icon

Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?

28. aug 2024

ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.

Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

to je neskutocne cislo.

michaela329
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl ja som v desiatich chcela pásť ovečky ako môj praujo. Nebyť školy, mohla som byť bača 😀☝️

vreckovka2
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl
@akvi moj muz si prave matematiku v matematickej triede velmi chvalil. Jeho najoblubenejsia hodina a aj ucitelka. Celkovo na VS mali problem spoluziaci, kde im na SS chybali zaklady z matematiky a biologii. A to ja som teda z matematiky bola slaba, spoluziaci mi robili doucko cez prestavky. Ja som sa v praxi zamerala na ludi s mentalnym postihnutim. Cize ta matematika nie je ziadna "raketova veda" ako od na chceli na VS. Avsak ked som chcela tu pracu robit, musela som prejst. Cize aj ked sa dieta zahlbi do jednej temy, musi v niektorych situaciach obsiahnut aj ine. Inak v mojej praxi sa mi osvedcilo, ze sa deti ucili vtedy, ked chceli. Mohla som si to dovolit. A vysledky mali vzhladom na postihnutie skvele, aj ked niektore boli dost popredu a ine pozadu.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@michaela329 A mozno by si vedela plieskat bicom😉

michaela329
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl to viem...😁

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vreckovka2 neoznacila si ma omylom? Mne je toto jasne, ja som pisala takmer presne to iste😉

akvi
29. aug 2024

@zuzanockamt veď ale deti prirodzene vystriedajú x záujmov a niečo im proste ostane až do dospelosti a to niečo je väčšinou to, čo ich baví a čo by ich mohlo živiť. Je oveľa prirodzenejšie zotrvávať nejaký čas v jednej "téme", ako každú chvíľu sa venovať niečomu inému. Škola robí presne to, že deti núti zameriavať pozornosť na x vecí a ak aj niekoho niečo začne baviť, tak ho z toho vytrháva. Potom sa čudujeme, že 15 ročne dieťa ešte netuší čo ho baví, nevie si vybrať školu, vyberajú rodičia a potom tu máme celú hromadu frustrovaných mladých ľudí, ktorí nevedia, čo chcú. Nebolo by lepšie, ak by v tom prúde záujmu o niečo mohlo dieťa zotrvať tak dlho, ako potrebuje? A takto vystriedať niekoľko oblastí a nájsť sa v niečom? Deti zo slobodných škôl, deti z domáceho vzdelávania obyčajne vedia pomerne skoro, čo ich baví, čo chcú robiť. A to je napríklad pre mňa oveľa dôležitejšie, ako nejaký súbor vedomosti, ktoré niekto určil, že treba vedieť. Prečo je dôležité vedieť vývojové štádiá chrusta ( neviem, či sa táto blbosť ešte učí v 4.rocniku 😅), a nie je dôležité vedieť napríklad ako a kedy strihame kôstkoviny). To prvé som nikdy nepotrebovala, ale učili sme sa to, to druhé sme sa neučili a to riešim každý rok a musela som sa to naučiť sama. Kto má pravo vôbec rozhodovať o tom, čo je pre koho dôležité a čo nie?

zuzanockamt
29. aug 2024

@akvi Prečo sme potom my - generácia 40+ a 50+ vedeli bez problémov v 13-tich rokoch, čím chceme byť? Ja som to vedela už od MŠ a nezmenila som rozhodnutie do maturity. Zvláštne. A čím mladšie generácie, tým je to horšie. Keď porovnávam len tých cca 20 rokov, čo sa v škole pohybujem profesne. Lebo inak školstvom žijem od úplného malička.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@akvi A male dieta teda vie, co je pre neho dolezite? Nedavno som citala Deti zo stanice ZOO, hlavna predstavitelka si tiez tak nejako myslela, ze vie, co je pre nu dobre a tym, ze mala v podstate zivot bez dozoru, tak si tak aj zila. Samozrejme, toto uz moze byt oznacene ako extrem, ale co ak nie.

mamamasama
29. aug 2024

@akvi Naozaj mám pocit, že niektorí z nás sú naladení na inej "vlne", ktorej rozumie len pár ľudí. Usmievam sa, keď čítam, čo píšeš, lebo oni tomu nerozumejú, aj keď sa to snažíš vysvetliť čo najzrozumiteľnejšie. 😅 Povedala by som, že škoda vysvetľovať. ✌🏻 To je úplne iné nastavenie.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@mamamasama Ako vies, ze jej oponenti nerozumeju a ako vies, ze to vase naladenie je prave to spravne?

mamamasama
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl K tomu mi stačia vaše argumenty 😅

akvi
29. aug 2024

@zuzanockamt ale no, to nemyslis vazne, generacia 40-50 zila este ciastocne v sociku, resp. postsociku a vela moznosti nebolo. A ja napriklad som tiez z tej generacie a ja som pekne tapala v tom, co chcem a nechcem. Bavili ma totiz hlavne veci, ktore sa neucili v skole a tym padom to akoze nebolo zaujimave z pohladu buduceho povolania. Dnes ak by som sa zivila tym, co ma bavilo vtedy, tak sa uplne spokojne uzivim..

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@mamamasama Tak to je ohromne vysvetlenie, ale tak sebavedomie Ti nechyba, este tak vediet slusne argumentovat.

mamamasama
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl Na čo argumentovať? Vysvetľovať ti hodinu niečo, čomu nebudeš rozumieť? Ako v škole?

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@akvi Neviem, kolko mas rokov, ale tipujem, ze nie si starsia ako ja, takze ak Ta nieco bavilo, tak si sa uz davno mohla tym zivit, nie?

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@mamamasama Ked myslis. Hlavne, ze Ty vsetkemu rozumies.

akvi
29. aug 2024

@mamamasama @dskjhfdlkdjhl ja nemam problem diskutovat s niekym, kto ma iny nazor, praveze je to zaujimava diskusia. A nie, nemyslim si, ze nejake moje nastavenie musi byt to "spravne". Vobec to takto ja nemam, ze nieco by malo byt spravne a nieco nie..

zuzanockamt
29. aug 2024

@mamamasama Mne stačia argumenty učiteliek v MŠ, kde im rodič vysvetľuje, že deťom sa nemajú dávať mantinely, dieťa sa musí nájsť a ony mu to majú umožniť. To nevadí, že vynadá v tej škôlke učiteľke do pi... - hľadá sa, to nevadí, že otca v škôlke privíta kopancami, lebo nedoniesol dve kinderká, ale iba jedno - hľadá sa, to nevadí, že matke strelí decko facku v škôlke v šatni, lebo ešte nechce ísť domov - hľadá sa. A tí rodičia len s pokojom na to hľadia. Toto je všetko realita 5-6 ročných.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@akvi ja ale nikde netvrdim, ze s Tebou sa neda diskutovat, s Tebou sa diskutovat da, sice mame kazda svoj, uplne iny nazor, ale da sa bavit normalne.

vreckovka2
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl hej, omylom, prepac 🙂.

akvi
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl no mozno ano, ale tak ostalo mi to ako zaluba a zivi ma nieco uplne ine. A nezivi ma ani to, co som vystudovala, ale zase pomohlo mi to otvorit oci 😅, pretoze ja ked som zacala ucit, tak som si uvedomila tu absurdnost toho celeho..

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@zuzanockamt otazka je, kde a ako sa bude hladat v puberte, tak daleko vsak tito rodicia nevidia.

letfenixa
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl áno, sú nové učebnice pre 5. až 8.ročník, a deviatacka je dobrá od Kolbaskej, takže aktuálne celý 2.stupeň má možnosť používať dobré učebnice.

mamamasama
29. aug 2024

@zuzanockamt hovoríme teraz o tom, že niektorí ľudia nevedia dávať hranice deťom, alebo o čom? Lebo momentálne neviem na čo týmto narážas? Čo to má spoločné so sebariadeným učením?

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@akvi vidis, mna ucenie bavi a dokonca to so mnou bavi aj mojich studentov.

akvi
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl no ved mne sa s tebou dobre diskutuje.. ja nepotrebujem, aby mi niekto pritakaval..

akvi
29. aug 2024

@zuzanockamt tiez celkom nerozumiem, co si tym prikladom chcela povedat.

zuzanockamt
29. aug 2024

@akvi
@mamamasama Len toľko, že dieťa nemôžme nechať len tak napospas, hľadaj sa a uč sa, čo chceš, rob si, čo chceš. Je potrebný systém a pravidlá. Veď snáď slobodné školy odchovajú dosť absolventiv, aby sme mohli porovnať výsledky.
Rodic totiž učiteľke v MŠ vysvetľoval, že dieťa nemôže robiť to a ono v danom čase, keď to robia ostatní, ony ho nemajú nútiť do ničoho, má sa hľadať. Pani učiteľka totiž oteckovi oznámila, že jeho synček poslal kolegyňu do pi... Lebo teda sa potreboval hľadať a nemohol robiť danú činnosť tak, ako ostatné deti.

letfenixa
29. aug 2024

@akvi ty si v každej diskusii zaujata proti klasickému školstvu, ale ono sa značne zmenilo. Začala som učiť v 2003, a sama som iná ako na začiatku, každý nový školský rok prinesie nejakú novú výzvu, nových žiakov, ani v paralelkach neucim rovnako.
Plus sú deti ako môj syn, ktorému plne vyhovuje bežná škola s presne stanoveným rozvrhom, a kvôli slobodnemu prístupu vyucujucej v ZUŠ vytv.odbor tam teraz po 4 rokoch odmietol pokračovať, lebo mu nevyhovuje tá sloboda.