icon

Smrtiaci parazit na Slovensku

15. jún 2025

Ahojte baby. Určite ste počuli o tomto prípade. Neviem sa dočítať na internete že ako to je keď si doma napustime bazén. Môže sa vyskytnúť aj v tejto vode?

mateson2004
15. jún 2025
@lenkakoc444

@doriiis ja som nenatrafila na info,kt. by 100% potvrdila ,ze chlapec ma naegleriu fowleri, ale predpokladam, ze autorka sa pytala na nu kedze vo vsetkych clankoch sa spomina ta.

@lenkakoc444 myslím tiež, že to ešte nikde oficiálne nezverejnili že to bolo toto.

alickapusinka
15. jún 2025

Otazne je kde bol predtým na dovolenke z rodičmi.

balerina2025
15. jún 2025
@alickapusinka

Otazne je kde bol predtým na dovolenke z rodičmi.

@alickapusinka alebo sa mozno kupal v dakom prirodnom jazere. (aj ked teda jazera este moc pretepelene nie su) takze mozno daky welness ci ozaj dovca

alickapusinka
16. jún 2025
@balerina2025

@alickapusinka alebo sa mozno kupal v dakom prirodnom jazere. (aj ked teda jazera este moc pretepelene nie su) takze mozno daky welness ci ozaj dovca

@balerina2025 určite si myslím tiež máš pravdu lebo keby v Sturove vo Vadaši tak si myslím že by bolo viac ľudi chorých.A nie jen ten chlapec.To ich určite vo Vadaši pravidelen hygienici kontroluju my tu máme tiež mestske kupalisko a ked idem predavať lístky tak prídu že su z hygieny.Aj viac krát za mesiac takže podľa mňa im chodia kontroly a mohol sa nakaziť inde.

soldi
16. jún 2025

autorka, ameba sa len tak nevytvori. ked bola epidemia v cr - v niekolkych vlnach, tak sa ameba do vody dostavala z pody, na jednom mieste bazen presakoval plus voda bola nedostatocne chlorovana.

napriek stovkam ludi v bazene sa nakazilo "len" 16 ludi. cize ak sa aj ameba vo vode nachadza, tak to neznamena hned, ze sa Ti dostane do mozgu a zabije Ta.

plus ano, nikde nebolo oficialne potvrdene, ze sa jedna o tohto konkretneho parazita.

a na to, aby si sa nim nakazila sa voda musi dostat hlboko do nosnej dutiny.

nakaza moze byt napr aj pri kohutikovej vode - ked nie je chlorovana a vyplachujes si nos.

autor
16. jún 2025

Ako myslíte ze nebolo oficiálne potvrdené ze sa nakazil tymto parazitom? Ved vsade sa píše ze bol nakazený nim a liecia ho na tohto parazita

slniecko66
16. jún 2025

Nevraveli, ze je 400 prípadov na celom svete?

soldi
16. jún 2025
@slniecko66

Nevraveli, ze je 400 prípadov na celom svete?

@slniecko66 ano. Ten vyskyt je velmi raritny. Umrtnost 97%. Zatial len traja ludia prezili. Dvaja v usa po podani konkretneho lieku na parazity skoro po nakaze. A jeden v mexiku ale tam bol liek podany neskor a sice prezil ale so zavaznymi neurologickymi nasledkami.

Neviem ci je u nas ten liek dostupny. Doba prezitia od vypuknutia priznakov byva 3-5 dni.

balerina2025
16. jún 2025

anonym prestan stresovat. ci chces to rozoberat este kolko dni?

autor
16. jún 2025
@balerina2025

anonym prestan stresovat. ci chces to rozoberat este kolko dni?

@balerina2025 ak ti to vadí, nereaguj

soldi
16. jún 2025

tento parazit sa inak v prirode bezne vyskytuje a uz par rokov dozadu sa vedci vyjadrovali, ze vplyvom klimatickej zmeny moze jeho vyskyt rast, kedze ma rad teplo.

balerina2025
16. jún 2025

tak sa trap.

martul
16. jún 2025

Včera večer hovorili, že je odolný voči chlóru, takže zbytočne ho budeš dávať. Odhliadnuc od baktérie vodu by si mala filtrovať.

jakubrianka
16. jún 2025

Národný ústav detských chorôb v Bratislave prijal vo vážnom stave 11-ročného chlapca nakazeného nebezpečným parazitom, ktorý mu poškodil nervovú sústavu. Ide o slzovničku zhubnú

soldi
16. jún 2025
@martul

Včera večer hovorili, že je odolný voči chlóru, takže zbytočne ho budeš dávať. Odhliadnuc od baktérie vodu by si mala filtrovať.

@martul Naegleria fowleri, známa aj ako "mozog požierajúca améba", nie je schopná prežiť v čistej, chladnej a chlorovanej vode. Voľný chlór alebo chloramíny v koncentrácii 0.5 mg/l alebo vyššej dokážu kontrolovať jej výskyt, pokiaľ dezinfekčný prostriedok pretrváva v celom vodnom systéme.

autor
16. jún 2025
@martul

@martul ja ten bazén neviem filtrovať

soldi
16. jún 2025

Autorka. Ak pouzijes normalnu vodu z kohutika tak sa nic nestane.
Ani ak ta voda bude mat menej ako 22 stupnov.
A ked mas stres z chloru, tak pouzi bazenovu sol. To mas naistotu.

autor
16. jún 2025
@soldi

Autorka. Ak pouzijes normalnu vodu z kohutika tak sa nic nestane.
Ani ak ta voda bude mat menej ako 22 stupnov.
A ked mas stres z chloru, tak pouzi bazenovu sol. To mas naistotu.

@soldi ja nemám stres z chloru. Tablety sim objednala a voda má okolo 28 st.

zooeynka
16. jún 2025

Neber v zlom, ale ak mas vodu 28 stupnov, nedavas(zatial)chemiu a ani nefiltrujes tak to musi byt riadna bacorina....pri takej teplote sa v stojacej vode mnozi vsetko od rias po bakterie. Ci kazde 3-4dni vylievate a napustate novu? A tak rychlo sa vam.zohreje??

sara07
16. jún 2025

ked už teda pustili dalej tuto informaciu,skutočne je smutne že to nepreberu poriadne, daju doporučenia a nie len kuse spravy

balerina2025
16. jún 2025

28st je riadne tepla voda. asi mas ohrev?

zooeynka
16. jún 2025
@balerina2025

28st je riadne tepla voda. asi mas ohrev?

@balerina2025 to ma maly bazen, len kubik, to sa vyhreje za par dni ak je cely den na slnku

balerina2025
16. jún 2025
@zooeynka

@balerina2025 to ma maly bazen, len kubik, to sa vyhreje za par dni ak je cely den na slnku

@zooeynka aha ok. no lebo som sa cudovala kedze aj noci su este chladnejsie :D a necitala som kazdy prispevok.

autor
16. jún 2025

Máme bazén 3 dni. Preto som sa tu pýtala lebo tento bazén nemá filter a neviem ako ti riesit kedze sa nam nechce vkuse vypúšťať a napúšťať vodu. Ale už sme si poraidli diky

jakubrianka
16. jún 2025

Nielen vodou, ale améba žije aj v prachu a hline…o potrebe čistenia klímy nehovoriac.

Naegleria fowleri je celosvetovo rozšírený termofilný organizmus, ktorý sa prevažne vyskytuje v teplých vodách (jazerá, termálne pramene), pôde a prachu. Izolovaná bola aj z bazénov, vodovodného potrubia, vzduchu a klimatizačných zariadení.[4] Toleruje teploty do 45 °C, je veľmi odolná proti dezinfekcii a znáša vysoké dávky chlóru.[1] Meňavke sa darí vo vodných zdrojoch so zvýšenou hustotou horčíka a železa, rovnako ako vo vodách s vysokou koncentráciou siníc a eubaktérií, ktoré pre slzovičku slúžia ako zdroj potravy.[6][

karolinakr
16. jún 2025

toto mi vyskočilo na fcb

Naša detská doktorka
1 d. ·
🚩Nebezpečenstvo kúpania v teplej, sladkej, nechlorovanej vode, teplých termálnych prameňoch a zle udržiavaných kúpaliskách 🆘
Slzničkovka zhubná (Negleria fowleri) je nebezpečný jednobunkový organizmus 🧫ktorého najčastejšie nájdeme v teplých, stojatých vodách (aj prírodných stojatých nádržiach), ktoré nie sú dezinfikované chlórom 🧼🪣.
Infekcia sa dostane do organizmu pri potápaní po preniknutí infikovanej vody cez nos 👃🏼, odkiaľ sa dokáže cez dutiny dostať až do mozgu, kde sa následne rozvinie infekcia 🧠. Inkubačná doba je 2-14 dní. Pred objavením sa príznakov ochorenia je možné začať liečbu antibiotikami 💊. Po objavení príznakov sa ochorenie, bohužiaľ, nedá liečiť. Do 3 až 7 dni dochádza k úmrtiu až v 97% prípadov.
Príznaky:
🔴bolesti hlavy v čelovej a spánkovej oblasti, vracanie, horúčka 38-41 stC
🔴letargia, halucinácie, kŕče,zmätenosť, porucha vedomia
Prevencia:
🟢pri kúpaní v teplej, stojatej, prírodnej vode bez chlóru neponárať hlavu pod vodu
🟢používanie nosového štipca pri ponáraní v rizikových vodách
Vaša doktorka Gabika 👩🏻‍⚕️

balerina2025
16. jún 2025
@karolinakr

toto mi vyskočilo na fcb

Naša detská doktorka
1 d. ·
🚩Nebezpečenstvo kúpania v teplej, sladkej, nechlorovanej vode, teplých termálnych prameňoch a zle udržiavaných kúpaliskách 🆘
Slzničkovka zhubná (Negleria fowleri) je nebezpečný jednobunkový organizmus 🧫ktorého najčastejšie nájdeme v teplých, stojatých vodách (aj prírodných stojatých nádržiach), ktoré nie sú dezinfikované chlórom 🧼🪣.
Infekcia sa dostane do organizmu pri potápaní po preniknutí infikovanej vody cez nos 👃🏼, odkiaľ sa dokáže cez dutiny dostať až do mozgu, kde sa následne rozvinie infekcia 🧠. Inkubačná doba je 2-14 dní. Pred objavením sa príznakov ochorenia je možné začať liečbu antibiotikami 💊. Po objavení príznakov sa ochorenie, bohužiaľ, nedá liečiť. Do 3 až 7 dni dochádza k úmrtiu až v 97% prípadov.
Príznaky:
🔴bolesti hlavy v čelovej a spánkovej oblasti, vracanie, horúčka 38-41 stC
🔴letargia, halucinácie, kŕče,zmätenosť, porucha vedomia
Prevencia:
🟢pri kúpaní v teplej, stojatej, prírodnej vode bez chlóru neponárať hlavu pod vodu
🟢používanie nosového štipca pri ponáraní v rizikových vodách
Vaša doktorka Gabika 👩🏻‍⚕️

@karolinakr joj toto leto sa na slovensku nikto nebude kupat sa mi vidi

karolinakr
16. jún 2025
@balerina2025

@karolinakr joj toto leto sa na slovensku nikto nebude kupat sa mi vidi

@balerina2025 veru tiež ma prešla nálada hocikde skočiť do vody

balerina2025
16. jún 2025
@karolinakr

@balerina2025 veru tiež ma prešla nálada hocikde skočiť do vody

@karolinakr uprimne aj mna. o tomto viem, ucili sme sa o tom, ale stale sommcitala pripady len v USA tak som neriesila. a takze, mam bobky uz aj ja.chodila som sa totizto kupat do prirodneho jazera.