Slušnosť a gramatika

cacianka
28. nov 2014

Milé návštevníčky, v poslednom čase som si všimla zvýšenie výčitiek v štýle - píšeš otrasne, máš hrubky, si gramotná ?, aké máš IQ ? a pod.
1. neurážajme a neurážajme sa, aj keď naozaj sa niektoré príspevky nedajú dobre čítať, sú plné chýb, preklepov, nie sú slohované tak, aby ich pochopili nezainteresované osoby. Sú však veľa krát písané v strese, z mobilov a inej nedokonalej techniky, takže "chybička se vloudí"
2. poprosím zakladateľov tém ale aj tých čo odpovedajú, píšte zrozumiteľne, konkrétne, vysvetlite svoj problém jednoducho ale k veci, aby čítajúci pochopili o čo vám ide a vedeli vám odpovedať konkrétne.
Dúfam že ste pochopili moju snahu, veď sme tu preto aby sme si pomohli, poradili a riešili problémy, sme si tu takou virtuálnou oporou, nie sme tu aby sme niekoho urážali, deptali.
Ale pochopiť by mali aj ľudia s problémom - keď sa vhodne nevyjadria, nenapíšu svoj príspevok zmysluplne, vecne a nepridajú podstatné okolnosti k problému, nedozvedia sa správne a vecné rady, nepocítia iba podporu, ale aj -bohužiaľ - neprimerané reakcie.
Želám nám všetkým slušné vyjadrovanie, ľudský prístup a pomocnú virtuálnu ruku.
Ďakujem za pochopenie.

anuska74
28. nov 2014

🙂 nie je tu tlieskajúci smile, 🙂
Povinne prečítať.
Mne osobne nevadí, keď ma upozornia, ešte si to aj overím v slovníku, prečo je to tak , taktiež často píšem rýchlo a mám chyby.

muchacc
28. nov 2014

ja ich obdivujem 😝 lebo ja si to prečítam a poviem k tomu svoje,ale aby som im chyby opravovala nie neprosím 😉 nemám čas,mne aj upratať a navariť treba 😀 a slovenčinárka nie som 😀

ichbinich
28. nov 2014

@cacianka
Suhlasim! Najma s bodom 2. 😉
S tym neurazanim to musi platit vseobecne. Niekedy si tiez pomyslim svoje, ale prave, POMYSLIM. Nemam pravo a dovod niekoho ist urazat.
Ale je pravda, ze by nebolo od veci, keby si ludia, pred tym, ako stlacia "Pridaj prispevok", aj precitali, co napisali. Ano, aj ja mam preklepy a chyby, ale snazim sa to po sebe vzdy precitat, a opravit sa.
Minule tu bol prispevok, ze z toho boleli oci. Slova boli oddelene uplne mimo, uprosted slova medzera, ciarky a bodky ani nehovorim. Je mi jasne, pisat z telefonu a tabletu je o nervy, ale tie 2 minuty by clovek mal mat cas, aby to po sebe precital...
No a o neprimeranych reakciach by sa tiez dalo diskutovat. Ked nemam k teme co povedat, tak nepoviem. Ked si pomyslim, kup si test a uvidis, tak si to pomyslim. Nemusim reagovat pisomne a ludi zhadzovat...
A tvoj prispevok by mal povinne precitat kazdy, kto sa tu chce registrovat. Lebo na pravidla fora tu vela ludi bohuzial kasle...

tjaden
28. nov 2014

konečne že sa k tomu niekto ozval no tak dofrasa ved su tu ženy čo maju deti tak sa asiže ponáhľajú, osobne som rada ked stihnem niečo napísať a nie to ešte riešiť či som to napísala správne a kontrolovať či píšu správne iní? to sa niekto asi pekne nudi

vejula
28. nov 2014

Tiež mi už v poslednom čase dosť vadí, ako tu stále niekto niekoho zhadzuje kvôli gramatike. Pričom ten človek možno nieje perfektný v gramatike, zato môže byť super rozhladený v iných oblastiach, o ktorých my nemáme ani páru. A keby tu na nás rozbalil niečo z fyziky či z chémie, tak by sme padali na zadok. Ale tie predsudky ludí su otrasné. Nevieš stopercentne gramatiku, tak si hlupy, ako si mohol vyštudovať školu, ked urobíš takuto chybu atd atd. A kludne môže isť o nadpriemerne inteligentého človeka, ktorý ma možno dysgrafiu či dyslexiu, teda "chorobu" ktorá o jeho inteligencii nehovorí vôbec nič.

sylvia225
28. nov 2014

no, to je kapitola sama o sebe ... ja to neopravujem a nejdem ukameňovať tú, čo urobí chybu - mám kamošku, technický typ, matematika super, logické myslenie super - ale dys to dys to a napíše mi do sms výkend a nezdá sa jej to zlé ... ale vie, musí sa "snažiť, ale keď rýchlo píše napíše všeličo :D mňa irituje, keď niekto zomrie a potom vyjadrujú sústrasť, tak tretina komentov je, že sústrasť sa nepraje a bla bla bla .... no tak sa nepraje, niekto napíše od srdca, neverím, že to niekto myslí zle, ale budú sa tam obúvať do takého .... príde mi to pri niekoho trápení také malicherné ...

sylvia225
28. nov 2014

áno a miesto gramaticky správneho textu ocením viac slušnosť, poďakavanie, prosím a podobne ... aj keď sa na fórach hádajú, dá sa toho druhého poslať niekam aj slušne 😉

cacianka
autor
28. nov 2014

nejde o to, či mám čas alebo deti a ponáhľam sa,
ide mi o to, že keď potrebujem radu, tak svoj problém napíšem ZROZUMITEĽNE, venujem svoj čas na vhodnú formuláciu, prečítam si po sebe, upravím a opravím a keď svoj príspevok napíšem na úrovni rozumného tvora, tak aj čakám rozumné odpovede.
Ale keď tu niekto napíše text, ktorý pomaly nemá hlavu-pätu, nemôže veľmi očakávať odpovede na úrovni. Potom sú tu aj odpovede, ktoré nemajú s otázkou veľa spoločné , pretože čitateľky neporozumeli textu,
(to je ten problém našich detí - že nečítajú s porozumením).
Neprečítajú si ďalší text, v ktorom môže byť aj upresnenie témy, a odpisujú " z brucha",. Jedna aj druhá strana s morom chýb v texte, potom sa začnú urážať a kaziť virtuálny vzduch. Preboha, veď drobné chyby a preklepy sú normálne, neriešim. Slušnosť a pochopenie- nosná idea.
Trochu dôstojnosti - keď nie som som slušná a nedôstojná k sebe, píšem obrovské chyby, nedám si pozor na vyjadrovanie, potom sa čudujem, ako na mňa niekto vyskakuje ?! Zasa - druhú stranu to neoprávňuje vyvyšovať sa a urážať. Stačí, že naši "blízky", kvôli ktorím sem píšeme nás nervujú dosť, nerobme si to aj tu.

acer11
28. nov 2014

tak a teraz si určite všetci vstúpili do svedomia 😀 dúfam,že je to bez chyby 😎

miskap2111
28. nov 2014

Musím povedať, že aj mne niekedy "kole oči" pravopis v niektorých príspevkoch - hlavne ak sa jedná o základné chyby typu "hamba" a nie hanba, v "januáry" a nie v januári, ypsilon v množnom čísle prídavných mien, atď- proste 3. ročník základnej školy.. Ale keď napríklad niekto dnes vytiahol v jednom príspevku 1 -2 minimálne chybičky v rámci dlhého textu, čo mohlo byť kľudne spôsobené aj písaním z mobilu, či na tablete, kedy vám to automaticky hodí nejakú blbosť, tak to sa mi už zdalo, že osoba, ktorá kritizovala pravopis tohto príspevku, asi nemá" poriadok " sama so sebou. A čo sa týka štylizácie- bohužiaľ, to by sme už asi chceli príliš veľa. Treba si uvedomiť, že nie každý má schopnosť správne štylizovať, nie každý má dokonca schopnosť vedieť správne , či zrozumiteľne opísať svoj problém. Naviac, ženy sú tu vačšinou pod časovým tlakom a niekedy proste nejde prečitať si po sebe vlastný text, keď zozadu na teba niekto kričí "mama, mama", či je podozrivé ticho... Alebo si žena uchmatne chvíľku počas nejakej prestávky, alebo keď deti spia atď.. Takže budeme všetci chápaví. Veď tu vačšinou (pardon, nemám na ipad klávesnici prehlasované a 🙂 ) nejde o "život", či o kariéru, nepíšu sa tu odborné články, aj keď plne súhlasím, že písomný prejav je vždy vizitkou.

lorela
28. nov 2014

Na chybnú gramatiku sa dá upozorniť aj slušným spôsobom. Ide len o charakter človeka, či má dobrý úmysel alebo zlostnú potrebu kompenzácie vlastných komplexov - potrebu niekoho zhodiť, uraziť.
🙂 Asi pred 17 rokmi ma jeden mladý muž, do ktorého som bola platonicky zaľúbená, upozornil na gramatickú chybu, ktorú som v jednom slove opakovane robila. Veľmi som sa červenala a hanbila, pamätám si akoby to bolo včera. Verte či nie, odvtedy som v tom slove neurobila chybu hoc by ma aj o pól noci zobudili 😀. Konštruktívna kritika a nie deštruktívna, prečo nie?

A ešte sa vám s niečím zverím... 😉 Keď čítam riadky niekoho, kto sa hrdí, že je učiteľka a opakovane píše gramatické chyby... Môže to byť práve učiteľka môjho dieťaťa... Hm? Nechať tak? 😉

jabadaba
29. nov 2014

tak sa idem rozculit! Je fakt, ze niektore gramaticke chyby su tu k neuvereniu a clovek zapochybuje o gramotnosti pisateliek. Ale! Aj mne sa pritrafi, po sebe si kontrolujem, kedze v rychlosti pisem a obcas sa k svojmu zhrozeniu seknem aj v tej gramatike 😝 , no je tu tak "bohovsky" system, ze opravit sa da len do urciteho casu a potom moznost vstupit do prispevku a upravovat ho jednoducho zmizne! To je asi podnet na mileho admina, jednoducho som doteraz nepochopila tuto sprostost, ze si nemozem prispevok upravit kedy sa mi zachce a ako sa mi zachce! Bars ho aj cely zmazat, ak sa mi zaziada. Nieto len upravit gramaticke lapsusy! Takze smola, ak sa niekomu pritrafi hrubka, mozno aj chcel opravit, vedomi si svojho "pruseru", ale neslo to. Ako mne dnes a mozno tu budem za negramotu so sotva dvoma ludovymi... 😀 😀 😀