icon

Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?

28. aug 2024

ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.

Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

to je neskutocne cislo.

jajka257
29. aug 2024

@silvia2013 neviem, kde pracuješ, ale v školstve príspevok za dochádzku a príspevok na ošatenie nie je. A odmeny? Niektoré školy nemajú ani osobné ohodnotenie, niektoré tak 20€ na mesiac.

milanemila
29. aug 2024

@skolara v Ruzomberku mas vyssie vydavky na zivot ako v BA? Sa tu bavime o zakladnych veciach ako byvanie, lekarska starostlivost, skolka (kt je v BA extremny nedostatok takze 500e stoji sukromna), kadernik, opravar, kruzky, pripadne nejako doucko pre deti. Nie o veciach ako upratovacka, esteticke zakroky a cestovanie do exotiky.
Ani dvaja ludia, kt robia tu istu pracu v jednej firme na jednom oddeleni nemavaju casto rovnaku mzdu. Ja som vsetkymi desiatimi za to, aby boli dobri ucitelia dobre zaplateni a aby boli stredoskolaci motivovani ist studovat na pedagogicke skoly a nemali taku uroven ako teraz, ze tam vezmu kazdeho kto sa prihlasi.
Tu mas napriklad priemernu cenu za m pri starom 3izb byte. Ruzomberok tam sice nebol, ale je tam Martin aj Liptovsky Mikulas, cize nejako diametralne odlisne to cenovo u vas nebude. Byvanie je zakladna potreba a pre vela rodin najvyssia polozka z prijmu az potom nasleduje spoznavanie sveta a “zivotny styl” o kt pises. Snad ako ucitelka poznas Maslowovu pyramidu.
Si iba jesitna nie ze nevidis dovod, lebo kazdy sudny clovek ten dovod vidi.

skolara
Autor odpoveď zmazal
eva8
29. aug 2024

Bola som na gymnaziu. Ti studenti boli slusmi, citlivi, naozaj dobri, snazivi. V kazdom rocniku. Vymyslali, ako sa dostat von zo skoly, ale to patri k studenstvu. Chodili tam na prax rovesnici - maliari malovat, pomahat. Snazili sa spravanim prisposobit, neboli drzi.
Viedla som aj kruzok na ZS pre deti 7-11 rokov. V normalnej ZS a v ZS pre nadane deti. Nemohla som sa stazovat. Ale to mozno preto, ze to bol len kruzok, ktory ich bavil.
Stretla som sa s tym (nie na sklolach, kde som bola), ako novodosadena riaditelka sikanovala niektorych svojich zamestnancov. Riesilo sa to sudne, aj v tlaci sa o tom pisalo

milanemila
29. aug 2024

@skolara vsak aj my mame vyssie naklady, lebo mame nadstandardne byvanie, ale tu sa bavime o tom ze napriklad dvaja ucitelia v BA si nie ze nemozu pomaly ani nehnutelnost kupit, ale uz vobec zalozit rodinu, lebo z jedneho platu ucitelskeho sa neda vyzit. Nehovorim iba o BA, ale o vacsich mestach, kde su vydavky preukazatelne vyssie. BA spominam iba preto, lebo tu zijem a mam prehlad o cenach.
Aktualna situacia nie je demotivujuca? 🤷🏼‍♀️ tak asi treba hladat nejake ine riesenia, ked to teraz nefunguje. Najviac ucitelov chyba hlavne vo vacsich mestach, kde ten tabulkovy plat jednoducho nestaci na normalny zivot.

parodontax
29. aug 2024

@doriiis píšeš o par ex učiteľoch je to celorepubliková vzorka?Ale suhlasim že dnešná mládež je kontroverzná a a rodičia podľa výšky konta tiež.Učiteľ už dávno nie je v spoločenskom postavení na váženom mieste.Už to nie sú dávno minulé roky.Svet sa zmenil.Niekde sa tu píše o spolatneni školstva. Už teraz su súkromné školy. Ale aby to nebolo,že si rodič kúpi dobré známky okrem paušálnych poplatkou aj
sponzorstvom čo nie je nereálne aj dnes.
Ja si spomínam na jednu príhodu na VŠ na začiatku sedemdesiatych rokov" prišiel profesor na chodbu,kde sme sedeli a čakali na cvičká a okrem pozdravu sme sa aj postavili".To bol prejav úcty. Myslim,že niekoho aj napomenul a vyzval k mravnosti.
Úcta sa v našej republike vytratila.

zuzanockamt
29. aug 2024

@milanemila Ani na Orave si nemôže začínajúci učiteľ zadovážiť svoje bývanie. Za meter štvorcový cez 2000€, byty cez 120000€, 130000€,140000€, atď

fido69
Autor odpoveď zmazal
skolara
29. aug 2024

@milanemila ani dvaja učitelia na východe alebo v strede Slovenska si nemôžu dovoliť nič. Proste je to tak. Viem, čo sa mi snažíš vysvetliť. Všetkému rozumiem, ale tiež to nebude robiť dobrotu, keď budeme robiť rozdiely v platoch len preto, že bývam v Bratislave. Tam majú, zase viac pracovných možnosti. Neviem vyžiť, tak si nájdem druhu prácu. A čo potom dvaja učitelia na východe, ktorým sa nedarí vyžiť zo svojich platov? Tí zase takú možnosť nemajú.

parodontax
29. aug 2024

@fido69 súhlasím, hlupáci sa ľahšie manipulujú.Myslim,že deti vládnucich predstaviteľov študujú v zahraničí, tak načo by sa starali o naše školstvo.

milanemila
29. aug 2024

@zuzanockamt za tolko kupis v BA garzonku v pofidernej casti okrajovej stvrte a to este musis mat “stastie” na dobru cenu a nie byt kde si vies zalozit rodinu 🙈 Opakujem, lebo zrejme nie je rozumiet, nehovorim iba o platoch ucitelov v BA. Nech su tie tabulky flexibilne vzhladom na ceny sluzieb a nehnutelnosti v danom meste/obci/regione. Dalej dobreho a zleho ucitela nerobi iba pocet odpracovanych rokov. Jasne skusenosti su fajn, ale niekedy ucitalke 2 roky po skole ma pre tie deti vacsi prinos ako nejaka jezibaba co 25 rokov uci a je totalne vyhorena. Proste cely system odmenovania je potrebne prekopat a naozaj ocenit tych dobrych ucitelov, kt si to zasluzia a motivovat aj mladych ludi, aby sa ucitelmi stali. Mne by napriklad vobec neprekazalo, keby sa stavali aj najomne byty napr pre ucitelov a nie iba pre aspcialov, kt sa nechce robit.

sasa1983
29. aug 2024

@skolara môžem sa spýtať, nájsť si jednu rodinu, kde by ste chodil 1 -2 krát do tyzdna doucovať niečo ...sú to pekné peniaze .

fido69
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
29. aug 2024

Ceny bytov na Orave.

parodontax
Autor odpoveď zmazal
milanemila
29. aug 2024

@skolara znovu opakujem, ze nehovorim iba o BA. Uviedla som ju ako priklad, lebo tu mam prehlad o cenach. Viem ze panuje vseobecna nenavist ludi z regionov voci BA, tak asi to bolo nestastne zvolene mesto, vymenme to teda napr. za Kosice 🙈 Co si pamatam, tak na gympli vela ucotelov doucovalo. Hlavne slovencina, matika a jazyky. Jednak deti zo zakladky pred prijimackami na osemrocne gymnazia a potom aj pred maturitou, jazyky cely cas. Ja som tiez chodila k svojej ucitelke na konverzacia z AJ a NJ navyse a ano nestalo to malo penazi a boli to ciste prachy do vacku. Len to neznie uplne dobre na plagatik VS pedagogickeho zamerania, ze sice ta v skolstve adekvatne nezaplatime, ale mozes si najst dalsiu pracu aby si vyzil alebo “na cierno” doucovat po pracovnej dobe 🙈

skolara
29. aug 2024

@sasa1983 nerozumiem otázke, ale áno učitelia doučujú. Ja sama platím občas dcére doučovanie 15 EUR za hodinu. Ja to nerobím, lebo mám svoje súkromie a neviem si predstaviť mat doma poobede doučovanie napr. ani 2 hodiny. Za 20- 30 EUR mi ta strata súkromia nestojí. A keď by to bola týždenne 100 tak to by už bolo veľa. Čiže za 400 EUR mat rozbité každé popoludnie a strata súkromia mi za to nestoja.

milanemila
29. aug 2024

@zuzanockamt ok nech sa paci

sorciera24
29. aug 2024

@silvia2013 trosku ti chyba financna gramotnost.....mzda je odmena za pracu...a to nie je ani danovy ponus, ani nejake prispevky....staci si pozriet vplyatnu pasku.....v nej by si pekne videla, co tvori mzdu....ja tam zakladny fixny plat - tarifny, potom tarifa za odpracovane roky, priplatok za triednictvo, priplatok za prof. rozvoj , osobny priplatok (len niekto podla skoly, cize malokto), nahrada mzdy za dovolenky (ak bola cerpana alebo za lekara), prip. ine priplatky typu (odmeny alebo za nadcas alebo napr. za vedenie knižnice - ak mu to dana skola take poskytuje - vacsinou nie).....to je vsetko, co tvori mzdu.....urcite nie danovy bonus(ten ide mimo mzdu, napr. u nas ho pobera moj manzel, nie ja......to nieje sucast mzdy), prispevok na osatenie? (o takom som v zivote nepocula), niektore skoly mozu mat benefity typu prispevok na relax, sport, rekreaciu (zo zakona) - to nie je sucasť mzdy!.....to je navyše...takže nie, to sa do mzdy nepočíta! odporucam si spraviť poriadok vo faktoch......nie, čo si ty myslíš, ale co je skutočnosť.....

skolara
29. aug 2024

@milanemila ale veď vsade na SVK ľudia ledva vyžijú. Ja mimochodom ja bývam práve pri Košiciach 😁 a určite neprechovavam voči Ba žiadnu zášť. Na to je Slovensko veľmi malé. Najlepšie by bolo odmeňovať podľa snaživosti, inovatívnosti, iniciatíve, na základe pedagogického prístupu. Ale také odmeňovanie nikdy nebude objektívne, tak si zatiaľ musíme vystačiť s tabuľkový odmeňovaním.

jajka257
29. aug 2024

@skolara prepáč, ale človek má mať prácu, aby mohol v kľude žiť. To je aký skvelý postreh, že si v BA majú nájsť aj druhú prácu. Učiteľ si tu môže nájsť inú prácu, ktorá ho uživí bez potreby ďalšej práce. Otázka znie, prečo ostať v školstve za almužnu, nechať zo seba robiť handru a fackovacieho panáka, keď môžeš inde žiť slušne a nikto tá nebude ponižovať každú chvíľu? Preto v BA chýba toľko učiteľov, a hlavne matematikari, informatici či iné technické smery. Dostaneš inú príležitosť, spocitas si to a proste zavesia učiteľstvo na klinec. Aj ja som doucovala, keď som učila. Akurát bola moja dcéra na okraji môjho času. Škola, doručovania, prípravy, opravy a tak ďalej. Bola som unavená a stále nervózna. Nestalo mi to za to.

marsmykkok
29. aug 2024

@milanemila Bohužiaľ, ceny bytov sú všade vysoké, či Orava, či Kysuce, či Trenčín, či Banská Bystrica, Zvolen, či Nitra. U nás Zvolen prerobený 2 izbový byt v "horšej lokalite" od 130 000-140 000. V BA dvojizbový prerobený byt od 150 000 hore. Napríklad https://www.nehnutelnosti.sk/detail/Jug0A051Azq... https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JuzpIZTy3gK... Tak prosím neviem či je 30 000 eur cena bytu taký rozdiel. A čo sa týka služieb detto, aj ja vo Zvolene menila som kaderníčku a kozmetičku lebo za úpravu obočia pýtali 15 eur, za melír som nechala 160 eur. Ak idem do Bratislavy cena kávy, nápojov rovnaká. Lidl, Tesco, Mc Donalds tiež rovnako. Tak osobne si nemyslím, že v Bratislave je výrazne drahšie ako v iných častiach Slovenska.
Ono tie byty pôsobia hlavne tak skreslene opticky, lebo v BA máš byty väčšinou prerobené, s peknou linkou, tu kúpiš aj za 99 000 byt v prapôvodnom stave ešte s tými starými tapetami a umakartovým jadrom, ale ak dáš 60 000-70 000 za komplet rekonštrukciu vyjde ťa ako ten prerobený byt v Bratislave.

jajka257
29. aug 2024

@sorciera24 netuším s akým povolaním porovnáva Silvia učiteľstvo. Vymenovala toľko všelijakých príplatkov, ktoré som v živote nevidela. Dokonca ani v terajšej práci takéto príplatky nie sú. Príplatok za dochádzku či cestovné náklady. Asi budem musieť hodiť reč so šéfkou, že ja si ešte aj parkovanie platím😀 a inde majú na to príplatok.

zitulina
29. aug 2024

@doriiis Aj u Nás tak isto,na konci roka sme rozmýšlali že skončíme,potom p.riaditeľka nám slúbila asistenta,tak sme ostali,UVYDÍME. Čím ďalej,tým horšie.

skolara
29. aug 2024

@jajka257 jasne s tým úplne súhlasím. Len nesúhlasím s tým, že by mali byt učitelia hodnotení na základe regiónu v ktorom žijú. Je to rovnaká práca s rovnaké vzdelanie.

jajka257
29. aug 2024

@skolara no takto. Keďže sa hýbem v iných kruhoch ako školstvo, je potrebné poznamenať, že v mnohých pracovných oblastiach, sú platové ohodnotenia rozličné v závislosti od regiónu. Aj v technických smeroch či ekonomickych môžu platové rozdiely dosahovať aj viac tisícové rozdiely. Pritom ti ľudia vykonávajú rovnakú prácu, na rovnakej pozicii. Dokonca aj v rámci jednej inštitúcie sú platy na jednej pozícii rozdielne.
Chápem, že v školstve sa hovorí, že majú byť rovnaké platy, lenže z trhového hľadiska, platy musia byť vyššie tam, kde je nedostatok potrebných zamestnancov. V tomto prípade je to BA, tam je konkurencia iných pracovných príležitostí a ak chceme kvalitných učiteľov, musia dostať lákavú ponuku.

vienala
29. aug 2024

Dievčatá, nečítala som diskusiu, možno to už bolo spomenuté. Na miesta učiteľov sú dlhé čakanky a treba známosti. Samozrejme nie v BA, tam je nedostatok učiteľov, ale čím ďalej od BA, tým ťažšie sa do školstva dostať. Ženy si cez materskú spravia dvoj ročnú nadstavbu a sú z nich učiteľky v MS alebo vychovávateľky. Po známosti sa dostanú na miesta asistentiek, spravia si dvojročné štúdium a začnú učiť nejaký predmet. Jednoducho je o tieto miesta, hlavne vo vzdialenejších regiónoch veľký záujem. Často ženy pracujúce pred deťmi, po materských hľadajú uplatnenie v školstve a keď ich počúvam, hovoria, že do súkromnej sféry by už nešli. Vraj aj platy sú už po tých mnohých navyšovačkách fajn (opäť hovorím o miestach mimo BA a okolia). A zasa každý si spočíta, že hodinová mzda v školstve nie je vôbec nízka. Lebo, áno, v súkromnej sfére sa dá dosiahnuť aj ďaleko vyššia mzda, ale koľko hodín jej musí človek venovať, to sa už neberie do úvahy. A keď sa ešte musí žena venovať deťom a domácnosti, v lete riešiť prázdniny, vôbec sa nečudujem, že na miesta do školstva je poradovnik. Včera bola diskusia na túto tému a priemerný plat v školstve je 1.740 EUR, čo si myslím, že za tie hodiny, čo reálne venujú práci, fakt nie je malo

jajka257
29. aug 2024

@vienala ja stále neviem, kam na tie platy chodíte. Tu sú platné tarify v školstve https://www.minedu.sk/data/files/11793_platove-...
Drvivá väčšina učiteľov je v platovej triede 7. Niektorí v 8. alebo v 9. A teda tých 1700 vychádza naozaj len pri 2.atestacii, s príplatkami za kredity či rozvoj a minimálne 12 ročnej praxi.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala a co myslis, kolko hodin denne ucitel pracuje?

jajka257
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl podľa MK pracuje učiteľ od 8.00 do 12.30. Vtedy vidia učiteľov chodiť domov😀😀😀
A ešte majú kamošku alebo v rodine a tá im to povedala.