icon

Smrtiaci parazit na Slovensku

15. jún 2025

Ahojte baby. Určite ste počuli o tomto prípade. Neviem sa dočítať na internete že ako to je keď si doma napustime bazén. Môže sa vyskytnúť aj v tejto vode?

Strana
z4
doriiis
15. jún 2025

Podľa dostupných informácií boli všetky vzorky vody odobraté na Vadaši negatívne.Kupalisko bolo iba jedno z miest,kde sa chlapec za posledné dni nachádzal.A logicky treba začať vylučovať to,čo môže ohroziť aj ostatných

lenkakoc444
15. jún 2025

Ano moze sa vyskutnut aj v domacom bazene, jazerach hocikde kde je sladka voda. Vraj cistenie chlorom zabera.

doriiis
15. jún 2025
@lenkakoc444

Ano moze sa vyskutnut aj v domacom bazene, jazerach hocikde kde je sladka voda. Vraj cistenie chlorom zabera.

@lenkakoc444 ....a už sa vie o akého parazita ide?

autor
15. jún 2025
@doriiis

@doriiis ameba

autor
15. jún 2025

Normálne sa bojím dávať kúpať syna do bazéna

10zabka
15. jún 2025

prečítaj si, je to tu celkom dobre vysvetlené
https://www.startitup.sk/osviezenie-pri-vode-uk...

zuz1177
15. jún 2025

Tomu strachu uplne rozumiem. No podla toho co sa o amebe pise, je to velmi zriedkave, neprezije v slanej ani dobre chlorovanej sladkej vode. A tiez sa jej dari pri teplotach 25-40 stupnov. Takze aj domaci bazen treba bud dobre chlorovat alebo mat slany. Tiez mam dvoch synov, no zase nemechat ich cele leto kupat…to si neviem predstavit.

autor
15. jún 2025
@10zabka

prečítaj si, je to tu celkom dobre vysvetlené
https://www.startitup.sk/osviezenie-pri-vode-uk...

@10zabka toto som čítala.

autor
15. jún 2025

Objednala som chlorove tablety ale ten strach tam stále je. Syn má 2 roky. Kope, špliecha, ponára sa

sara07
15. jún 2025

však ked má len dva roky, napusti maličky kruhovy bazenik z vodovou a v tom ho nechaj , a po dokupani hned vyliat

autor
15. jún 2025
@sara07

však ked má len dva roky, napusti maličky kruhovy bazenik z vodovou a v tom ho nechaj , a po dokupani hned vyliat

@sara07 kupeme sa všetci traja

kiki68
15. jún 2025

Toto je velka rarita, cize to nie je nejaka kazdodenna realita. Ako termalne kupaliska a stojate teple vody su riziko. Ale pri lepsej hygiene sa doma a ani inde nema co stat. Niekde sa s tym musel dostat do kontaktu. Otazne je kde presne.

sevrin
15. jún 2025

A že v tom článku na Startitup nespomenuli najväčšiu epidémiu, ktoré bola dokonca "u nás"
https://cs.wikipedia.org/wiki/Epidemie_améby_v_...

autor
15. jún 2025

Takze myslite ze ak bude bazén napusteny, dam chlorove tablezy a bude tam stat voda dlhšiu dobu, nevznikne tam riziko?

kiki68
15. jún 2025

Tak mala by si mat nejaky filter tej vody ? Tie tablety k tomu

autor
15. jún 2025
@kiki68

Tak mala by si mat nejaky filter tej vody ? Tie tablety k tomu

@kiki68 to je nafukovací bazén a objednala som plavak na tablety

doriiis
15. jún 2025

Ale veď predpokladám,že bazén napustas vodou z vodovodu,ktorá je už chlórovaná a ,,čistá" a nie vodou z potoku,nádrže alebo jazera.
A buď bazén filtrujes,alebo vymienas vodu

autor
15. jún 2025
@doriiis

Ale veď predpokladám,že bazén napustas vodou z vodovodu,ktorá je už chlórovaná a ,,čistá" a nie vodou z potoku,nádrže alebo jazera.

@doriiis áno vodou z vodovodu. Išlo mi skôr o to ci sa to tam časom nevytvorí. Nefiltrujem vodu v bazéne, kúpila som len chlorove tablety

mateson2004
15. jún 2025
@doriiis

@doriiis voda by nemala byť stojaca, čiže treba filtrovať a chlorovať

mateson2004
15. jún 2025

Myslím, že tvoje obavy sú prehnané. To mi dnes povedal muž. Ale zasa asi každému kto má doma bazén to zarezonovalo .... Som bola pred chvíľkou skontrolovať koľko je ešte tablety a zapla filtráciu ktorú môj chlap už vypol🤦

silsil
15. jún 2025

Nemôžeš sa predsa bar všetkého čo nám kedy kde hrozí...to nepustis dieťa dole smykackou lebo si môže rozbiť hlavu, ruku, zuby ? Ani na trampolínu ? Vo vode predsa hrozí aj suché utopenie.. nepustis ho má bycikel má cestu lebo nás môže zraziť auto ? Akože kľud...

doriiis
15. jún 2025

Ak nebudeš filtrovať tu vodu,bude to klzké a možno aj zelené.Chlor nie je všetko.Aky veľký je ten bazén?

belllinka
15. jún 2025

To vazne ides kvoli tomu teraz robit paniku? 🤦‍♀️ Sa zamysli, je to extremne zriedkava nakaza. Tak potom ten bazen rovno vypusti lebo je vacsia sanca ze sa utopi, bicykel mu ani nekupuj a do auta uz nesadaj, riziko umrtia je ovela vecsie, ako na toho parazita. 🤦‍♀️

bielasovicka
15. jún 2025

Véd bazén treba filtrovať.

autor
15. jún 2025
@silsil

Nemôžeš sa predsa bar všetkého čo nám kedy kde hrozí...to nepustis dieťa dole smykackou lebo si môže rozbiť hlavu, ruku, zuby ? Ani na trampolínu ? Vo vode predsa hrozí aj suché utopenie.. nepustis ho má bycikel má cestu lebo nás môže zraziť auto ? Akože kľud...

@silsil ale zas nepreháňaj. Bežne sa chodíme bicyklovať tam kde auta nejazdia. Spadol aj zo stoličky a momentálne má z prechádzky obite obe kolená do krvi. Niesom z toho na prášky ale áno, toto mi ide od včera hlavou

doriiis
15. jún 2025
@mateson2004

@doriiis voda by nemala byť stojaca, čiže treba filtrovať a chlorovať

@mateson2004 ...mne to písať nemusíš.Nam sa už bazén ohrieva,filtruje a chlóruje.😄

autor
15. jún 2025
@doriiis

Ak nebudeš filtrovať tu vodu,bude to klzké a možno aj zelené.Chlor nie je všetko.Aky veľký je ten bazén?

@doriiis 990 l

mateson2004
15. jún 2025
@doriiis

@doriiis omyl. To nebolo tebe🙃

doriiis
15. jún 2025

Kubík vody musíš filtrovať.To je dosť na to,aby to len tak stalo

lenkakoc444
15. jún 2025
@doriiis

@doriiis ja som nenatrafila na info,kt. by 100% potvrdila ,ze chlapec ma naegleriu fowleri, ale predpokladam, ze autorka sa pytala na nu kedze vo vsetkych clankoch sa spomina ta.

Strana
z4