icon

Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?

28. aug 2024

ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.

Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

to je neskutocne cislo.

pohodacka03
28. aug 2024

@silvia2013 cize pobera danovy bonus na 2 deti+ priplatok za triednictvo?

rikarika
28. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl nie je nepravdivá, polovica rodiny žije v ČR a deti samozrejme chodia do školy....je to tak, či sa ti to páči, či nie české školstvo je na míle vzdialené od slovenského a to sa stále bavíme len o porovnateľnej ČR...nie o severských krajinách, ktoré vedú rebríčky testovaní....ale to je jedno....my na SVK vieme samozrejme všetko najlepšie.....zial

silvia2013
28. aug 2024

@pohodacka03 kazda matka pobera danovy bonus a každa triedna má príplatok. Dostala hypoteku na 3 izbovy byt, pri 1000€ plate by ju nedostala.

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@rikarika Je nepravdiva, toto viem na 100%. A teda ano, o nieco je to v CR lepsie, ale zase az take rozdiely to nie su.

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@rikarika Povinnost domacich uloh sa v poslednom case v CR riesi, ale nie je pravda, ze 20 rokov nie su:
https://www.edu.cz/methodology/stanovisko-msmt-...

anna_anicka83
28. aug 2024

@marsmykkok Áno, je to jeden z veľkých faktorov. Počas mojej praxe odišla kolegyňa, dlhoročná skúsená učiteľka kvôli rodičom, dala to 3 roky. Dve učiteľky po nej odišli po mesiaci. Nároky z každej strany a niekedy doslova hon, kritika, rozoberanie každého kroku učiteľky vo všelijakých skupinách, nepríjemne správy aj o polnoci, aj cez víkend.

zuzanockamt
28. aug 2024

@silvia2013 Ty si videla výplatné pásky? Má v čistom 1700? Má 2.atest. a 12% príplatok, ZÚ,triednictvo?

fido69
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@fido69 pisala som prioritne o ZS a SS, bavili sme sa o domacich ulohach a tam sice rozdiely su, ale nie take, o akych sa tu pise.

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@fido69 A to, ze tie rozdiely na ZS a SS nie su take velke, potvrdzuje aj to, ze slovenski studenti po prichode do CR nemaju az take problemy, casto patria k tym lepsim.

pohodacka03
28. aug 2024

@silvia2013 pytala som sa zo zaujmu, lebo mohol DB poberat aj jej manzel, komentar, ze je samozivitelka mi nenacitalo, ked som to pisala...

fido69
Autor odpoveď zmazal
silvia2013
28. aug 2024

@zuzanockamt kde som napisala,. ze v cistom???

zuzanockamt
28. aug 2024

@silvia2013 A na výplatnej páske je len plat v čistom? 😉 Pýtam sa, keďže to nebolo uvedené.

jajka257
28. aug 2024

@silvia2013 ja komunikujem slušne. Len som ti uviedla, že takýto plat je len pri určitých podmienkach.

susann80
28. aug 2024

@krtko1313 no masaker😳. A u nas pride dcera domov s tym, ze ucka im hned povedala, ze ona to robi len kvoli peniazom, z niecoho zit musi, ale oni su jej ukradnuti

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@fido69 isto, ale keby to slovenske skolstvo bolo take mizerne, tak by sa to prejavilo aj na tych lepsich. A teda ak su porovnatelni s tymi ceskymi lepsimi, tak to nebude take rozdielne. A napr. v Brne je uz velmi vysoke percento slov. studentov, takze asi nejde o uplnu elitu, budu tam aj beznejsi.

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@fido69 Zaroven vsak treba dodat, ze este je to celkom dobre, horsie bude, ked odide generacia ucitelov, ktori maju tak 45+, potom bude ten naozajstny pruser.

fido69
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@fido69 No, otazka je, ci nemaju peniaze, alebo ich nevedia spravne vyuzit.

fido69
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@fido69 ale verim. Netvrdim, ze je tam dostatok penazi, ale aj to malo, co tam je, nie je vzdy efektivne vyuzite, bohuzial. A viem velmi dobre o com pisem.

zuju2
28. aug 2024

@silvia2013 a aj s daňovým bonusom predpokladá m.

rikarika
28. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl ty nechceš chápať že školstvo je systém, celok, nejde vytrhnúť jednu čast....školstvo začína predprimarnym vzdelávaním a končí dosiahnutým univerzitným vzdelaním. Velke množstvo slovenských študentov na českých VŠ nemá nič spoločné s tým že vychádzajú z kvalitných stredných škôl☝️pozor toto je veľký omyl, drviva väčšina gymnazistov prešla od prvého ročníka ZŠ až po maturitu množstvom vzdelávania, krúžkov, športov atď financovaných z vlastného vrecka rodičov...moja dcéra chodila na bil gym kde je natresk neskutocny a to prosím za 5 rokov nemali ani raz natívne speakera. Zahraničný študijný pobyt som zaplatila z mojej výplaty....Vieš ako to vyzerá na druhom konci vzdelávacieho rebríčka a to ani nemyslím extrém spoluobčanov z osád....ty nechceš pochopiť že celý náš systém vzdelávania je zlý a čo je ešte horšie, tak národ ani nemá pocit že treba nieco zmenit.....

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@rikarika Ty zase nechces pochopit, ze mas mylne info napr. o tych domacich ulohach v CR a to je len taka prkotinka. Mas skreslene info o vzdelavani na ceskych ZS a SS a tak trochu aj na VS, lebo netusis, ako je to na tych VS, kde Tvoje deti nestuduju. A absolutne neviem, odkial mas to, ze ja nieco nechcem pochopit. Akurat nie som ochotna suhlasit s tym, co sem pises, lebo konkretne o tych domacich ulohach pises klamstva, ked som Ti poslala odkaz na skustocny stav, tak uz nechcem nieco pochopit. Takze s Tebou je fakt vesela debata. Ja mam skusenost so slovenskym aj ceskym skolstvom aj ako ucitel, aj ako rodic, takze ja mam info naozaj z prvej ruky, z tej svojej😉 Nie cez znamych a podobne.

lienka.7
28. aug 2024

@jaskolka
@doriiis
Presne tak, uplne súhlasím s vami. Ja by som to nerobila ani za "milion". Nielen drzé decka, ale aj drzí rodicia👌
Povieš mu v triede niečo, už ho sikanujes🤦‍♀️ ich predstava je, že ho všetko naučíš za 45 minút... ze sa tu ešte aj divite, ze to nikto nechce robiť.

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2024

@rikarika A ja sa naopak velky kritik nasho skolstva, to ale neznamena, ze budem pritakat na vsetko. Ryba vzdy smrdi od hlavy, v tomto pripade sa ale dost tazko ta hlava urcuje, akurat teda smrad je obrovsky, nepopieratelne. Len teda velku zasluhu na tom celom maju rodicia.

zuzulka558
28. aug 2024

@ninusa221 tak mne by si sa v triede potešila, je mi jedno či dôjde roztrhana, s kým sa drží atď pre mňa sú práve títo rodicia co riešia spinku na tričku, roztrhané veci atď duševné nevyrovnany ľudia a keď na ihrisku zahlasim malej ze nevadí ako si sa zaspinila ved máme doma práčku ako každý normálny človek tak tie pohľady mamiciek sú bombové 😅😅😅

susann80
28. aug 2024

@fido69 presne tak.. uz len mi ukazte nejakeho cudzinca, hoci Cecha, ktory pride studovat k nam… nepoznam.. a v CR? Milion Slovakov na VS, myslim, ze to je vizitka sama o sebe.

krtko1313
28. aug 2024

@susann80 tak tu sú samí Gréci. Pred praxou v našej nemocnici si dajú cigaretu a žuvačku aby zakryli opicu zo včera a hajde vŕtať zuby. Toto sú budúci zubári. Ešte že potom idú domov robiť.