icon

Som učiteľka a chcem odísť zo školstva. Dá sa to?

jaja257
20. aug 2011

Ahojte 😀
Prave sa trapim jednou otazkou. Som ucitelka, nemam sice pedagogicku fakultu, ale prirodovedecku v kombinacii s matfyzom. konci mi rodicovska dovolenka a ja si kladiem otazku co dalej. Viem, ze uz sa nechcem vratit do skolstva, ale neviem ci sa to vobec da zmenit. velmi rada by som pocula vase nazory. Da sa to? Prijme ma niekto do zamestnania, aj ked som uz ucila? Za vsetky odpovede a rady budem vdacna.

owecka
13. feb 2018

@musiclover ďakujem, učím už 8 rokov...a posledné 3 roky to ide so mnou dole vodou. Pocit nenaplnenia, frustrácie, depresia...z toho pocit, že nič neviem a tak..snažím sa z toho všetkého vymotať, ale ide to veľmi ťažko :(

musiclover
13. feb 2018

@owecka poslala som Ti správu, ak chceš môžeme popísať... 😉

dorottka
13. feb 2018

@owecka ejha, tak to je zle 😞 Ja som par rokov ucila na vyske a mna to celkom bavilo, zostavit si predmet plus minus ako chces, studenti su zvacsa normalnejsi ako male neposedne deti a kolektiv bol tiez super. Len pisat clanky mi slo na nervy, ale inak super, este aj natahovacky ohladom diplomoviek. Ani nehovorim o cestovani zadara na konfery po celej Europe 🙂 Peniaze nie dake slavne, zamestnanec v obore, ktory som ucila dostane sice podstatne viac, ale ani u nas to nebolo dake zalostne, plus si clovek vie zarobit navyse projektami a ucenim zahranicnych studentov, cim si to vyrovna viac menej. Hmmm, niekedy mi to aj celkom chyba 😃 Dufam, ze skoro najdes nieco, co ta bavi viac, pride to urcite, neboj, drzim palce!

gita17
13. feb 2018

@jaja257 ludi co nevedia nic robit je kopec a predsa maju dobru pracu. Podla mna je vase najvacsie minus to, ze cely zivot ste zabednene v skole...nemate potrebny rozhlad, prehlad... Pozri sa na to inak, z pohladu zamestnavatela, stavaj na tom co mas, urcite mas napr. prezentacne zrucnosti- to znamena, ze mozes robit kadejake interne soft skills skolenia vo firmach, vies AJ-cize rychlo by si sa napr vysvihla v nadnarodnej korporacii z klikaca na team leadra-kedze ti nerobi problem viezt ludi a meetingy, mala by si sa aj vediet predat, ked si zvyknuta, ze na tebe vysi kazdu hodinu kopec oci 🙂

loginexistuje
13. feb 2018

@musiclover ja robim biznis analytika a konzultanta pre DCOM

musiclover
13. feb 2018

@gita17 ano, s tym rozhladom mas uplnu pravdu... vobec ma nenapada, co by som mohla robit, ale mne aj pripada, ze vela toho neviem, a ze nemam az co take ponuknut, a preto clovek hlada inspiraciu kade-tade, napriklad aj tu od ludi, ktori maju ten rozhlad vacsi... ja uprimne povedane uz mam dost prace hlavou a zial zle zvladam stres (ano, viem, ze ten je dnes vsade, ale bohuzial som si nezvykla ani za tie roky a skor je to cim dalej horsie)

sasesoe
13. feb 2018

Tak ja prave po rd chcem nastupit do skolstva - nerobim si iluzie, pocas posledneho rocnika na vs som ucila 6h za tyzden (2triedy) a "dalo sa", iste boli rezervy aj u mna...ale laka ma najma koncit v "normalnom case" a viac dovolenky, co sa hodi pri malych detoch... vidim sa tam tak na 5 az 10r kym deticky podrastu a potom zase dalej... no uvidime ako bude... matematika je dost ziadana aj na doucovania, ale neviem, ci len to vy ta uzivilo...
Ono celkovo s malym dietatom je narocnejsie sa vratit spat/zamestnat...drzim palce

musiclover
13. feb 2018

@sasesoe nechcem Ti to hnusit, len nezabudni k tomu konceniu v normalnom case, ze si kopec prace ponesies domov, tym duplom, ze si matikarka, to su stale nejake opravovacky... a ucebnice na nic, stale nejake materialy nahanat, ale to je nielen v matike, ale aj v inych predmetoch... a prax na VS sa neda porovnavat, clovek vidi, o com to je, az ked je v tom... skoda, ze som nemala nikoho, kto by mi otvoril oci a oboznamil ma s realitou, nez som do toho isla...

sasesoe
13. feb 2018

@musiclover ono aj v "normalnej" robote clovek hocikedy robi aj z domu a zadarmo... ucila som od novembra do juna tych 6h tyzdenne. Ja nehovorim, ze je to med lizat, len mi pride lepsie opravovat doma pisomky ako sediet niekde do 19h a deti "ani nevidiet"... mozno si to ozaj idealizujem...

gita17
13. feb 2018

@musiclover skus neake IBM, Dell, At&T

loginexistuje
13. feb 2018

Tak neda sa to porovnavat ..

plusy skolstva su
- ista miera samostatnosti vedenia hodiny, ak sa aktuálne necítiš vieš si zmeniť plán hodiny, nikto ti tak nedýcha denne za zadkom (učebné plány majú istú mieru flexibility)
- možnosť NV za odučené hodiny navyse ( v súkromnej sfére sa berie 15 % navyse ako standard nehodnoteny nicim navyse ani NV)
- viac dovolenky, lepsie si vies poriesit deti cez prázdniny, poobede vyberat zo skolky, ucit sa a pod.
- vies si flexibilne rozloziť pracu mimo priamej vyucovej prace
- nepozeraju na teba krivo a nevyhadzuju ta ak ides na PN, OCR, k lekarovi a pod.

nevýhoda pre mňa boli najmä vacsinou cisto zenske kolektivy a veci s tym spojene, choroby som chytala od deti a niektori rodicia

Plat nepovazujem za vyhodu ani nevyhodu lebo v lokalitách mimo BA je to slusny zárobok vacsinou v pomere k ostatnym mzdam plus ak nedochadzas.

Kazdý si musí nájst svoju cestu ... ja som po skole robila v IT po materskej som bola 4 roky v skolstve a potom som sla spat do IT ..

preco nechceme do tímov ludí co robili dlho v skolstve je to prevazne mentálny problém nie v zmysle vedomostí a pod absolutne ale kto je dlho v skolstve tak niektore majú potom povedzme mentorské spôsoby a s nimi sa v rámci tímov tažšie spolupracuje .. je to proste iný sposob práce .. nie ten kde je ucitel a ziak ale tím

musiclover
13. feb 2018

@sasesoe tak jasne... vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody... vsade sa nieco najde... ved ja som to nemyslela nejako v zlom... clovek nevie, kym nevyskusa, ved uvidis sama a potom daj vediet... drzim palce, nech si spokojna 🙂

musiclover
13. feb 2018

@loginexistuje co sa tyka toho NV a PN to nie je az tak ruzove, mozno by si sa cudovala... s dovolenkou je to samozrejme pravda... a Tvoj posledny odstavec ma teda nepotesil 😀

loginexistuje
13. feb 2018

@musiclover tak ja mozem len za seba povedat ... my sme vtedy NV dostavali za navyse oducene hodiny ak kolegovia chybali ..
PN, OCR nebol az taky problem ako v sukromnej sfere ale tak to moze byt od skoly ku skole ine a aspon sme mohli cerpať celu dovolenku teraz mam roky kedy prenasam 15 dní dovolenky minimálne bezne. Nie je zastupitelnost (taka ako v skolstve absolutne) vsetko si ta pocka ..
ale tak vsetko ma svoje pre a proti.

hettinka
13. feb 2018

@jaja257 v banke to je odnevidím do nevidím, decko si ani neuvidíš, možno ráno ... babky s dedkom budú fungovať stále, ešte aj cez víkendy teambuildingy, školenia a ak nemáš výkon, nepredávaš produkty, platovo o ničom, možno aj menej ako v škole majú tie baby za prihradkou.

Ja som sa tiež dušovala, že po MD sa už do školy nevrátim a hádaj čo, som stále tam, mladší syn ma 11, staršia už skoro dospelá, ja po 40-ke. Síce občas ma pochytia depky, že tam už nechcem byť, ale zatiaľ som naozaj nevymyslela nič lepšie. Len zo ZŠ som utekala kade ľahšie po roku pôsobenia, učím na gymnáziu, je to 100x lepšie, žiaci šikovní, len učiť sa niektorým nechce, ale stále sú to inteligentné deti.

Keď čítam inzeráty na profesii, nič z toho by som nevedela robiť, na asistentku som už stará, to je predsa pozícia pre 25-ročné absolventky @cuchre 😉 Poisťovačku som robila popri zamestnaní, to je nanič robota, ak na to človek nemá kontakty a žalúdok. Ešte stále hľadajú realitných maklérov, to bude asi to isté v bledomodrom.
Časom možno začnem podnikať, kedysi som chcela mať jazykovku, tak to mám stále tak v zálohe. Robila som aj prekladateľku, dá sa zarobiť, ale išla som pri PC prísť o oči, chrbát a zdravý rozum.

Ak niekto vie, čo sa d robiť s plynulou AJ a NJ + používateľsky ovládam PC (programovať neviem, ani nič také), tak sem s nápadmi. Momentálne som spokojná, ale človek nikdy nevie.

bjnr
13. feb 2018

Jaja skúste Zuzku zahradnikovu kariérnu poradkyňu skvelá žena tá vám pomôže pri výbere poznám ju síce z konferencií ale c sledujem jej prácu má iba pozitívne referencie príjemné vystupovanie rada poradí veľmi milá 😊

musiclover
13. feb 2018

@loginexistuje ano, je to od skoly ku skole ine, velmi individualne a bohuzial ludskost sa uz takmer vytratila odvsadial (nemyslim teraz len skoly) ☹ ale toto by som ani tak neriesila, ale co si dovolia dnes ziacia aj niektori rodicia, to uz sa cloveku rozum zastavuje... je to strasne na psychiku... ☹

eliska13
13. feb 2018

@owecka a do škôlky by si nechcela ísť?v školstve ako je zle a deti drzé a všetky negatíva máš vždy ako tak normalnu pracovnú dobu aj, keby si mala večer pri TV opravovať písomky.Tie prázdniny ešte malé plus k tomu.Privyrobit sa dá doucovanim.

hettinka
13. feb 2018

@musiclover no je to "na psychiku" podľa toho, ako si to berieš k srdcu. Niektorým učiteľom chýba istá dávka odosobnenia sa a psychoygieny. Príliš "žijú školou", akoby už nič iné neexistovalo. Ja som už v školstve dlhšie, a za ten čas som si prešla rôznymi fázami... a teraz som už naozaj v stave, že ked už vidím, že sa ma niečo príliš dotýka a ničí ma to, viem sa od toho odstrihnúť. Najskôr sú moje deti, až potom žiaci = cudzie deti. Neriešim problémy, ktoré majú riešiť rodičia, ja nie som ich mama, majú svoju mamu.
Kedysi som bola schopná pre problém v škole, alebo pre nejakého žiaka nespať v noci ... medzičasom spím dobre.

musiclover
13. feb 2018

@hettinka ano, mas pravdu, no nejako neviem, co s tym... ale sama vidis, ze aj Ty si si to odzila... 😕 a nie je ani moc s kym sa o tom pobavit, tak aspon tu sa ciastocne "vykecam"

montemotherone
13. feb 2018

@musiclover prečo majú všetci pocit, že práca v škôlke je ľahšia ako so staršími deťmi?... 🤔

musiclover
13. feb 2018

@montemotherone to som neradila ja ohladne skolky, si si pomylila odosielatelku... 😉 to pisala eliska13

zuzana76
13. feb 2018

@montemotherone nie lahsia, ale minimalne odpada opravovanie písomiek, ktore je na klucovych predmetoch napr na gymnaziu dost narocne, v skolke si vacsinou len ten cas s detmi, samozrejme, ze si musis pripravit pozriet , co sa bude tvorit, ale urcite ta priprava je lahsia, ale zase je to narocnejsie mozno na organizaciu, priamy kontakt s detmi, byt opatrny, predvidavy

mija51
13. feb 2018

ahojte, no ja by som prácu v školstve nezavrhovala. Ja osobne by som ju brala všetkými desiatimi. Avšak nie som kvalifikovaná (mám sociálnu pedagogiku a kvalifikačné vzdelanie - špeciálnu pedagogiku). Pracujem v detskom domove s deťmi s vážnymi výchovnými problémami. Robím víkendy, sviatky, denné smeny mávam aj do večera do 21.30. Samozrejme, mávam aj voľno v pracovné dni. Mám tri deti a niekedy ich ani nevidím, lebo už spia. A môj plat je total mizerný vzhľadom k psychickej i fyzickej záťaži v mojej práci. Takže pre mňa by bola smena cca do tretej, druhej niečo úžasné. Za mňa asi takto.

loginexistuje
13. feb 2018

ja si myslim ze prave praca v skolke je omnoho narocnejsia ako u vacsich ziakov uci sa vela pesniciek basniciek rozvoj grafomotoriky tiez maju pracovne zosity vela veci co vyrabaju si predchystavaju je to urcite narocnejsie ako oducit hodinu a opravit pisomky atd

siska53
13. feb 2018

@jaja257 neviem,ako je to teraz,ale.ja som odisla po roku ucenia zo skolstva a v pohode. A viaceri tak,len je to uz skoro 18rokov.
Ono zas mne muz hovori,ze ci sa nechcem.vratit,kedze mame deti,kvoli prazdninam.. Ono zas je fakt,ze ucitelia lahsie riesia prazsniny ako my.. Takze skus zvazit,ale ak teda sa nechces vratit,nuz len skusat a predat sa na pohovoroch ako najlepsie vies.

zuzana76
13. feb 2018

@montemotherone a hlavne v skolke nie si tlacena roznymi testami a preskusavaniami typu monitor a nemusis z deti vydolovat a dosiahnut vzhladom na zlozenie triedy niekedy aj nemozne, proste nie je ten tlak prostrednictvom vykonovych standardov, co a kedy deti musia zvladat, resp vykonove standary urcite maju aj v skolke, len sa to este nekontroluje, ako, ktore dieta a co dosiahlo a ked, tak maximalne na depistazi, kedy je rodic informovany o vysledku psychologickou, ale nie je to úlohou ucitela dobiehat, doucat atd... co si myslim, ze v skolach mozno bude platit, resp sa bude vyzadovat, aby ziaci dobiehali to, v com na monitoroch neuspeli

musiclover
13. feb 2018

no male deti nic moc, pubertaci nic moc... vychadza mi z toho, ze najlepsie je ucit dospelych, co uz pracuju... 😀

hettinka
13. feb 2018

@musiclover osobne mám skúsenosť s učením deti na 1. aj na 2. stupni, pubertiakov aj dospelých. Najlepšie sa mi učia stredoškoláci.

eeffka
13. feb 2018

Nuz baby myslim ze nie je problem ze ste ucili ale ze ste zakomplexovane. Vo firme ucenie nikoho nezaujima pokial nemate nutkanie poucovat. Treba sa vediet predat. Uste sa od mladych .pridu hovno vedia a prve co sa pytaju na benefity. Riesite deti.... myslite ze ine zamestnankyne deti nemaju? Maju a zariadia si to a sefa tym neobtazuju.