Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?
ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.
Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.
to je neskutocne cislo.
@akvi Myslim, ze si pisala, ze si v CR a tam posobis na nejakej alt. skole. Mohla by si napisat, ako deti z tejto skoly zvladaju napr. cermatovske prijimacky? A teda mna by celkom zaujimalo napr., ze ako tam ucite matematiku, ci mate Hejneho metodu, alebo nieco ine. A ak to nie je tajne, tak by ma zaujimalo, ktora (teraz nemyslim adresu, ale skor typ skoly) skola to je.
@simca06022011 pretože sa zaoberám alternatívnym školstvom od VŠ.
@dskjhfdlkdjhl nie, ja nepracujem v škole v ČR, mám tam dobrú kamarátku. Je to slobodná škola. Predmety, ako ich poznáme, sú ponúkané, ale nie vyžadované. Vôbec predstava toho, ako to celé prebieha v slobodnej škole je pre väčšinu veľmi ťažká, pretože každý si predstavuje nejaké predmety a vyucujuceho. Lenže ono je to celé inak. Deti si učenie riadia samostatne. Učiteľ môže byť nápomocný, ale tak isto môžu byť nápomocné aj deti, ktoré to "niečo" už vedia. Typicky čítanie a písanie nik tie deti neučí. Napriek tomu sa to všetky naučia, pretože je to nevyhnutné k bežnému životu a je viac menej jasné, že sa to deti naučia jedno od druhého. Kamarátka učí AJ a vraví, že za celý čas sa nestalo, že by nejaké dieťa 10+ nevedelo komunikovať v AJ, pretože to je tiež nevyhnutné dnes. A nik to tie deti cielene neučil. Mávajú tam vždy dobrovoľníkov z celého sveta a tak proste AJ je nevyhnutná. K nej na hodiny AJ prídu väčšinou staršie deti, ktoré napríklad chcú už porozumieť časom v AJ alebo niečo potrebujú vysvetliť. Ale základy nik nikoho neučí.
@akvi Mala som dojem, ze si niekde pisala, ze v takej skole pracujes, ale mozno si to len zle pamatam, nevadi. Ake maju tie deti vysledky na cermatovskych prijimackach? Ci tam je uz aj stredna skola a rovno tam postupuju? Aka je to vlastne skola?
@akvi Myslis nieco taketo?
https://erazim.cz/svobodne-demokraticke-skoly-v...
@dskjhfdlkdjhl majú už aj strednú školu, ale samozrejme, nie všetci pokračujú, niektorí idú normálne aj na bežné SŠ.
Erazim je jedna zo slobodných škôl v ČR. Tam ich je už naozaj pomerne dosť, skoro v každom väčšom meste. Nakoľko český RVP to umožňuje.
@akvi A ja sa opat teda spytam, ti, ktori pokracuju na bezne SS, ako dopadaju na prijimackach? Ja viem, ze toto by nemalo byt najvyznamnejsie kriterium, ale zaujima ma to.
@akvi a teda este by ma zaujimali vysledky maturit, lebo tie tiez v CR organizuje cermat. Teraz myslim vysledky na tychto slobodnych strednych skolach.
@dskjhfdlkdjhl no na toto ti neviem odpovedať, že koľkí sa dostali tam, kam chceli. A výsledky tiež neviem, veď skús vygooglit, možno sa to bude dať. Aj keď vzorka bude ešte pomerne malá, pretože tuším vlani skončili asi len tretí absolventi a ich je celkovo na tej SŠ veľmi málo, nemajú kapacitu pre viac študentov. Čiže rataj , že tak 10-15 detí skončilo slobodnú SŠ. A celkovo v ČR je tých slobodných SŠ ešte málo a majú podobné počty detí, čiže fakt malá vzorka.
@akvi Dakujem, skusala som googlit, ale zatial som nic rozumne nenasla, skusim zistit inak.
@dskjhfdlkdjhl
@akvi Akvi a tie decka , ktore poznas, ako hodnotia ten prechod na beznu SS, pripadne VS? Ja mam len sprostredkovane info od dospelakov zo zahranicia, ktori vraj teda hovorili, ze ten prechod bol dost narocny. Museli riadne zamakat a dobehnut ucivo. Avsak boli radi za to, ze navstevovali alternativne skoly. Mne osobne aj dava zmysel, ze z alternativnej skoly proste to dieta bude mat v oblasti co ho zaujima velmi hlboke vedomosti a z inej nie. Lenze na tie bezne skoly budu potrebovat obsirnejsie vedomosti aj z inych oblasti. Avsak dostatocna vnutorna motivacia bude decka hnat k tomu, aby tie vedomosti ziskali. Ci si to velmi lahko predstavujem?
@vreckovka2 Nie vsetko sa da dobehnut neskor. Su veci, ktore clovek potrebuje dostat v istom veku (napr. v matematike take kombinatoricke myslenie a mnohe dalsie veci), ak sa to zanedba, tak potom sa to velmi tazko dobieha.
@vreckovka2 prechod na SS je narocny, ale nie kvoli vedomostiam, ale kvoli tomu, ze tieto deti su zvyknute vela komunikovat, vela sa pytat, diskutovat a pod. A ucitel na SS chce vysvetlovat ucivo a od deti ocakava, ze budu pasivne prijimat. Deti z klasickych skol su zvyknute, zazivali to celu ZS. 😅 To, coho sa vela ludi obava, ze deti nebudu mat nejake vedomosti, tak to je prehnana obava. Lebo realne, ak by sme detom z klasickej skoly dali v 1. rocniku SS test z uciva prirodopisu 6.rocnika, tak co myslis, ako by to dopadlo. A M a SJ deti v alternativke dobehnu behom par msiacov, ked sa ucia na prijimacky, cize tam problem nie je. Anglictinu vedia vacsinou na velmi vysokej urovni, takze ani to problem nie je..
@dskjhfdlkdjhl mam inu skusenost. Decka praveze velmi lahko dobehnu ucivo. Jediny problem by mohla byt AJ, ale tu, ako uz pisem aj vyssie, tie deti praveze vedia velmi dobre. Vela veci sa praveze uci ovela lahsie vo vyssom veku, idelane v tej 7-9. Podla mna sa zbytocne skoro deti mucia napriklad sklonovanim a vzormi podstatnych mien. Na 1.stupni to nema sancu pochopit drviva vacsina a ani to tie deti nezaujima ze vobec. To iste matika, skor by som sa zamerala na rozvoj logiky, ako nejaky dril a rutinu v pocitani nezmyslov, ako je nasobenie viaccifernych cisel pod sebou. Kto uz dnes preboha pocita rucne 1354x2587 ?? Tak preco sa tym mucia decka, nerozumiem. Deti v slobodnej skole sa podla mna co sa tyka matiky stretavaju prave skor s tou logikou, pretoze ta je potrebna pre realny zivot. A na rutine v pocitani vedia zamakat vo veku, ked to zacne mat nejaky zmysel - napriklad aj chut dostat sa na vysnivanu strednu skolu.
@akvi Ak ale chcu diskutovat, tak musia mat nejaky zaklad. Maju ho? Lebo napr. ja som maturovala v 1990 a na matematike sme naozaj diskutovali, vsetky vztahy sme si spolu s matikarkou odvodili, riesili sme to naozaj ako problemy-bezne gymnazium, matematicka trieda. Ale na to, aby sme tohto boli schopni, sme museli mat celkom dost spocitaneho, lebo len tak moze ten student ziskat nadhlad.
@akvi Zrovna vcera som citala jeden clanok od Roberta Capka a zrovna tam to rucne nasobenie kritizoval. Naco je to dobre? Nuz napr. aj na rozvoj algoritmickeho myslenia, v podstate krokuju algoritmus, ale to Capek nema sancu asi pochopit, lebo on vie akurat zhadzovat pracu ucitelov, ale sam nie je prave vzdelany. Teraz nemam na mysli to, ake skoly absolvoval, ale to, co z neho je.
@akvi Práveže čím skôr sa to deti naučia, tým lepšie. Učivo sa posunulo do vyšších ročníkov. Pády sa učia až vo 4.ročníku, vzory PM až v piatom, desatinné čísla v 6.ročníku, celé čísla vo 8.ročníku, zlomky v 7.ročníku. Lineárne rovnice - úplne jednoduché začínajú oficiálne až v 9.ročníku. Goniometrické funkcie sa na ZŠ úplne vypustili. Tie deti si nič poriadne neutvrdia. Naše školstvo bolo výborné, mali sme pri tom ostať. Ale od 90. rokov to ide pomaly z kopca. Ja som mala napr. ešte šťastie, lebo som nastúpila do ZŠ pred revolúciou a skončila v polke 90.rokov, kde sa ešte doťahoval starý systém.
@dskjhfdlkdjhl istotne maju prehlad v tom, co ich bavi a tam je aj ta chut diskutovat urcite vacsia, ako na hodine, ku ktorej nemaju co povedat, ved to je normalne.. Ale aj na hodine, kde teda nemaju o com, tak nove ucivo podavane takym stylom, ako na vacsine nasich SS, akoze to predsa nemoze bavit skoro nikoho. A tam si viem predstavit, ze sa ohradia k forme.
Rucne nasobenie viaccifernych cisel - tam nema sancu pochopit ten algoritmus skoro nik, deti to robia mechanicky, bez nejakeho hlbokeho premyslania. Chcem vidiet svrtaka, ktory v tom vidi algoritmus. Mozno nejaky nadany Asperger, ale bezne decko, ani omylom..
@akvi K slovencine sa nechcem vyjadrovat, lebo ako ucitel s tym skusenost nemam, ale celkom verim @zuzanockamt, lebo uz to celkom dlho uci. Co sa tyka matematiky, tak napr. ja ked som koncila ZS a teda nielen ja, ale moja generacia, tak sme vedeli perfektne upravovat vyrazy, minimalne ti, ktori isli na SS. Teraz to nevedia maturanti, lebo im chyba ten trening, ktory sme my mali uz na ZS. A ak niekto nevie upravovat vyrazy a na VS ma matematiku, tak nema sancu pochopit napr. mat. analyzu, lebo kym on duma nad tym, ze preco sa zrazu smenilo znamienko, tak vyucujuci je uz uplne inde. Jednoducho ak chcem pochopit vyssiu matematiku, tak nesmiem tapat v tej zo ZS, nie je cast tam niekomu robit opatrovatrelku.
@zuzanockamt mam na to iny nazor. Ale ja celkovo si nemyslim, ze cokolvek, co skola nuti ucit, je potrebne.. Ale to sme uz zase v inej teme..
@akvi Tie deti nemusia vediet, ze robia algoritmus, je to len propedeutika k tomu. A ak ja chcem o niecom debatit, tak musim vediet, o com debatim, inak je to len mlatenie prazdnej slamy, to je vsak k nicomu. Ale dnes to celkom frci.
@dskjhfdlkdjhl Výrazy začínajú riešiť až v 8-ke. Keď som začínala učiť v 2005, ešte sme učili v 9-ke aj goniometriu, lomené výrazy. Boli perfektné učebnice od O.Šedivého. Teraz sa tá učebnica z matematiky nedá použiť.
@zuzanockamt mne je jasne, ze toto nie je chyba ucitelov. Ale zachytila som, ze Sona Ceretkova (bola Sediveho spoluatorka tych ucebnic) znovu pise ucebnice. Vies o tom nieco?
@zuzanockamt toto som myslela:
https://www.martinus.sk/967357-matematika-pre-6...
Toto je odkaz len na siestacku, videla som pre 5. a 7. rocnik, tak neviem, ci pre 8. a 9. este pisu, alebo mi len nahodne vyhodilo len tie prve tri.
@dskjhfdlkdjhl Áno, mali by byť od toho kolektívu aj nové učebnice. My používame učebnice sporadicky, len ako doplnok. Využívame Pomocníky z Orbisu pre každý ročník - pracovné zošity. Sú dotované štátom, tak si ich žiaci nemusia kupovať.
@dskjhfdlkdjhl
@zuzanockamt je otazka, ci to naozaj potrebuju vsetci, alebo nie. Pretoze o tom to vlastne cele je, preco ja inklinujem k slobodnemu skolstvu, kde kazdy sa uci to, co potrebuje a tym padom sa tie vedomosti lisia uz v tom malom veku, kedze kazdeho bavi nieco ine.. A dnesna doba to podla mna potrebuje, pretoze to mnozstvo vedomosti, ktore existuje, uz nie je realne obsiahnut jednym clovekom.
Akoze ja som napriklad matiku a fyziku milovala, ale realne, kedy v zivote som cokolvek z toho pouzila? Maximalne tak trojclenku.. Ja nevravim, ze by sa to nemalo ucit, ale preco vsetkych? Dieta, ktore to bavi, tak sa ku tym veciam predsa dostane kludne aj skor, ako "sa to uci".. Moj syn napriklad inklinoval od mala k technike a so 16-kovu sustavou pracoval uz ked mal 9 rokov. Ci mal cakat na strednu, kedy sa to realne uci a pre vacsinu deciek je to uplne zbytocna informacia?
@akvi Ja som napr. v 10 rokoch vedela, ze chcem ucit matematiku, takze v podstate s takouto logikou som mohla kaslat na vsetko ostatne a napr. aj na pravopis-no, bolo by fakt ohromne, keby som ako ucitelka (a je jedno na ktorom stupni a predmete) pisala s pravopisnymi chybami. Asi by bolo jedno, ako ovladam napr. dejepis, alebo nieco podobne. Ale, kolko deti v 10 rokoch vie, co bude raz robit a kolkym to aj vyjde? A ako take dieta vlastne potom moze vediet, co sa ma ucit. Len to, co ho bavi? A potom, ked zrazu zisti, ze nechce byt napr. umelec, ale lekar, tak nebude pozde dohanat? No a keby som ja mala robit so studentami to, co ich bavi, je dost mozne, ze by som im capovala pivo. Jasne, nemozem to vediet, lebo som to neskusila a to s tym pivom treba brat s velkou rezervou, ale mozno ani nie.
@akvi Tomu, čo dieťa baví, sa môže venovať aj mimo školy. Ale ako môže vedieť 6-ročné dieťa, akou cestou pôjde. Moje dieťa do 14-tich rokov vystriedalo toľko záujmov 🤦 Ja trvám na angličtine, matike,fyzike.
Napr. mňa začala zaujímať matika až na gymnáziu, takže keby som sa slobodne rozvíjala a nemala základ zo ZŠ, tak tápam a trápim sa. Slovenčina ma zaujímala už od malička, tiež biológia. No naozaj nevieme, čomu sa budeme venovať a nech teda dieťa má základy zo všetkého. Veď už teraz ich majú veľmi oklieštené. Ja som ozaj vďačná za dobu, v ktorej som vyrastala a za vtedajší školský systém.
@zuzanockamt Tak to je fajn, ze aspon ucebnice budu, aj ked ani to nie je absolutne ziadna zaruka. Bolo by treba nejakych ucitelov naklonovat a nejakych poslat uplne prec. Preto mna mrzi kazdy jeden dobry ucitel, ktory odide kvoli tomu, ze ho sikanuju rodicia a casto aj vedenie skoly.

@vienala Menila som pocas zivota pracu a nie raz, ale nikdy som nepotrebovala protekciu, takze dostat sa ucit na VS nie je otazka protekcie, ale toho, co clovek ma za sebou, teraz myslim vysledky.