Sme autom v Holandsku a muž má zlomený členok
Dobrý den, sme s manželom a 2 deťmi autom v Holandsku. Manžel mal nehodu - má zlomený kotnik a nemôže šoférovať. Problem je že ja som nesoferovala od kedy som spravila vodicak -cca 11 rokov. O dva dni nás čaká cesta domov a neviem čo robiť. Ist alebo nie. Inú možnosť ale nemáme. Nemáme nikoho kto by nás vedel odviesť. Je to sama diaľnica. Čo robiť? Má niekto radu možno sme nejakú možnosť prehliadli. Muz chce ist že posledné 2 dni skúsime jazdiť tu ako tréning .. no ja neviem
@vevesh ved to. zazila som uz vselico. Baustellen su kapitola sama o sebe. Hlavne ta rychlostna redukcia. Z neobmedzene zrazu 100, po par metroch 80, po dalsich par m 60, potom zase 80 atd. V baustelle nicht nejazdi podla pravidiel. Plus este taki, ako v sobotu. Vracali sme sa domov z vyletu a ja neviem, ci ten chlapik zaspaval alebo bol ozraty, stale zachadzal z druheho do tretieho jazdneho pasu , vravim muzovi, davaj pozor, ten ide neja cudne. No a nemat dobre auto, dobre brzdy, oci na stopkach a hlavne aj poznat schopnosti auta, tak ten tlk do nas narazi. Presne, ekd sme prechadzali v tretom vedla neho, zase vybehol z druheho do tretieho. Viem si predstavit,. ze v takejto situacii by tuto zakladatelka ako vodic bez veskerych skusenosti spanikarila. Mne sa takto uz aj kamion vtlacil. Debo. Asi ma z takej vysky nevidel alebo co.
@yanni ved nikto nevravi, ze musi tempomat pouzivat. Zo zaciatku som ani ja nepouzivala. Len vravim, ze sa nemusi sustredit este aj na preradovanie... Jasne, ze frcis okolo teba 300km/h, tak sa citis divne. Ale pojdes tak aj ty? Nie... Rakusko ma tiez extremne vela baustellen, doteraz neznasam, ked idem do uzkeho pruhu a vedla mna kamion... Ale mam aj klaustrobiu a vzdy dementny pocit, ze sa na mna ten kamion vyvrati. Napriek tomu jazdim vela a dlhe streky, sama, s detmi, vsetci... Neznasam jazdit mesta, krizovatky atd... Ak nemusim, tak tam nesoferujem. Dialnice vsak v pohode...
Naozaj drzim autorke palce.
@guiseppinka jasne, a isla si bez akychkolvek skusenosti s nabehanymi 2 km 11 rokov po autoskole 1000+ km? S dvomi detmi v aute a lekmi nadopopvanym muzom? Asi nie. Toto je uplne ina situacia. Ja nasadnem do auta a nemam problem. Ale mam 20 rocne skusenosti a nabehanych 100000ce km. Darmo tu budeme polemizovat. Autork jednoducho nema ziadnu skusenost a k tomu nepozna ani auto. Vela tu melie o automate a tempomate. Ona pravdepodobne ani nevie, ako tieto vymozenosti techniky obsluhovat.
@vevesh však ubrzdis predsa motorom, nie???? 🤣🤣🤣🤣😪
@maciatkolulu Nie, na lade, strku a vode brzdi iba brzdami a zabi kludne vsetkych v aute. 😪 Darwinova cena
@liljana nur, v zásade brzdim i
Motorom, keď mám čas a priestor, pri prudkom znížení rýchlosti som to neskúšala, ty hej? Skus zastaviť teda z 100 na nulu motorom, koľko ti to bude trvať, brzdná drahá.... Ale vieš co, je to jedno.
No uz su tu rozne dost neprijemne konflikty, nechajte to tak. Uz su na ceste, my to nezmenime. Je to ich rozhodnutie, ich auto, ich zivot, zivot ich deti. Mozeme poradit, nic viac.
Mam odsoferovaneho tiez vela za poslednych dvadsat rokov, rocne 30000km, ano ziadna "extra rarita", ale poviem ti, ze tie dlhe trasy davaju zabrat aj mne... Nemecka dialnica je jednoducho vsetko, len nie stale rovno, musis byt stale v pozore a sledovat si okolie, vyjazdy, prace na ceste, zuzenia a stale sa meniace rychlosti...
@maciatkolulu Skusim este raz a pomaly. Raz, raz sa stalo, ze sme mali poruchu a dosli domov v noci a velmi opatrne 80km/h tak, ze brzdenie prednymi dvomi kolesami, zadne boli out kvoli vytecenej brzdovej kvapaline a motorom. Nikto netvrdi, ze brzdy netreba pouzivat. Ale kombinaciu prednostne motor a aj brzdy. Ale kto nechce pochopit, nepochopi. Ale to uz nie je moj problem, ze to niekto raz niekam aj s rodinou napali, lebo pouziva slepo iba, ci hlavne brzdy.
@anjelicek26 Lenže toto ona nevie. Ona má nulové skúsenosti, nedá ani s mužom na to, čo jej napíšu ženy ktoré majú niekoľkoročné skúsenosti s jazdením v Nemecku cez ktoré pôjdu a nielen v Nemecku. Ona si to tu podľa mňa ani nečítala všetko. Položila otázku čo robiť muž ju tlači a celkom rýchlo ho poslúchla aj keď vedia obaja že celkom hazardujú. Ja len dúfam, že takýchto ne-vodičov je na cestách minimum. 11 rokov nesadne za auto v Trnave ale má guráž ísť z Holandska na Slovensko ix hodín, cez rôzne štáty a cesty ktoré absolútne nepozná a rovno aj s dvoma detmi za sebou, lebo muž povedal. A pritom to hlavne slovo ma mať ONA. Táto žena ma ísť na kondične jazdy a nie z Holandska na Slovensko. Keď nie kvôli sebe tak kvôli deťom a ďalším ix ľudom kt. stretne na ceste.
@guiseppinka podpory autorky? ktorá nie, že nie je začiatočník ale nemá odjazdene ani 20 km!!! a teraz ide takúto diaľku? Bez znalosti a skúsenosti...prepáč že ju v Tom nepodporujem...keď si chcú zmarnit rodinu nech,,,ale čo ostatní účastníci premávky?
No začína tu autorka mazať vo veľkom komentáre tak buď je to že fake téma (bodaj by ) alebo si autorka uvedomuje že v prípade že ju niekto spozná môže byť kľudne stíhaná za vedome ohrozenie života ! Minimálne svojich detí.
Ty by si s ňou sadla do auta? Už vidím ...kocka vlastní vodičák ale iba papierovo čo neviem či si neuvedomujes. Aha bola s mužom na hodinku po meste. Koľko šli ? 50 km Max 60 km
V rýchlosti 100 km stotina sekundy malička chyba a je vrahyna...a pozeraj sa NATO ako ty chces ale za toto by som im deti zobrala. Takto riskovať .
Zachvilu bude téma zmazana lebo autorka veľmi dobre vie že toto môže mať ešte dohru....aj keď sa nič nestane. Decko nemôžete nechať do 12 rokov doma same ale ona s 0 hodinami praxe môže ísť vyše 1000 km ohrozovať ľudí....
@buberova no neviem karle. Mam vodičak 22 rokov. Šoférujem veľa po celej Európe, sama!!! Pripadne s deťmi v aute. Ver mi diaľnica je nič v porovnaní s nejkaym Rímom alebo Parížom!!! Muz sedí vedľa nej. Majú automat. Sak ten vodičak hádam za pekný úsmev nedostala!!!
Pripadne by som jej odporučila ísť na noc, a cez sviatok(nedeľu)
. Vtedy nechodia ani kamióny. Nech ide v najpravsom pruhu, tempomat 130. Vybavené.
@apolka77 Ty uz ides odoberat deti za to, ze niekto malo jazdi? Zober ich kazdemu, co ma cerstvy vodicak a nastahuj si ich vsetky domov. Preventivne, aj ked sa nic nestalo. :D Toto povazujem uz za hysteriu. Minule tu bola diskusia, ze do pani dvakrat vpalil a zosrotovala dve auta, pricom mala vzdy vzadu dieta/deti. Nikto s tym nemal problem, ze deti mohli zakazdym zomriet pri skutocnej nehode, co sa skutocne stala. Kazdy ju polutoval. Teraz sa ziadna nehoda ani nestala a preventivne chcete brat deti. Nemam slov. Skus ist do timu Zaborska. Berte deti a zakazujte interrupcie. Esteze taki ludia nemaju pravomoci rozhodovat o inych.
Na autovlak to zvládneš a potom nakoniec z Rakúska to už zvládneš.. chce to len tréning, ale 12h cestu by som veru nedala ani ja a to šoférujem už 5r, tiež po dlhočiznej prestávke.. ten autovlak je najlepší nápad..
@jana_eyre_2 už sú na ceste.
@jana_eyre_2 Písala, že ich auto nespĺňa rozmery pre autovlak a už sú aj tak na ceste.
@pragmaticka
@liljana admin by mal túto diskusiu zmazať. To je šialené ako sa to tu zvrtlo, absolútna hystéria a panika akoby im autorka išla vyvraždiť rodiny. 😳
@misinka0611 a ak to zvladnu v poriadku(co im velmi drzim palce hlavne kvoli detom), tak som zvedava ci ju muz pochvali a bude si to vazit. mna v tomto celom najviac sokuju reakcie jej muza...
@chillibubble presne, muž rozkázal a ona ide.. S veľkým autom a deťmi vzadu. K tomu škaredé počasie, no asi si nedovolila mužovi oponovať. Snáď dojdu v poriadku.
@misinka0611
@ibrunova aha, tak držím palce.. to dá, keď si urobia prestávky.. najťažšie je aj tak začať a potom to už ide..
niekto hore spomenul auto bez brzd (brzdenie motorom). Auto ma 2 okruhy, predny a zadny. Ked jeden vytecie, druhy funguje bez problemov. Predne su ucinnejsie, lebo je na nich vacsia hmotnost pri brzdeni (auto sa mierne nakloni dopredu, predok sa zatlaci, zadok sa odlahci). Jazda bez zadnych brzd je docasne mozna (na presun auta aj stoviek kilometrov domov), pokial o tom clovek vie a jazdi podla toho. Predne brzdy robia cca 70-75% brzdenia. Ak v aute boli technickejsie zdatnejsi ludia (vymenit za rezervu, odmontovat strmen a zavriet hadicku), je to vcelku pochopitelne riesenie. Pre druhu cast vodicov su asistentne sluzby/taxi/vrtulnik, whatever...
A k tomu pochovavaniu a vrazdeniu, niektore zeny by radsej mali pustat plyn len na sporaku. Ale len s poistkou proti zhasnutiu plamena. 🙂

@yanni ja sa s udivom pozeram aj na tie "baustellen", ako si to jednoducho niektore tu predstavuju. U nas je na baustelle na niektorych odsekoch 80tka, cize naklasaky aj auta idu 90tkou🙈🙄 a pred baustelle ako .... ludia idu aj 200-260tkou a rovno pred znackou hamu a vtlacia sa na radenie. K tomu nakladaky maju obmedzenie 130 po vacsine a tolerancia nulova🥴🥴🥴 je pravda, na slovenskej (ci svajciarskej alebo danskej dialnici) by som nepovedala ani makke fn, keby mal odsoferovat aj neskuseny vodic, aj vela km. Ale nemecke dialnice ...🤨🤨🤨🤨🤨