platit rozsirujuce vzdelavanie...kto by ho platil a potom zarabal almuznu v podmienkach ake v skolstve mame

jajka257
29. aug 2024

@eva8 neuveríš, ale mám. A dosť veľké. Alebo si myslíš, že v rodine nemám ľudí pôsobiacich na VŠ? Mnohí moji bývalí spolužiaci a spolubývajúci pôsobia na VŠ. A len tak mimochodom, so znalosťami zacala
@vienala a nie ja. Tu jej x ľudí vysvetľovalo, že známosti netreba. Ja som nadviazala na jej tvrdenie, že bez známosti nevie zohnať miesto. Treba čítať v súvislostiach a nielen reagovať na jeden príspevok.

sasa1983
29. aug 2024

@skolara tak zvykne sa platit aspoň 20 e za hod a 2 hod týždenne nikoho nezabije, doucuje sa aj online. 160-200 e za mesiac je slušný bočný príjem. Bez zdanenia čisté peniaze

vienala
29. aug 2024

@jajka257 myslela som na roky praxe, tych mam fakt dosť aj popri troch detoch

vreckovka2
29. aug 2024

@lienka.7 ano, je to miesanie hrusiek s jablkami, ale ja sa s tym stretavam casto. Dokonca porovnavanie prace elektromontera a neurochirurga. Ludia nerozumeju, ze aj praca ucitela moze vycerpavat. Lenze kto bude tych pedagogov hodnotit a podla coho? Nie som si ista, ci je na toto prostredie skolstva dost pripravene. Za obrovsky problem povazujem uz len to, ze v skole pracuje podpriemerny ucitel.

letfenixa
29. aug 2024

@88lienka fyzikar si nepotrebuje rozširovať vzdelanie.
A ja neodchadzam. Jediné povolanie, ktoré by ma bavilo aspoň tak ako ucitelstvo, je knihovnik, a tam sú platy ešte omnoho nižšie ako v školstve.

simca06022011
29. aug 2024

Treba sa zamyslieť kto a prečo posledných 20rokov študuje na pedagogických školách. Kde končia títo ľudia. Co ocakavaju nove generacie ucitelov. A v neposlednom rade na to ako sa rodicia a deti správajú, kam celá spoločnosť speje. Škola prestala byť centrom vzdelania/ učenia sa, ha mam pocit zs už ide o intrigy, zabavky a pretláčanie nezmyslov. Učiteľku netrápi ako "katka" píše, číta, počíta, ale už ju trápi ci je na mobile, kedy chodí spat a koľko ma kamošov, každá detská vylomenina sa preháňa a rieši na úkor učenia.
Bohužiaľ prostredie si robíme samy = ľudia. Nik nebude robiť kde nechce, nebude sa zapodievat somarinami, keď jeho práca ma jasnú náplň. Vzdelávať deti. Nie riešiť mindraky rodičov. Alebo kopu rôznych "usmerneni" ako učiť a postupov a kontrol. Učiteľ musi byť autorita, deti ho musia rešpektovať a rovnako tak rodicia neprezivat každú blbosť - proste žiadny uvrueskany cirkus a stres v škole. Teraz totálny holubnik bežne...

Druhá strana sú niektoré učiteľky/vychovavatelky, ktoré sú v škole naozaj len na parádu.. do počtu. S deťmi by ani robiť nemali

simca06022011
29. aug 2024

Inak mňa by zaujímala jedna vec: učiteľ ma nejakú povinnosť vybavovať hovory s rodičmi? Co v škole alebo mimo vyucovania/vecer? Mame edupage/"návštevné hodiny" - dohodnem stretko osobne, ak súrne niečo potrebujem ohľadne školy... ale v živote som nevolala ucitelke... nikdy. A to nám 8macku doma.
Tie dôvody- ze kvôli úlohe alebo co "karolko" povedal " betke" mi prídu príliš málo... raz som.kvoli konfliktu v škole napísala ucitelke cez edupage aj to som mala blbý pocit co otravujem. Prečo sú dnes rodicia takí otravne?

akvi
29. aug 2024

@letfenixa fakt. Pozeras sa na to cez optiku toho, co tu mame dnes, preto si to nevies predstavit. Chod sa pozrriet do slobodnej skoly, ako to funguje tam. Nikto detom neriadi cinnost, napriek tomu ucenie prebieha, kazdy sa uci to, co potrebuje. Alebo aby sme nezacinali az takymto, pre niekoho extremom, tak sa chod pozriet do Montessori skoly, idelane nie slovenskej, pretoze u nas dokazeme spotvorit aj skvele myslienky tym, ze to neuchopime spravne a to ja vnimam v tychto nasich kvazi alternativkach.. V Montssori mas mozno urceny nejaky obsah, ale cestu k nemu si voli dieta. A tak je uplne normalne, ze kazde dieta v triede robi nieco ine. Ucitel neriadi tu cinnost v tom zmysle, ako to poznas z klasiky, kde ty rozhodujes o obsahu, metodach, formach atd. Dieta nema na nic dosah, je pasivny prijimatel toho, co tam ty prinesies. V alternativkach sa prave ta cesta nechava na dietati, pretoze vacsinou kazdy pozna sam seba najlepsie a vie, ako sa mu dobre uci. To nerespektovanie toho, ze kazdy je iny a potrebuje nieco ine, to je v nasich klasickych skolach velka brzda efektivneho ucenia.

zuzanockamt
29. aug 2024

@akvi Aké sú výsledky T9 z alternatívnych škôl, štatistiky prijatých detí na SŠ, vyhodnotenie maturít, prijatie na VŠ? Nájdem to niekde?

akvi
29. aug 2024

@zuzanockamt na SK v tomto momente je len jedna naozaj alternativna skola a funguje len 2 roky, takze porovnanie urcite neexistuje. Ostatne alternativky nie su alternativne v pravom slova zmysle, takze je uplne zbytocne to porovnavat. A T9 je prilis nepodstatna vec vzhladom k uplne inej filozofii , ktoru razia skutocné alternativky. Alternativne stredne skoly na SK neexistuju, takze hodnotit maturity je tiez uplne mimo.

zuzanockamt
29. aug 2024

@akvi Škoda.

nadej1111
29. aug 2024

Mám 35 a od malička som chcela byť učiteľka na ZŠ na prvom stupni...až teraz som ale začala o tom vážne uvažovať a rozmýšľať,že si tu prihlášku na ďalší rok podám....ale ako čítam toto všetko som normálne znovu na vážkach.

michaela329
29. aug 2024

@simca06022011 nikdy nevieš, čo ten rodič od Teba chce. Môže ísť aj o dôležitú vec-zaseknutie v zápche, zmena odchodu domov. Avšak aj o blbosť - pravidelne mi píšu a volajú rodičia, ktorým sa nechce vyjsť z auta, nech im dieťa pošlem vonku z ŠKD. Bez hanby. Tu sa vytráca elementárna slušnosť.

kaktusik007
29. aug 2024

@vienala co ti brani ist do skolstva, ked si taka uzasna???

ja som sa rozhodla pre zmenu po styridsiatke. Poslala 20 zivotopisov, bola na dvoch pohovoroch a vzali ma, som tu druhym skolskym rokom. Este som mala styri pohovory, na ktorych som ani nebola, lebo som uz slubila ze nastupim inde. Dala som sa na vysku, a mam v plane riesit rozsirujuce o niekolko rokov - matematiku. A teda ak dostudujem uz budem mat davno po patdesiatke.
preco to robim? pretoze stale mam cez 20 rokov prace v zivote kym pojdem na starobny dochodok a proste z korporatu som uz bola unavena.

a nie, nepotrebovala som znamosti, aby ma zobrali do skolstva.

kaktusik007
29. aug 2024

@nadej1111 nebud na vazkach a ak to chces, chod do toho.

v skolstve je velmi vela o ludoch - u nas riaditel / zastupkyna super, mam styri hodiny, koncim 11:20... vedla musia byt povinne do 14:15 kazdy den. Inde musia byt 6,5 hodiny na pracovisku denne. proste pristup je dolezity a fakt rozny

simca06022011
29. aug 2024

@michaela329 zaseknutie v zapche vecer?? asi nie

michaela329
29. aug 2024

@simca06022011 to bol príklad, kedy ja ešte beriem, že je hovor na súkromné číslo ešte ok.

diablikovci
29. aug 2024

@kaktusik007 Aj ja som chcela v 40 zmenu urobila som ju a pi 2 rokoch prišla sprcha!! A máš pravdu je to o ľuďoch!! A vrátila som spať kde som bola pred 40. Lebo ma školstvo veľmi sklamalo!!

simca06022011
29. aug 2024

@zuzanockamt ja som z alt skoly, totalne alt, par tried nas bolo, koncili sme v 98, drviva vacsina nas skoncila vs, tych o ktorych viem, ze nie su zamestnani, spokojni, viem o troch (bolo nas 16-18?, cize je to vysoke % :DD) ktory studovali mimo SR. Nemala som problem na gympy ani so spoluziakmi s nicim (co nam predpovedali, ze ked prejdeme na obycajne vyucovanie, nedame to, ked nas zacnu znamkovat nedame to, skusat detto - pritom nas skusali aj v skole, ze vieme co vieme, to je len taka fantazia, ze nie, deti lezia a neucia sa, zabavka a ruka hore a vysvedcenia sa len proforma tlacia na konci roka :D )... V 6tke sme vedeli to co ine deti v 8micke ani netusili, kt omu kopec sportu, kruzkov, a uz vtedy ucenie zazitkovou formou, ale nie pozri si videjko, a prejdeme sa a nic nevieme potom. Vcera som to rozoberala s kamoskou, ze ona slovencinu uci ale nikdy nechapala rozbory diel, co tym autor myslel na dobu a pod = velky rozdiel v postupoch, lebo my sme sa to ucili v blokoch napriklad a bavilo nas to, ked sa raz ucilo obdobie v dejepise rovno sa k otmu brala aj literatura.. teraz moja dcera bude 8macka a nieco ako rozbor niecoho, co tym autor myslel, ani netusi, kde to aby vedela nejaku basen vysvetlit. Ale za to ma krasne pokreslene ucebnice, nemusi chodit do kniznice, google napise zakladne veci. My sme vedeli co nas bavi, co sme chceli sme zdokonalili na vybornu, pridali si jazyk, ked sme chceli alebo matiku, tych ktorych bavila = dnesny skolaci netusia, velakrat ani co ich bavi. Ak su v niecom dobri, vela ucitelov to nepodpori vobec. Iba vybrane osoby idu na olympiady, sutaze a pod.
Pritom snahu o nejake "vymyslanie zmeny" v skolstve vidim odkedy mam dceru v skole, ale to su take macko-psy= nefungujuce, nedavajuce zmysel. Napriklad zrusit ulohy = ale nezlepsie vyucbu. A pod... Ked to dieta raz nevie ako sa moze doma neucit? No nemoze... Vysledok skoly musi byt dieta vzdelane s prehladom a nie spokojny prostacik, ktory sa bude poobede hrajkat, po tom, co sa oducil 5 vyucovacich hodin roztrhanych po predmetoch. Dokonca neucit deti nic naspamat = no som zvedava ako dieta bez trenovanej pamate, ktore sa nevie ucit na spamat, vystuduje VS, kde nie vsetko sa da logicky odvodit, ale musi sa na spamat naucit... :D
a to su len take perlicky... ale uz som prilis natiahla prispevok, ako vzdy. Ale tem o alternative je tu uz viac, myslim, ze kazdy rok to tu rozoberame :DDD

@michaela329 tak napr to by som vobec nebrala telefony, jednak v skole mame my dane presne = rodic ma prist a zvonit do triedy, ziadne volat, poslat niekoho = cez video si to skontroluje ucitelka ze je to ten, co moze dieta vyberat. A na druhej strane ucitelka/vychovavatelka je tam aby sa venovala detom a nie rodicom telefony dvihala, kvoli prichodu /odchodu do skoly a nezmyslom. Ja co viem, vela vyvolava vecer napr kovli uloham...

zuzanockamt
29. aug 2024

@simca06022011 O akú alternatívnu školu išlo? Aký smer?

simca06022011
29. aug 2024

@kaktusik007 tiez mam v rodine uzasneho ucitela, on ale mal ucitelstvo uz vystudovane ako druhu vs, po rokoch odisiel z korporatu vyhoreny a zboznuje tu pracu s detmi:D

@zuzanockamt ziadny smer, proste alternativna skola. Viem ze ucitelka vela cerpala z Danskeho systemu, ale nemalo to speci nazov ako sa teraz skoly opicia po kadecom :D

88lienka
29. aug 2024

@letfenixa vela stastia 🙂

akvi
29. aug 2024

@zuzanockamt to, čo píše @simca06022011 , to nie je alternatíva škola v pravom zmysle. To je škola s prvkami alternatívy. Preto píšem, že na SK neexistuje a nikdy neexistovala oficiálna pravá alternativna škola. A je to z jednoduchého dôvodu - náš zákon neumožňuje a nikdy neumožňoval nič iné, ako to, čo sa učí v klasike. Alternatívna škola principiálne je škola, ktorá ide "inou cestou", je to prehnane povedané "opak" klasiky. Je to proste iná paradigma. Čiže má iné východiská, ciele, základ, na čom stavia. A taká škola nikdy na SK neexistovala. Školy, ktoré sa v istej miere odkláňajú od klasiky sú na SK dve - Montessori a Waldorf. Lenže obe tieto skoly narazili práve na to nepochopenie. Mám z obidvoch informácie od rodičov, ktorí tam majú/mali deti a viem, že to je len falzifikát tých alternatívnych smerov. Jediná škola, ktorú dnes môžeme považovať na SK za alternatívnu, je Slobodná škola Košice, ktorá je v experimentálnom overovaní. Akurát že funguje ešte príliš kratko, aby sa dala jej činnosť akokoľvek zhodnotiť.

letfenixa
29. aug 2024

@simca06022011 povinnosť nemáme. Žiadny rodič ani žiak nemal, nemá, ani mať nebude moje t.č. Teraz máme EduPage, čo je výborný komunikator. Ale samozrejme nereagujem na správy o 0:30 : ' pani učiteľka, akú mám tému na projekt?", ktorý má v ten deň prezentovať.

simca06022011
29. aug 2024

@akvi ako vieš? 😂